Lån utan UC - hitta snabblån utan UC

Lån utan UC

Välj lånebelopp

Välj återbetalningstid

Dina krav på långivaren

Håll dig uppdaterad

Skriv in din e-postadress så hör vi av oss med råd och tips på lån som passar dig!

Sortera efter

Vilket lån passar mig bäst? Starta låneguiden!

Vad är ett lån utan UC?

När du ansöker om ett lån utan UC registreras ingen kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC). Istället hämtar långivaren upplysningen hos ett annat upplysningsföretag. Att låna utan UC kan ha positiva effekter på din kreditvärdighet. Nedan kan du läsa mer om fördelarna.

Jämför 44 lån utan UC eller läs mer om följande:

Lån utan UC med CreditSafe Lån utan UC med Bisnode Lån med många förfrågningar
Snabblån utan UC44 st
Lån med Bisnode15 st
Lån med Creditsafe17 st

Jämför snabblån utan UC nedan:

 • Meddelandelån
  Belopp: 2 000 - 30 000kr
  Ränta 39 %
  Löptid: 1 mån - 3 år
  Använder ej UC Pengar samma dag
 • Pluskan
  Belopp: 5 000 - 30 000kr
  Ränta 24 %
  Löptid: 1 mån - 5 år
  Använder ej UC
 • Tando
  Belopp: 10 000 - 70 000kr
  Ränta 25.77 %
  Löptid: 12 mån - 5 år
  Använder ej UC Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad
Visa mer  
Vilken långivare har jag störst chans att låna pengar hos? Starta låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2020-07-15. Informationen uppdateras regelbundet.

Validerad av Alexandra ErikssonAlexandra Eriksson

Hur fungerar ett lån utan UC?

Att låna pengar utan UC har många fördelar. Den främsta är att din kreditvärdighet inte påverkas av den obligatoriska kreditupplysning som registreras i samband med låneansökan.

Långivare som erbjuder lån utan UC samarbetar nämligen med andra kreditupplysningsföretag än UC, till exempel Bisnode eller Creditsafe.

När långivaren tar en kreditupplysning kommer den enbart att vara synlig i registret hos det upplysningsföretag som långivaren samarbetar med. Om långivaren till exempel använder sig av Bisnode kommer upplysningen enbart att synas i deras register. Den kommer därmed att vara osynlig för UC.

Om du är ute efter ett mindre lån är ett lån utan UC att rekommendera. För att hitta långivare som erbjuder denna typ av lån kan du använda dig av den lista vi sammanställt längst upp på denna sida. Tänk på att välja en långivare med villkor som passar dina finansiella förutsättningar.

I videon nedan kan du lära dig om hur ett lån utan UC fungerar. Vi tipsar även om vad du bör tänka på innan du ansöker.

Fördelarna med lån utan UC

 • Behåll ett gott kreditbetyg

  Den främsta fördelen med lån utan UC är att din låneansökan inte kommer att påverka ditt kreditbetyg hos banken.

  Att låna med många förfrågningar kan nämligen göra bankerna misstänksamma, framför allt om förfrågningarna är mellan 3 – 6 månader gamla. Detta kan sänka din kreditvärdighet och därmed minska dina chanser att få lån till förmånliga villkor.

  Genom att undvika UC kan du hålla ditt ekonomiska register fritt från ansökningar och på så sätt öka dina chanser att få större lån i framtiden.

  Alla storbanker samarbetar nämligen med UC för att få tillgång till finansiella underlag som ligger till grund för den individuella kreditbedömningen.

 • Höga lånebelopp

  Tidigare var det främst mindre lån som gick att få utan kreditupplysning hos UC.

  Numera är det dock möjligt att ansöka om lån på upp till 300 000 kronor (hos Wästgöta Finans) utan att behöva belasta sitt kreditbetyg. Detta är ett utmärkt alternativ för den som vill låna en större summa, men som vill undvika UC-förfrågningar.

  Värt att nämna är dock att privatlån med UC i vissa fall kan vara billigare. Detta eftersom det trots allt är en ”förmån” för dig som kund att låna utan UC-förfrågan.

 • Generösa lånevillkor

  Eftersom det generellt sett är mindre lån som går att få utan UC brukar lånevillkoren vara extra generösa. Det går till exempel att ansöka om snabblån och kontokrediter utan UC med direktutbetalning, vilket innebär att du har pengarna på kontot redan inom några minuter.

  Många aktörer som erbjuder direktutbetalningar brukar även erbjuda lån på kvällar och helger. Dessutom brukar kraven gällande inkomst vara relativt låga och betalningsanmärkningar är sällan ett hinder för att få ett lån.

Så ansöker du om ett lån utan UC – 5 steg

Nedan ska vi gå igenom hur processen ser ut för dig som vill ansöka om ett lån utan UC.

 1. Hitta en passande låneform

  Steg ett är att fundera över vilken låneform som passar ditt finansiella behov.

  Om du bara behöver låna en mindre summa under en kort tid kan ett räntefritt lån vara det bästa alternativet. Behöver du däremot en buffert för oförutsedda kostnader kan en kontokredit med flexibel återbetalning passa bättre.

 2. Jämför räntor och priser

  När du hittat en passande låneform är det dags att börja jämföra räntor och kostnader. Detta kan du göra med hjälp av listan längst upp på denna sida

  Tänk på att inte enbart jämföra den nominella räntan (årsräntan) för respektive lån. Utgå istället från den effektiva räntan som inkluderar alla avgifter som tillkommer i samband med lånet.

  Genom att jämföra effektiva räntor kan du få en rättvis uppskattning av lånets kostnad. Värt att komma ihåg är att en hög ränta vanligtvis är att föredra framför höga avgifter. Detta eftersom räntan är avdragsgill i din inkomstdeklaration.

 3. Fyll i låneansökan

  Låneansökan fyller du i direkt på långivarens hemsida. Där anger du hur mycket du vill låna, önskad löptid samt övriga uppgifter som långivaren behöver. När du gjort detta skriver du under din låneansökan med BankID och skickar in.

  Anledningen till varför långivare vill att du ska signera din låneansökan med e-legitimation är för att ingen obehörig ska kunna ansöka om lån i ditt namn.

 4. Långivaren gör en riskbedömning

  När du skickat in din ansökan kommer långivaren att registrera en kreditupplysning på dig. Upplysningen fungerar som ett underlag för den sedvanliga riskbedömningen.

  Vid lån utan UC brukar upplysningen registreras hos Bisnode eller Creditsafe. Processen är vanligtvis automatisk och tar inte mer än några minuter.

  Vid ansökan om lån med individuell räntesättning – till exempel privatlån – kan kreditbedömningen ta längre tid eftersom den ligger till grund för lånets ränta.

 5. Besked och utbetalning

  Besked angående din ansökan får du vanligtvis direkt på skärmen efter att du skickat in din ansökan. I beskedet framgår huruvida du beviljats ett lån eller inte. Här finns även detaljerad information om de kostnader som tillkommer i samband med lånet.

  Ser allt bra ut skriver du under avtalet med BankID. Så fort långivaren tagit emot ditt signerade låneavtal kommer de att betala ut lånet till det konto du angivit i din ansökan.

  Om du ansökt om lån hos en aktör som erbjuder direktutbetalningar kan du ha pengarna på kontot inom bara några minuter.

Lånen med högst kundbetyg

Nedan har vi sammanställt de långivare som fått högst betyg av kunderna. Observera att samtliga lån är utan UC.

Låneförmedlare

Långivare:Direkt:Ränta:TrustScore Trustpilot TrustScore:
Klara lånNejfr. 2.99%9/10

Snabblån

Långivare:Direkt:Ränta:TrustScore Trustpilot TrustScore:
FrogtailJa26%9.4/10
ViacontoJa39.50%9.2/10
FlexLimitJa39%9.2/10
TandoNej25.77%9,2/10
SMSpengarJa39.30%9.4/10

Företagslån

Långivare:Bet.anm:TrustScore Trustpilot TrustScore:
FrodaJa9.4/10
QredJa9/10
OPRJa9/10
MyntJa9/10
ApprovaNejn/a

Kundomdömen hämtade från Trustpilot.se. Uppdaterad: 2020-07-12.

Lån med och utan UC – Skillnaderna

Låt oss reda ut skillnaderna mellan ett lån med och utan UC en gång för alla.

 • Vid ett lån med UC registreras den obligatoriska kreditprövningen hos UC (Upplysningscentralen). Den blir därmed synlig för banker och andra företag som använder sig av UC för att göra kreditupplysningar på sina potentiella kunder.
 • Lånar du utan UC använder sig långivaren av ett annat kreditupplysningsföretag än UC, till exempel Bisnode eller Creditsafe. Då blir förfrågan enbart synlig i registret hos det upplysningsföretag som används. För banker som använder sig av UC blir förfrågan osynlig, vilket betyder att den inte kan påverka kundens kreditvärdighet.

Vilka är UC och vilken information har de om mig?

UC (Upplysningscentralen) är Sveriges största aktör inom kreditupplysningar. Bolaget grundades så tidigt som 1977 och har sedan dess erbjudit ekonomiska underlag till företag och banker som vill utvärdera sina potentiella kunders betalningsförmåga.

Tidigare ägdes UC av Sveriges storbanker, det vill säga Nordea, Länsförsäkringar, SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar. Sedan sommaren 2018 är UC-koncernen (bestående av UC AB, UC Affärsfakta AB samt UC Affärsinformation AB) en del av finländska Asiakastieto Group Plc.

UC hämtar uppgifter från bland annat Skatteverket och ett flertal andra myndigheter för att kunna erbjuda rättvis och uppdaterad kundinformation. Men vilken information finns egentligen med i UC:s register?

Denna information finns hos UC

När företag eller banker tar en kreditupplysning på dig får de bland annat tillgång till information om:

 • Deklarerad inkomst sedan två år tillbaka – hur mycket du har tjänat de senaste två kalenderåren.
 • Övriga tillgångar – om du till exempel äger en eller flera fastigheter .
 • Civiltillstånd – information om tidigare giftermål och skilsmässor.
 • Tidigare kreditförfrågningar – hur många tidigare förfrågningar som gjort samt vem som har gjort dem.
 • Betalningsanmärkningar – information om tidigare anmärkningar; hur många de är, hur nya de är samt om den skuld som orsakat dem.
 • Skulder och lån – om du har tidigare lån eller krediter samt skuldsaldo hos Kronofogden.

Här är ett exempel på en personupplysning hos UC.

Två olika typer av UC-förfrågningar

Det finns två olika typer av UC-upplysningar: mikroupplysning (UC13) och personupplysning (UC3). Som konsument kan det vara bra att veta skillnaden mellan dessa, eftersom de påverkar ditt kreditbetyg i olika utsträckning.

Mikroupplysning

En mikroupplysning är en mindre omfattande kreditupplysning som innehåller information om följande:

 • Namn och nuvarande adress
 • Betalningsanmärkningar
 • Skulder som hamnat hos Kronofogden

Mikroupplysningen registreras inte i ditt UC-register och påverkar därmed inte ditt kreditbetyg.

Det går inte att göra en mikroupplysning i samband med lån, men om du till exempel planerar att hyra en bostad kan du be hyresvärden att göra en mikroupplysning istället för en personupplysning.

Personupplysning

När långivare och banker gör en personupplysning får de tillgång till all information som finns tillgänglig i ditt UC-register, det vill säga inkomster, skulder, civiltillstånd och tidigare förfrågningar.

Med hjälp av informationen kan långivaren göra en regelrätt bedömning av din ekonomi, vilket inte är möjligt om de enbart hämtar en mikroupplysning.

Personupplysningar påverkar din kreditvärdighet och bör undvikas i den utsträckning det går. Upplysningarna finns kvar i ditt register i 12 månader, men enligt UC har de störst påverkan under de första 3 – 6 månaderna.

Vilka kreditupplysningsföretag finns det?

Det finns som tidigare nämnt flera olika typer av upplysningsföretag. Nedan ska vi titta närmare på tre av de största aktörerna i denna bransch, men också två relativt okända.

 • UC

  Upplysningscentralen (UC) är den största aktören inom kreditupplysningar i Sverige, vilket de varit sedan lanseringen 1997. Tidigare ägdes UC av de svenska storbankerna, men trots ägarbytet 2018 väljer ändå majoriteten av bankerna att samarbeta med UC för att få tillgång till kreditunderlag.

  Ansöker du om bolån eller privatlån kommer i princip alltid en kreditupplysning hos UC att registreras. Mindre långivare brukar däremot välja att samarbeta med andra upplysningsföretag i branschen.

 • Bisnode

  Bisnode är ett populärt kreditupplysningsföretag, framför allt bland aktörer som erbjuder SMS-lån. Verksamheten grundades 1989 och ägs till 70 procent av Ratos och till 30 procent av Bonnier. Precis som UC samlar Bisnode in kreditinformation som de sedan erbjuder till företag i behov av ekonomiska kundunderlag.

 • Creditsafe

  Creditsafe grundades 1997 och idag har verksamheten över 100 000 kunder i 12 länder runt om i världen. Faktum är att de själva beskriver sig som världens mest använda upplysningsföretag. Detta kreditupplysningsföretag är framför allt populärt bland kreditgivare, men även många smslångivare väljer att hämta underlag från deras databaser.

 • Decidas

  Decidas är ett kreditupplysningsföretag som grundades så sent som 2007. Detta är ett litet, men modernt upplysningsföretag som få långivare samarbetar med. Idag är nischbanken Ikano den enda långivaren som företaget samarbetar med. I övrigt är Klarna och Smarteyes två av företagets kunder.

 • Syna

  Syna är ett upplysningsföretag som du förmodligen inte hört talas om tidigare. Detta kan bero på att detta är ett relativt litet upplysningsföretag med specifika fokusområden som främst samarbetar med olika svenska myndigheter. I dagsläget är det ingen långivare – vad vi känner till – som tar sina kreditupplysningar hos detta bolag.

 • Safenode

  Safenode grundades 2020 och är en uppstickare på marknaden för kreditupplysningar. Här kan både företag och privatpersoner få smidig tillgång till okomplicerade kreditupplysningar, både för privat bruk samt för affärsbruk. I dagsläget är det enbart två långivare som samarbetar med Safenode – Flexlimit och Meddelandelån.

Kan man låna utan UC med betalningsanmärkningar?

Även du som har betalningsanmärkningar kan låna pengar utan UC. Återigen beror detta på att det främst är mindre lån som går att få utan UC, till exempel kreditlån och SMS-lån. Eftersom räntan för dessa låneformer är fast kommer anmärkningarna inte heller att påverka lånets kostnad.

Det kan finnas långivare som har särskilda krav för dig som har anmärkningar. Ett vanligt krav är att långivaren inte accepterar allt för många betalningsanmärkningar. Det är dessutom vanligt att kunder med anmärkningar måste uppfylla högre inkomstkrav.

Värt att nämna är att dina betalningsanmärkningar är synliga i alla kreditregister, inte bara hos UC. Det spelar alltså ingen roll vart du ansöker om lån – alla långivare kommer att ha tillgång till samma information om dina anmärkningar.

Välj att låna utan UC om du…

 • Vill behålla en god kreditvärdighet. Bara tre UC-förfrågningar under kort tid kan försämra ditt kreditbetyg. Låna utan UC för att öka dina chanser att få bättre lånevillkor i framtiden.
 • Ofta ansöker om mindre lån och krediter. Om du tecknar mindre lån ofta är det extra viktigt att undvika UC.
 • Planerar att ansöka om ett större lån i framtiden. En god kreditvärdighet kan ge dig bättre villkor i samband med större lån.

Undvik lån utan UC om du…

 • Behöver låna en större summa. Om du behöver låna mer än 300 000 kronor är lån utan UC inte ett alternativ.
 • Inte är säker på att du kan sköta återbetalningen. Du bör aldrig låna pengar om du inte är säker på att du kan betala tillbaka din skuld i tid.

5 tips innan du lånar utan UC

Innan du väljer att ansöka om lån utan UC finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Här kommer våra bästa tips.

 1. Räkna på lånet

  Se till att du faktiskt har råd att betala tillbaka ett lån, oavsett om du lånar med eller utan UC. Välj en löptid som ger en hanterbar månadskostnad, men tänk på att en kortare löptid ger ett billigare lån.

 2. Jämför effektiva räntor

  När du jämför lån bör du alltid ta hänsyn till långivarnas effektiva ränta eftersom den inkluderar alla lånekostnader. På så sätt kan du få en mer rättvis uppfattning av lånets totalkostnad.

 3. Om du behöver pengarna snabbt

  Det finns långivare som erbjuder lån utan UC med direkt utbetalning inom några minuter. För att detta ska vara möjligt måste du använda dig av samma bank som långivaren.

 4. Vid betalningsanmärkningar

  Om du har betalningsanmärkningar, se till att den långivare du vänder dig till accepterar dessa. I vår lista längst upp på denna sida kan du enkelt se vilka aktörer som erbjuder lån trots anmärkningar.

 5. Låna billigare via låneförmedlare

  Ett privatlån är alltid billigare än snabblån utan UC. Om du bara behöver låna pengar någon enstaka gång rekommenderar vi att du ansöker om ett privatlån via en låneförmedlare. Då registreras bara en UC, trots att du kan få svar ifrån ett 30-tal långivare.

Källor:

https://www.uc.se/

https://www.bisnode.se/produkter/min-upplysning/

https://www.creditsafe.com/se/sv.html

https://www.minuc.se/

Vanliga frågor och svar

Vi har samlat alla långivare som erbjuder lån utan UC. Dessa aktörer tar sina upplysningar hos Bisnode eller Creditsafe istället.

Ja, ett lån utan UC kan ha positiva effekter på ditt kreditbetyg. Många UC-förfrågningar i ditt register kan se misstänksamt ut för banker och företag som tar en upplysning på dig. Detta gäller särskilt om du ofta har tecknat mindre lån och krediter.

Genom att undvika UC-förfrågningar kan du förbättra ditt kreditbetyg inför framtida finansiella ärenden.

Ja, Creditsafe och Bisnode är två väletablerade aktörer inom kreditupplysningar. Du kan känna dig säker när långivaren registrerar sin förfrågan hos dem.

Ja, det finns flera aktörer som beviljar lån utan UC till kunder med betalningsanmärkningar. Det viktigaste är att du saknar skulder hos Kronofogden. Du kan enkelt se vilka långivare som erbjuder denna möjlighet i listan ovan.

Det beror på anledningen till varför du fått avslag. Om det till exempel beror på skulder hos Kronofogden kommer du inte att bli beviljad lån hos övriga kreditbolag heller.

Skulle det däremot bero på att du inte uppfyller just den långivarens krav kan du testa att ansöka hos en annat långivare. Se dock till att uppfylla de grundläggande kraven redan från början.

Ja, det är möjligt. Genom att ta en kreditupplysning på dig kan du se samma information långivarna ser när de gör en upplysning. Du kan även ta reda på om det finns felaktiga uppgifter eller om det finns möjlighet att förbättra ditt kreditbetyg.

Om du vill ta en kreditupplysning på dig själv kan du göra detta hos Minuc.se.

UC är en förkortning av Upplysningscentralen som är Sveriges största och äldsta aktör inom kreditupplysningar. Alla svenska medborgare över 18 år finns automatiskt med i UC:s register.

Det beror på om du lånar av en långivare som erbjuder direktutbetalningar eller inte. Tecknar du ett lån med direkt utbetalning kan du ha pengarna inom 15 minuter. I övriga fall tar det vanligtvis mellan 1 – 2 arbetsdagar innan du har pengarna på kontot.

Nej, inte hos en vanlig långivare. De måste enligt lag ta en kreditupplysning för att kunna göra en rättvis bedömning av din ekonomi. Däremot kan du låna utan kreditupplysning hos en pantbank.

Ja, det finns några aktörer som erbjuder privatlån utan kreditupplysning hos UC. Hos Wästgöta Finans kan du till exempel låna upp till 300 000 kronor utan UC.

UC-förfrågningar finns kvar i ditt register i 12 månader. Enligt UC påverkar förfrågningarna dock enbart ditt kreditbetyg under de 3 – 6 första månaderna.

Det finns ingen gräns för hur många förfrågningar du får ha, men en riktlinje är att fler än tre stycken under en kortare tid kan försämra ditt kreditbetyg.

 • Senast uppdaterad: juli 12, 2020

  Marcello Rongione - Marknadsansvarig, redaktör

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.