Jämför 10 bästa snabblån 2023

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla snabblån.
Loanstep Till ansökan smspengar Till ansökan Flexkontot Till ansökan fairlo Till ansökan Tryggkredit Till ansökan slantar Till ansökan Frogtail Till ansökan Viaconto Till ansökan Mobillån Till ansökan Lumify Till ansökan
Långivare:LoanstepSmspengarFlexkontotFairloTryggkreditSlantarFrogtailViaContoMobillånLumify
Belopp:3 000 - 25 000kr1 000 - 30 000kr3 000 - 30 000kr2 000 - 100 000kr1 000 - 60 000kr10 000 - 30 000kr5 000 - 40 000kr1 000 - 20 000kr1 000 - 60 000kr2 000 - 70 000kr
Ränta:21 %39.8 %39.48 %24 %24.97 %25 %26 %39.5 %39 %39.5 %
Anslutna långivare:----------
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 - - Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 8.6 av 10 - -
Direktutbetalning:JaJaNejJaJaNejJaJaJaJa

Guide: Viktigt att veta innan du tar ett snabblån

Då och då händer det att du behöver pengar för att täcka en kostnad du inte var beredd på. Det bästa är förstås att ta ifrån dina sparade pengar eller att låna av en närstående, men långt ifrån alla har denna möjlighet. Då kan ett snabblån vara en bra lösning.

jämför snabblån och hitta bästa snabblånet 2022

Ett snabblån är i regel mycket dyrt, åtminstone i förhållande till exempelvis privatlån och bolån. Men i en nödsituation kan det ändå kännas tryggt att det finns ett alternativ, även om det kostar lite mer.

Nedan får du lära dig mer om snabblån, hur de fungerar och vad du ska tänka på innan du ansöker om ett. Vi tipsar även om vad du kan göra för att hitta ett snabblån med så låg ränta som möjligt.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är en typ av blancolån, det vill säga ett lån som inte kräver någon säkerhet.

Lånet går att ansöka om direkt på nätet, räntan är normalt sett densamma för alla kunder, oavsett kreditbetyg, och utbetalningen är vanligtvis mycket snabb.

Den snabba utbetalningen gör att dessa lån framför allt lämpar sig för dig som har ett brådskande behov av pengar. Kanske har du helt glömt att betala en räkning som riskerar att hamna hos inkasso eller kanske har ditt kylskåp gått sönder. Med ett snabblån kan du lösa problemet nu och betala senare.

Det finns billiga snabblån – vissa behöver faktiskt inte kosta dig något alls – och så finns det dyrare alternativ.

Vårt mål är att guida dig så att du enklare ska hitta det mest förmånliga snabblånet för just dina behov.

 • Snabblån är en bra lösning för oförutsedda kostnader
 • Alla kunder får samma ränta
 • Det är kostnadsfritt att ansöka om snabblån
 • Snabb utbetalning och möjlighet att låna pengar direkt

Det här bör du veta om snabblån

Det finns vissa egenskaper som är särskilt utmärkande för snabblån och som kan vara bra att känna till innan du lånar. Här är fem av de allra främsta

1. Snabblån är oftast ganska små

När lånen introducerades i Sverige var lånebeloppen mycket små, oftast bara några tusen kronor. Det var detta som gjorde dem så unika. Bankerna ville förstås inte låna ut så små summor eftersom de helt enkelt inte tjänade på dem.

Med åren har snabblån blivit allt större, men jämfört med exempelvis privatlån är de fortfarande ganska små, maximalt 30 000 kronor. Lägsta lånebelopp brukar dock fortfarande ligga på cirka 500 – 1 000 kronor.

2. Löptiden är i regel kort

Även löptiden brukar vara kortare för snabblån, oftast från 30 dagar upp till 2 år. Det finns även så kallade kreditlån som är löpande, vilket betyder att de kan ha en löptid på upp till 5 år.

3. Ränta och avgifter är höga

Det som snabblånen kanske är mest kända för är sina höga räntor. Av alla låneformer på marknaden är det här faktiskt den dyraste.

Även om årsräntan numera inte kan överstiga ett visst tak (referensräntan plus 40 procentenheter) kan den effektiva räntan fortfarande landa på hundratals procent.

Varför? Det beror på snabblånets avgifter.

Än så länge finns det nämligen inget förbud mot att lägga på avgifter, så som aviavgifter eller uppläggningsavgift.

Det kan också vara värt att känna till att SMS-lån oftast har en fast ränta, vilket betyder att alla kunder betalar lika mycket, oavsett betalningsförmåga. Detta gör lånen extra enkla att jämföra och räkna på.

Men varför är snabblån så dyra? Om räntorna och avgifterna varit lägre hade långivarna helt enkelt inte tjänat på affären. Samtidigt finns det faktiskt snabblån som är helt kostnadsfria, Loanstep till exempel, om du återbetalar pengarna inom 14 dagar.

4. Utbetalningen går snabbt – ibland direkt

Ansöker du om ett privatlån får du oftast vänta i minst 1 – 2 arbetsdagar innan du har pengarna på kontot. Men med ett snabblån behöver du inte vänta mer än ett par timmar, ibland bara några minuter.

Många smslångivare har konton i de flesta svenska storbanker, vilket betyder att de kan göra en direktöverföring när din ansökan blivit godkänd. Visst finns det undantag där du får vänta någon dag extra, men i regel får du alltid pengarna samma dag. Om det är en arbetsdag förstås.

5. Kraven är relativt låga

I och med att snabblån ofta är ganska små och har en kort löptid är lånekraven oftast betydligt lägre jämfört med större lån. Detta gör snabblån till ett alternativ även för personer med svag kreditvärdighet.

Svag kreditvärdighet kan till exempel bero på låg inkomst, många förfrågningar eller betalningsanmärkningar. Det viktigaste är att din ekonomi är tillräckligt god för att sköta återbetalningen och att du inte har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Hur du blir godkänd för snabblån

I och med att ett snabblån inte kräver någon säkerhet behöver du inte lämna någon pant för lånet. Istället gör långivarna en individuell kreditbedömning för att avgöra om du bör låna pengar och i så fall hur mycket.

I sin bedömning tittar de på flera faktorer, men framför allt:

Din inkomst

Hur mycket du tjänar är förstås centralt för att långivaren ska kunna avgöra om du har möjlighet att sköta ditt nya lån. Vissa kräver en fast anställning för att säkerställa att lånet inte kommer belasta din månadsinkomst. Andra gör en individuell bedömning.

Övriga skulder

Även dina nuvarande skulder påverkar förstås hur mycket du har råd att betala för snabblånet varje månad. Många skulder ger dig nämligen en lägre disponibel inkomst (det du har kvar efter alla fasta utgifter är betalda).

Om du har många lån och krediter sedan tidigare är alltså chanserna större att du får avslag. I vissa fall kan du bli beviljad ett lite mindre SMS-lån.

Betalningsanmärkningar

Många långivare kan tänka sig att bevilja snabblån med betalningsanmärkningar idag. De ser helt enkelt ingen anledning att bara utgå efter anmärkningarna i sin bedömning.

Alla är dock inte så generösa och beviljar inte lån – inte ens snabblån – till personer med betalningsanmärkningar.

För- och nackdelar med snabblån

Det finns för- och nackdelar med det mesta, inte minst snabblån. Här listar vi några av de främsta som kan vara bra att överväga innan du ansöker.

FördelarNackdelar
+ Relativt enkla att få (låga krav)– Mycket hög ränta
+ Många snabblån är lån utan UC– Har oftast många dyra avgifter
+ Oftast utbetalning samma dag– Lockande att ta i fel situationer
+ Vissa långivare erbjuder kostnadsfria lån– Kan orsaka betalningssvårigheter
+ Bra vid nödsituationer– Kan försämra din kreditvärdighet (vid UC)
+ Enkelt att räkna på kostnaden

Snabblån eller kontokredit – Vad är bäst?

Ett populärt alternativ till snabblån är det flexibla kreditlånet, även kallat kontokredit.

Kreditlån har i princip samma egenskaper som SMS-lånet, men här finns tre viktiga skillnader:

 • Du väljer själv hur mycket du vill låna och när. Kontokrediten fungerar som ett kreditkort, fast utan själva kortet. Detta innebär att du kan göra uttag till ditt konto när du själv känner för det. Storleken på uttagen bestämmer du själv.
 • Du betalar bara ränta på utnyttjat belopp. En annan skillnad är att du bara betalar ränta på det belopp du valt att utnyttja. Vid snabblån betalar du alltid ränta på hela lånebeloppet.
 • Krediten är löpande. Du kan antingen betala hela kreditskulden direkt eller dela upp betalningen och betala lite åt gången.

Vanliga frågor och svar

Du hittar det bästa snabblånet enklast genom att jämföra räntor och villkor hos oss på Lånjakt. Vi rekommenderar Loanstep, SMSpengar och Flexkontot som du kan läsa mer om ovan.

SMS-lån är lika säkra som andra typer av lån. Alla långivare du hittar hos oss Lånjakt är seriösa och har Finansinspektionens tillstånd att bedriva utlåning.

De höga kostnaderna kan dock utgöra en risk om du inte betalar tillbaka din skuld i tid och i värsta fall leda till betalningsanmärkningar.

När du ansöker om ett snabblån får du en klumpsumma som du betalar av under en bestämd löptid.

En kontokredit ger dig ett kreditutrymme som du får nyttja som du själv vill. Löptiden är flexibel och varje gång du betalar av din skuld fylls ditt kreditutrymme på.

Ja, enligt Konsumentkreditlagen har du alltid 14 dagars ångerrätt på SMS-lån ifrån det att du fått ta del av alla avtal. Om du väljer att ångra avtalet inom denna tid betalar du tillbaka det ursprungliga lånebeloppet, utan ränta.

Ja, det kan du. En kreditupplysning är ett måste i samband med alla lån, men den behöver inte nödvändigtvis ske via UC. Bisnode och Creditsafe är två andra populära kreditupplysningsföretag.

Att förlänga ett SMS-lån innebär att du förlänger förfallodatumet på din faktura mot en avgift. Du brukar dock bara kunna förlänga lånet ett visst antal gånger.

När du tar ett snabblån utan ränta behöver du inte betala ränta om du återbetalar skulden inom en viss tidsram. I vissa fall slipper du även att betala övriga avgifter.

Den höga räntan beror på den korta utlåningsperioden och de låga lånebeloppen. Hade räntan varit lägre hade affären inte varit lika lönsam för långivarna.

Om du bara behöver låna några tusenlappar är SMS-lån oftast ditt enda val. Privatlån är bättre om du behöver låna 10 000 kronor eller mer eftersom de har en lägre ränta.

Javisst. Många långivare idag handlägger och beviljar låneansökningar även på helgen. Det som krävs för att få lån på helgen är att du och långivaren använder er av samma bank.

Ett snabblån passar dig som behöver låna en mindre summa pengar under en kortare period, vill låna pengar direkt eller som har svårt att få lån hos banken.

Nej, SMS-lån och snabblån är samma sak. Begreppet SMS-lån var vanligare förr när man främst ansökte om lån via SMS. Idag är begreppet snabblån vanligare.

Inkomstkraven skiljer sig mellan olika långivare, men fast anställning är sällan ett krav. Oftast räcker det med någon form av inkomst, till exempel från pension eller a-kassa.

Ja, du kan få snabblån med betalningsanmärkning. Det viktigaste är att du har någon form av inkomst som långivaren anser vara tillräcklig för att klara återbetalningen av lånet.

Hjälpte den här artikeln dig att hitta ett lån du var ute efter?

4,9 av 5 baserat på 29 omdömen

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur långivarnas räntor står sig mot varandra.

 • Senast uppdaterad: mars 21, 2023

  -

  Avatar für Alexandra Eriksson

  Alexandra har jobbat som skribent i över fyra år och har god kännedom om den svenska lånemarknaden samt ett brinnande intresse för ekonomi. Hon skriver även artiklar för en rad andra sajter med inriktning på bland annat entreprenörskap och företagande.