jämför privatlån - hitta bästa privatlånet

Jämför privatlån

Hur mycket pengar vill du låna?

Välj lånebelopp

Välj återbetalningstid

Dina krav på långivaren

Begränsa antalet alternativ

Håll dig uppdaterad

Skriv in din e-postadress så hör vi av oss med råd och tips på lån som passar dig!

Sortera efter

Vilket lån passar mig bäst? Starta låneguiden!

Hur mycket får jag låna med privatlån?

Maxbeloppet för ett privatlån idag är 600 000 kronor. Dock finns det banker och långivare som har ett maxtak på omkring 350 000 kronor. Hur mycket just du får låna när du ansöker om ett privatlån beror dock på din kreditvärdighet. Har du en god kreditvärdighet kan du låna mer och har du en svag kreditvärdighet kan du låna mindre. För att öka dina chanser att få större lån kan du ansöka med en medsökande.

Lånebelopp50 000 - 600 000 kr
Ränta2.95% - 39.50%
Accepterar betalningsanmärkning28 st

Låneförmedlare för privatlån

 • direkto
  Belopp: 10 000 - 500 000 kr
  Ränta 2.95 - 29 %
  Löptid: 1 - 18 år
  Betalningsanm. OK 21 anslutna långivare
 • Advisa
  Belopp: 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 39.50 %
  Löptid: 1 - 20 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 39 anslutna långivare
 • Zmarta
  Belopp: 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 29.90 %
  Löptid: 1 - 18 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 32 anslutna långivare
Visa mer  

Långivare för privatlån

 • Bynk
  Belopp: 10 000 - 300 000 kr
  Ränta 3.95 - 19.95 %
  Löptid: 3 - 12 år
  Räntefritt
 • Lendify
  Belopp: 20 000 - 500 000 kr
  Ränta 2.95 - 17 %
  Löptid: 1 - 15 år
  Pengar samma dag
 • wästgöta finans
  Belopp: 30 000 - 300 000 kr
  Ränta 3.5 - 14.95 %
  Löptid: 2 - 10 år
  Använder ej UC
Visa mer  

Vilken långivare har jag störst chans att låna pengar hos?

Starta låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2020-05-26. Informationen kontrolleras regelbundet.

Validerad av Profilbild - Alexandra ErikssonAlexandra Eriksson

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån (blancolån) är ett lån utan säkerhet med en individuell räntesättning. Lånet kan användas till valfritt ändamål – från bilköp och resor till att lösa mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor och du kan lägga upp lånet över 20 år. Jämför alltid först för att hitta det billigaste privatlånet.

Så fungerar ett privatlån

Privatlån är en populär låneform som erbjuds både av banker och andra låneinstitut. Lånet kan användas till vad som helst – från resor och renoveringar till bröllop och inköp av fordon. Många väljer även att använda ett privatlån för att förbättra sitt kreditbetyg genom att lösa mindre lån och krediter.

Ett privatlån – även kallat blancolån – kräver ingen pant och är därmed ett lån utan säkerhet, precis som ett SMS-lån. Räntan för lånet baseras på kundens individuella ekonomi – ju bättre ekonomi du har, desto lägre ränta kan du bli erbjuden.

Trots att blancolånet saknar säkerhet är det ändå en billig låneform, betydligt billigare än SMS-lån. Detta har att göra med den långa löptiden och de höga lånebeloppen.

Det finns många fördelar med privatlån. Innan du ansöker rekommenderar vi att du läser vår guide nedan för att bättre förstå hur denna typ av lån fungerar.

Fördelar med privatlån

 • Prisvärd finansiering

  Jämfört med många andra lån har privatlån en förmånlig ränta, oftast brukar den starta på 2,95 procent. Vilken ränta just du får på ditt lån beror på din kreditvärdighet, men den genomsnittliga årsräntan brukar hamna runt 6 procent.

  Detta är betydligt billigare än exempelvis ett snabblån, där årsräntan i snitt ligger omkring 30 procent. Även vid mindre lånebelopp är ett privatlån generellt sett ett mer prisvärt alternativ är SMS-lån.

 • Använd lånet till vad som helst

  Ett privatlån kan användas till valfritt ändamål. Vissa använder det för att finansiera renoveringar i hemmet medan andra använder pengarna för att lösa befintliga skulder. Du bestämmer helt själv vad du vill göra med ditt lån.

  Anledningen till att pengarna kan användas till vad som helst är eftersom din betalningsförmåga fungerar som säkerhet för lånet. Så länge långivaren anser att du kan sköta återbetalningen bryr de sig inte om vad pengarna används till.

 • Höga lånebelopp – låg månadskostnad

  Lånebeloppen för privatlån varierar beroende på långivare, men som mest sträcker de sig upp till 600 000 kronor. För bara några år sedan var det maximala taket för lån 350 000 kronor, men nu har det alltså nästan dubblats.

  Bortsett från höga lånebelopp erbjuds även långa löptider, upp till 20 år som mest. Den långa löptiden gör att du kan anpassa månadskostnaden för lånet efter din ekonomi. En lång löptid ger lägre månadskostnader och tvärtom.

  Tänk på att en lång löptid kan resultera i onödigt höga räntekostnader. Välj en löptid som din ekonomi klarar av, men tänk på att en kortare återbetalningstid ger dig ett billigare lån i längden.

 • Ett alternativ även vid betalningsanmärkning

  Även kunder med betalningsanmärkningar är välkomna att ansöka om privatlån. Numera finns det ett flertal aktörer som väljer att fokusera på helhetsbilden av kundens ekonomi snarare än eventuella anmärkningar.

  Det kan dock finnas speciella villkor för den som har betalningsanmärkningar. Till exempel kan maxbeloppet för lån vara mindre eller inkomstkraven högre.

Så ansöker du om ett privatlån

 1. Jämför privatlån hos olika aktörer

  Det första du bör göra är att hitta ett privatlån med förmånliga villkor. Detta gör du genom att jämföra långivare och banker. Ta hänsyn till räntan såväl som lånets övriga kostnader, till exempel start- och aviavgift. Det kan även vara bra att veta vilka privatlån som står under tillsyn av Finansinspektionen.

  Många aktörer erbjuder olika förmåner i samband med deras lån. Du kan till exempel få ett kostnadsfritt låneskydd under en begränsad period eller ett visst antal betalningsfria månader per år.

  Viktigt att tänka på när du jämför privatlån är att du måste ansöka för att se vilken ränta just du får. Den ränta som används i våra (och långivarens) uträkningar är enbart en exempelränta.

  Om du är ute efter ett privatlån rekommenderar vi att du vänder dig till en låneförmedlare. De jämför lån åt dig hos ett 30-tal olika långivare med bara en ansökan och UC.

 2. Fyll i din låneansökan

  Nästa steg är att fylla i låneansökan. Samtliga långivare och banker erbjuder en digital låneprocess, vilket betyder att du ansöker direkt på deras hemsida. I låneformuläret fyller du i person- och kontaktuppgifter. Där kan du även ange om lånet ska användas för att lösa gamla lån och krediter samt om du vill ha en medsökande.

  Vissa långivare frågar dig även vad ändamålet med lånet är, till exempel bilköp, renovering eller resa. Du är dock inte skyldig att svara på detta, utan kan ange ”Annat” eller ”Övrigt”.

 3. Signera med BankID

  För att kunna skicka in din ansökan måste du signera den med ditt personliga BankID. Detta är en säkerhetsåtgärd som förhindrar obehöriga att söka lån i ditt namn. Även om lånet inte beviljas med en gång kommer en kreditupplysning att registreras i samband med ansökan.

  Kreditupplysningen kan påverka ditt kreditbetyg och därför är identifiering ett krav ansökan om lån.

 4. Kreditupplysning

  När du skickat in din ansökan kommer en kreditupplysning att registreras på dig. Denna upplysning använder långivaren i sin bedömning av din ekonomi. I upplysningen finns information om din senast deklarerade inkomst, dina skulder, betalningsanmärkningar och tidigare förfrågningar.

  I princip alla aktörer inom privatlån använder sig av UC för att få tillgång till kreditunderlag. Detta beror på att det rör sig om ganska höga lånebelopp. Vissa mindre aktörer kan dock erbjuda lån utan UC, men lånebeloppen är betydligt lägre.

 5. Få besked

  Besked angående din ansökan brukar du få redan samma dag (om du ansöker tidigt på dagen). I beskedet finns information om huruvida du blivit beviljad ett privatlån eller inte. Här finns även information om den ränta långivaren kan erbjuda dig.

  Om du inte blir beviljad det lånebelopp du ansökt om från början kan du i vissa fall bli erbjuden ett lägre lånebelopp som långivaren anser att du klarar av.

 6. Signering och utbetalning

  Om allt ser bra ut skriver du under skuldebrevet (som du vanligtvis får via mejl). Även detta sker med hjälp av BankID av säkerhetsskäl. Så fort långivaren mottagit det signerade låneavtalet kommer de att godkänna en utbetalning till ditt bankkonto.

  Utbetalningstiden varierar mellan olika banker, men brukar ligga mellan 1 till 3 arbetsdagar.

 7. Återbetalning av skuld

  Varje månad betalar du tillbaka en liten del av lånet tillsammans med ränta och andra eventuella avgifter. Du kan när som helst göra extra inbetalningar på ditt lån eller lösa resterande skuld. Detta brukar vara helt kostnadsfritt hos de flesta långivare (dock kan vissa ta ut en mindre avgift).

Vad kostar ett privatlån?

Långivare som erbjuder privatlån tillämpar en individuell räntesättning. Detta innebär att räntan för lånet baseras på kundens betalningsförmåga. Betalningsförmågan är i sin tur beroende av den individuella ekonomin. Ju bättre ekonomi du har, desto lägre ränta kan du bli erbjuden.

En god betalningsförmåga innebär en lägre risk för banken eftersom du med största säkerhet kommer att kunna betala tillbaka lånet i tid. Har du en sämre ekonomi ökar utlåningsrisken och därmed även räntan.

För att kunna avgöra hur god ekonomi du har tar långivaren en kreditupplysning. I denna finns information om dina inkomster, utgifter och annat som kan påverka din ekonomi.

I dagsläget kan du hitta årsräntor från så lite som 2,95 procent. Dock är det få som får en så låg ränta utan snittet ligger kring 6 procent, vilket fortfarande är mycket förmånligt. Som mest kan årsräntan för privatlån hamna omkring 30 procent.

Ränteexempel för privatlån

Du ansöker om ett privatlån på 120 000 kronor med en löptid på 6 år. Den effektiva räntan för lånet är 6 procent och inkluderar lånets övriga avgifter. Kostnaden för lånet blir 36 500 kronor. Total återbetalning blir 156 500 kronor.

Privatlån med hög eller låg ränta?

Ett privatlån med låg ränta är generellt sett alltid bättre än en hög ränta. Dock kan det finnas en del undantag som kan vara bra att känna till när du jämför.

Även om ett lån har en låg ränta kan det tillkomma dolda avgifter som gör lånet dyrare än planerat. Därför är det extra viktigt att kolla ta hänsyn till samtliga avgifter – inte bara ränta – när man jämför privatlån.

Om du måste välja mellan höga avgifter eller hög ränta kan det senare alternativet i många fall vara mer förmånligt. Detta eftersom du kan göra avdrag för kostnadsräntor i din årliga deklaration.

Glöm inte att alltid kolla upp privatlånets förseningsavgifter, till exempel påminnelseavgifter och räntepåslag. Det är alltid bra att veta vad som väntar om du drabbas av betalningssvårigheter.

Annuitetslån och rak amortering – skillnaderna

När det gäller amortering av privatlån erbjuder långivarna i regel två olika alternativ: amortering med annuitet eller rak amortering.

Nedan ska vi förklara närmare vad som skiljer dessa amorteringsmodeller åt.

Amortering med annuitet

Vid ett annuitetslån betalar du en lika stor kostnad för lånet varje månad. Denna kostnad består av både ränta och amortering. Under den första tiden betalar du mer ränta än amortering, men i takt med att din skuld minskar gör även räntan det.

Varje månad betalar du med andra ord lite mindre ränta och lite mer amortering, trots att månadskostnaden är densamma.

Fördelen med annuitetslån är du utan problem kan planera din ekonomi från månad till månad. Du vet alltid vad lånet kommer att kosta dig tills dess att det är fullt återbetalt.

Rak amortering

Rak amortering innebär att amorteringen är densamma varje månad, men räntekostnaderna kommer att bli lägre i takt med att månaderna går. Därmed är privatlånet dyrare i början av löptiden och billigare i slutet.

Fördelen med rak amortering är att lånet kommer att bli billigare i slutet av amorteringstiden. Denna amorteringsmodell kan passa den som räknar med att ha en bättre betalningsförmåga i början av lånets löptid.

Detta kan du använda privatlånet till

Långivare som erbjuder privatlån bryr sig inte om vad pengarna används till – så länge låntagaren kan betala tillbaka sin skuld. Därmed kan lånet användas för diverse ändamål. Några vanligaste användningsområden för privatlån är:

 • Renovering. Ett privatlån kan täcka upp för kostnader i samband med renovering och upprustning av hemmet. Detta kommer dessutom att öka värdet på bostaden och kan därmed ses som en form av investering.
 • Resor. Genom att betala dyrare resor med ett privatlån slipper du betala klumpsummor som kan vara påfrestande för ekonomin. Istället kan du dela upp betalningen över en lägre tid för att få en mer hanterbar månadskostnad.
 • Större event. Många väljer att bekosta större event (exempelvis bröllop) med ett blancolån, återigen för slippa belasta ekonomin.
 • Fordon. Privatlånet fungerar utmärkt som fordonslån. Du kan köpa vilket fordon du vill och du slipper dessutom betala en kontantinsats.
 • Kontantinsats för bostad. Vissa finansierar kontantinsatsen i samband med ett bostadsköp med ett privatlån. Detta kan dock vara påfrestande för ekonomin med tanke på att privatlånet har högre ränta och strängare amorteringskrav än bolånet.
 • Samla befintliga lån. Privatlånet är ett populärt alternativ för de som vill samla gamla lån och på så sätt minska sina månadskostnader. Ett större lån är alltid förmånligare än många mindre lån och krediter. Detta fungerar som ett samlingslån.

Vilka krav har privatlån?

Kraven för privatlån kan se olika ut beroende på vilken långivare du vänder dig till. Dock brukar det finnas några grundläggande krav som låntagare måste uppfylla.

 • Åldersgräns

  De flesta banker brukar ha en 18-årsgräns på sina lån. Samtidigt finns det några enstaka långivare som kräver att låntagaren är upp till 23 år. Bortsett från detta kan det finnas övre åldersgränser, till exempel att lånet ska vara återbetalt innan låntagaren fyllt 70 år.

 • Inkomstkrav

  Kraven gällande inkomst är ganska stränga när det gäller privatlån. Oftast kräver långivaren att du har en tillsvidareanställning och att du tjänar minst 100 000 kronor per år. Det finns dock även aktörer som kräver att du har en årslön på upp emot 200 000 kronor för att få låna.

  Medan fasta inkomstkrav är vanliga finns det även aktörer som gör individuella bedömningar av låntagarens inkomst. Istället för att enbart fokusera på en hög inkomst tittar man på storleken på hushållets skulder såväl som på andra tillgångar, till exempel bostäder.

 • Betalningsanmärkningar och skulder

  Betalningsanmärkningar kan göra det svårt att få privatlån, men självklart är det inte omöjligt. Det finns vissa nischbanker som specialiserar sig på kunder med anmärkningar. Ha dock i åtanke att anmärkningarna kan medföra begränsningar vad gäller lånebelopp samt en högre ränta.

  Har du skulder hos Kronofogden kommer du inte att bli beviljad ett lån. Det enda lånet du eventuellt kan få är ett omstartslån, men då krävs en säkerhet i form av en bostad.

Lån med eller utan säkerhet – vad är skillnaden?

Privatlån är som bekant ett lån utan säkerhet. Men vad är det egentligen som skiljer ett lån med säkerhet från ett lån utan säkerhet? Nedan reder vi ut begreppen.

Utan säkerhet

Ansöker du om lån utan säkerhet behöver du inte lämna någon pant för att låna. Istället utgår långivaren från din betalningsförmåga för att avgöra om du har möjlighet att sköta lånets återbetalning.

Med andra ord är det din egen ekonomiska situation som fungerar som ”säkerhet” för banken. Ju bättre ekonomi du har, desto högre säkerhet för lånet, vilket i sin tur kan ge en lägre ränta.

Med säkerhet

Ett lån med säkerhet har en pant i form av exempelvis en bostad, bil eller personlig borgen. Panten minskar risken för utlåningen betydligt och kan därmed ge låntagaren en extra låg ränta på sitt lån.

Det finns dock vissa hakar när det gäller lån med säkerhet, trots att de alltid är mer prisvärda. Dels måste du använda pengarna till det som ska fungera som säkerhet för lånet och dels kan banken kräva försäljning om du drabbas av betalningssvårigheter.

Vid ett billån eller bolån kan du behöva sälja bilen respektive bostaden. Om säkerheten är personlig borgen blir du eller någon annan betalningsskyldig. Här kan du läsa mer om hur det fungerar att gå i borgen för någon.

Så hittar du billigaste privatlån – 5 tips

1. Låna inte mer än du behöver

Att ansöka om ett större lånebelopp är nödvändigt kan vara lockande. Detta är dock något du bör undvika. Högre lånebelopp innebär alltid högre räntekostnader. Genom att låna så lite som möjligt kan du komma undan billigare.

Om du ska låna till något specifikt – till exempel en bil eller en resa – bekosta så mycket du kan ur egen ficka och låna till resten.

2. Se till att lönen stämmer

Den kreditupplysning låntagaren tar innehåller information om din inkomst. Denna information är dock baserad på din senast deklarerade inkomst, alltså den från föregående år. Med andra ord kan din nuvarande inkomst ha blivit bättre (eller sämre) sedan dess.

Om du till exempel fått en lönehöjning eller fått ett mer välbetalt jobb bör du komplettera din ansökan med lönespecifikation. En högre inkomst innebär generellt sett en lägre ränta, dock måste såklart din övriga ekonomi vara god.

3. Ha en medsökande

En medsökande ökar säkerheten för lånet. Två stabila inkomster är alltid bättre än en och kan inte bara ge dig lägre ränta, utan även högre lånebelopp. När du ansöker med en medsökande har ni båda ansvar för att lånet betalas tillbaka i tid.

I låneformuläret kan du direkt ange att du vill ha en medsökande. Notera att kreditupplysningar kommer att registreras på er båda samt att din medsökande också måste signera låneavtalet med BankID.

4. Förbättra din kreditvärdighet

Genom att se över och eventuellt förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker kan du öka chanserna att få en låg ränta. Ta en kreditupplysning på dig själv och se vad långivaren kommer att se. För att förbättra din kreditvärdighet enkelt kan du:

 • Samla mindre lån med ett stort lån.
 • Avsluta onödiga krediter som du inte använder.
 • Registrera din sambo på samma adress som dig.

5. Ta hjälp av en låneförmedlare

En låneförmedlare samarbetar med ett flertal banker och långivare för att hjälpa kunder hitta den lägsta räntan. När du skickat in din ansökan kommer den att bli tillgänglig för alla anslutna långivare som får möjlighet att erbjuda dig ett lån.

Eftersom detta skapar konkurrens är chanserna att få en extra förmånlig ränta goda. Att ansöka är inte bindande och dessutom registreras enbart en kreditupplysning. Trots det kan du få erbjudanden från över 30 olika banker inom 24 timmar.

infograf hur du hittar billigt privatlån

Privatlån trots betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kommer att göra det besvärligt för dig att få ett privatlån. Det är dock inte omöjligt. Det finns några nischbanker som erbjuder privatlån trots betalningsanmärkning, men naturligtvis krävs det kunden har en ordnad ekonomi i övrigt. Här kan du läsa mer om vilka långivare som accepterar betalningsanmärkningar.

Långivare som erbjuder privatlån till kunder med anmärkningar kan ha särskilda villkor. Dessa kan se ut på följande vis.

 • Ett visst antal anmärkningar accepteras. Du får till exempel inte ha fler än 5 anmärkningar totalt.
 • Anmärkningarna får inte vara för nya. Om anmärkningarna tillkommit under de senaste halvåret kan du få avslag på din ansökan.
 • Högre ränta. Även om betalningsanmärkningar inte behöver vara ett tecken på dålig ekonomi ökar långivarens utlåningsrisk. Därmed kommer du med största sannolikhet bli erbjuden en högre ränta.
 • Begränsat lånebelopp. Den förhöjda risken gör att du enbart kan bli beviljad ett mindre belopp.
 • Striktare inkomstkrav. Kunder med anmärkningar kan behöva uppfylla högre inkomstkrav än övriga kunder.

Privatlån utan inkomst – är det möjligt?

En inkomst är ett måste för den som vill ansöka om ett privatlån. Oftast ligger minimikravet för inkomst på 100 000 kronor per år (8 333 kronor i månaden), men kan variera en del beroende på långivare.

Oftast kräver långivaren att din inkomst kommer från en tillsvidareanställning. Samtidigt finns det en del aktörer som kan godkänna lån till kunder vars huvudsakliga inkomstkälla är pension.

Vissa långivare struntar i de traditionella inkomstkraven. Istället väljer de att göra en helhetsbedömning av din nuvarande ekonomi. Det kan också hända att du blir nekad det lånebelopp du ansökt om, men att du blir erbjuden ett mindre belopp som banken anser att din ekonomi klarar av.

Om du vill öka dina chanser att få lån – vare sig du uppfyller inkomstkravet eller ej – bör du ha en medsökande.

Kan jag ta ett privatlån utan UC?

Eftersom privatlån oftast har höga lånebelopp och lång löptid tar de flesta långivare och banker sina kreditupplysningar hos UC. Detta beror på att de vill ta en så liten risk med utlåningen som möjligt. Att få ett privatlån utan UC är dock inte helt omöjligt.

Det finns ett fåtal aktörer på marknaden som erbjuder mindre privatlån utan UC. Istället samarbetar sig dessa långivare med mindre upplysningsföretag. Ett lån utan UC belastar inte din kreditvärdighet, men här finns två nackdelar att ta hänsyn till:

 • Privatlån utan UC brukar generellt sett vara dyrare än lån med UC.
 • Du kommer enbart att kunna låna mindre belopp.

Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om privatlån?

Innan du ansöker om ett privatlån finns det en del saker du bör ha i åtanke. Nedan ger vi dig våra bästa tips.

 1. Gör en budget

  Genom att göra en tydlig budget kan du enkelt se hur stort privatlån din ekonomi klarar av. Ställ dina inkomster i förhållande till dina utgifter för att få fram din disponibla inkomst – det du får över varje månad.

 2. Låna inte mer än du behöver

  Ett större privatlån innebär högre räntekostnader. Låna inte mer än du faktiskt behöver. Kom även ihåg att det finns långivare som kan gå med på att höja ditt privatlån om du skulle behöva låna lite mer.

 3. Välj en passande löptid

  Genom att anpassa privatlånets löptid kan du få en månadskostnad som passar din ekonomi. En lägre löptid ger en lägre månadskostnad och tvärtom. Tänk dock på att en längre löptid även innebär ett dyrare lån.

 4. Använd en låneförmedlare

  Det bästa alternativet för dig som vill hitta ett så billigt privatlån som möjligt är att vända dig till en låneförmedlare. Välj helst den förmedlare med flest anslutna banker eftersom detta ökar dina chanser att bli erbjuden en förmånlig ränta.

 5. Öka tryggheten med låneskydd

  Många långivare erbjuder ett låneskydd i samband med deras privatlån. Detta är en slags låneförsäkring som ersätter lånets månadskostnad om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Avgiften för skyddet betalas månadsvis och brukar ligga på omkring 7 procent av lånets månadskostnad.

 6. Välj utökat bolån om möjligt

  Ett utökat (förhöjt) bolån är ett bra alternativ till privatlån. Detta eftersom bolånet har en säkerhet, vilket kommer göra räntan att bli betydligt lägre. Pengarna kan – precis som privatlånet – användas till vad som helst. Välj denna låneform om du har möjlighet.

Du bör välja privatlån om du…

 • Är ute efter ett lån med höga lånebelopp och lång löptid.
 • Behöver låna pengar till renovering, resor eller övrig konsumtion.
 • Vill lösa dina gamla lån och krediter för att förbättra din kreditvärdighet. Detta kallas för ett samlingslån.

Undvik privatlån om du…

 • Har en svag ekonomi med oregelbunden inkomst.
 • Kan utöka ditt bolån och använda de pengarna istället.

Vanliga frågor och svar

Eftersom privatlån har individuella räntor rekommenderar vi att du alltid ansöker via en låneförmedlare. Via en sådan kan du jämföra lån ifrån ett 30-tal långivare med bara en ansökan och UC. Vi rekommenderar Lendo till den bästa låneförmedlaren inom privatlån 2020.

Privatlånet passar dig som vill låna en större summa pengar under en längre tid. Trots att lånet saknar säkerhet är räntan låg jämfört med andra låneformer.

Ja, det kan du – från renoveringar och köp av fordon till att samla befintliga skulder. Vissa långivare kan dock kräva att pengarna inte används som kontantinsats för bostadsköp.

Ja, det finns aktörer som erbjuder mindre privatlån utan UC. Dessa lån belastar inte ditt kreditbetyg, men de kan däremot ha en högre ränta.

Jämför noggrant – både räntor och avgifter.

Ta hjälp av en låneförmedlare som jämför lån åt dig.

Ha en medsökande.

Omförhandla din ränta med jämna mellanrum.

Ja, det kan du. Eftersom privatlån i princip alltid har en rörlig ränta kan du när som helst öka dina inbetalningar eller lösa hela skulden.

Ett blancolån är detsamma som ett lån utan säkerhet. Ett privatlån är ett slags blancolån, men det är även SMS-lån.

Individuell ränta betyder att långivaren bestämmer vilken ränta varje lån ska ha beroende på låntagarens kreditbetyg. En god ekonomi innebär ett högt kreditbetyg som ger en lägre ränta.

Den lägsta räntan för privatlån ligger strax under 3 procent. Dock ligger den genomsnittliga räntan för beviljade lån kring 6 procent. Bortsett från detta kan uppläggnings- och aviavgifter tillkomma.

Allt fler långivare väljer att bevilja privatlån trots betalningsanmärkningar. Dock kan räntan för lånet bli högre och lånebeloppen begränsade. Samtidigt kan det finnas särskilda villkor för kunder med anmärkningar, till exempel att de ska ha en högre inkomst än övriga kunder.

Autogiro är ett av de vanligaste alternativen för återbetalning av privatlån. Du kan dock oftast även välja e-faktura eller pappersfaktura.

 • Senast uppdaterad: maj 26, 2020

  Alexandra Eriksson -

  Alexandra har jobbat som skribent inom ekonomi i över fyra år och har god kännedom om den svenska lånemarknaden. Tidigare har Alexandra agerat marknadsansvarig samt team leader på en av Europas största finanssajter.