Lån utan UC med många förfrågningar

Lån utan UC med många förfrågningar

Går det att låna med många förfrågningar?

Om du har många förfrågningar hos UC kan det bli svårare för dig att teckna lån. Detta eftersom många kreditupplysningar kan göra bankerna misstänksamma och därmed ge dig ett lågt kreditbetyg, vilket i sin tur kan resultera i en högre ränta eller avslag på ansökan. Som tur är finns det alternativ för dig som ändå behöver ett lån.

Långivare:6 st
Ränta:25,77% - 39,60%
Lånebelopp:1 000 - 70 000 kr

Jämför 6 utvalda lån:

 • Tando
  Belopp: 10 000 - 100 000kr
  Ränta 25.77 %
  Löptid: 12 mån - 5 år
  Använder ej UC Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad
 • Ferratum
  Belopp: 1 000 - 45 000kr
  Ränta 39.60 %
  Löptid: 1 mån - 1 år
  Använder ej UC Pengar samma dag Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad
 • Meddelandelån
  Belopp: 2 000 - 30 000kr
  Ränta 39 %
  Löptid: 1 mån - 3 år
  Använder ej UC Pengar samma dag
Visa mer  
Vilken långivare har jag störst chans att låna pengar hos? Starta låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2020-11-24. Informationen kontrolleras regelbundet.

Kort om kreditupplysningar

Innan vi går in på hur många förfrågningar kan vara skadligt för din kreditvärdighet ska vi gå igenom vad en kreditupplysning faktiskt är. Det är nämligen kreditupplysningar vi syftar på när vi talar om förfrågningar.

Alla banker och långivare i Sverige är enligt Konsumentkreditlagen skyldiga att göra en grundlig kreditprövning på potentiella låntagare. För att kunna göra en korrekt bedömning krävs kreditinformation som långivaren får tillgång till via ett kreditupplysningsföretag där UC är den största aktören för större lån.

Det är dock inte enbart i samband med lån som kreditupplysningar registreras. När du till exempel väljer att betala något på faktura eller avbetalning brukar företag vilja försäkra sig om att din betalningsförmåga är god nog för att betala i tid. Då gör de en förfrågan hos ett kreditupplysningsföretag för att bedöma dina finansiella förutsättningar.

Varje gång en långivare eller något annat företag gör en kreditupplysning på dig kommer förfrågan att ligga kvar ditt kreditregister. Nästa företag som begär ett kreditunderlag kommer därefter att kunna se alla dina tidigare förfrågningar samt vem som har gjort dem.

Varje enskild upplysning ligger kvar i 12 månader och för varje ny förfrågan som sker kommer kreditupplysningsföretaget att sänka ditt kreditbetyg.

Många förfrågningar kan ge låg kreditvärdighet

Om du har många förfrågningar i ditt UC-register kommer detta att försämra din kreditvärdighet och minska ditt anseende hos långivarna. Detta eftersom många kreditupplysningar kan vara ett tecken på att du lever över dina tillgångar – åtminstone i bankens ögon.

Planerar du att ansöka om ett större lån, exempelvis ett privatlån, kan konsekvenserna av många UC-förfrågningar vara följande:

 • Högre ränta. Om långivaren misstänker att du har en sämre ekonomi än vad som står på papper tar de en större risk i sin utlåning. Den höjda risken kommer därför att kompenseras med en högre ränta, vilket kommer att göra lånet dyrare.
 • Lägre lånebelopp. Ytterligare en åtgärd för att minska risken med utlåningen är att enbart bevilja ett mindre lån.
 • Krav på medsökande. Vissa långivare kan kräva att kunder med svag kreditvärdighet ansöker tillsammans med en medsökande. Den som agerar medsökande måste ha en god ekonomi.
 • Avslag på ansökan. Det är inte omöjligt att du får avslag på din ansökan på grund av många förfrågningar, även inkomster och skulder generellt sett är viktigare.

3 andra faktorer som kan ge låg kreditvärdighet

Det finns flera omständigheter som kan försämra ditt kreditbetyg, inte bara många tidigare upplysningar. Nedan kommer tre vanliga faktorer som kan försämra dina chanser att få lån.

 1. Betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning intygar att du inte skött en tidigare räkning som till slut hamnat hos Kronofogden. Det finns flera långivare som accepterar kunder anmärkningar idag, men anmärkningarna kommer att innebär sämre lånevillkor.
 2. Skulder hos Kronofogden. Om du har aktiva skulder hos Kronofogden kommer du inte att kunna teckna ett vanligt lån. De enda låneformerna som är tillgängliga för dig är omstartslån och skuldfinansieringslån där du vanligtvis behöver en säkerhet i form av en bostad eller personlig borgen.
 3. Låg eller oregelbunden inkomst. Dina inkomster är såklart avgörande för din kreditvärdighet. Har du en låg eller oregelbunden inkomst kommer du att få ett lägre kreditbetyg och eventuellt bli beviljad lägre lånebelopp.

Lån utan UC med många förfrågningar

Att teckna ett lån med många förfrågningar är självklart inte omöjligt, framför allt inte om du bara behöver låna en mindre summa. Då kan du nämligen ansöka om ett lån utan UC som är det bästa alternativet för dig med många UC-förfrågningar.

Ett lån utan UC innebär att långivaren använder sig av ett annat upplysningsföretag än UC, till exempel Creditsafe eller Bisnode. Därmed kommer dina tidigare förfrågningar hos UC inte att vara synliga i den nya långivarens kreditupplysning.

När ett företag gör en kreditförfrågan kommer den enbart att vara synlig hos det kreditupplysningsföretag som används. Företag som hämtar kreditupplysningar hos UC kan därmed inte se förfrågningar som gjorts på dig via Bisnode eller Creditsafe.

Om du vil behålla ett gott betyg inför framtiden rekommenderar vi att du väljer ett lån utan UC. Visst kan långivare bli skeptiska om de ser många tidigare förfrågningar i ditt register hos Bisnode eller Creditsafe också, men eftersom UC är Sveriges vanligaste upplysningsföretag är risken för detta relativt liten.

Så kan du öka chanserna att få lån – 4 tips

Som tidigare nämnt är det inga större problem att söka lån med många förfrågningar om du väljer ett lån utan UC. Om du är i behov av ett större lån, till exempel för att köpa ett fordon eller för att renovera i hemmet, finns det dock vissa saker du kan göra för att öka chanserna att få lån.

 1. Håll ett öga på ditt kreditbetyg. Genom att ta en kreditupplysning på dig själv kan du enkelt se den information som långivare får tillgång till. På så sätt kan du se om informationen stämmer eller om något behöver ändras. Vi rekommenderar att du utnyttjar UC:s egen tjänst Mitt Kreditbetyg.
 2. Avsluta onödiga krediter. Har du outnyttjade kontokrediter eller kreditkort? Avsluta dessa för att snabbt förbättra ditt kreditbetyg.
 3. Samla gamla lån. Om du har många mindre lån och krediter kan du enkelt förbättra din betalningsförmåga (och spara pengar) genom att samla dessa i ett nytt, större lån med lägre ränta. Ta gärna hjälp av en låneförmedlare för att hitta lånevillkor som passar dig.
 4. Vänta med att ansöka. Som tidigare nämnt finns förfrågningar kvar i ditt register i 12 månader. Om du tagit en upplysning på dig själv och märker att flera förfrågningar kommer att försvinna inom kort kan det vara en god idé att vänta med att ansöka.

Vanliga frågor och svar

Låg kreditvärdighet innebär att du som kund utgör en större risk för långivare och företag, vilket kan leda till att du blir nekad en tjänst eller produkt. Några vanliga faktorer som kan ge dig svag kreditvärdighet är många förfrågningar, betalningsanmärkningar, låg inkomst och skulder hos Kronofogden.

Det finns ingen gräns för hur många förfrågningar du får ha i ditt UC-register. En riktlinje är dock att fler än tre stycken upplysningar under en kortare tidsperiod kan försämra dina möjligheter att bli beviljad ett större lån.

Kreditupplysningar finns kvar i ditt register i 12 månader. Samtidigt menar UC själva att de främst påverkar kundens kreditvärdighet under de första månaderna.

Enbart långivare som hämtar sina kreditupplysningar hos UC kan se dina tidigare förfrågningar. Om du vänder dig till en långivare med Bisnode kan de enbart se de upplysningar som skett via Bisnode.

Enligt Konsumentkreditlagen måste alla svenska långivare och banker göra kreditupplysningar innan de beviljar lån till kunder. Detta för att kunna avgöra om kunden ifråga har de förutsättningar som krävs för att betala tillbaka sin skuld utan att drabbas av betalningssvårigheter.

Dock behöver alla långivare inte använda sig av UC för att hämta kreditinformation. Många aktörer erbjuder lån utan UC med kreditupplysning hos Bisnode eller Creditsafe istället.

Kunder med många förfrågningar anses vara mer riskbenägna i bankernas ögon. Många förfrågningar kan till exempel tyda på att du lever över dina tillgångar och att du kanske har privata skulder som inte syns på papper.

Alla långivare har olika krav på låntagare. Vissa fokuserar på den nuvarande ekonomin medan andra även bryr sig om din kredithistoria.

Det är inte omöjligt att få större privatlån med många förfrågningar även om du med största sannolikhet kommer att bli erbjuden sämre lånevillkor. Väljer du ett lån utan UC är tidigare kreditupplysningar sällan några större bekymmer.

Relaterade artiklar

 • Senast uppdaterad: november 5, 2020

  -

  Alexandra har jobbat som skribent i över fyra år och har god kännedom om den svenska lånemarknaden samt ett brinnande intresse för ekonomi. Hon skriver även artiklar för en rad andra sajter med inriktning på bland annat entreprenörskap och företagande.