Jämför 5 billigaste privatlån 2024

 • 1 sambla logotyp
  Belopp:5 000 - 600 000kr
  Ränta3.06 - 29.99 %
  Löptid:1 - 20 år

   Sambla samarbetar med 40 långivare och att ansöka tar 2 bara minuter.

  Betalningsanm. OK 40 anslutna långivare
 • 2 Advisa logga
  Belopp:5 000 - 600 000kr
  Ränta3.06 - 29.99 %
  Löptid:1 - 20 år

   Advisa har utmärkta betyg hos Trustpilot.se och är ett rekommenderat val.

  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 40 anslutna långivare
 • 3 lendo
  Belopp:10 000 - 600 000kr
  Ränta2.95 - 29.95 %
  Löptid:1 - 15 år

   Lendo är en av Sveriges största låneförmedlare som jämför lån åt dig, helt gratis.

  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 40 anslutna långivare
 • Enklare
  Belopp:5 000 - 600 000kr
  Ränta2.95 - 29.5 %
  Löptid:1 - 20 år

   Enklare har höga betyg på Trustpilot och ger dig flera låneförslag med bara en UC.

  Betalningsanm. OK 35 anslutna långivare
 • Zmarta
  Belopp:5 000 - 600 000kr
  Ränta2.95 - 27 %
  Löptid:1 - 20 år

   Zmarta jämför både lån, försäkringar och elavtal. Ansök på 2 minuter med BankID.

  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 38 anslutna långivare

Jämför andra billiga privatlån

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla privatlån.
Lendify Till ansökan lånekoll Till ansökan Likvidum Till ansökan direkto Till ansökan Klara lån Till ansökan
Långivare:LendifyLånekollLikvidumDirektoKlara Lån
Belopp:20 000 - 500 000kr10 000 - 600 000kr10 000 - 600 000kr10 000 - 500 000kr2 000 - 150 000kr
Ränta:2.95 - 17 %2.90 - 26 %2.95 - 29.95 %2.95 - 29 %9.48 - 39.5 %
Anslutna långivare:-30222111
Ansök med BankID:JaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.8 av 10 Trustpilot 7.8 av 10
Direktutbetalning:JaNejNejNejNej

Vad räknas som ett billigt lån?

En låg ränta behöver inte vara det enda som definierar ett billigt lån. Visst är de flesta ute efter en så låg ränta som möjligt. Men för många spelar även månadsbetalningarna en viktig roll. Och hur mycket du betalar varje månad beror på vilken löptid du väljer.

Här kommer ett exempel som visar hur räntan i kombination med löptiden ändrar totalkostnaden för ett privatlån. Observera att lånet i exemplet är ett lån med annuitet, vilket betyder att du betalar samma belopp varje månad.

Löptid:4 år8 år12 år
Lånebelopp:120 000120 000120 000
Nominell låneränta:4,5%4,5%4,5%
Effektiv ränta:4,59%4,59%4,59%
Månadsbetalning*:2 736 kr1 491 kr1 080 kr
Total räntekostnad:11 348 kr23 116 kr35 522 kr
Totalt att återbetala:131 348 kr143 116 kr155 522 kr

* Månadsbetalningen avser det du betalar varje månad, det vill säga ränta plus amortering.

Som du ser blir privatlånet över 20 000 kronor dyrare om du väljer en löptid på 12 år istället för 4 år. Samtidigt är månadsbetalningen betydligt högre för lånet med en kort löptid. Det beror helt enkelt på att du måste amortera ett större belopp varje månad.

Löptiden påverkar lånekostnaden

Kort sagt ger en så kort löptid som möjligt i regel alltid det billigaste lånet. Å andra sidan måste du ha möjlighet att betala en ganska hög månadskostnad. Har du inte det kan det vara bättre att välja en längre löptid och sedan göra extra inbetalningar på lånet när du kan.

Du bör känna till att en hög månadsbetalning inte är synonymt med höga kostnader. Det är snarare tvärtom – ju ”dyrare” lånet är per månad, desto snabbare blir du skuldfri. Och detta ger dig ett billigt lån.

Exempel på billiga lån:

Hur billigt lån kan jag få?

Om du får ett lån med låg eller hög ränta beror framför allt på din kreditvärdighet. Privatlån har en individuell ränta och saknar säkerhet, vilket betyder att de enbart är knutna till dig som person.

När du ansöker måste du därför genomgå en kreditprövning där långivaren tittar på vilken kreditrisk du utgör. Har du en god ekonomi kan du få ett billigare lån med lägre ränta, men har du svag kreditvärdighet får du betala mer.

I skrivande stund ligger den lägsta årsräntan för privatlån på cirka 2,9%. Men för att få ett så billigt lån krävs en mycket god ekonomi och i vissa fall även en säkerhet i form av en medsökande.

Detta påverkar hur billigt lån du kan få

Några av de främsta faktorerna som påverkar om du får ett lån med låg ränta eller hög ränta är:

 • Din årsinkomst
 • Anställningsform
 • Civilstånd
 • Antal medlemmar i hushållet
 • UC-förfrågningar
 • Lån och skulder
 • Betalningsanmärkningar
 • Medsökande eller borgensman

Årsinkomst

För att bli erbjuden ett privatlån med låg ränta behöver du i regel tjäna mer än det grundläggande inkomstkravet, omkring 200 000 – 250 000 kronor per år, innan skatt. Detta innebär alltså att du måste ha en månadsinkomst på omkring 16 600 – 20 800 kronor.

Anställningsform

Förutom en stabil inkomst kräver de flesta långivare även att du har en fast anställning eller att du är pensionär. Eftersom dina inkomster är regelbundna ökar tryggheten för långivaren, vilket i sin tur kan ge dig ett billigare lån med lägre ränta.

Civilstånd

Även ditt civilstånd kan påverka om du får ett billigt lån eller inte. Normalt sett är utlåningsrisken till exempel lägre för dig som är gift och högre för dig som är singel och bor ensam.

Antal medlemmar i hushållet

Om du bor ensam tillsammans med en sambo har hushållet två inkomster, vilket ökar säkerheten för lånet. Bor du däremot ensam med flera barn försämras din kreditvärdighet eftersom du måste försörja barnen med en lön.

UC-förfrågningar

Många UC-förfrågningar kan vara skadligt för din kreditvärdighet och ge dig en högre ränta på lånet. Därför bör du inte ha fler än 10 förfrågningar det senaste året och helst ska du inte ha några nya förfrågningar den senaste månaden.

Tips! För att ta reda på hur många förfrågningar du har kan du testa att ta en kreditupplysning på dig själv inför din ansökan.

Lån och andra skulder

Om du har många lån och krediter sedan tidigare kommer dessa att innebära en lägre disponibel inkomst, vilket ger dig sämre förutsättningar att betala ytterligare ett lån.

Därför bör du inte ha för många lån och krediter i dagsläget om du vill få ett billigt lån. Helst bör det totala skuldbeloppet inte överstiga 300 000 kronor (med undantag för bolån eller CSN-lån).

Betalningsanmärkningar

Det är möjligt att låna med betalningsanmärkningar idag, men det kommer leda till en betydligt högre ränta. Vill du få en låg ränta på lånet ska du vänta med att ansöka tills anmärkningen försvunnit, vilket den gör efter 3 år.

Medsökande eller borgensman

Att ha en medlåntagare är ett bra sätt att öka säkerheten för lånet och därmed bli erbjuden ett billigare lån. Ett alternativ till medlåntagare är att ha en borgensman som går i borgen för ditt lån.

Ränteavdraget kan göra lånet billigare

I Sverige har alla som har betalat ränta rätt att göra skatteavdrag för sina ränteutgifter. Detta avdrag kallas ränteavdrag och är en slags rabatt staten erbjuder för att du betalar dina lån.

Tack vare ränteavdraget kan du dra av 30% för räntekostnader upp till 100 000 kronor och 21% för räntekostnader över 100 000 kronor. Kort sagt innebär detta att ditt lån kan bli upp till 30% billigare. Beloppet betalas ut i samband med skatteåterbäringen.

För att ha rätt till avdraget krävs det dock att du betalat skatt och ränta under året du vill göra avdrag för och att räntekostnaderna är högre än kapitalinkomsterna. Du måste dessutom ha räntekostnader på minst 1 000 kronor.

Så sänker du räntan på ditt privatlån – 4 tips

Det finns faktiskt saker du själv kan göra för att få det billigaste lånet. Här är några enkla tips som kan ge dig en lägre låneränta.

1. Ta hjälp av en låneförmedlare

En låneförmedlare, som exempelvis Sambla eller Lånekoll, gör det betydligt enklare att hitta det billigaste lånet. De jämför nämligen flera lån samtidigt med bara en kreditupplysning och ansökan. Att ansöka är dessutom helt kostandsfritt så du har inget att förlora.

Det är också vida känt att räntorna kan skilja sig åt en hel del beroende på långivare. Detta beror dels på att räntorna kan variera, men också kreditbedömningsprocessen. Ansöker du via en låneförmedlare blir det enklare att urskilja det billigaste lånet för just dig.

2. Ansök tillsammans

Genom att ansöka med en medsökande, exempelvis en vän eller familjemedlem, ökar säkerheten för lånet. Och eftersom ökad säkerhet är synonymt med en lägre ränta kan detta ge dig ett extra billigt lån.

3. Utöka bolånet vid renovering

Istället för att ansöka om ett privatlån vid renovering eller ombyggnation kan ett utökat bolån vara ett betydligt billigare alternativ. Detta är dock enbart en möjlighet för dig som har ett bolån med låg belåningsgrad.

Genom att öka belåningsgraden kan du låna med bostaden som säkerhet till en mycket låg ränta. Här kan du läsa mer om belåningsgrad.

4. Förbättra din kreditvärdighet

För att hitta det bästa privatlånet med lägst ränta ligger din kreditvärdighet till grund för om du blir erbjuden en låg ränta på lånet eller inte. Därför kan det vara bra att förbättra den inför din ansökan, till exempel genom att:

 • Samla lån och krediter – ett stort lån är alltid bättre för ditt kreditbetyg än flera smålån med höga räntor.
 • Vänta ut anmärkningar och betalningsanmärkningar – UC-förfrågningar ligger kvar i 12 månader och betalningsanmärkningar i 3 år.
 • Avsluta krediter du inte använder – de kommer att förhindra dig från att få den lägsta möjliga låneräntan.

Läs mer om hur du kan förbättra din kreditvärdighet här.

Vanliga frågor och svar

För de flesta är ett billigt lån ett lån med låg ränta. Enligt vissa kan ett lån med låg månadsbetalning också anses vara billigt, även om det blir dyrare över tid.

I dagsläget erbjuder låneförmedlaren Lånekoll den lägsta årsräntan för privatlån – 2,9%. Eftersom räntesättningen är individuell är det dock inte säkert att du blir erbjuden just denna ränta.

Ja, ju kortare löptid du väljer på lånet, desto billigare blir lånet i längden. Å andra sidan blir även månadsbetalningen högre, så du måste vara säker på att du kan sköta återbetalningen.

För att få ett privatlån med låg låneränta krävs det att du har en stabil inkomst, få skulder och inga betalningsanmärkningar. Ju bättre ekonomi du har, desto lägre ränta kan du bli erbjuden.

Det enklaste sättet att se den billigaste låneräntan för dig är att ansöka via en låneförmedlare. Här får du låneförslag från flera långivare samtidigt så att du enkelt kan se den billigaste räntan för just dig.

Ja, för att få ett billigare lån kan du till exempel ansöka via en låneförmedlare, ha en medsökande i lånet samt vänta ut betalningsanmärkningar och förfrågningar. Du kan också stärka din kreditvärdighet genom att till exempel avsluta krediter du inte använder.

Vi hjälper våra kunder att hitta billiga lån

4,8 av 5 baserat på 49 omdömen

 • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.