Jämför utvalda samlingslån

I tabellen nedan kan du jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla samlingslån.
Advisa logga Till ansökan sambla logotyp Till ansökan Zmarta Till ansökan lendo Till ansökan Enklare Till ansökan Likvidum Till ansökan Freedomfinance Till ansökan direkto Till ansökan
Långivare:AdvisaSamblaZmartaLendoEnklareLikvidumFreedom FinanceDirekto
Belopp:5 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr10 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr10 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr10 000 - 500 000kr
Ränta:3.06 - 29.99 %3.06 - 29.99 %2.95 - 27 %2.95 - 29.95 %2.95 - 29.5 %2.95 - 29.95 %2.95 - 29.90 %2.95 - 29 %
Anslutna långivare:4040384035223521
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9 av 10 Trustpilot 9.8 av 10
Direktutbetalning:NejNejNejNejNejNejNejNej

Kan jag samla lån trots många förfrågningar?

Javisst, det går bra att samla lån och krediter för att sänka din månadskostnad, även om du har många förfrågningar hos UC.

De flesta långivare har faktiskt inga specifika regler gällande just UC-förfrågningar. Det viktigaste är att du är myndig, har en regelbunden inkomst (minst 8 400 kr/år) och att du saknar skuldsaldo hos Kronofogden.

Så länge du uppfyller grundkraven hos långivaren som erbjuder samlingslån kan du alltså få godkänt på din ansökan, trots svag kreditvärdighet.

Exempel på samlingslån för dig med svag kreditvärdighet

  • Advisa – 5 000 – 600 000 kr
  • Lendo – 10 000 – 600 000 kr
  • Likvidum10 000 – 600 000 kr
  • Zmarta – 5 000 – 600 000 kr
  • Moank25 000 – 600 000 kr
  • Nstart30 000 – 500 000 kr (även för dig med skulder hos Kronofogden)

Grundkrav för att samla lån trots många UC

Grundkraven för att låna kan skilja sig åt beroende på långivare, men i regel gäller följande:

  • Åldersgräns på 18 år
  • Stabil inkomst (minst 8 400 kr/mån)
  • Folkbokförd i Sverige
  • Inga nya betalningsanmärkningar det senaste halvåret
  • Skuldfri hos Kronofogden
  • Konto i en svensk bank

Tips! Nstart är en långivare som kan erbjuda skuldfinansieringslån trots många förfrågningar och skulder hos Kronofogden. Då krävs det dock en medsökande som har en ordnad ekonomi.

Många förfrågningar kan ge högre ränta och mindre lån

Du som har många förfrågningar får förstås vara beredd på att bli erbjuden aningen sämre lånevillkor på ditt samlingslån. Flertalet UC-upplysningar är trots allt en faktor som ökar kreditrisken för långivaren, även om din ekonomi är god i övrigt.

Du kan till exempel bli erbjuden en högre ränta på samlingslånet är ordinarie kunder. Det är inte heller ovanligt att du bara får låna ett maxbelopp, exempelvis 200 000 kronor.

Hur stort samlingslån du kan bli godkänd för handlar i grund och botten om din ekonomi. Ett tips för att kunna låna större belopp är att ha en medlåntagare som ökar säkerheten för lånet.

Så påverkar UC-förfrågningar ditt kreditbetyg

Antalet förfrågningar spelar förstås en avgörande roll när det kommer till ditt kreditbetyg.

De flesta långivare har inga särskilda krav för antalet förfrågningar.

I regel räcker det dock med mellan 5 – 10 stycken det senaste året för att din kreditvärdighet ska försämras markant. Har du fler än det kommer du med största sannolikhet att få avslag på din låneansökan.

Men även om många förfrågningar kan ställa till det när du vill teckna lån kan det vara skönt att veta att de inte är kvar för evigt. UC-förfrågningar försvinner nämligen från ditt register efter 12 månader.

Störst påverkan de 3 – 6 månaderna

Dessutom menar flera långivare att de påverkar ditt kreditbetyg som mest under de första 3 – 6 månaderna. Alltså ökar dina chanser att få samlingslån i takt med att dina förfrågningar blir äldre.

Inte alltid lönsamt att samla lån med låg kreditvärdighet

Det kan vara bra att känna till att det faktiskt inte alltid lönar sig att samla lån om du har svag kreditvärdighet.

Om du till exempel bara har några enstaka blancolån sedan tidigare med förhållandevis låg ränta är det inte säkert att det nya lånet blir billigare. Återigen leder många förfrågningar oftast till en högre låneränta. Därför är det inte omöjligt att det nya samlingslånet ökar dina månadskostnader istället för att sänka dem.

Att samla smålån och krediter lönar sig dock i princip alltid. Dessa lån är nämligen ofta högkostnadskediter och har en ränta på över 30 procent.

Samla lån utan UC kan vara ett alternativ

De flesta långivare som erbjuder samlingslån hämtar sina kreditupplysningar hos UC. Och eftersom antalet UC-förfrågningar bidrar till ditt UC-score utgör de en viktig punkt i långivarens kreditbedömning.

Det finns dock ett alternativ där antalet UC-förfrågningar faktiskt inte har någon betydelse. Och det är att samla dina lån utan UC.

Långivare som erbjuder samlingslån utan UC hämtar sin kreditupplysning hos Bisnode eller Creditsafe istället. Detta innebär att de helt enkelt inte kan se dina tidigare UC-förfrågningar.

  • Fördelar – dina tidigare förfrågningar har ingen betydelse och påverkar inte kreditbedömningsprocessen.
  • Nackdelar – dessa lån är oftast mycket små och har betydligt högre låneräntor jämfört med traditionella samlingslån.

Hur du kan öka chanserna att få samlingslån med många UC

Det finns ett par saker du kan göra för att öka chanserna att samla lån trots många UC-upplysningar.

Jämför samlingslån från flera långivare

Det bästa sättet att ta reda på vad du kan bli beviljad ett samlingslån även om du har låg kreditvärdighet är via en låneförmedlare.

Låneförmedlaren jämför nämligen lån från flera olika långivare samtidigt. De registrerar dessutom bara en UC i samband med din ansökan, som självklart är helt kostnadsfri.

Fördelen är att många låneförmedlare samarbetar med långivare som dels erbjuder samlingslån, men även skuldfinansiering och omstartslån. Alltså kan kunder med många förfrågningar, betalningsanmärkningar och till och med skulder hos Kronofogden få lån.

Tänk på! Om du får avslag hos låneförmedlaren på grund av många förfrågningar är det ingen idé att ansöka om lån hos en annan låneförmedlare. Då kan det vara bättre att välja ett samlingslån utan UC.

Samlingslån med lösenkrav

Långivare som erbjuder samlingslån med lösenkrav har i regel en högre beviljandegrad än de utan. Lösenkrav innebär att långivaren inte betalar ut pengarna till ditt konto, utan löser dina skulder åt dig med en fullmakt. De kontaktar alltså de långivare du är skyldig pengar och gör en slutbetalning.

Anledningen till att beviljandegraden kan vara högre är helt enkelt för att du inte har möjlighet att spendera pengarna på annat. Detta är dessutom smidigt för din del om du har många smålån hos flera olika långivare.

Vänta ut dina förfrågningar

Ta en kreditupplysning på dig själv för att se antalet förfrågningar och hur gamla de är. Om de snart kommer att försvinna kan det vara en god idé att vänta med att låna. På så sätt kan du bli erbjuden betydligt bättre lånevillkor på ditt samlingslån.

Undvik en för kort löptid

En kort löptid ger ett billigare lån, men också en högre månadsbetalning. Genom att välja en lite längre löptid kan du faktiskt öka chanserna att få lån, helt enkelt eftersom månadsbetalningen blir lägre och mer hanterbar.

Därmed kan en längre löptid vara att föredra för dig som har en svag kreditvärdighet. Och även om du väljer en lång återbetalningstid kan du förstås slutbetala lånet i förtid. Du kan också göra extra inbetalningar eller höja amorteringsbeloppet om du kan.

Ha en medsökande eller borgensman

En medlåntagare är ett utmärkt sätt att öka säkerheten för lånet, inte minst om du har svag kreditvärdighet på grund av många UC. Har du med medlåntagare kommer långivaren att ta hänsyn till båda era inkomster i sin kreditbedömning, vilket förstås minskar kreditrisken.

Det är förstås viktigt att din medlåntagare har en ordnad ekonomi, annars kommer säkerheten inte att påverkas avsevärt.

Ett alternativ till en medsökande är en borgensman som tar över betalningsansvaret helt om du inte har möjlighet att betala.

Omförhandla villkoren för samlingslånen

Om du blivit beviljad ett samlingslån med låg kreditvärdighet, men till en hög ränta kan du alltid omförhandla dina villkor i efterhand. Så länge du visar långivaren att du sköter dina inbetalningar kan du faktiskt förhandla till dig en lägre ränta.

Du kan också omförhandla dina villkor om:

  • Samtliga UC-förfrågningar försvunnit
  • Betalningsanmärkningar försvunnit
  • Du har betalat av flera gamla skulder
  • Du har ökat dina inkomster

Om långivaren inte går med på att sänka din ränta kan du alltid ansöka om ett nytt samlingslån. Med det kan du sedan lösa ditt gamla lån och sänka dina månadskostnader ytterligare.

Vanliga frågor och svar

Ja, det går bra. Det finns flera långivare idag som kan tänka sig att erbjuda samlingslån trots många UC, även om du får räkna med att betala en högre ränta. Det viktigaste är att du har en stabil inkomst och inte har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Det beror lite på vilka lån du planerar att samla. Om du till exempel vill lösa snabblån och krediter lönar det sig i princip alltid att samla dessa i ett större lån.

Har du däremot bara något enstaka privatlån kan det vara mindre lönsamt att ta ett samlingslån om du har många UC. Många förfrågningar kommer nämligen att ge dig en högre ränta. I värsta fall kan din nya ränta bli högre än den för ditt tidigare privatlån.

Det beror på din kreditvärdighet och vilken långivare du vänder dig till. Hos vissa långivare kan du maximalt låna 150 000 kronor med låg kreditvärdighet. Andra erbjuder högre lånebelopp, så länge du har en stabil ekonomi i övrigt och få skulder.

För att få ett billigt lån med bra lånevillkor ska du i regel inte ha fler än 10 förfrågningar hos UC det senaste året. Du bör dessutom inte ha någon ny förfrågan den senaste månaden.

Du kan samla både små privatlån, snabblån, krediter och avbetalningar med ett samlingslån.

Vi hjälper våra kunder att samla trots många förfrågningar

4,9 av 5 baserat på 16 omdömen

  • Senast uppdaterad: februari 8, 2023

    - Marknadsansvarig, redaktör

    Avatar für Marcello Rongione

    Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.