Jämför andra SMSlån

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla smslån.
Loanstep Till ansökan smspengar Till ansökan Flexkontot Till ansökan fairlo Till ansökan Ferratum Till ansökan Lumify Till ansökan Tryggkredit Till ansökan Mobillån Till ansökan Viaconto Till ansökan Merax Till ansökan
Långivare:LoanstepSmspengarFlexkontotFairloFerratumLumifyTryggkreditMobillånViaContoMerax
Belopp:3 000 - 25 000kr1 000 - 30 000kr3 000 - 30 000kr2 000 - 100 000kr1 000 - 45 000kr2 000 - 70 000kr1 000 - 60 000kr1 000 - 60 000kr1 000 - 20 000kr3 000 - 30 000kr
Ränta:21 %39.8 %39.48 %24 %39.60 %39.5 %24.97 %39 %39.5 %39.48 %
Anslutna långivare:----------
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 - - - Trustpilot 8.6 av 10 Trustpilot 9.4 av 10
Direktutbetalning:JaJaNejJaJaJaJaJaJaNej

Vad är SMS lån?

SMS lån är en låneform som kännetecknas av små lånebelopp, kort löptid och hög ränta. De har också en betydligt snabbare utbetalningstid jämfört med andra lån. Ofta kan du få pengarna på kontot redan samma dag.

Anledningen till att det kallas just ”SMS lån” är för att du tidigare ansökte om lånet via SMS. Idag sker ansökan framför allt online med BankID, vilket också är anledningen att många väljer att kalla SMS-lån för snabblån istället.

SMS lån i korthet

 • Små lånebelopp och korta löptider
 • Högre ränta jämfört med andra lån – oftast upp emot 39%
 • Möjligt att låna pengar direkt och få pengarna på kontot samma dag
 • Ansök snabbt och säkert med BankID

Många SMSlån har blivit kontokrediter

I takt med att SMSlån blivit allt mer reglerade har många smslångivare valt att omvandla sina låneprodukter till SMS krediter, eller kreditlån som de också kallas.

Dessa krediter har liknande villkor som SMS lån, men fungerar lite mer som ett kreditkort. Krediten är nämligen löpande och du bestämmer själv när du vill göra uttag samt hur mycket du vill ta ut.

Ränta betalar du bara på det belopp du utnyttjat från SMS krediten. Du kan dessutom välja att återbetala hela lånet direkt eller lite i taget, beroende på vad din ekonomi klarar av.

SMS lån har hög ränta

SMS lånet har en betydligt högre ränta jämfört med andra lån. Det beror dels på de låga lånebeloppen och korta löptiden, men också på utlåningsrisken. Eftersom SMSlån inte kräver någon säkerhet finns nämligen risken att långivaren inte får tillbaka sina pengar.

Många SMSlån idag är högkostnadskrediter, vilket betyder att den effektiva räntan är över 30%. Många SMSlån kan dock ha en effektiv ränta på hundratals – ibland tusentals – procent som inkluderar både ränta och avgifter.

Här är några exempel på hur ränta och avgifter kan se ut för SMSlån:

Andra avgifter som kan tillkomma både i samband med SMSlån och kreditlån är årsavgift, uttagsavgift, förlängningsavgift och kreditförmedlingsavgift.

Exempel på vad ett SMSlån kan kosta

Lånebelopp:5000 kr
Löptid:30 dagar
Nominell ränta:39,5%
Avgifter:Uppläggningsavgift: 295 krAviavgift: 29 kr
Effektiv ränta:206,11%
Totalt att återbetala:5489 kr

Grundkrav för SMS lån

Grundkraven för SMS lån kan skilja sig åt beroende på långivare, men generellt sett är kraven relativt låga. Långivarna är dock alltid skyldiga att göra en kreditbedömning med underlag från ett kreditupplysningsföretag för att avgöra om din ansökan bör bli godkänd, oavsett hur litet SMS lånet är.

Här är några exempel på vad som vanligtvis krävs av dig som vill ta ett SMS lån:

 • Minst 18 – 21 år (ibland finns det även en övre åldersgräns på 65 – 72 år)
 • Folkbokförd i Sverige
 • Svenskt personnummer, mobilnummer och bankkonto
 • Möjlighet att använda BankID
 • Inkomst på minst 2 000 – 12 500 kr/mån
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden

SMSlån i olika kategorier

Idag är det vanligt att använda kategorier för att beskriva SMS lån med olika villkor. Några av de mest populära kategorierna inom SMS-lån idag är de som:

 • Har direkt utbetalning
 • Erbjuder en låg ränta
 • Inte kräver någon UC-kontroll
 • Saknar ränta
 • Accepterar betalningsanmärkningar

Nedan går vi in närmare på hur dessa lånekategorier fungerar och vad som skiljer dem åt.

SMSlån med direkt utbetalning

SMS lån med direkt utbetalning är ett bra alternativ för dig som behöver låna pengar direkt. Här kan du nämligen få pengarna utbetalda på kontot kort efter att din ansökan blivit godkänd, ibland inom bara ett par minuter.

Anledningen till att det går så snabbt är för att långivaren erbjuder en automatisk handläggningsprocess och att överföringen sker inom samma bank.

För att kunna få ett SMSlån direkt måste du:

 1. Se till att du och långivaren har konton i samma bank
 2. Kontrollera att långivaren har öppet
 3. Säkerställa att handläggningen är automatiskt och inte manuell

Direktutbetalningar är möjliga inom de flesta storbanker

Om du har ett konto i någon av Sveriges storbanker är det relativt enkelt att hitta en långivare som erbjuder SMS lån direkt. Har du däremot ett konto i en nischbank kan det ta upp till en arbetsdag innan du får pengarna på kontot.

Klicka på länkarna nedan för att se vilka långivare som erbjuder direktutbetalning till:

SMSlån med låg ränta

Alla SMSlån behöver inte vara högkostnadskrediter. Det finns faktiskt flera långivare som erbjuder snabblån med låg ränta, från så lite som 5 – 20 procent.

Observera att majoriteten av dessa lån dock inte är traditionella SMS lån, utan flexibla kreditlån. Vissa av dem kan dessutom ha individuell räntesättning, vilket betyder att räntan baseras på din kreditvärdighet.

SMSlån utan UC

Om du tar ett SMS lån utan UC kommer långivaren inte att registrera någon kreditupplysning hos Upplysningscentralen.

Det betyder att din låneansökan inte kommer att påverka ditt UC-score, vilket kan vara fördelaktigt om du vill bibehålla ett starkt kreditbetyg hos banken.

Ett lån utan UC med många förfrågningar kan också vara ett bra alternativ för dig som har många UC-kontroller de senaste månaderna. Det kan nämligen öka dina chanser att bli beviljad ett lån.

Hos oss på Lånjakt.se kan du även jämföra:

SMSlån utan ränta

Vissa långivare erbjuder snabblån utan ränta till nya kunder, så länge de betalar tillbaka pengarna inom 14 – 30 dagar. Exempel på sådana långivare är Lumify, Credifi och Loanstep.

Det är inte ovanligt att långivarna även bjuder på avgifterna, vilket gör att du kan låna pengar helt kostnadsfritt. Om du däremot inte sköter betalningen tillkommer både ränta och avgifter, vilket kan göra SMSlånet väldigt dyrt.

SMSlån med betalningsanmärkning

Det är fullt möjligt att ansöka om SMS lån med betalningsanmärkning, så länge du uppfyller övriga grundkrav hos långivaren. Det är inte ovanligt att långivaren dessutom accepterar upp till 6 anmärkningar så länge din övriga ekonomi är ordnad.

Viktigt att poängtera är dock att betalningsanmärkningar kan påverka räntan (om den är individuell) samt lånebeloppet du blir beviljad.

Populära långivare för SMS lån

LångivareLånebeloppRäntaAvgifter
Ferratum1000 – 45 000 kr39,6%0 kr
Lumify2000 – 70 000 kr39,5%Uppl.avg. 685 krAviavgift: 60 kr
Loanstep3000 – 25 000 kr21%Uppl.avg. fr. 150 krAviavgift: 60 kr
SMSpengar1000 – 30 000 kr39,8%Uppl.avg. fr. 320 krAviavgift: 35 kr
Uttagsavgift: 49 kr
Tryggkredit1000 – 60 000 kr24,97%Uttagsavgift: 150 kr

Tänk på detta innan du lånar

SMS lån är kända för sina höga räntor och de kan snabbt bli dyra om du inte är noggrann med betalningen. Därför är det viktigt att du tänker både en och två gånger innan du väljer att ansöka om ett SMSlån.

Här är några saker som kan vara bra att tänka på inför ditt lån:

 1. Jämför SMS lån. För att hitta det bästa SMS-lånet är det viktigt att jämföra olika alternativ för att hitta villkor som passar just dina behov.
 2. Ta reda på kostnaderna. Även om den effektiva räntan är hög behöver inte det betyda att den faktiska kostnaden för lånet blir allt för hög. Räkna på lånet för ta reda på hur mycket det faktiskt kommer att kosta dig.
 3. Se upp för höga avgifter. Försök att undvika SMS lån med höga avgifter, framför allt om du bara ska låna ett mindre belopp. Dolda avgifter i form av uppläggningsavgifter och aviavgifter kan många gånger vara dyrare än själva låneräntan.
 4. Glöm inte ränteavdraget. Du kan göra ränteavdrag på alla räntor du betalar under året, inklusive för SMS lån. Ta hänsyn till detta i dina beräkningar.
 5. Undvik impulsköp. SMS lån bör enbart vara ett alternativ när du behöver täcka en oförutsedd utgift tills du får pengar på kontot. Det bör absolut inte användas för att finansiera impulsköp.

Glöm inte ångerrätten

Om du ansökt om SMSlån, men ångrat dig kan du utnyttja ångerrätten. SMSlån omfattas nämligen av Lagen om distansavtal som ger dig rätt till 14 dagars ångerrätt från den dag din ansökan blivit beviljad.

Väljer du att utnyttja ångerrätten måste du betala hela lånet inom 30 dagar. Då får du tillbaka samtliga avgifter du betalat i samband med lånet, dock inte räntan.

Källor:

https://www.fi.se/

Vanliga frågor och svar

Ett SMSlån är ett litet blancolån som kännetecknas av kort löptid, snabb utbetalning och hög ränta.

Om du behöver låna pengar snabbt ska du ta ett SMS lån med direktutbetalning. Det betyder att långivaren gör en direktöverföring om din ansökan blivit godkänd, vilket betyder att du kan ha pengarna på kontot inom bara några minuter.

Vissa SMS lån har en högre beviljandegrad än andra, men i slutändan är det kreditbedömningen som avgör om du får ett lån eller inte. Kort sagt går det inte att säga om det finns SMS lån som beviljar alla, då det beror på kundernas kreditscore.

Nej, inte om du ansöker om ett SMS lån utan UC-förfrågan. Då sker upplysningen hos ett annat kreditupplysningsföretag, vilket gör osynlig hos Upplysningscentralen.

Nej, det är inte möjligt att få SMSlån om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Nej, långivare är skyldiga enligt lag att göra en kreditprövning, även för SMS lån.

Du ansöker om SMS lån online med BankID där du fyller i önskat belopp och löptid. Besked får du oftast direkt på skärmen och blir din ansökan godkänd kan du ha pengarna på kontot samma dag.

De flesta SMS lån har högre ränta än övriga låneformer, men det finns även förhållandevis billiga SMS-lån. De brukar ha en ränta på mellan 15 – 20 procent istället för 30 – 40 procent.

Ja, både banken och övriga företag som tar en kreditupplysning på dig kan se dina SMSlån.

En fast inkomst är sällan ett krav för att få ett SMS lån. Kort sagt är det möjligt att få SMS lån utan inkomst, så länge du exempelvis får in pengar i form av bidrag, arbetslöshetsersättning eller studiemedel.

Det går att betala tillbaka SMS lån på flera olika sätt idag, exempelvis genom e-faktura, pappersfaktura, autogiro, Zimpler och ibland även Swish.

Inte nödvändigtvis, men det snabbar upp låneprocessen och underlättar därmed för dig som vill få pengarna snabbt. Vid ett SMS lån utan BankID legitimerar du dig istället genom att skicka in kopior på en identitetshandling.

Vi hjälper våra kunder att hitta bästa SMS lån

4,8 av 5 baserat på 28 omdömen

 • Senast uppdaterad: februari 8, 2023

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.