Jämför andra snabblån med låg ränta

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla snabblån.
fairlo Till ansökan northmil-bank logo Till ansökan slantar Till ansökan Loanstep Till ansökan Tryggkredit Till ansökan Frogtail Till ansökan
Långivare:FairloNorthmill BankSlantarLoanstepTryggkreditFrogtail
Belopp:2 000 - 100 000kr1 000 - 50 000kr10 000 - 30 000kr3 000 - 25 000kr1 000 - 60 000kr5 000 - 40 000kr
Ränta:24 %7.9 - 21.9 %25 %21 %24.97 %26 %
Anslutna långivare:------
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 - Trustpilot 9.4 av 10 - Trustpilot 9.4 av 10
Direktutbetalning:JaNejNejJaJaJa

Går det att få snabblån med låg ränta?

Ja, det finns faktiskt ett par snabblån med låg ränta som är betydligt billigare jämfört med många konkurrenter.

Att snabblånen har en förhållandevis låg ränta innebär dock inte alltid att de är billiga. Den effektiva räntan kan fortfarande hamna på omkring 10 – 20 procent, men det är fortfarande mycket lägre jämfört med högkostnadskrediter med en effektiv ränta på över 30 procent.

Många snabblån med låg ränta saknar dessutom avgifter utöver ränta, vilket också bidrar till en lägre lånekostnad.

Låg ränta = billigt snabblån?

Det är inte alltid en låg ränta är synonymt med ett billigt snabblån. Det finns faktiskt flera faktorer som kan påverka lånekostnaden mer än räntan. Detta gäller framför allt vid snabblån, där lånebeloppen oftast är små och löptiderna korta.

Faktum är att ett smslån med hög ränta många gånger kan bli billigare än ett snabblån med låg ränta och höga avgifter. Här är ett exempel:

LånedetaljerLån 1 – med avgifterLån 2 – utan avgifter
Lånebelopp:5 000 kr5 000 kr
Löptid:3 mån3 mån
Nominell ränta:6,5%39,8%
Avgifter:Uppläggningsavgift: 295 kr Aviavgift: 49 kr/mån0 kr
Effektiv ränta:80,29%47,93%
Total räntekostnad:54 kr332 kr
Att återbetala:5 496 kr5 332 kr

Som du ser i exemplet blir det billigare att låna 5 000 kronor med 39,8% procent i ränta än att låna med låg ränta och höga avgifter.

Glöm dessutom inte att du kan göra avdrag för dina räntekostnader i din deklaration, ett så kallat ränteavdrag. Du kan dock bara göra avdrag för räntan och inte för avgifter, vilket betyder att ett snabblån med hög ränta kan bli ännu billigare i längden.

Även löptiden påverkar lånekostnaden

En annan faktor som kan påverka huruvida snabblånet blir billigt eller inte är löptiden. Oavsett om snabblånet har en låg ränta kommer en onödigt lång löptid göra lånet dyrare. Nedan ser du ett exempel.

LånedetaljerLån 1 – kort löptidLån 2 – lång löptid
Lånebelopp:5 000 kr5 000 kr
Löptid:2 mån12 mån
Effektiv ränta:19%19%
Total räntekostnad:156 kr667 kr
Att återbetala:5 156 kr5 667 kr

Privatlån eller snabblån – Vad är billigast?

När det gäller större lånebelopp är privatlånen överlägset billigast. Men när det gäller mindre lånebelopp är det inte lika självklart.

Många banker tar nämligen ut höga uppläggningsavgifter för sina privatlån, även om själva lånet har en låg ränta. Som du såg i exemplet ovan kan avgifterna faktiskt göra lånet dyrare än om du bara betalar en hög ränta.

För lån under 10 000 kronor kan alltså ett snabblån med låg ränta och utan dolda avgifter vara ett bättre alternativ. Dessutom är det möjligt att låna utan UC och med direktutbetalning, vilket inte är möjligt hos banken.

Dessutom är det långt ifrån alla banker som erbjuder så pass små lånebelopp. Hos Swedbank startar lånebeloppen på 20 000 kronor, hos Handelsbanken på 30 000 kronor och hos Nordea på 10 000 kronor.

Räntefritt kan vara ett alternativ

Det finns fortfarande långivare som kan erbjuda räntefria lån till nya kunder, så länge de betalar dem inom en viss tidsperiod, exempelvis 14 – 30 dagar. Det innebär helt enkelt att du inte behöver betala någon ränta under denna period.

Återigen vill vi passa på att poängtera att det inte alltid behöver vara räntan som gör ett snabblån billigt. Detta gäller även lån utan ränta. Tar du ett räntefritt lån med höga avgifter kan kostnaden bli densamma som för ett helt vanligt snabblån.

Lyckligtvis finns det faktiskt långivare som bjuder på hela lånekostnaden – det vill säga både ränta och avgifter. Ett sådant lån kan vara ett förmånligt alternativ för dig som bara behöver låna pengar någon enstaka gång.

Viktigt innan du lånar

Innan du tar ett snabblån, oavsett om det är billigt eller inte, bör du tänka på följande:

  1. Räkna på kostnaderna. Eftersom snabblån oftast har en fast ränta är det enkelt att räkna på lånekostnaden. Ta reda på hur mycket du har råd att betala per månad och välj löptid därefter.
  2. Kontrollera att du kan lösa lånet i förtid. Genom att göra det kan ditt lån nämligen bli ännu billigare. De flesta snabblån går att lösa kostnadsfritt, men kontrollera detta en extra gång för att vara säker.
  3. Låna inte till impulsköp. Även om snabblånet har en låg ränta och låga avgifter ska du aldrig låna pengar till impulsköp. Det kan försätta dig i onödiga skulder och i värsta fall leda till betalningsanmärkningar.

Vanliga frågor och svar

Eftersom de flesta snabblån har en effektiv ränta på över 30 procent anses en låg ränta vara allt under ungefär 25%.

Ja, det finns långivare vars snabblån både har låg ränta och snabb utbetalning. Ett exempel är Fairlo som erbjuder direktöverföringar till alla kunder hos Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken och Danske Bank.

Jämför långivare, till exempel i vår lista här på Lånjakt.se. Här kan du se långivarnas räntor, men också vilka avgifter som tillkommer i samband med lånet. Tänk på att snabblån med hög ränta och låga avgifter ofta kan bli billigare än lån med låg ränta och höga avgifter.

Den effektiva räntan ger dig en bättre uppfattning av vad snabblånet faktiskt kostar. Det beror på att den inkluderar både ränta och avgifter för lånet. Den nominella räntan, å andra sidan, syftar enbart på själva låneavgiften.

Hjälpte den här artikeln dig att hitta ett lån du var ute efter?

4,8 av 5 baserat på 28 omdömen

  • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

    - Marknadsansvarig, redaktör

    Avatar für Marcello Rongione

    Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.