Jämför specifikationer

I tabellen nedan kan du jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla skuldfinansieringslån.
nstart logo Till ansökan Till ansökan Svea Till ansökan
Långivare:NstartMarginalen BankSvea Ekonomi
Belopp:20 000 - 500 000kr25 000 - 500 000kr0 - 0kr
Ränta:9.95 - 21.95 %3.5 - 18.95 % %
Anslutna långivare:---
Ansök med BankID:JaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 7.4 av 10 Trustpilot 2.4 av 10
Direktutbetalning:NejNejNej

Ordna upp din ekonomi med skuldfinansieringslån

Ett skuldfinansieringslån är det enda lånet som är tillgängligt för dig med skulder hos Kronofogden. Lånet kan vara en bra lösning för dig som har dragit på dig skulder som du vill bli kvitt en gång för alla.

I den här guiden får du lära dig mer om hur skuldfinansieringslån fungerar, vad som normalt sett krävs för att få ett och hur du använder det för att bli skuldfri.

Tips! Här kan du även läsa mer om lån för skuldsatta.

Vad är ett skuldfinansieringslån?

Skuldfinansieringslån, eller omstartslån, är ett lån för dig som av olika anledningar har svårt att få lån hos banken.

Det kan till exempel bero på skulder som hamnat hos inkasso, Kronofogden eller flera betalningsanmärkningar.

Med skuldfinansieringslånet kan du kort sagt få en chans att låna pengar när andra långivare säger nej. Du kan dessutom använda en del av lånet för att lösa dina akuta ekonomiska behov, men använda resten till annat du behöver.

Skuldfinansieringslån finns både med och utan säkerhet. Vid mindre lånebelopp kan det många gånger räcka med en stabil inkomst, en medsökande eller personlig borgen.

Större lån kräver emellertid nästan alltid en bostad som säkerhet. Det kan antingen vara en bostad du redan äger eller en som du planerar att köpa med hjälp av lånet.

Ska du köpa en bostad måste du dock kunna betala en kontantinsats på minst 15 procent.

Skuldfinansieringslån vs samlingslån – Vad är skillnaden?

Det är lätt hänt att blanda ihop skuldfinansieringslån med samlingslån. Det finns dock en viktig skillnad mellan dessa låneformer som kan vara bra att känna till.

Samlingslån är till för dig som vill lösa mindre skulder som ännu inte hamnat hos Kronofogden. Om du redan har skulder hos Kronofogden kommer du inte att bli beviljad ett sådant lån – då är skuldfinansiering det enda alternativet.

En annan viktig skillnad är att samlingslån inte kan vara större än 600 000 kronor. Med skuldfinansieringslån, å andra sidan, är det möjligt att låna mer, så länge det finns en säkerhet för lånet (exempelvis en bostad).

Det här krävs för att få ett skuldfinansieringslån

Vem som helst kan förstås inte få ett omstartslån.

I och med att denna låneform ofta innebär en extra stor risk för långivaren, framför allt om lånet saknar säkerhet, måste du uppfylla vissa krav.

Kraven kan skilja sig beroende på långivare, men oftast finns det särskilda regler beträffande:

  • Ålder. Åldersgränsen för att få låna är normalt sett 18 – 20 år, men det kan även finnas en övre gräns som hindrar dig från att låna om du är för gammal.
  • Inkomst. I princip alla långivare som erbjuder den här typen av lån kräver att du har en stabil inkomst i dagsläget. Det är inte ovanligt att du måste tjäna minst 180 000 kronor om året. Däremot kan vissa långivare, exempelvis Svea Ekonomi, acceptera inkomst från pension. Har du ingen fast inkomst kan det räcka med att en medsökande har det.
  • Extra säkerhet. Vissa långivare kan ställa extra krav vid högre lånebelopp eller om du har skulder hos Kronofogden. Det kan till exempel röra sig om personlig borgen eller en medsökande vid kronofogdeskulder.

Individuell kreditbedömning är vanligast

De flesta långivare som erbjuder skuldfinansiering gör ofta en individuell bedömning av dig som låntagare.

Via en kreditupplysning får de tillgång till viktig information om din – och eventuell medsökandes – ekonomi. Och ju bättre ekonomi du har, desto bättre är dina chanser att få ett lån och lösa dina skulder.

Högre risk än vanliga lån

Som du säkert redan listat ut innebär ett skuldfinansieringslån en ganska hög risk för långivaren. De ska trots allt låna ut pengar till något som har en svag ekonomi – ibland till och med skulder hos Kronofogden.

För att kompensera för den här risken tar de därför ut höga avgifter som gör det här lånet dyrare än många vanliga lån.

Och det är såklart förståeligt – de vill ju vara säkra på att tjäna något på en så pass riskfylld affär.

Högre risk = högre kostnader

Vanliga privatlån brukar ha en nominell ränta ligga från cirka 3 procent. Men för den här typen av lån är det inte ovanligt att den startar kring 7 procent, om det inte finns någon säkerhet.

Skuldfinansieringslån med en bostad som säkerhet brukar å andra sidan ha en ganska låg ränta, från cirka 2 – 3 procent.

Gemensamt för de flesta skuldfinansierings- och omstartslån är dock att de brukar vara förknippade med förhållandevis höga avgifter. Långivare brukar till exempel ta ut en extra stor uppläggningsavgift och ibland även en ordentlig kredithanteringsavgift.

Återigen handlar det här förstås om den höga utlåningsrisken. Och med tanke på att du får möjlighet att lösa dina skulder hos Kronofogden kan det vara värt det i det långa loppet.

Så löser du skulderna med skuldfinansieringslånet

Så hur gör man då för att lösa sina skulder med hjälp av ett skuldfinansieringslån?

Det kan förstås skilja sig åt beroende på vilken långivare du lånar hos, men generellt sett går processen till ungefär så här.

1. Skuldfinansiering med eller utan säkerhet?

Börja med att fundera över vilken typ av skuldfinansiering som passar dig bäst.

Ett lån utan säkerhet passar dig som inte äger eller planerar att köpa en bostad. Det kan också vara bra för dig som bara behöver låna en mindre summa där en säkerhet i form av en medsökande är tillräcklig.

Om du redan äger en bostad eller planerar att köpa en bostad samtidigt som du löser dina skulder är ett omstartslån med säkerhet förstås att föredra.

Tips! Använd gärna vår jämförelse ovan för att hitta det skuldfinansieringslån som passar dig bäst.

2. Fyll i ansökan om skuldfinansiering

De flesta långivare erbjuder ett digitalt låneformulär som du fyller i direkt på hemsidan. Men hos vissa banker måste du ladda ner ett underlag som du fyller i och skickar in via post.

I din ansökan anger du dina person- och kontaktuppgifter och information om dina skulder. Här fyller du även i uppgifter om säkerhet samt eventuell medsökande.

3. Långivaren gör en kreditupplysning

Vanligtvis hämtar långivaren en upplysning via UC som sedan fungerar som ett komplement till din ansökan.

Upplysningen hjälper långivaren att avgöra om ett omstartslån kan ordna upp din ekonomiska situation och i så fall vad skuldfinansieringen ska kosta.

Ibland kan långivaren kontakta dig personligen efter att du skickat in ansökan. Ni går därefter igenom din finansiella situation tillsammans för att hitta en bra lösning. Då registreras inte en kreditupplysning förrän du valt att gå vidare i processen.

4. Du får besked

Räkna med att processen för skuldfinansiering tar längre tid än för ett vanligt lån. Normalt sett får du vänta ett par arbetsdagar innan du får besked angående din ansökan.

I beskedet finns information om lånebelopp, ränta, avgifter och lånets månadskostnad. Ser allt bra ut signerar du skuldebrevet och därefter får du pengarna inom några dagar.

Tänk på! Vissa långivare kan ha en kötid för att handlägga den här typen av lån. Du kan däremot få ett preliminärt besked gällande din ansökan i förväg.

5. Återbetalning av skulder

När du fått pengarna kontaktar du skuldägarna och meddelar att du vill betala av dina skulder. Gör detta innan du använder pengarna till annat.

I vissa fall kan långivaren lösa skulderna åt dig. Då kommer du dock att behöva skriva under en fullmakt för att ge långivaren ditt godkännande.

Tänk på! Du kan inte välja att lösa specifika skulder med hjälp av lånet, utan du måste lösa samtliga. Det är dessutom inte möjligt att lösa privata skulder med lånet.

Viktigt innan du ansöker om skuldfinansiering

Det finns en del saker som kan vara bra att sammanställa och tänka på innan du ansöker om ett skuldfinansieringslån.

Här kommer några av våra bästa tips och råd.

1. Sammanställ dina skulder

Börja med att göra en sammanställning av dina skulder. På så sätt vet du hur stor skuldfinansiering du är i behov av. Detta behöver du nämligen ange i din ansökan.

Planerar du att använda en bostad som säkerhet för lånet? Då måste du även räkna ut ett uppskattat marknadsvärde för bostaden och räkna på hur mycket du kan betala i kontantinsats.

2. Se över ditt finansieringsbehov

Olika skuldfinanseringslån passar olika finansieringsbehov.

Planerar du att enbart lösa dina skulder eller vill du även använda lånet för att köpa en bostad? Kanske vill du belåna en bostad du redan äger, men ansöka om ett lite större belopp för att även kunna köpa en bil?

Behöver du bara låna en mindre summa för att lösa skulder finns det möjlighet att låna utan säkerhet, alternativt med personlig borgen. Men större lånebelopp kräver nästan alltid en fastighet som säkerhet.

3. Ha personlig kontakt med långivaren

Många långivare som erbjuder omstartslån och skuldfinansieringslån erbjuder kostnadsfri konsultation med en av deras skuldrådgivare.

Vi rekommenderar att du utnyttjar denna tjänst om den finns tillgänglig. Rådgivaren kan nämligen hjälpa dig att hitta den bästa möjliga lösningen för just din situation.

4. Lös alltid dina skulder först

De flesta långivare kräver att du löser dina skulder innan du använder pengarna till något annat. I vissa fall kan långivaren sköta detta åt dig, men annars måste du tänka på detta själv.

5. Anpassa månadskostnaden efter din ekonomi

Genom att anpassa lånets löptid kan du höja respektive sänka månadskostnaden för lånet. Därför är det viktigt att du sammanställer dina inkomster och utgifter för att se hur mycket du har råd att betala för lånet varje månad.

Tänk på! En kortare löptid ger alltid ett billigare lån i längden. Detta beror på att du inte behöver betala ränta under lika lång tid.

Vanliga frågor och svar

Skuldfinansieringslån är till för dig som har svårt att få lån hos banken på grund av exempelvis skulder hos Kronofogden, inkasso eller på grund av betalningsanmärkningar. Med hjälp av lånet kan du kort sagt ge din ekonomi en ny chans.

Räntan är individuell, men brukar ligga från cirka 3 procent om det finns en säkerhet. I övriga fall kan genomsnittsräntan däremot ligga runt 7 – 10 procent.

Att räntan är högre jämfört med vanliga lån beror på den risk långivaren tar när de lånar ut pengar till någon som redan är skuldsatt.

Ja, detta lån är faktiskt avsett för personer som har svårt att få lån hos banken, till exempel på grund av kronofogdeskulder. Med hjälp av pengarna kan du lösa skulderna och börja om på nytt.

Skuldfinansiering är för dig som har en svag ekonomi på grund av skulder hos inkasso, Kronofogden eller betalningsanmärkningar. Med lånet kan du lösa dina skulder samtidigt som du till exempel köper en bostad eller bil.

Samlingslån är samma sak som ett privatlån och kan användas för att lösa dyra smålån och krediter som ger en onödigt hög månadskostnad. Du kan enbart låna upp till 600 000 kronor, men du kommer inte att få lån med skulder hos Kronofogden.

Kriterierna varierar mellan olika långivare, men normalt sett måste du vara 18 – 20 år och ha en relativt hög månadsinkomst. Vissa långivare kan kräva en säkerhet vid större lånebelopp eller om det finns skulder hos Kronofogden.

Vanligtvis kräver långivaren att en fastighet agerar säkerhet för lånet –  men inte alltid. Är du bara i behov av ett mindre lånebelopp kan det räcka med att du uppfyller de övriga lånekraven. I vissa fall kan även en personlig borgen räcka som säkerhet.

Vissa långivare har ett maxtak på 500 000 kronor, andra baserar lånebeloppet på din betalningsförmåga och den bostad du använder som säkerhet.

Nej, du kan normalt sett inte lösa privata skulder, det vill säga en skuld du har till en vän eller familjemedlem. Det är normalt sett inte heller möjligt att lösa företagsskulder.

Ja, även du med flera betalningsanmärkningar kan bli beviljad ett skuldfinansieringslån.

Vi hjälper våra kunder att hitta skuldfinansieringslån

4,7 av 5 baserat på 17 omdömen

  • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

    - Marknadsansvarig, redaktör

    Avatar für Marcello Rongione

    Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.