Jämför fler företagslån utan borgen

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla företagslån.
krea företagslån Till ansökan lendo Till ansökan Fakturino Till ansökan Creddo Till ansökan
Långivare:KreaLendo FöretagslånFakturinoCreddo
Belopp:30 000 000kr2 000 000kr60 000 000kr10 000 000kr
Ränta:----
Anslutna långivare:30182020
Ansök med BankID:JaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 -
Direktutbetalning:NejNejNejNej

Går det att ta företagslån utan borgensman?

I praktiken är det möjligt att ta ett företagslån utan borgen, även om majoriteten av långivarna kräver att det finns en borgensman.

Fördelen med företagslån utan krav på borgen är att verksamheten kan låna pengar utan att utsätta privatpersoner för ekonomiska risker. Om företaget skulle få svårt att betala sina skulder kan det innebära en finansiell katastrof för borgensmannen, framför allt om det rör sig om större summor. Många företaget väljer faktiskt att inte ta företagslån av denna anledning, vilket också hämmar deras tillväxt.

Foretagslan utan borgen 1

Att inte använda en borgensman kommer å andra sidan innebära en högre ränta på företagslånet, framför allt om det inte är möjligt att erbjuda några alternativa säkerheter.

Innebär extra höga krav på företaget

För att kompensera för den ökade utlåningsrisken ställer långivaren ofta extra höga krav på företaget vid beviljande av företagslån utan borgen. De fokuserar istället på verksamhetens framtida betalningsförmåga, bland annat genom att titta på affärsplaner och utvecklingspotential.

I vissa fall kan långivaren även kräva andra typer av garantier istället för borgen, exempelvis företagshypotek där du använder företagets tillgångar som säkerhet.

Varför behövs personlig borgen?

Borgen innebär att betalningsansvaret inte enbart vilar på företaget, utan att det finns en eller flera personer som blir betalningsskyldiga om företaget inte har möjlighet att betala sina skulder. På så sätt är det möjligt för långivaren att sprida risken, vilket ökar sannolikheten att de får tillbaka sina pengar.

Olika typer av borgen

Idag finns det flera olika typer av borgensåtaganden:

 • Proprieborgen. Det här är den vanligaste typen av borgensåtagande där låntagaren och borgensmannen har samma skyldigheter gentemot långivaren. De kan därmed kräva en eller flera borgensmän på skulden om företaget inte betala.
 • Enkel borgen. Här tar borgensmannen på sig ansvaret att betala skulden om den gått till Kronofogden och företaget fortfarande inte har möjlighet att betala den.
 • Generell borgen. Denna typ av borgen innebär i regel att borgensmannen blir ansvarig för företagets skulder för alltid. Det kan dock finnas både begränsningar vad gäller maxbelopp och tidsperiod.

Borgen kan ske med regressrätt

Om borgensåtagandet sker med regressrätt är det möjligt för borgensmannen att få tillbaka sina pengar i efterhand. Det förutsätter dock att företagets ekonomi är så pass god att det har möjlighet att återbetala pengarna.

Att tänka på vid företagslån utan borgen

Innan du tar ett företagslån utan borgen finns det en del saker du bör tänka på.

Borgensman eller inte?

Det finns många fördelar med att undvika borgen, framför allt att du undviker påfrestningar på den egna ekonomin. Samtidigt kan borgensman ge dig betydligt bättre lånevillkor på företagslånet, vilket kan vara fördelaktigt för dess utveckling. Du kan till exempel låna större belopp och bli erbjuden en lägre ränta.

Om du vill gå i borgen för företagslånet är det viktigt att du är insatt i företagets ekonomi. På så sätt kan du ta reda på om verksamheten har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att sköta återbetalningen.

Tänk även på att företagslån med borgen omfattas av avtalsfriheten. Det betyder att långivaren har möjlighet att justera villkoren för borgensåtagandet så att de passar just din situation. Du kan till exempel begränsa åtagandet till vissa belopp eller till en viss tidsperiod.

Vem som helst kan inte vara borgensman

Bara för att du är VD i företaget är det inte säkert att du har möjlighet att bli borgensman. Även borgensmannen måste nämligen uppfylla vissa grundläggande krav.

 • Personen måste ha en ordnad ekonomi
 • Vara svensk medborgare
 • Betalningsanmärkningar accepteras vanligtvis inte
 • Borgensmän får inte ha skulder hos Kronofogden

Personlig borgen skiljer sig vid enskild firma och aktiebolag

Du som driver enskild firma är automatiskt borgensman om du ansöker om företagslån. Det beror på att företagets organisationsnummer är detsamma som ditt personnummer, vilket gör dig personligt ansvarig för verksamhetens skulder.

För aktiebolag är läget annorlunda eftersom aktiebolag är juridiska personer. Det innebär att du som ägare inte har ansvar för företagets skulder. Det är också anledningen till att många långivare kräver en borgensman vid företagslån till aktiebolag – går företaget i konkurs kommer de inte att få tillbaka sina pengar.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Att jämföra företagslån utan borgen på egen hand tar tid och de många kreditupplysningarna kan dessutom försämra företagets kreditbetyg. Det enklaste sättet att jämföra lån till företag utan krav på borgen är via en låneförmedlare, exempelvis Krea. Här kan du få låneförslag från ett tjugotal långivare med bara en kreditupplysning. Varje långivare får möjlighet att bedöma företagets ekonomi för att avgöra om en säkerhet i form av borgen behövs. I dina låneförslag får du sedan all information om vilka lånevillkor och priser långivaren kan erbjuda just dig.

Vanliga frågor och svar

Ja, det är möjligt att ta företagslån utan borgen, men då ökar istället kraven på företagets ekonomi och andra säkerheter.

Nej, det måste vara en person som ansvarar för företaget och som dessutom har en ordnad ekonomi.

Den främsta fördelen är att personerna som skulle gått i borgen inte riskerar sin privata ekonomi. Har företaget inte möjlighet att betala finns en stor risk för utmätning och personlig konkurs med tanke på att företagslån ofta innebär mycket höga lånebelopp.

Borgen innebär att en borgensman delar betalningsansvaret med den huvudsakliga låntagaren för att minska långivarens utlåningsrisk.

Ja, det kan finnas en eller flera borgensmän. De kan i sin tur ha solidariskt eller delat ansvar. Solidariskt ansvar betyder att långivaren kan kräva vem som helst på skulden, medan delat ansvar betyder att varje borgensman ansvarar för en viss del av företagslånet.

5,0 av 5 baserat på 1 omdömen

 • Senast uppdaterad: november 11, 2022

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.