• 1 Lendify
  Belopp:20 000 - 500 000kr
  Ränta2.95 - 17 %
  Löptid:1 - 15 år

   Hos Lendify kan du sänka din ränta med förmånligt lojalitetsprogram.

  Pengar samma dag
 • 2 Loanstep
  Belopp:3 000 - 25 000kr
  Ränta21 %
  Löptid:1 mån - 5 mån

   Hos Loanstep kan nya kunder låna pengar helt räntefritt i 14 dagar.

  Använder ej UC Pengar samma dag Betalningsanm. OK Räntefritt Hög beviljandegrad

Jämför specifikationer

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg.
Lendify Till ansökan Loanstep Till ansökan
Långivare:LendifyLoanstep
Belopp:20 000 - 500 000kr3 000 - 25 000kr
Ränta:2.95 - 17 %21 %
Anslutna långivare:--
Ansök med BankID:JaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.4 av 10
Direktutbetalning:JaJa

Vad är P2P-lån (att låna av privatpersoner)?

P2P, även kallat peer to peer-lån eller crowdlending, innebär att du lånar pengar av rika privatpersoner istället för av vanliga banker och kreditgivare.

Själva utlåningen sker via ett P2P-företag som ansvarar för det administrativa arbetet och samtliga transaktioner.

För dig som behöver låna pengar finns det ingen större skillnad mellan att ta ett P2P-lån eller ett vanligt lån. Både lånevillkor, ansökan, handläggning och utbetalning sker på samma sätt.

Det kan däremot vara en lukrativ investeringsmöjlighet för privatpersoner, då avkastningen ofta ligger en bra bit över bankernas sparräntor. Dessutom finansierar flera privatpersoner flera lån, vilket ger en lägre risk.

P2P-lån i korthet

 • P2P-lån finansieras av privatpersoner
 • Finns både som snabblån och blancolån
 • Lånevillkoren är desamma som för vanliga lån
 • Privatpersonernas pengar fördelas i flera lån

Så fungerar det att låna via privatpersoner

 1. Privatpersoner investerar pengar. Investeraren som vill låna ut pengar loggar in på en P2P-plattform, exempelvis Lendify, och sätter in en valfri summa.
 2. P2P-företaget fördelar pengarna i lån. P2P-företaget agerar mellanhand mellan investerare och låntagare. De sköter det administrativa jobbet med att hämta kreditupplysningar, fördela pengarna i lån och skicka ut fakturor. De ansvarar också för åtgärder gällande obetalda räkningar.
 3. Du ansöker och får pengarna på kontot. Ansökan sker precis som vanligt online och svar får du oftast inom en bankdag. Blir din ansökan godkänd betalar P2P-företaget ut lånet inom den angivna utbetalningstiden.

Värt att nämna är att din ränta inte blir högre bara för att en investerare tjänar avkastning på lånet. Faktum är att många P2P-lån har lägre räntor än många banker, från så lite som 2,95%.

Plattformar för att låna pengar av privatpersoner i Sverige

I Sverige finns det i dagsläget tre aktörer som erbjuder P2P-lån:

 • Lendify
 • Loanstep
 • Brocc

Lendify

Lendify är en välkänd aktör inom crowdlending som grundades våren 2014. Här kan du ansöka om P2P-lån direkt online och du kan även få pengarna utbetalda direkt via Trustly, dygnet runt. Via lojalitetsprogrammet Lendify Rewards kan du sänka räntan bara genom att sköta dina inbetalningar.

Lånebelopp:20 000 – 500 000 kronor
Löptid:1 – 15 år
Nominell ränta:2,95 – 17%
Grundkrav:Minst 18 år, inkomst på 15 000 kr/mån, inga betalningsanmärkningar

Loanstep

Loanstep är ett P2P-företag som erbjuder snabblån utan UC. Företaget har fått fina betyg på Trustpilot och om ny kund är det möjligt att låna utan ränta och avgifter i 14 dagar.

Lånebelopp:3 000 – 25 000 kronor
Löptid:1 mån – 5 år
Nominell ränta:21%
Grundkrav:Minst 18 år, inga nya betalningsanmärkningar det senaste året

Brocc

Brocc erbjuder annuitetslån som är finansierade av privatpersoner. Här kan du pausa betalningen i upp till fyra månader per år, justera löptiden samt sänka din låneränta genom att betala i tid.

Lånebelopp:10 000 – 400 000 kronor
Löptid:1 – 15 år
Nominell ränta:5,24 – 24,99%
Grundkrav:Minst 20 år, inga betalningsanmärkningar, inkomst på minst 12 500 kr/mån

Jämför flera P2P-lån med en ansökan

I och med att den här typen av lån inte skiljer sig från vanliga lån vad gäller villkor går det bra att jämföra P2P-lån via en låneförmedlare.

Vi rekommenderar att du vänder dig till Advisa för att jämföra P2P-lån. Detta är av Sveriges mest populära låneförmedlare jämför lån från både Brocc och Lendify, men också från tre storbanker och en rad populära nischbanker.

Det ger dig goda chanser att bli erbjuden ett lån med låg låneränta, oavsett om du lånar av privatpersoner eller inte.

Tips! Klicka här för att jämföra alla privatlån, inte bara P2P-lån.

Investera egna pengar i P2P-lån – 4 fördelar

Att låna ut pengar till privatpersoner kan vara ett bra alternativ till investeringar i börsen eller sparande på vanliga sparkonton. Det ger dels en god avkastning samtidigt som du får en bra riskspridning, så pengarna fördelas i flera lån.

Här några av de främsta fördelarna med att börja med crowdlending.

God avkastning

I många fall kan den årliga ränteintäkten vid investeringar i P2P-lån hamna på mellan 5 – 9 procent. Det är betydligt högre jämfört med den avkastning du får hos banken.

Utdelning varje månad

Det är dessutom möjligt att få avkastning varje månad istället för en gång per år, vilket ger ett stabilt kassaflöde. Självklart kan du också återinvestera ditt intjänade kapital för att skapa en förmånlig ränta på ränta-effekt.

Relativt låg risk

Risken för kreditförluster i samband med P2P-investeringar är relativt låg. Detta beror dels på att det kapital du lånar ut fördelas över flera lån istället för ett enda. Dessutom är P2P- företag mycket noggranna i sina kreditbedömningar och beviljar sällan lån till personer med låg kreditvärdighet.

Slutligen väljer många P2P-företag att sälja vidare obetalda lån till factoringbolag. På så sätt får investeraren alltid tillbaka sitt kapital, om än med lite mindre avkastning.

Kräver inga förkunskaper

Att investera i peer to peer-lån kräver inga förkunskaper, vilket investeringar i aktier och andra värdepapper ofta gör. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto, göra en insättning och sedan sköter P2P-företaget resten.

Vanliga frågor och svar

P2P-lån fungerar precis som vilket annat lån som helst, åtminstone för dig som ansöker. Den enda skillnaden är att privatpersoner finansierar ditt lån istället för en bank eller kreditgivare.

Nej, P2P-lån är 100 procent anonyma.

Ja, det går att teckna snabblån via ett P2P-företag utan UC. Loanstep hämtar till exempel sin kreditupplysning hos Bisnode istället för UC, men det här lånet är också betydligt dyrare än både Brocc och Lendify.

På den här sidan rekommenderar bara väletablerade och seriösa P2P-långivare i Sverige, men det finns förstås liknande tjänster i utlandet du kan utforska.

Bortsett från ränta kan andra lånerelaterade avgifter tillkomma. Räntan för den här typen av lån är varken högre eller lägre än för någon annan låneform.

Absolut, så länge du vänder dig till en väletablerad långivare som Brocc, Loanstep eller Lendify kan du vara helt trygg när du tar ett P2P-lån.

Vi hjälper våra kunder att hitta P2P-lån

4,8 av 5 baserat på 19 omdömen

 • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.