Hem / Privatlån / Skuldfinansieringslån

Vilket skuldfinansieringslån är bäst 2022?

Vi har valt ut tre rekommenderade långivare för dig som är intresserad av ett skuldfinansieringslån – Svea Ekonomi, Marginalen Bank och Nystart Finans. Samtliga långivare erbjuder skuldfinansiering till dig som har en svag kreditvärdighet, till exempel på grund av anmärkningar, många förfrågningar eller skulder hos Kronofogden. Med ett skuldfinansieringslån kan du ordna upp din ekonomi en gång för alla. Läs mer om hur det fungerar nedan!

Sammanfattning av alla lånUppdaterad: 2022-01-27
Skuldfinansieringslån:3 st
Ränta:3,5% - 26,2%
Lånebelopp:10 000 - 500 000 kr
Löptid:2 år - 15 år

Topp 3 bästa skuldfinansieringslån

 • 1 Nystart finans
  Belopp:20 000 - 500 000kr
  Ränta9.95 - 21.95 %
  Löptid:2 - 15 år
   • För dig med svag kreditvärdighet
   • Lånebelopp upp till 500 000 kronor
   • Skulder hos Kronofogden accepteras
  Betalningsanm. OK
 • 2 Marginalen bank
  Belopp:25 000 - 500 000kr
  Ränta3.5 - 18.95 %
  Löptid:2 - 12 år
   • Erbjuder flera förmånliga banktjänster
   • Möjlighet att teckna låneskydd
   • Omstartslån för dig med skulder hos Kronofogden
  Betalningsanm. OK
 • 3 Svea
  Belopp:10 000 - 400 000kr
  Ränta7.15 - 26.2 %
  Löptid:2 - 15 år
   • Accepterar kunder med sämre kreditbetyg
   • Höga lånebelopp för bolån
   • Räntegaranti för privatlån
  Betalningsanm. OK
Av Marcello Rongione Senast uppdaterad : januari 25, 2022

Denna långuide har fått betyget:

3 Röster, Genomsnitt: 4.6/5

Ett skuldfinansieringslån kan vara ett bra alternativ för dig med svag kreditvärdighet som får nej hos banken. Det här är nämligen ett lån du kan ansöka om även om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Pengarna använder du i första hand för att lösa dina kronofogdeskulder, men du kan också låna lite extra till något du behöver. Kort sagt är lånet ett sätt för dig att ordna upp din ekonomi och börja om på nytt.

Om du anser att ett skuldfinansieringslån kan vara en bra lösning i din situation kan du jämföra tre bra långivare nedan. Vi har recenserat samtliga för att ge dig en bättre bild av deras erbjudande.

Vill du lära dig mer om hur skuldfinansieringslån fungerar? Då rekommenderar vi att du läser vår låneguide längst ner på sidan. Där hittar du även svar på några av de vanligaste frågorna kring den här typen av lån.

1. Nystart Finans- Bästa skuldfinansieringslån

 • Lånebelopp: 30 000 – 500 000 kr
 • Löptid: 2 – 15 år
 • Ränta: 6,95 – 21,95%
 • Inkomstkrav: 22 000 kr/mån
 • Ålderskrav: 18 – 65 år

Hos Nystart Finans kan du teckna det så kallade Nystartslånet, ett schysst skuldfinansieringslån för dig som vill starta om din ekonomi och samtidigt sänka dina månadskostnader.

Bortsett från att Nystart Finans kan hjälpa dig att lösa dina tidigare skulder erbjuder de även värdefulla råd längs vägen. Du kan dessutom få belöningar i form av en sänkt ränta om du är skötsam med dina betalningar.

Skuldfinansiering upp till 500 000 kronor

Nystart Finans vill hjälpa sina kunder att ordna upp sin ekonomi, oavsett om de har ett litet eller stort kapitalbehov. Därför erbjuder de både små och stora omstartslån, från 30 000 kronor upp till 500 000 kronor.

Löptiden ligger på 2 – 15 år, vilket tillåter dig att justera månadskostnaden efter dina ekonomiska förutsättningar. Och återbetalningen sker månadsvis med autogiro, så det finns ingen risk för bortglömda betalningar och onödiga straffavgifter.

Möjlighet att sänka räntan om du är skötsam

Räntan för Nystartslånet är individuell, vilket betyder att den baseras på din enskilda ekonomiska situation.

Den nominella räntan sträcker sig från 6,95 – 21,95%, vilket är högre jämfört med vanliga privatlån, men å andra sidan finns det möjlighet att sänka räntan. Nystart Finans kan nämligen belöna skötsamma kunder med en lägre ränta.

Utöver ränta tillkommer en del avgifter, närmare bestämt en uppläggningsavgift på 995 kronor och en aviavgift på 29 kronor/mån.

Detta är dock ett ganska litet pris att betala med tanke på att Nystart Finans beviljar lån trots skulder hos Kronofogden.

Skicka in en intresseanmälan online

För att ansöka om Nystartslånet måste du skicka in en intresseanmälan via deras hemsida. Där anger du dina personliga uppgifter och hur stora skulder du planerar att lösa med hjälp av lånet.

Det kan också vara en bra idé att lägga till en medsökande (vilket är ett krav för dig med skulder över 300 000 kronor eller kronofogdeskulder). En medsökande kan nämligen öka dina chanser att bli beviljad skuldfinansiering.

Nystart Finans kommer att hämta en kreditupplysning för att bedöma din ekonomiska situation. Om de bestämmer sig för att bevilja din ansökan kommer du att få ett låneerbjudande som du antingen kan tacka ja eller nej till.

Vem kan ansöka om Nystartslånet?

För att bli beviljad ett Nystartslån måste du:

 • Vara mellan 18 – 65 år
 • Tjäna minst 22 000 kr/mån
 • Vara fast anställd (gäller även eventuell medsökande)
 • Ha en medsökande vid lånebelopp över 300 000 kr eller om du har skulder hos Kronofogden

På sin hemsida skriver Nystart Finans dessutom att de uppskattar om du som kund har en stark vilja att förändra din ekonomiska situation.

Genom att ha koll på dina skulder och visa hur du planerar att ordna upp din ekonomi kan du alltså öka chanserna att få ett lån.

Fina omdömen hos Trustpilot

Varför vi valt att rekommendera Nystart Finans som ett av de bästa skuldfinansieringslånen är på grund av deras höga kundomdömen. På Trustpilot har de ett genomsnittsbetyg på 4,6 av 5 baserat på över 1500 omdömen.

Hela 84 procent beskriver tjänsten som ”Utmärkt” och menar att de fått utmärkt hjälp att ordna upp sin ekonomi. Många beskriver medarbetarna som bemötande och hjälpsamma och menar att ansökningsprocessen både är snabb och smidig.

Kort sagt är Nystartslånet ett utmärkt alternativ för dig som har svårt att få lån hos banken och som vill lösa dina skulder en gång för alla.

 • För dig som får nej av banken
 • Låna för att lösa dina skulder hos Kronofogden
 • Låna upp till 500 000 kronor med individuell ränta
 • Många fina omdömen på Trustpilot

2. Marginalen Bank- Skuldfinansiering med säkerhet

 • Lånebelopp: 150 000 – 10 miljoner kr
 • Ränta: 2,49 – 7,95%
 • Inkomstkrav: 200 000 kr/år
 • Ålderskrav: 20 år

Med Marginalen Banks omstartslån får du möjlighet att låna till bostad, bil eller renovering. Du kan också använda lånet för att samla dina gamla skulder, även de som hamnat hos Kronofogden.

Det här lånet kräver emellertid en säkerhet i form av en bostad, så det är bara tillgängligt för dig som redan äger eller planerar att köpa en bostad.

För dig som har svårt att få lån

Marginalen omstartslån är ett bra alternativ för dig som har svårt att få lån på grund av skulder eller betalningsanmärkningar. Här kan du låna till det du behöver, exempelvis bostad, fordon eller renovering.

Det är också möjligt att använda omstartslånet som ett samlingslån för att lösa dina gamla skulder. På så sätt kan du sänka dina månadskostnader och ge din ekonomi en nystart.

Det går till och med bra att lösa skulder som gått till Kronofogden.

Säkerhet ger lägre ränta

För att Marginalen Bank ska kunna hjälpa dig med din ekonomiska situation måste du kunna erbjuda dem en bostad som säkerhet för lånet. Det kan antingen vara en bostad du redan äger som är obelånad eller en bostad du planerar att köpa i samband med omstartslånet.

Fördelen med att erbjuda en säkerhet i form av en bostad är att Marginalen kan erbjuda dig en betydligt lägre ränta på lånet. Å andra sidan måste du kunna betala en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens kostnad.

Förmånlig räntesättning, men ganska höga avgifter

Räntan, som är individuell och fast under hela bindningstiden (3 mån – 3 år) ligger på 2,49 – 7,95 procent.

Utöver ränta tillkommer en uppläggningsavgift på 1 000 kronor, en kredithanteringsavgift på 3 500 kr och en aviavgift på 45 kronor/mån (15 kronor/mån vid autogiro).

Som du ser är avgifterna ganska höga, men å andra sidan är räntan betydligt lägre jämfört med skuldfinansieringslån utan säkerhet. Dessutom tar ju Marginalen en viss risk när de lånar ut pengar till någon med svag ekonomi.

Vem kan ansöka om omstartslånet?

Det finns vissa krav du måste uppfylla för att bli beviljad ett omstartslån hos Marginalen Bank.

Det här gäller om du använder en befintlig bostad som säkerhet:

 • Åldersgräns på 20 år.
 • Årsinkomst på minst 200 000 kronor eller 400 000 kronor/år om ni är två som ansöker.
 • Är bostaden redan belånad måste du lösa lånet.
 • Du måste lösa skulder hos inkasso och Kronofogden innan du använder pengarna till något annat.

Följande krav gäller om du planerar att köpa en bostad med hjälp av omstartslånet:

 • Du måste kunna betala en kontantinsats på 15 procent av bostadens pris.
 • Bostaden du köper ska säljas av en auktoriserad fastighetsmäklare.
 • Marknadsvärdet är minst 500 000 kronor för en villa och minst 250 000 kronor för en bostadsrätt.
 • Du betalar kostnaden för lagfart och pantbrev.

Hur du ansöker om Marginalens omstartslån

För att ansöka om lånet behöver du bara fylla i den ansökan du hittar på Marginalens hemsida. Där anger du önskat lånebelopp och värdet på den bostad du planerar att använda som säkerhet.

När Marginalen fått din ansökan kommer de att hämta en kreditupplysning och kontakta dig för att gå igenom din situation. Ser allt bra ut kommer du att få ett lånelöfte om du planerar att köpa en bostad.

Efter att Marginalen fått in alla handlingar och pant får du pengarna inom ungefär 1 – 3 bankdagar.

Kostnadsfri rådgivning av låneexperter

Om du känner dig osäker på vilken den bästa lösningen för just din ekonomi är kan du alltid kontakta Marginalens medarbetare. De erbjuder nämligen kostnadsfri rådgivning för att hjälpa dig förbättra din ekonomi på bästa sätt.

Enligt oss är Marginalens omstartslån ett bra alternativ för dig med en svag ekonomi som vill ordna upp din situation. I och med att du använder en bostad som säkerhet kan du dessutom få en förmånlig ränta, även om avgifterna fortfarande är förhållandevis höga.

Viktigt att nämna är att du som inte redan äger din bostad måste ha råd att betala en kontantinsats. Det kan vara svårt för dig som har skulder och som vill köpa en bostad i en större stad.

 • Lös skulder som hamnat hos Kronofogden
 • Låg ränta då lånet kräver en säkerhet
 • Kostnadsfri rådgivning av Marginalens experter
 • Använd din nuvarande bostad som säkerhet

3. Svea Ekonomi- Vi rekommenderar

 • Lånebelopp: Varierar
 • Ränta: Individuellt
 • Inkomstkrav: 180 000 kr/år
 • Ålderskrav: 20 – 70 år

Svea Ekonomi erbjuder också ett bra skuldfinansieringslån för dig som av olika anledningar har svårt att samla dina lån hos banken.

Här är det möjligt att låna med betalningsanmärkningar och Svea går dessutom med på även att lösa skulder som hamnat hos Kronofogden.

Löser skulderna åt dig

Svea Ekonomi vill göra det så enkelt som möjligt för sina kunder att komma på fötter. Därför tar de själva kontakt med dina fordringsägare för att förhandla fram en bra lösning. Och när du fått lånet utbetalat löser Svea skulderna åt dig.

Dina gamla skulder samlas i ett helt nytt lån med en avbetalningsplan som motsvarar dina ekonomiska förutsättningar. Du betalar ränta för lånet precis som vanligt, men Svea tar ut en extra ersättning för den hjälp du får.

Information om hur processen går till och vilka avgifter som tillkommer får du naturligtvis innan Svea sätter igång med sina förhandlingar.

Så mycket får du låna

Storleken på skuldfinansieringslånet varierar helt och hållet på hur stora dina skulder är. I din ansökan, som du laddar ner från Svea Ekonomis hemsida, anger du nämligen samtliga skulder och storleken på dessa.

Svea utgår sedan från informationen i din ansökan och en sedvanlig kreditupplysning för att bedöma din situation. Här tittar de bland annat på dina inkomster, men också på antalet skulder och storleken på dessa.

Även eventuella säkerheter påverkar om du blir beviljad skuldfinansiering och i så fall hur mycket den kommer att kosta.

Vem kan få skuldfinansiering?

För att kunna lösa dina skulder med ett skuldfinansieringslån hos Svea måste du:

 • Vara mellan 20 – 70 år
 • Tjäna minst 180 000 kr/år från anställning eller pension
 • Varit folkbokförd i Sverige i minst 3 år
 • Egenföretagare måste ha varit verksamma i minst 3 år
 • Eventuellt lämna en säkerhet (vid större lån)

Ganska lång handläggning

Bortsett från ansökan måste du även fylla i en fullmakt som ger Svea möjlighet att sköta dina ärenden åt dig.

Värt att nämna är att Svea har ganska långa handläggningstider, framför allt om det är många som ansöker. Ibland händer det att det dröjer upp till ett par månader innan Svea kan handlägga ditt ärende, men du får dock alltid ett preliminärt besked inom en vecka.

När de väl börjar med ditt ärende kommer de att ringa upp dig för att prata igenom situationen och hitta den bästa lösningen. De kommer även att ringa eventuella medsökande och borgensmän.

För dig som inte vill lösa skulderna själv

Svea Ekonomi kan framför allt vara ett bra alternativ för dig som vill ha hjälp med att lösa dina skulder.

Här sköter nämligen Svea hela kontakten med kreditgivarna och ser till att allt går rätt till. De finns även där efter att du fått lånet utbetalat för att reda ut frågetecken.

 • Löser dina skulder åt dig
 • Individuell räntesättning
 • Hjälper dig genom hela processen
 • Mindre lån kräver ingen säkerhet, men kan öka chanserna att få lån

Ordna upp din ekonomi med skuldfinansieringslån

Ett skuldfinansieringslån är det enda lånet som är tillgängligt för dig med skulder hos Kronofogden. Lånet kan vara en bra lösning för dig som har dragit på dig skulder som du vill bli kvitt en gång för alla.

I den här guiden får du lära dig mer om hur skuldfinansieringslån fungerar, vad som normalt sett krävs för att få ett och hur du använder det för att bli skuldfri.

Vad är ett skuldfinansieringslån?

Skuldfinansieringslån, eller omstartslån, är ett lån för dig som av olika anledningar har svårt att få lån hos banken.

Det kan till exempel bero på skulder som hamnat hos inkasso, Kronofogden eller flera betalningsanmärkningar.

Med skuldfinansieringslånet kan du kort sagt få en chans att låna pengar när andra långivare säger nej. Du kan dessutom använda en del av lånet för att lösa dina akuta ekonomiska behov, men använda resten till annat du behöver.

Skuldfinansieringslån finns både med och utan säkerhet. Vid mindre lånebelopp kan det många gånger räcka med en stabil inkomst, en medsökande eller personlig borgen.

Större lån kräver emellertid nästan alltid en bostad som säkerhet. Det kan antingen vara en bostad du redan äger eller en som du planerar att köpa med hjälp av lånet.

Ska du köpa en bostad måste du dock kunna betala en kontantinsats på minst 15 procent.

Skuldfinansieringslån vs samlingslån – Vad är skillnaden?

Det är lätt hänt att blanda ihop skuldfinansieringslån med samlingslån. Det finns dock en viktig skillnad mellan dessa låneformer som kan vara bra att känna till.

Samlingslån är till för dig som vill lösa mindre skulder som ännu inte hamnat hos Kronofogden. Om du redan har skulder hos Kronofogden kommer du inte att bli beviljad ett sådant lån – då är skuldfinansiering det enda alternativet.

En annan viktig skillnad är att samlingslån inte kan vara större än 600 000 kronor. Med skuldfinansieringslån, å andra sidan, är det möjligt att låna mer, så länge det finns en säkerhet för lånet (exempelvis en bostad).

Det här krävs för att få ett skuldfinansieringslån

Vem som helst kan förstås inte få ett omstartslån.

I och med att denna låneform ofta innebär en extra stor risk för långivaren, framför allt om lånet saknar säkerhet, måste du uppfylla vissa krav.

Kraven kan skilja sig beroende på långivare, men oftast finns det särskilda regler beträffande:

 • Ålder. Åldersgränsen för att få låna är normalt sett 18 – 20 år, men det kan även finnas en övre gräns som hindrar dig från att låna om du är för gammal.
 • Inkomst. I princip alla långivare som erbjuder den här typen av lån kräver att du har en stabil inkomst i dagsläget. Det är inte ovanligt att du måste tjäna minst 180 000 kronor om året. Däremot kan vissa långivare, exempelvis Svea Ekonomi, acceptera inkomst från pension. Har du ingen fast inkomst kan det räcka med att en medsökande har det.
 • Extra säkerhet. Vissa långivare kan ställa extra krav vid högre lånebelopp eller om du har skulder hos Kronofogden. Det kan till exempel röra sig om personlig borgen eller en medsökande vid kronofogdeskulder.

Individuell kreditbedömning är vanligast

De flesta långivare som erbjuder skuldfinansiering gör ofta en individuell bedömning av dig som låntagare.

Via en kreditupplysning får de tillgång till viktig information om din – och eventuell medsökandes – ekonomi. Och ju bättre ekonomi du har, desto bättre är dina chanser att få ett lån och lösa dina skulder.

Högre risk än vanliga lån

Som du säkert redan listat ut innebär ett skuldfinansieringslån en ganska hög risk för långivaren. De ska trots allt låna ut pengar till något som har en svag ekonomi – ibland till och med skulder hos Kronofogden.

För att kompensera för den här risken tar de därför ut höga avgifter som gör det här lånet dyrare än många vanliga lån.

Och det är såklart förståeligt – de vill ju vara säkra på att tjäna något på en så pass riskfylld affär.

Högre risk = högre kostnader

Vanliga privatlån brukar ha en nominell ränta ligga från cirka 3 procent. Men för den här typen av lån är det inte ovanligt att den startar kring 7 procent, om det inte finns någon säkerhet.  

Skuldfinansieringslån med en bostad som säkerhet brukar å andra sidan ha en ganska låg ränta, från cirka 2 – 3 procent.

Gemensamt för de flesta skuldfinansierings- och omstartslån är dock att de brukar vara förknippade med förhållandevis höga avgifter. Långivare brukar till exempel ta ut en extra stor uppläggningsavgift och ibland även en ordentlig kredithanteringsavgift.

Återigen handlar det här förstås om den höga utlåningsrisken. Och med tanke på att du får möjlighet att lösa dina skulder hos Kronofogden kan det vara värt det i det långa loppet.

löser du skulderna med skuldfinansieringslånet

Så hur gör man då för att lösa sina skulder med hjälp av ett skuldfinansieringslån?

Det kan förstås skilja sig åt beroende på vilken långivare du lånar hos, men generellt sett går processen till ungefär så här.

1. Skuldfinansiering med eller utan säkerhet?

Börja med att fundera över vilken typ av skuldfinansiering som passar dig bäst.

Ett lån utan säkerhet passar dig som inte äger eller planerar att köpa en bostad. Det kan också vara bra för dig som bara behöver låna en mindre summa där en säkerhet i form av en medsökande är tillräcklig. 

Om du redan äger en bostad eller planerar att köpa en bostad samtidigt som du löser dina skulder är ett omstartslån med säkerhet förstås att föredra.

Tips! Använd gärna vår jämförelse ovan för att hitta det skuldfinansieringslån som passar dig bäst.

2. Fyll i ansökan om skuldfinansiering

De flesta långivare erbjuder ett digitalt låneformulär som du fyller i direkt på hemsidan. Men hos vissa banker måste du ladda ner ett underlag som du fyller i och skickar in via post.

I din ansökan anger du dina person- och kontaktuppgifter och information om dina skulder. Här fyller du även i uppgifter om säkerhet samt eventuell medsökande.

3. Långivaren gör en kreditupplysning

Vanligtvis hämtar långivaren en upplysning via UC som sedan fungerar som ett komplement till din ansökan.

Upplysningen hjälper långivaren att avgöra om ett omstartslån kan ordna upp din ekonomiska situation och i så fall vad skuldfinansieringen ska kosta. 

Ibland kan långivaren kontakta dig personligen efter att du skickat in ansökan. Ni går därefter igenom din finansiella situation tillsammans för att hitta en bra lösning. Då registreras inte en kreditupplysning förrän du valt att gå vidare i processen.

4. Du får besked

Räkna med att processen för skuldfinansiering tar längre tid än för ett vanligt lån. Normalt sett får du vänta ett par arbetsdagar innan du får besked angående din ansökan.

I beskedet finns information om lånebelopp, ränta, avgifter och lånets månadskostnad. Ser allt bra ut signerar du skuldebrevet och därefter får du pengarna inom några dagar.

Tänk på! Vissa långivare kan ha en kötid för att handlägga den här typen av lån. Du kan däremot få ett preliminärt besked gällande din ansökan i förväg.

5. Återbetalning av skulder

När du fått pengarna kontaktar du skuldägarna och meddelar att du vill betala av dina skulder. Gör detta innan du använder pengarna till annat.

I vissa fall kan långivaren lösa skulderna åt dig. Då kommer du dock att behöva skriva under en fullmakt för att ge långivaren ditt godkännande.

Tänk på! Du kan inte välja att lösa specifika skulder med hjälp av lånet, utan du måste lösa samtliga. Det är dessutom inte möjligt att lösa privata skulder med lånet.

Viktigt innan du ansöker om skuldfinansiering

Det finns en del saker som kan vara bra att sammanställa och tänka på innan du ansöker om ett skuldfinansieringslån.

Här kommer några av våra bästa tips och råd.

1. Sammanställ dina skulder

Börja med att göra en sammanställning av dina skulder. På så sätt vet du hur stor skuldfinansiering du är i behov av. Detta behöver du nämligen ange i din ansökan.

Planerar du att använda en bostad som säkerhet för lånet? Då måste du även räkna ut ett uppskattat marknadsvärde för bostaden och räkna på hur mycket du kan betala i kontantinsats.

2. Se över ditt finansieringsbehov

Olika skuldfinanseringslån passar olika finansieringsbehov.

Planerar du att enbart lösa dina skulder eller vill du även använda lånet för att köpa en bostad? Kanske vill du belåna en bostad du redan äger, men ansöka om ett lite större belopp för att även kunna köpa en bil?

Behöver du bara låna en mindre summa för att lösa skulder finns det möjlighet att låna utan säkerhet, alternativt med personlig borgen. Men större lånebelopp kräver nästan alltid en fastighet som säkerhet.

3. Ha personlig kontakt med långivaren

Många långivare som erbjuder omstartslån och skuldfinansieringslån erbjuder kostnadsfri konsultation med en av deras skuldrådgivare.

Vi rekommenderar att du utnyttjar denna tjänst om den finns tillgänglig. Rådgivaren kan nämligen hjälpa dig att hitta den bästa möjliga lösningen för just din situation.

4. Lös alltid dina skulder först

De flesta långivare kräver att du löser dina skulder innan du använder pengarna till något annat. I vissa fall kan långivaren sköta detta åt dig, men annars måste du tänka på detta själv.

5. Anpassa månadskostnaden efter din ekonomi

Genom att anpassa lånets löptid kan du höja respektive sänka månadskostnaden för lånet. Därför är det viktigt att du sammanställer dina inkomster och utgifter för att se hur mycket du har råd att betala för lånet varje månad.

Tänk på! En kortare löptid ger alltid ett billigare lån i längden. Detta beror på att du inte behöver betala ränta under lika lång tid.

Vi hjälper våra kunder att hitta skuldfinansieringslån

4,6 av 5 baserat på 3 omdömen

Vanliga frågor och svar

Skuldfinansieringslån är till för dig som har svårt att få lån hos banken på grund av exempelvis skulder hos Kronofogden, inkasso eller på grund av betalningsanmärkningar. Med hjälp av lånet kan du kort sagt ge din ekonomi en ny chans.

Räntan är individuell, men brukar ligga från cirka 3 procent om det finns en säkerhet. I övriga fall kan genomsnittsräntan däremot ligga runt 7 – 10 procent.

Att räntan är högre jämfört med vanliga lån beror på den risk långivaren tar när de lånar ut pengar till någon som redan är skuldsatt.

Ja, detta lån är faktiskt avsett för personer som har svårt att få lån hos banken, till exempel på grund av kronofogdeskulder. Med hjälp av pengarna kan du lösa skulderna och börja om på nytt.

Skuldfinansiering är för dig som har en svag ekonomi på grund av skulder hos inkasso, Kronofogden eller betalningsanmärkningar. Med lånet kan du lösa dina skulder samtidigt som du till exempel köper en bostad eller bil.

Samlingslån är samma sak som ett privatlån och kan användas för att lösa dyra smålån och krediter som ger en onödigt hög månadskostnad. Du kan enbart låna upp till 600 000 kronor, men du kommer inte att få lån med skulder hos Kronofogden.

Kriterierna varierar mellan olika långivare, men normalt sett måste du vara 18 – 20 år och ha en relativt hög månadsinkomst. Vissa långivare kan kräva en säkerhet vid större lånebelopp eller om det finns skulder hos Kronofogden.

Vanligtvis kräver långivaren att en fastighet agerar säkerhet för lånet –  men inte alltid. Är du bara i behov av ett mindre lånebelopp kan det räcka med att du uppfyller de övriga lånekraven. I vissa fall kan även en personlig borgen räcka som säkerhet.

Vissa långivare har ett maxtak på 500 000 kronor, andra baserar lånebeloppet på din betalningsförmåga och den bostad du använder som säkerhet.

Nej, du kan normalt sett inte lösa privata skulder, det vill säga en skuld du har till en vän eller familjemedlem. Det är normalt sett inte heller möjligt att lösa företagsskulder.

Ja, även du med flera betalningsanmärkningar kan bli beviljad ett skuldfinansieringslån.

Illustration av långivarnas räntor 2022

Här kan du se långivarnas räntor och hur de förhåller sig till varandra.

Relaterade artiklar

 • Senast uppdaterad: januari 25, 2022

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.