Jämför 10 lån utan UC-kontroll

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla lån.
smspengar Till ansökan Loanstep Till ansökan fairlo Till ansökan Flexkontot Till ansökan Ferratum Till ansökan Lumify Till ansökan Mobillån Till ansökan daypay Till ansökan Frogtail Till ansökan Viaconto Till ansökan
Långivare:SmspengarLoanstepFairloFlexkontotFerratumLumifyMobillånDaypayFrogtailViaConto
Belopp:1 000 - 30 000kr3 000 - 25 000kr2 000 - 100 000kr3 000 - 30 000kr1 000 - 45 000kr2 000 - 70 000kr1 000 - 60 000kr1 000 - 20 000kr5 000 - 40 000kr1 000 - 20 000kr
Ränta:39.8 %21 %24 %39.48 %39.60 %39.5 %39 %39 %26 %39.5 %
Anslutna långivare:----------
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 - - - Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 8.6 av 10
Direktutbetalning:JaJaJaNejJaJaJaJaJaJa

Varför ska jag låna pengar utan UC?

Det finns situationer då det kan vara extra förmånligt att välja ett lån utan UC-kontroll.

I och med att dessa lån inte kräver en UC-förfrågan påverkar de inte heller ditt kreditbetyg hos banken.

Detta är också den främsta anledningen till varför konsumenter väljer att undvika allt för många kreditupplysningar hos UC.

Att bibehålla ett bra kreditbetyg kan nämligen vara fördelaktigt för dig som planerar att ansöka om banklån i framtiden. Det kan nämligen ge dig bättre lånevillkor och framför allt – en lägre ränta.

jämför lån utan uc

Många UC-förfrågningar ger sämre kreditbetyg

Så varför är det egentligen dåligt att ha många förfrågningar hos UC?

Jo, i bankernas ögon kan det nämligen vara ett tecken på att du lever över dina tillgångar. Detta gäller framför allt om du tagit många smålån och krediter.

Faktum är att bara tre upplysningar under en kortare period kan betraktas som en varningsflagga hos banken.

Ju färre förfrågningar och skulder du har, desto bättre blir också din kreditvärdighet. Och det är av just denna anledning som det kan vara fördelaktigt att välja lån utan UC-kontroll, framför allt om du behöver låna pengar snabbt.

Men om du redan har många förfrågningar behöver du inte bli allt för nedstämd. Förfrågningarna försvinner nämligen efter 12 månader.

Så fungerar det att låna utan UC-kontroll

Den viktigaste skillnaden mellan ett lån med och utan UC är vilket kreditupplysningsföretag som långivaren samarbetar med.

En kreditupplysning registreras nämligen bara hos det kreditupplysningsföretag som långivaren använder sig av. Därmed förblir förfrågan osynlig hos övriga kreditupplysningsföretag.

 • Med UC – kreditupplysningen sker hos Upplysningscentralen (UC).
 • Utan UC – upplysningen sker hos ett annat kreditupplysningsföretag, exempelvis Bisnode, Safenode eller Creditsafe.

Exempel

Låt säga att du tagit ett snabbt lån utan UC-kontroll där långivaren hämtade sin kreditupplysning via Creditsafe.

Vid ett senare tillfälle ansöker du om ett banklån där du måste genomgå en UC-kontroll. Banken kommer inte att se upplysningen i samband med det tidigare lånet eftersom den enbart är synlig hos Creditsafe. Därmed kommer den inte heller att påverka kreditbedömningen inför det nya lånet.

Finns det nackdelar med lån utan UC?

Även om det finns många fördelar med lån utan UC-kontroll finns det också vissa nackdelar som kan vara bra att känna till.

 • Höga räntor. Många lån utan UC-kontroll är högkostnadskrediter, vilket betyder att de har en betydligt högre ränta jämfört med andra lån. Det är inte ovanligt att räntan ligger på mellan 20 – 40 procent.
 • Många avgifter. Det kan också finnas flera höga avgifter som är kopplade till lånen, så som uppläggningsavgift och administrationsavgifter.
 • Små lånebelopp. Ska du låna till något stort är lån utan UC-kontroll inte ett alternativ. Som mest brukar du nämligen kunna låna cirka 30 000 kronor.
 • Korta löptider. Den här typen av lån brukar dessutom ha ganska korta löptider på upp till ungefär 5 år. Det kan jämföras med 20 år för vanliga privatlån.

Olika lån som går att få utan UC

Nedan går vi igenom ett par låneformer som går att få utan kreditupplysning hos Upplysningscentralen.

Snabblån

Snabblån är den allra vanligaste låneformen som går att få utan UC. Här är det faktiskt ovanligt att kreditupplysningen sker hos Upplysningscentralen, då majoriteten av långivarna använder Creditsafe eller Bisnode.

Dessa lån är oftast små och har en kort löptid, vilket också är anledningen till att lånekraven brukar vara lägre jämfört med vanliga privatlån.

Å andra sidan brukar de vara betydligt dyrare än andra låneformer med en ränta på upp emot 30 – 40 procent.

Privatlån

Privatlån är i regel det mest prisvärda alternativet för dig som vill låna pengar utan UC-förfrågningar.

Här är räntorna oftast betydligt lägre jämfört med snabblån och krediter. Dessutom är räntesättningen för privatlån individuell, vilket betyder att räntekostnaden baseras på låntagarens ekonomi. Du kan dessutom låna större belopp under en längre tid.

Idag är det tyvärr få långivare som erbjuder privatlån utan UC-förfrågan. Den enda aktören vi känner till är Wästgöta Finans som hämtar sin upplysnings via Bisnode.

Hos Wästgöta Finans kan du låna upp till 300 000 kronor med en ränta från 3,5 procent. Och pengarna kan du använda till det du behöver, exempelvis ett bilköp eller för att samla dina lån och krediter.

Pantbank

En pantbank är ett företag som erbjuder lån helt utan kreditupplysning. Här lämnar du istället en säkerhet för lånet.

Om du till exempel har en tavla värd 5 000 kronor kan du lämna in denna till pantbanken och få ett lån på motsvarande belopp.

Räntan är något högre jämfört med exempelvis privatlån, men samtidigt finns det två viktiga fördelar med pantbanker.

När du lånar via en pantbank behöver du först och främst inte genomgå en kreditprövning, varken hos UC eller hos något annat kreditupplysningsföretag.

Dessutom behöver du inte betala tillbaka lånet om du inte har möjlighet. För att få in dina pengar kommer pantbanken istället att sälja det du valt att belåna.

Vilka är UC (Upplysningscentralen)?

För att verkligen förstå hur lån utan UC-kontroll fungerar kan det vara bra att veta mer om vilka UC faktiskt är.

Upplysningscentralen (UC) är Sveriges största aktör inom kreditupplysningar. Bolaget grundades så tidigt som 1977 och har sedan dess erbjudit kreditunderlag till företag och banker som vill bedöma potentiella kunders betalningsförmåga.

Tidigare ägdes UC av Sveriges storbanker, det vill säga Nordea, Länsförsäkringar, SEB, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar.

Men sedan sommaren 2018 är UC-koncernen (bestående av UC AB, UC Affärsfakta AB samt UC Affärsinformation AB) en del av finländska Asiakastieto Group Plc.

UC hämtar uppgifter från bland annat Skatteverket, Bolagsverket och ett flertal andra myndigheter för att kunna erbjuda relevant och uppdaterad kundinformation.

Den här informationen finns i UC:s upplysning

 • Deklarerad inkomst sedan två år tillbaka – hur mycket du har tjänat de senaste två kalenderåren.
 • Övriga tillgångar – om du till exempel äger en eller flera fastigheter.
 • Civiltillstånd – information om tidigare giftermål och skilsmässor.
 • Tidigare kreditförfrågningar – information om dina tidigare UC-förfrågningar och vem som har begärt dem.
 • Betalningsanmärkningar – detaljer kring betalningsanmärkningar; hur många de är, när de uppkommit samt vilken skuld som orsakat dem.
 • Skulder och lån – om du har tidigare lån eller krediter samt skuldsaldo hos Kronofogden.

Hur bedömer UC min kreditvärdighet?

Upplysningscentralen vill ge företag en enkel och tydlig överblick när de hämtar en upplysning på en privatperson eller ett företag. Därför använder de sig ett praktiskt system som de valt att kalla för UC-score.

Ditt UC-score visar din kreditvärdighet på en skala från 0 – 999, där 0 är sämst är och 999 är bäst. Ett högt UC-score visar på en god kreditvärdighet, vilket innebär att du har större möjligheter att bli beviljad ett lån med förmånlig ränta.

Tips! Om du vill se ditt UC-score kan du använda UC:s tjänst Kreditkollen. Med den kan du nämligen ta en kreditupplysning på dig själv och få tillgång till samma information som företagen.

Två olika typer av UC-kontroller

Det kan vara bra att veta att det finns två olika typer av UC-upplysningar som påverkar ditt kreditbetyg i olika utsträckning:

 • Mikroupplysning (UC13)
 • Personupplysning (UC3)

Mikroupplysning

En mikroupplysning är en mindre omfattande UC-förfrågan som innehåller information om följande:

 • Namn och nuvarande adress
 • Betalningsanmärkningar
 • Skulder som hamnat hos Kronofogden

Mikroupplysningen har ingen påverkan på ditt kreditbetyg eftersom den inte registreras i registret.

Det är dock inte möjligt att göra en mikroupplysning i samband med lån eftersom informationen i upplysningen inte är tillräckligt omfattande.

Tips! Om du planerar att hyra en bostad kan du be hyresvärden att göra en mikroupplysning istället för en personupplysning för att bibehålla ett starkt kreditbetyg.

Personupplysning

När långivare och andra företag gör en personupplysning får de tillgång till all information som finns tillgänglig i ditt UC-register.

Med hjälp av informationen kan de sedan göra en regelrätt och korrekt bedömning av din ekonomi, vilket inte är möjligt med bara en mikroupplysning.

Personupplysningar påverkar din kreditvärdighet och de finns kvar i ditt register i 12 månader. Enligt Upplysningscentralen själva har de störst påverkan under de första 3 – 6 månaderna.

Andra kreditupplysningsföretag

Bortsett från UC finns det flera andra svenska kreditupplysningsföretag som vara intressanta att känna till.

Bisnode

Bisnode är ett populärt kreditupplysningsföretag idag, framför allt bland aktörer som erbjuder SMS-lån utan UC-kontroll.

Verksamheten grundades 1989 och ägs till 70 procent av Ratos och till 30 procent av Bonnier. Precis som övriga kreditupplysningsföretag samlar Bisnode in kreditinformation som de sedan erbjuder till företag i behov av ekonomiska kundunderlag. Du kan läsa mer om Bisnode hos minupplysing.se

Creditsafe

Creditsafe grundades 1997 och idag har verksamheten över 100 000 kunder i 12 länder runt om i världen. Faktum är att de själva beskriver sig som världens mest använda upplysningsföretag.

Det här kreditupplysningsföretaget är framför allt populärt bland kreditgivare, men även många smslångivare väljer att hämta underlag ur deras databaser.

Valitive

Valitive grundades så sent som 2007 och är ett litet, men modernt upplysningsföretag. Idag är nischbanken Ikano den enda långivaren som företaget samarbetar med. I övrigt är Klarna och Smarteyes två av företagets kunder.

Syna

Syna är ett upplysningsföretag som du förmodligen inte hört talas om tidigare. Detta kan bero på att detta är ett relativt litet upplysningsföretag med specifika fokusområden som främst samarbetar med olika svenska myndigheter.

I dagsläget känner vi inte till någon långivare som tar sina kreditupplysningar hos Syna.

Safenode

Safenode grundades 2020 och är en uppstickare på marknaden för kreditupplysningar. Här kan både företag och privatpersoner få smidig tillgång till okomplicerade kreditupplysningar, både för privat- och affärsbruk.

I dagsläget är det bara två långivare som samarbetar med Safenode – Flexlimit och Meddelandelån.

Alektum

Alektum grundades år 1992 som ett renodlat inkassobolag, men har genom åren utvecklat sitt erbjudande och expanderat till allt fler länder. Idag är Alektum Group faktiskt verksamma i 18 europeiska länder och har över 650 anställda.

Bortsett från att bedriva inkassoverksamhet erbjuder bolaget även fordringsköp, juridisk rådgivning och skräddarsydda kreditupplysningar till företag i behov av beslutstöd.

Sergel

Sergel grundades 1988 av Televerket och erbjuder kredithanteringstjänster till företag i både Norden och Baltikum. Med hjälp av Sergels kreditscoring kan företag enkelt få hjälp att hitta lönsamma kunder på lång sikt.

Bortsett från underlag till kreditbedömningar erbjuder företaget även kravhantering samt betal- och meddelandetjänster.

Viktigt innan du lånar utan UC-kontroll

Om du vill teckna ett lån utan UC-förfrågan vill vi på Lånjakt.se göra det så enkelt för dig som möjligt att hitta en passande långivare.

Samtidigt vill vi inte att du ska försätta dig i en situation där du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån.

Här kommer därför fem viktiga saker att ta hänsyn till innan du väljer att teckna ett lån utan UC.

1. Överväg ett privatlån med UC – det är billigare

Som tidigare nämnt är de flesta lånen utan UC-förfrågningar snabblån med hög ränta. Överväg därför om det inte är bättre att ansöka om ett privatlån med tanke på att de har betydligt förmånligare villkor.

En enstaka UC-förfrågan gör ingen större skada, så länge du sköter din ekonomi i övrigt.

2. Pantbanker kräver ingen upplysning alls

Om du vill undvika en kreditupplysning helt är en pantbank ditt enda alternativ. Här gäller det dock att du har något att pantsätta som ger dig det lånebelopp du behöver.

3. Större lån går normalt sett inte att få utan UC

Ska du låna till ett bilköp eller en stor renovering? Då är ett lån utan UC-förfrågan sällan ett alternativ.

Bara någon enstaka långivare erbjuder större privatlån utan UC idag. I övrigt brukar det maximala lånebeloppet vara cirka 50 000 kronor.

4. Förfrågningarna försvinner efter 12 månader

Kom ihåg att förfrågningarna inte är kvar för alltid utan de försvinner efter 12 månader.

Med andra ord behöver en eller två UC-förfrågningar inte vara ödeläggande för din ekonomi om du inte ska ansöka om ett större lån förrän om ett par år.

5. Låna kostnadsfritt om du kan

Behöver du bara låna pengar under en kortare tid? Då kan ett kostnadsfritt lån vara det bästa alternativet. Även sådana lån går faktiskt att få utan UC-kontroll, till exempel hos Lumify eller Loanstep.

Detta är ett erbjudande som främst nya kunder kan ta del av och innebär att du bara betalar tillbaka det du lånat. Du slipper alltså betala både ränta och avgifter.

Vanliga frågor och svar

Det är ett lån där kreditupplysningen sker hos ett annat kreditupplysningsföretag, så som Bisnode eller Creditsafe, istället för hos Upplysningscentralen.

De finns kvar i registret i 12 månader innan de försvinner. Under denna tid kan alla företag och långivare som genomför kreditupplysningar se dina tidigare förfrågningar.

Det finns långivare idag som erbjuder lån till låntagare med oregelbunden inkomst och betalningsanmärkningar. Kravet är att låntagaren har en tillräckligt god ekonomi för att kunna återbetala det lån de ansökt om.

Du får däremot inte ha skulder hos Kronofogden.

Ja, det finns flera aktörer som beviljar lån till kunder med betalningsanmärkningar, så länge de har en god ekonomi i övrigt och saknar skulder hos Kronofogden.

Ja, det finns några få aktörer som erbjuder denna möjlighet. Wästgöta Finans hämtar till exempel sina kreditupplysningar hos Bisnode. Här kan du låna upp till 300 000 kronor med en individuell räntesättning.

Ja, det är möjligt. Genom att ta en kreditupplysning på dig kan du se samma information långivarna ser när de gör en upplysning. Du kan även ta reda på om det finns felaktiga uppgifter eller om det finns möjlighet att förbättra ditt kreditbetyg.

Om du vill ta en kreditupplysning på dig själv kan du göra detta hos Minuc.se.

Informationen i Upplysningscentralens register uppdateras regelbundet, mellan den 15:e och 20:e varje månad.

Det finns inga regler för hur många kreditupplysningar du får ha, men generellt sett kan fler än tre UC-förfrågningar under en kortare period ha en negativ effekt på ditt totala kreditbetyg.

Nej, inte hos en vanlig långivare. De måste enligt lag hämta en kreditupplysning för att kunna göra en rättvis bedömning av din ekonomi. Däremot kan du låna utan kreditupplysning hos en pantbank.

Ja, det finns några få aktörer som erbjuder denna möjlighet. Wästgöta Finans hämtar till exempel sina kreditupplysningar hos Bisnode. Här kan du låna upp till 300 000 kronor med en individuell räntesättning.

Enligt Upplysningscentralen påverkar förfrågningarna ditt kreditbetyg som mest när de är mellan 3 – 6 månader gamla.

Ja, idag erbjuder i princip alla långivare identifiering och signering med e-leg. Detta av säkerhetsskäl, då e-legitimation är den säkraste metoden för verifiering online.

Våra besökare är nöjda

4,9 av 5 baserat på 42 omdömen

 • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.