Hem / Privatlån / Billån / Billån med restvärde

Jämför alla billån med restvärde

Ett billån med restvärde betyder att du återbetala skulden med bilens återstående värde vid amorteringstidens slut. Nedan kan du se vilka långivare som erbjuder denna typ av billån. Du hittar också en guide där vi förklarar närmare hur restvärde i samband med billån fungerar.

 • Bästa billån med restvärde
  1 blipp
  Belopp:50 000 - 1 500 000kr
  Ränta3.95 %
  Löptid:3 - 10 år

   Blipp erbjuder samma villkor som hos bilhandlaren, även om du köper bilen av en privatperson.

  Pengar samma dag Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad
Avatar für Marcello Rongione Av Marcello Rongione Senast uppdaterad : juli 21, 2022

Denna långuide har fått betyget:

19 Röster, Genomsnitt: 4.8/5

Ett billån med restvärde passar dig som vill låna till en begagnad bil och betala låg ränta. Det är också ett bra val för dig som vill kunna byta bil vid löptidens slut.

Att låna med restvärde innebär helt enkelt att du ska kunna återbetala din skuld med bilens återstående värde när amorteringstiden är slut.

Kort sagt amorterar du inte på hela bilens värde under löptiden, istället gör långivaren en bedömning av hur mycket de uppskattar att bilen är värd efter låneperioden. Den skuld som återstår kan du då kvitta med bilens restvärde vid försäljning.

Blipp är en långivare som erbjuder ett vanligt billån med restvärde, där du använder bilen som säkerhet. Samtidigt erbjuder de en mycket lägre ränta än vad många bilhandlare gör – endast 2,99 procent, för alla sina kunder. Därför är Blipp en av marknadens bästa billån just nu.

Visst låter det bra? Men innan du bestämmer dig för att ta ett billån med restvärde rekommenderar vi ändå att du tar dig tid att läsa på om Blipp i vår recension nedan. Ta också en titt på vår guide där vi går igenom allt du behöver veta om billån med restvärde.

Varför valde vi Blipp?

Det finns många förmånliga billån att välja bland, men just billån med restvärde är det ganska få långivare som erbjuder.

Innan vi valde ut Blipp som den bästa långivaren för billån med restvärde tittade vi därför på:

 • Vilka långivare erbjuder billån med restvärde?
 • Vilken långivare har bäst villkor och bäst kundomdöme?

Valet föll på Blipp, helt enkelt eftersom de har en egen, mycket konkurrenskraftig, lösning för billån med restvärde och mycket höga betyg på Trustpilot.se.

Vill du ta en annan typ av lån än blancolån inför ditt bilköp, och samtidigt letar efter ett alternativ till vanliga bilhandlare så är det Blipp du ska välja.

Långivarna med bäst kundbetyg

1. Blipp- Bästa billån med restvärde

 • Förmånligt billån med restvärde
 • Hjälper dig genom hela bilaffären
 • Låna med säkerhet trots bilköp av privatpersoner

Blipp är en modern långivare som fokuserar på billån och bilaffärer mellan privatpersoner. De hjälper till med försäljning och köp av bil – från att hitta en passande bil, till att kontrollera den, hjälpa dig att få lånelöfte och skicka budet. Via videosamtal finns Blipps medarbetare med hela tiden och hjälper dig genom hela bilaffären.

Deras billån är också unikt, då de till skillnad mot många andra långivare inte erbjuder blancolån, utan istället ett billån med bilen som säkerhet. Detta är något som tidigare främst varit möjligt att få via bilhandlare. Dessutom löper lånet med restvärde, vilket passar dig som vill kunna byta bil vid amorteringstidens slut.

Lånedetaljer för Blipp

Lägsta lånebelopp för bil:50 000 kr
Högsta lånebelopp för bil:1 500 000 kr
Krav på kontantinsats:Ja (minst 20%)
Löptid:3 – 10 år
Nominell ränta:3,95%
Effektiv ränta:4,93%
Uppläggningsavgift:595 kr
Aviavgift:55 kr
Betalningsanmärkningar:Accepteras
Åldersgräns:18 år
Kreditupplysning:UC
Ansökan via BankID:Ja
Trustscore:4,8 av 5 (286 omdömen)

Låna med bilen som säkerhet

Hos Blipp kan du som tidigare nämnt ansöka om billån med säkerhet. Detta innebär att bilen du köper står som säkerhet på lånet och att du behöver erlägga 20 procent av bilens värde kontant. Detta minskar långivarens utlåningsrisk, vilket också ger lägre ränta.

Du kan ansöka om billån direkt på Blipps hemsida där du får välja på ett lånebelopp från 50 000 kronor upp till 1 500 000 kronor. Lånet har rak amortering, och då du lånar med restvärde får du fördelen att månadsbetalningen blir lägre.

Samma ränta för alla

Blipp erbjuder en ränta på 3,95 procent som är densamma för alla kunder, vilket är unikt när det handlar om lån. Vanligtvis brukar långivare erbjuda ett räntespann där den som har sämre kreditvärdighet eller bedöms ha osäkrare betalningsförmåga får högre ränta. Så är alltså inte fallet med Blipp.

Blipp gör istället en individuell bedömning av hur mycket de är beredda att bevilja att låna ut till dig. Även om du hittat en bil som du vill köpa har de ingen skyldighet att låna ut det beloppet till dig utan det beror på din kreditvärdighet som de får via UC.

Enligt Blipps kundservice varierar den effektiva räntan beroende på bilens kostnad. Innan du skriver på ett låneavtal bör du fråga Blipp vad just ditt lån kommer få för effektiv ränta.

Ränteexempel

Ett lån på 350 000 kronor med en löptid på 12 år och en effektiv ränta på 6,9% ger en månadskostnad på 3 538 kronor. Totalt att återbetala: 509 759 kronor.

Grundkrav hos Blipp

Kraven för att kunna ansöka om billån med restvärde hos Blipp är följande:

 • Du måste vara 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inte ha något aktivt skuldsaldo hos Kronofogden
 • En inkomst på minst 10 000 kr/månad

Hos Blipp är det inte nödvändigtvis ett hinder om du har betalningsanmärkningar, men det kan förstås påverka chanserna att beviljas det lånebelopp du önskar.

Hjälper dig genom hela bilköpet

Blipp är med dig hela vägen från att du hittar en bil på Blocket, till att hjälpa dig kontrollera den och vara med på videosamtal när du träffar säljaren och provkör bilen. Övrig support kan ges via chatt eller telefon – på Blipps hemsida kan du välja att bli uppringd, och det ska ske inom en minut.

Vad säger kunderna om Blipp?

Blipp har ett mycket bra snittbetyg på Trustpilot – hela 4,8 av 5, baserat på omkring 286 kundomdömen.

Kunderna är nöjda med att det går så smidigt att utföra bilaffärer. De menar också att de upplever företaget som seriöst och professionellt. Både service och bemötande håller hög klass och inte minst finansieringen fungerar bra.

Källa till kundomdömen

https://se.trustpilot.com/review/blipp.se

 • Prisvärt billån med restvärde
 • Stöd och rådgivning under hela köp- och säljprocessen
 • Mycket goda omdömen på Trustpilot

Så fungerar billån med restvärde

Ett billån med restvärde kan vara ett bra alternativ i många situationer. Det kan framför allt vara lämpligt för dig som vill låna till en begagnad bil, betala låg ränta och ha möjlighet att enkelt byta bilen vid amorteringstidens slut.

I den här artikeln får du lära dig mer om hur billån med restvärde fungerar. Vi går också igenom hur restvärdet beräknas och vilka fördelarna med den här låneformen är.

Vad är billån med restvärde?

Ett billån med restvärde innebär att du ska kunna betala tillbaka din kvarvarande skuld med hjälp av bilens återstående värde när amorteringstiden är slut.

Här amorterar du alltså inte på hela bilens värde. Istället gör långivaren en bedömning av bilens värde i slutet av amorteringstiden. Den kvarvarande skulden kan du då kvitta med bilens restvärde vid försäljning.

Det här upplägget passar särskilt bra för dig som vill byta till en ny bil efter att ha kört samma bil i några år. Dessutom blir dina amorteringskostnader betydligt lägre.

Tips! Här kan du jämföra alla billån.

Hur beräknar man restvärdet?

Det är svårt att beräkna hur mycket en bil kommer att vara värd i framtiden. Det allra vanligaste är ju att bilen tappar i värde så fort du börjar använda den, så mycket vet vi. Men hur mycket?

Det varierar förstås beroende på en rad olika parametrar. Och därför kan det vara bra att be om hjälp med bedömningen om du inte är kunnig själv.

En av de främsta faktorerna man väger in för att beräkna restvärdet är bilmodell. Detta eftersom man med ganska stor säkerhet kan säga hur mycket olika bilmodeller brukar tappa i värde.

Andra vanliga faktorer är:

 • Bilens utrustning
 • Hur många mil den beräknas ha gått vid amorteringstiden slut

Givetvis är det svårt att förutse eventuella skador eller ovanligt mycket slitage. I normalfallet brukar det gå ganska bra att beräkna restvärdet i förväg.

Vid löptidens slut bedöms värdeminskningen

I verkligheten går det förstås inte att få reda på den faktiska värdeminskningen förrän löptiden är slut.

Den största risken som du tar med ett billån med restvärde är därmed att du potentiellt kan få en otrevlig överraskning i slutet av löptiden.

I värsta fall har yttre faktorer gjort att den ursprungliga beräkningen inte längre stämmer.

Låt oss ta några exempel på möjliga scenarier.

1. Det beräknade restvärdet stämmer

Bilen du köpte för 150 000 kronor för tre år sedan beräknades ha ett restvärde på 75 000 kronor vid avtalstidens slut. Detta har visat sig stämma. Du kan därmed kvitta bilen mot kvarvarande skuld eller byta till en ny bil. Du kan också sälja den och ta pengarna om du inte längre vill ha någon bil.

2. Beräknat restvärde är lägre än verkligheten

Bilen är värd mer än de 75 000 kronor som beräknades för tre år sedan. Då har du gjort en bra affär och kan inte bara lösa resten av skulden, du kan också lägga extrapengarna på nästa bilköp eller i fickan.

3. Beräknat restvärde är högre än verkligheten

Bilen visar sig vara värd mindre än de 75 000 kronor som beräknades för tre år sedan. Då täcker inte värdet hela skulden utan du får själv lägga de extra pengarna för att kunna lösa lånet.

Vad du vill göra efter löptidens slut är dock helt valfritt. Du kan förstås byta bil, men du kan också förlänga lånet eller lösa lånet med egna kontanter.

Kort om olika billån

I den här guiden fokuserar vi främst på billån med restvärde, men det finns även andra former av finansiering som passar bra för bilköp. Här är några av de vanligaste.

Billån med säkerhet

Ett billån där bilen utgör säkerheten tar du vanligtvis hos en bank eller direkt hos bilhandlaren.

I regel går det bara att få ett billån med säkerhet om bilköpet sker hos en auktoriserad återförsäljare. Du måste också kunna betala minst 20 procent i kontantinsats. Hos Blipp kan du dock köpa bilen även av en privat säljare.

Det här är alltså inte alternativet för dig som vill köpa en bil av en privatperson på Blocket. Det är heller inte valet för dig som inte har möjlighet att betala 20 procent av bilens värde ur egen ficka.

Privatlån (billån utan säkerhet)

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som du kan använda till vad du vill. Precis som namnet antyder är lånet varken knutet till ett föremål eller en bostad utan till dig som ansökt. Därmed är det också ett billån som inte kräver någon kontantinsats.

Ska du köpa en bil från en privatperson kan det här vara en bra lösning. Däremot kan räntekostnaden bli desto högre jämfört med ett lån med säkerhet. Använd dig av en låneförmedlare för att öka chanserna att hitta ett billigaste billånet för dig.

Leasing

Leasing betyder att du betalar en månadskostnad för en bil som du hyr. Du äger alltså inte bilen, men behöver på så vis inte heller ta något lån för att finansiera den.

När passar billån med restvärde?

De ovan nämnda finansieringslösningarna har alla sina för- och nackdelar. Har du däremot möjlighet att lägga en kontantinsats och vill kunna byta bil regelbundet är ett billån med restvärde fördelaktigt.

Billån med restvärde har fördelarna:

 • Låg månadskostnad med möjlighet att anpassa den som det passar.
 • Chans att byta bil ofta utan att förlora pengar varje gång
 • Lägre ränta än blancolån

Det finns dock även ett par nackdelar:

 • Risk att bilen inte är värd så mycket vid löptidens slut som du beräknade
 • Krav på 20 procent i kontantinsats

Tidigare var en annan nackdel att bara bilhandlare erbjöd billån med restvärde. Men nu när Blipp finns har detta även blivit möjligt även vid bilhandel mellan privatpersoner.

Vi hjälper våra kunder att hitta billån med restvärde

4,8 av 5 baserat på 19 omdömen

Vanliga frågor och svar

Efter att du har köpt en bil behöver du räkna med att den tappar i värde med tiden. Tar du ett billån med restvärde är tanken dock att du efter att ha amorterat ska ha kvar en skuld som är lika stor som bilens värde. Det betyder att du kan sälja bilen och bli skuldfri efter amorteringen, förlänga lånet eller betala av resterande skuld själv.

Det är viktigt att vara noggrann när restvärdet beräknas. Det är nämligen en uppskattning av vad bilen kommer vara värd vid en viss tidpunkt i framtiden, exempelvis när du har amorterat klart.

Slitage, körsträcka eller en olycka är faktorer som kan minska värdet och om du är osäker är det en bra idé att ta hjälp med att beräkna restvärdet.

Billån med restvärde är ett bra alternativ till ett vanligt billån, särskilt för dig som är intresserad av att byta bil ofta.

Har du valt 50 procent restvärde innebär det att din månadsbetalning blir hälften så stor som om du hade tagit ett annat typ av lån.

När avtalstiden löpt ut har du några olika val. Du kan antingen byta in din bil och köpa en ny, sälja bilen och bli kvitt lånet, lösa lånet med pengar ur egen ficka eller förlänga lånet med ett nytt restvärde.

 • Senast uppdaterad: juli 21, 2022

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.