jämför privatlån - hitta billigaste privatlånet

Jämför privatlån

Välj lånebelopp

Välj återbetalningstid

Dina krav på långivaren

Begränsa antalet alternativ

Håll dig uppdaterad

Skriv in din e-postadress så hör vi av oss med råd och tips på lån som passar dig!

Sortera efter

Vilket lån passar mig bäst? Starta låneguiden!

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån (blancolån) är ett lån utan säkerhet med en individuell räntesättning. Lånet kan användas till valfritt ändamål – från bilköp och resor till att lösa mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor och du kan lägga upp lånet över 20 år. Jämför i listan nedan för att hitta det billigaste privatlånet.

Lånebelopp:50 000 - 600 000 kr
Ränta:2.95% - 39.50%
Antal privatlån:54 st.

Låneförmedlare för privatlån

 • Advisa logga
  Belopp: 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 39.50 %
  Löptid: 1 - 20 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 36 anslutna långivare
 • Freedomfinance
  Belopp: 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 29.90 %
  Löptid: 1 - 18 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 31 anslutna långivare
 • Zmarta
  Belopp: 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 29.90 %
  Löptid: 1 - 20 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 32 anslutna långivare
Visa mer  

Långivare för privatlån

 • Lendify
  Belopp: 20 000 - 500 000 kr
  Ränta 2.95 - 17 %
  Löptid: 1 - 15 år
  Pengar samma dag
 • Brocc lån
  Belopp: 10 000 - 400 000 kr
  Ränta 5.24 - 24.99 %
  Löptid: 1 - 15 år
 • Ferratum blancolån
  Belopp: 46 000 - 200 000 kr
  Ränta 6.95 - 24.45 %
  Löptid: 1 - 12 år
  Pengar samma dag
Visa mer  
Vilken långivare har jag störst chans att låna pengar hos? Starta låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2021-09-22. Informationen uppdateras regelbundet.

Så fungerar ett privatlån

Privatlån är en populär låneform som erbjuds både av banker och andra låneinstitut. Lånet kan användas till vad som helst – från resor och renoveringar till bröllop, studier och inköp av fordon.

Många väljer även att använda ett privatlån för att förbättra sitt kreditbetyg genom att lösa mindre lån och krediter.

Ett privatlån – även kallat blancolån – kräver ingen pant och är därmed ett lån utan säkerhet, precis som ett SMS-lån. Räntan för lånet baseras på kundens individuella ekonomi, där en bättre betalningsförmåga ger en lägre ränta.

Trots att blancolånet saknar säkerhet är det ändå en billig låneform, betydligt billigare än SMS-lån. Detta har att göra med den långa löptiden och de höga lånebeloppen.

Det finns många fördelar med privatlån, men också en del nackdelar som kan vara bra att känna till.

OBS! Innan du ansöker rekommenderar vi att du läser vår guide nedan för att få en bättre förståelse för hur denna typ av lån fungerar.

Fördelar med privatlån

Om du är i behov av ett konsumtionslån kan ett blancolån vara ett bra alternativ, även om du bara behöver låna en mindre summa.

Det finns många fördelar med privatlån och nedan listar vi några av de främsta.

✓ Prisvärd finansiering

Jämfört med många andra lån har privatlån en förmånlig ränta, oftast brukar den starta på 2,95 procent. Vilken ränta just du får på ditt lån beror dock på din kreditvärdighet, men den genomsnittliga årsräntan brukar hamna runt 5-6 procent.

Detta är betydligt billigare än exempelvis ett snabblån, där årsräntan i snitt ligger omkring 30 procent. Även vid mindre lånebelopp är ett privatlån generellt sett ett mer prisvärt alternativ än SMS-lån.

✓ Använd lånet till vad som helst

Ett privatlån kan användas till valfritt ändamål. Vissa använder pengarna för att finansiera renoveringar i hemmet eller för att bekosta studier medan andra samlar sina gamla lån i ett nytt blancolån.

Anledningen till varför pengarna kan användas till vad som helst är eftersom din betalningsförmåga fungerar som säkerhet för lånet. Så länge långivaren anser att du kan sköta återbetalningen bryr de sig inte om vad du använder pengarna till.

✓ Höga lånebelopp, låg månadskostnad

Lånebeloppen för privatlån varierar beroende på långivare, men som mest sträcker de sig upp till 600 000 kronor. Dock finns det vissa aktörer – främst banker – vars tak ligger på mellan 350 000 – 500 000 kronor.

Bortsett från höga lånebelopp kan du även lägga upp lånet över en längre tid, upp till 20 år. En längre löptid ger en lägre månadskostnad och tvärtom. Därmed kan du alltså anpassa din månadskostnad genom att justera löptiden.

OBS! Tänk på att en lång löptid kan resultera i ett dyrare lån eftersom du betalar ränta under en lägre tid. Ju kortare återbetalningstid du väljer, desto billigare kommer lånet att bli.

✓ Ett alternativ även vid betalningsanmärkning

Även kunder med betalningsanmärkningar är välkomna att ansöka om privatlån. Numera finns det ett flertal aktörer, framför allt nischbanker, som väljer att fokusera på helhetsbilden av kundens ekonomi snarare än eventuella anmärkningar i det förflutna.

Det kan emellertid finnas särskilda villkor för den som har betalningsanmärkningar. Till exempel kan det maximala lånebeloppet vara lägre eller inkomstkraven högre.

Så ansöker du om ett privatlån – Steg för steg

Att ansöka om privatlån idag är enkelt och tryggt.

De allra flesta långivare erbjuder digitala processer där signering sker med BankID för kundens trygghet. Ansökan sker direkt via långivarens plattform, vilket innebär att du även kan ansöka via mobila enheter.

Nedan ska vi gå igenom hur du gör för att ansöka om privatlån, steg för steg.

1. Jämför privatlån hos olika aktörer

Det första du bör göra för att hitta ett privatlån med förmånliga villkor är att jämföra långivare och banker.

Tänk på att ta hänsyn till räntan såväl som lånets övriga kostnader, så som start- och aviavgift. Det kan även vara bra att se till att långivaren står under tillsyn av Finansinspektionen.

När du jämför privatlån bör du vara medveten om att du måste ansöka för att se vilken ränta just du får eftersom räntesättningen är individuell. Den lista du ser hos oss och hos långivaren är enbart en exempelränta.

TIPS: Om du är ute efter ett privatlån rekommenderar vi att du vänder dig till en låneförmedlare. De jämför lån åt dig hos ett 30-tal olika långivare med bara en ansökan och UC.

2. Fyll i din låneansökan

Nästa steg är att fylla i låneansökan. De flesta långivare och banker erbjuder digitala låneprocesser, vilket betyder att du ansöker direkt på deras hemsida.

I låneformuläret fyller du i person- och kontaktuppgifter. Där kan du även ange om lånet ska användas för att lösa gamla lån och krediter samt om du vill ha en medsökande.

Vissa långivare frågar dig även vad ändamålet med lånet är, till exempel bilköp, renovering eller resa. Du är dock inte skyldig att svara på detta, utan kan ange ”Annat” eller ”Övrigt”.

3. Signera med BankID

För att kunna skicka in din ansökan måste du signera med ditt personliga BankID. Detta är en säkerhetsåtgärd som förhindrar obehöriga att söka lån i ditt namn.

Många kreditupplysningar kan ha en negativ påverkan på ditt kreditbetyg och därför är identifiering ett krav ansökan om lån.

4. Kreditupplysning

När du skickat in din ansökan kommer en kreditupplysning att registreras på dig. Med hjälp av den kan långivaren göra en korrekt och rättvis kreditbedömning.

I upplysningen finns information om din senast deklarerade inkomst, dina skulder, betalningsanmärkningar och tidigare förfrågningar.

I princip alla aktörer inom privatlån använder sig av UC för att få tillgång till kreditunderlag eftersom lånebeloppen är så pass höga. Vissa mindre aktörer kan dock erbjuda lån utan UC, men lånebeloppen är betydligt lägre.

TIPS: Om du är i behov av ett mindre lån rekommenderar vi att du ansöker om ett lån utan UC. Detta lån kommer inte att belasta ditt kreditregister och försämra dina chanser att få lån i framtiden.

5. Få besked

Besked angående din ansökan brukar du få redan samma dag om du ansöker tidigt på dagen.

I beskedet finns information om huruvida du blivit beviljad ett privatlån eller inte. Här finns även information om den ränta långivaren kan erbjuda dig.

Om du inte blir beviljad det lånebelopp du ansökt om från början kan du i vissa fall bli erbjuden ett lägre lånebelopp som långivaren anser att du klarar av.

6. Signering och utbetalning

Om allt ser bra ut skriver du under skuldebrevet som du vanligtvis får via mejl.

Även detta sker av säkerhetsskäl med BankID. Så fort långivaren mottagit det signerade låneavtalet kommer de att godkänna en utbetalning till ditt bankkonto.

Utbetalningstiden varierar mellan olika banker, men brukar ligga mellan 1 till 3 arbetsdagar. Vissa långivare – till exempel Ferratum – erbjuder blancolån med utbetalning redan samma dag. Läs mer om Ferratums blancolån här.

7. Återbetalning av skuld

Varje månad betalar du tillbaka en liten del av lånet tillsammans med ränta och andra eventuella avgifter, vanligtvis via autogiro. Du kan när som helst göra extra inbetalningar på ditt lån eller lösa resterande skuld.

Detta brukar vanligtvis vara kostnadsfritt, men vissa långivare kan ta ut en avgift i samband med förtidslösen. Kontrollera detta innan du ansöker om du vill kunna betala av lånet i förväg.

Vad kostar ett privatlån?

Långivare som erbjuder privatlån tillämpar en individuell räntesättning, vilket innebär att räntan för lånet baseras på kundens betalningsförmåga.

Betalningsförmågan är i sin tur beroende av den enskilda kundens ekonomiska förutsättningar. Ju bättre ekonomi du har, desto lägre ränta kan du bli erbjuden.

En god betalningsförmåga innebär en lägre risk för banken eftersom du med största sannolikhet kommer att kunna lösa skulden i tid. Har du en sämre ekonomi ökar risken med utlåningen och därmed blir även räntan högre.

För att kunna bedöma din betalningsförmåga hämtar långivaren en kreditupplysning, vanligtvis hos UC. I denna finns information om dina inkomster, utgifter och annat som kan påverka din ekonomi.

Idag kan du hitta årsräntor från så lite som 2,95 procent. Dock är det få kunder som blir erbjudna en så låg ränta eftersom det kräver en mycket stabil ekonomi.

Genomsnittsräntan för blancolån ligger kring 5 – 6 procent, vilket fortfarande är mycket förmånligt. Som mest kan årsräntan för privatlån hamna på omkring 30 procent.

Ränteexempel för privatlån:

Lånebelopp:120 000 kr
Löptid:6 år
Effektiv ränta:6%
Lånekostnad:36 500 kr
Total återbetalning:156 500 kr

Vid ett privatlån på 120 000 kronor med en löptid på 6 år och en effektiv ränta på 6 procent blir lånekostnaden 36 500 kronor. Totalt att betala tillbaka: 156 500 kronor.

Privatlån med hög eller låg ränta?

Ett privatlån med låg ränta är generellt sett alltid bättre än en hög ränta. Dock kan det finnas en del undantag som kan vara bra att känna till när du jämför.

Även om ett lån har en låg ränta kan det tillkomma dolda avgifter som gör lånet dyrare än förväntat. Därför är det extra viktigt att kolla och ta hänsyn till samtliga avgifter – inte bara ränta – när man jämför privatlån.

Om du måste välja mellan höga avgifter eller hög ränta kan det senare alternativet i många fall vara mer förmånligt. Detta eftersom du kan göra avdrag för kostnadsräntor i din årliga deklaration.

OBS: Glöm inte att kolla upp privatlånets förseningsavgifter, till exempel påminnelseavgifter och räntepåslag. På så sätt vet du vad som väntar om du drabbas av betalningssvårigheter.

Annuitetslån och rak amortering – skillnaderna

När det gäller amortering av privatlån erbjuder långivarna i regel två olika alternativ:

 • Amortering med annuitet
 • Rak amortering.

Nedan ska vi förklara närmare vad som skiljer dessa amorteringsmodeller åt.

Amortering med annuitet

Vid ett annuitetslån betalar du en lika stor kostnad för lånet varje månad. Denna kostnad består av både ränta och amortering.

Under den första tiden betalar du mer ränta än amortering, men i takt med att din skuld minskar blir även räntekostnaderna lägre.

Varje månad betalar du med andra ord lite mindre ränta och lite mer amortering, trots att månadskostnaden är densamma.

 • Fördelar: Du kan utan problem planera din ekonomi från månad till månad. Du vet alltid vad lånet kommer att kosta dig tills dess att det är fullt återbetalt.
 • Nackdelar: Löptiden för lånet kan bli längre eller kortare än förväntat, beroende på om Riksbanken höjer eller sänker styrräntan.

Rak amortering

Rak amortering innebär att amorteringen är densamma varje månad, men räntekostnaderna kommer att bli lägre i takt med att månaderna går. Därmed är privatlånet dyrare i början av löptiden och billigare i slutet.

 • Fördelar: Lånet kommer att bli billigare i slutet av amorteringstiden och passar därför den som räknar med att ha en bättre betalningsförmåga i början av lånets löptid.
 • Nackdelar: Att planera hushållets ekonomi kan bli svårare i samband med räntejusteringar.

Detta kan du använda privatlånet till

Långivare som erbjuder privatlån bryr sig inte om vad pengarna används till – så länge låntagaren kan betala tillbaka sin skuld. Därmed kan lånet användas för diverse ändamål.

Några vanliga användningsområden för privatlån är:

 • Renovering. Ett privatlån kan täcka upp för kostnader i samband med renovering och upprustning av hemmet. Detta kommer dessutom att öka värdet på bostaden och kan därmed ses som en form av investering.
 • Resor. Genom att betala dyrare resor med ett privatlån slipper du betala klumpsummor som kan vara påfrestande för ekonomin. Istället kan du dela upp betalningen över en lägre tid för att få en mer hanterbar månadskostnad.
 • Större event. Många väljer att bekosta större event (exempelvis bröllop) med ett blancolån, återigen för slippa belasta ekonomin.
 • Fordon. Privatlånet fungerar utmärkt som fordonslån. Du kan köpa vilket fordon du vill och du slipper dessutom betala en kontantinsats.
 • Kontantinsats för bostad. Vissa finansierar kontantinsatsen i samband med ett bostadsköp med ett privatlån. Detta kan dock vara påfrestande för ekonomin med tanke på att privatlånet har högre ränta och strängare amorteringskrav än bolånet.
 • Samla befintliga lån. Privatlånet är ett populärt alternativ för de som vill samla gamla lån och på så sätt minska sina månadskostnader. Ett större lån är alltid förmånligare än många mindre lån och krediter.

Vilka krav har privatlån?

Kraven för privatlån kan se olika ut beroende på vilken långivare du vänder dig till. Dock brukar det finnas några grundläggande krav som låntagare måste uppfylla.

✓ Åldersgräns

De flesta banker brukar ha en 18-årsgräns på sina lån. Samtidigt finns det några enstaka långivare som kräver att låntagaren är upp till 23 år.

Bortsett från detta kan det finnas övre åldersgränser, till exempel att lånet ska vara återbetalt innan låntagaren fyllt 70 år.

✓ Inkomstkrav

Kraven gällande inkomst är ganska stränga när det gäller privatlån.

Oftast kräver långivaren att du har en tillsvidareanställning och att du tjänar minst 100 000 kronor per år. Det finns dock även aktörer som kräver att du har en årslön på upp emot 200 000 kronor för att få låna.

Medan fasta inkomstkrav är vanliga finns det även aktörer som gör individuella bedömningar av låntagarens inkomst. Istället för att enbart fokusera på en hög inkomst tittar man på storleken på hushållets skulder såväl som på andra tillgångar, till exempel bostäder.

✓ Betalningsanmärkningar och skulder

Betalningsanmärkningar kan göra det svårt att få privatlån, men självklart är det inte omöjligt.

Det finns vissa nischbanker som specialiserar sig på kunder med anmärkningar. Ha dock i åtanke att anmärkningarna kan medföra begränsningar vad gäller lånebelopp samt en högre ränta.

Har du skulder hos Kronofogden kommer du inte att bli beviljad ett lån. Det enda lånet du eventuellt kan få är ett omstartslån, men då krävs en säkerhet i form av en bostad.

Lån med eller utan säkerhet – vad är skillnaden?

Privatlån är som bekant ett lån utan säkerhet. Men vad är det egentligen som skiljer ett lån med säkerhet från ett lån utan säkerhet?

Nedan reder vi ut begreppen.

Utan säkerhet

Ansöker du om lån utan säkerhet behöver du inte lämna någon pant för att låna. Istället utgår långivaren enbart från din betalningsförmåga för att avgöra om du har möjlighet att sköta lånets återbetalning.

Med andra ord är det din egen ekonomiska situation som fungerar som ”säkerhet” för banken. Ju bättre ekonomi du har, desto högre säkerhet för lånet, vilket i sin tur kan ge en lägre ränta.

Med säkerhet

Ett lån med säkerhet har en pant i form av exempelvis en bostad, bil eller personlig borgen. Panten minskar risken för utlåningen betydligt och kan därmed ge låntagaren en extra låg ränta på sitt lån.

Det finns dock vissa hakar när det gäller lån med säkerhet, trots att de vanligtvis är mer prisvärda.

Dels måste du använda pengarna till det som ska fungera som säkerhet för lånet och dels kan banken kräva försäljning om du drabbas av betalningssvårigheter.

Vid ett billån eller bolån kan du behöva sälja bilen respektive bostaden. Om säkerheten är personlig borgen blir du eller någon annan betalningsskyldig.

5 tips för att hitta billigaste privatlån

Det finns saker du kan göra för att öka chanserna att bli erbjuden en lägre ränta. Nedan ger vi dig fem av våra bästa tips.

1. Låna inte mer än du behöver

Att ansöka om ett större lånebelopp är nödvändigt kan vara lockande. Detta är dock något du bör undvika. Högre lånebelopp innebär alltid högre räntekostnader. Genom att låna så lite som möjligt kan du komma undan billigare.

Om du ska låna till något specifikt – till exempel en bil eller en resa – bekosta så mycket du kan ur egen ficka och låna till resten.

2. Se till att lönen stämmer

Den kreditupplysning låntagaren tar innehåller information om din inkomst. Denna information är dock baserad på din senast deklarerade inkomst, alltså den från föregående år.

Med andra ord kan din nuvarande inkomst ha blivit bättre (eller sämre) sedan dess.

Om du till exempel fått en lönehöjning eller fått ett mer välbetalt jobb bör du komplettera din ansökan med lönespecifikation. En högre inkomst innebär generellt sett en lägre ränta, dock måste såklart din övriga ekonomi vara god.

3. Ha en medsökande

En medsökande ökar säkerheten för lånet. Två stabila inkomster är alltid bättre än en och kan inte bara ge dig lägre ränta, utan även högre lånebelopp. När du ansöker med en medsökande har ni båda ansvar för att lånet betalas tillbaka i tid.

I låneformuläret kan du direkt ange att du vill ha en medsökande. Notera att långivaren kommer att hämta kreditupplysningar på er båda. Dessutom måste även din medsökande signera låneavtalet med BankID.

4. Förbättra din kreditvärdighet

Genom att se över och eventuellt förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker kan du öka chanserna att få en låg ränta. Ta en kreditupplysning på dig själv och se vad långivaren kommer att se.

För att förbättra din kreditvärdighet enkelt kan du:

 • Samla mindre lån med ett stort lån.
 • Avsluta onödiga krediter som du inte använder.
 • Registrera din sambo på samma adress som dig.

5. Ta hjälp av en låneförmedlare

En låneförmedlare samarbetar med ett flertal banker och långivare för att hjälpa kunder hitta den lägsta räntan.

När du skickat in din ansökan kommer den att bli tillgänglig för alla anslutna långivare som får möjlighet att erbjuda dig ett lån.

Eftersom detta skapar konkurrens mellan bankerna har du goda chanser att bli erbjuden en förmånlig ränta.

Att ansöka är inte bindande och dessutom registreras enbart en kreditupplysning. Trots det kan du få erbjudanden från över 30 olika banker inom 24 timmar.

infograf hur du hittar billigt privatlån

Privatlån trots betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kommer att göra det besvärligt för dig att få ett privatlån. Det är dock inte omöjligt.

Det finns några nischbanker som erbjuder privatlån trots betalningsanmärkning, men naturligtvis krävs det kunden har en ordnad ekonomi i övrigt.

Långivare som erbjuder privatlån till kunder med anmärkningar kan ha särskilda villkor. Dessa kan se ut på följande vis.

 • Ett visst antal anmärkningar accepteras. Du får till exempel inte ha fler än 5 anmärkningar totalt.
 • Anmärkningarna får inte vara för nya. Om anmärkningarna tillkommit under de senaste halvåret kan du få avslag på din ansökan.
 • Högre ränta. Även om betalningsanmärkningar inte behöver vara ett tecken på dålig ekonomi ökar långivarens utlåningsrisk. Därmed kommer du med största sannolikhet bli erbjuden en högre ränta.
 • Begränsat lånebelopp. Den förhöjda risken gör att du enbart kan bli beviljad ett mindre belopp.
 • Striktare inkomstkrav. Kunder med anmärkningar kan behöva uppfylla högre inkomstkrav än övriga kunder.

Privatlån utan inkomst – är det möjligt?

En inkomst är ett måste för den som vill ansöka om ett privatlån. Oftast ligger minimikravet för inkomst på 100 000 kronor per år (8 333 kronor i månaden), men kan variera en del beroende på långivare.

Oftast kräver långivaren att din inkomst kommer från en tillsvidareanställning. Samtidigt finns det en del aktörer som kan godkänna lån till kunder vars huvudsakliga inkomstkälla är pension.

Vissa långivare struntar i de traditionella inkomstkraven. Istället väljer de att göra en helhetsbedömning av din nuvarande ekonomi.

Det kan också hända att du blir nekad det lånebelopp du ansökt om, men att du blir erbjuden ett mindre belopp som banken anser att din ekonomi klarar av.

Om du vill öka dina chanser att få lån, vare sig du uppfyller inkomstkravet eller ej, bör du ha en medsökande. Långivaren kommer då att lägga ihop era inkomster i sin kreditbedömning.

Kan jag ta ett privatlån utan UC?

Eftersom privatlån oftast har höga lånebelopp och lång löptid tar de flesta långivare och banker sina kreditupplysningar hos Upplysningscentralen (UC). UC anses nämligen vara den mest pålitliga och seriösa källan till kreditupplysningar.

Att få ett privatlån utan UC är dock inte helt omöjligt. Det finns ett fåtal aktörer på marknaden som hämtar sina kreditupplysningar hos andra upplysningsföretag, så som Bisnode eller Creditsafe.

Ansöker du via dessa långivare kommer upplysningen inte att påverka ditt UC-score eftersom upplysningen förblir osynlig hos UC. Mer om UC-score kan du läsa här.

Det finns fördelar med privatlån utan UC, men också några nackdelar du bör ta hänsyn till:

 • Privatlån utan UC brukar generellt sett vara dyrare än lån med UC.
 • Du kommer enbart att kunna låna mindre belopp.

Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om privatlån?

Innan du ansöker om ett privatlån finns det en del saker du bör ha i åtanke. Nedan ger vi dig våra bästa tips.

✓ Gör en budget

Genom att göra en tydlig budget kan du enkelt se hur stort privatlån din ekonomi klarar av.

Ställ dina inkomster i förhållande till dina utgifter för att få fram din disponibla inkomst, det vill säga det du får över varje månad. Utgå därefter ifrån denna summa i valet av löptid för att hitta en passande månadskostnad.

✓ Låna inte mer än du behöver

Ett större privatlån innebär högre räntekostnader. Låna därför inte mer än du faktiskt behöver.

Kom även ihåg att det finns långivare som kan gå med på att höja ditt privatlån om du skulle behöva låna lite mer.

✓ Välj en passande löptid

Genom att justera privatlånets löptid kan du få en månadskostnad som passar din ekonomi.

En lägre löptid ger en lägre månadskostnad och tvärtom. Tänk dock på att en längre löptid även innebär ett dyrare lån eftersom du då behöver betala ränta under en längre tid.

✓ Ansök via låneförmedlare

Det bästa alternativet för dig som vill hitta ett så billigt privatlån som möjligt är att vända dig till en låneförmedlare.

Välj helst den förmedlare som har flest anslutna banker eftersom detta ökar dina chanser att hitta en förmånlig ränta.

✓ Öka tryggheten med låneskydd

Många långivare erbjuder ett låneskydd i samband med deras privatlån. Detta är en slags låneförsäkring som ersätter lånets månadskostnad om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven.

Avgiften för skyddet betalar du månadsvis och brukar ligga på en viss procent av lånets månadskostnad.

✓ Välj utökat bolån om möjligt

Ett utökat (förhöjt) bolån är ett utmärkt alternativ till privatlån.

Detta eftersom bolånet har en säkerhet, vilket kommer göra räntan betydligt lägre. Likt privatlånet kan ett utökat bolån användas till valfri konsumtion.

Du bör välja privatlån om du…

 • Vill låna ett större belopp under en längre tid.
 • Behöver låna pengar till renovering, resor eller övrig konsumtion.
 • Vill lösa dina gamla lån och krediter för att förbättra din kreditvärdighet. Detta kallas även för ett samlingslån. Läs mer om hur du kan samla lån här.

Undvik privatlån om du…

 • Har en svag ekonomi med oregelbunden inkomst.
 • Kan utöka ditt bolån och använda de pengarna istället.

Vanliga frågor och svar

Maxbeloppet för ett privatlån idag är 600 000 kronor. Hur mycket just du får låna när du ansöker om ett privatlån beror dock på din kreditvärdighet.

Har du en god kreditvärdighet kan du låna mer och har du en svag kreditvärdighet kan du låna mindre. För att öka dina chanser att få större lån kan du ansöka med en medsökande.

Privatlånet passar dig som vill låna en större summa pengar under en längre tid. Trots att lånet saknar säkerhet är räntan låg jämfört med andra låneformer.

Kraven för privatlån varierar beroende på långivare, men några grundläggande krav är att du är 18 år, har en stabil inkomst och saknar skulder hos Kronofogden.

Ja, det finns aktörer som erbjuder mindre privatlån utan UC. Dessa lån belastar inte ditt kreditbetyg, men de kan däremot ha en högre ränta.

Den lägsta möjliga räntan för privatlån idag ligger på omkring 2,95 procent. För att få en så låg ränta krävs dock en mycket god betalningsförmåga.

Genom att ansöka om privatlån via en låneförmedlare, till exempel Advisa eller Lendo, kan du enkelt hitta den lägsta räntan för just dig.

Privatlån är en av de vanligaste låneformerna bland privatpersoner idag. Lånet kan nämligen användas till vad som helst, från renoveringar och bilköp till studier och resor.

Ett blancolån är detsamma som ett lån utan säkerhet. Ett privatlån är ett slags blancolån, men det är även SMS-lån.

Individuell ränta betyder att långivaren bestämmer vilken ränta varje lån ska ha beroende på varje enskild kunds kreditbetyg. En god ekonomi innebär ett högt kreditbetyg som ger en lägre ränta.

Den lägsta räntan för privatlån ligger strax under 3 procent. Dock ligger den genomsnittliga räntan för beviljade lån kring 6 procent. Bortsett från detta kan uppläggnings- och aviavgifter tillkomma.

Allt fler långivare väljer att bevilja privatlån trots betalningsanmärkningar. Dock kan räntan för lånet bli högre och lånebeloppen begränsade. Samtidigt kan det finnas särskilda villkor för kunder med anmärkningar, till exempel att de ska ha en högre inkomst än övriga kunder.

Autogiro är ett av de vanligaste alternativen för återbetalning av privatlån. Du kan dock oftast även välja e-faktura eller pappersfaktura.

Lägsta möjliga ränta är som tidigare nämnt 2,95 procent, men vanligtvis hamnar den nominella räntan på omkring 5 – 6 procent. Detta motsvarar en månadsränta på cirka 0,4 – 0,5 procent. 

Tänk på att jämföra den effektiva räntan när du är ute efter ett privatlån. Den effektiva räntan ger nämligen en mer rättvis bild av lånets faktiska kostnad.

Långivarnas och låneförmedlarnas räntor 2021:

Nedan kan du se en överblick av lägsta och högsta räntorna hos långivarna och låneförmedlarna som erbjuder privatlån. Klicka på de olika långivarna om du vill läsa mer om dem och deras lånevillkor.

Relaterade artiklar

 • Senast uppdaterad: mars 18, 2021

  -

  Alexandra har jobbat som skribent i över fyra år och har god kännedom om den svenska lånemarknaden samt ett brinnande intresse för ekonomi. Hon skriver även artiklar för en rad andra sajter med inriktning på bland annat entreprenörskap och företagande.