Kontokredit - kontokredit utan UC

Jämför kontokrediter

Välj lånebelopp

Välj återbetalningstid

Dina krav på långivaren

Håll dig uppdaterad

Skriv in din e-postadress så hör vi av oss med råd och tips på lån som passar dig!

Sortera efter

Vilket lån passar mig bäst? Starta låneguiden!

Vad är en kontokredit?

Kontokrediter fungerar som kreditkort fast utan själva kortet. Ditt kreditutrymme har du tillgång till online och du väljer själv om du vill ta ut allt på en gång eller lite i taget. Ränta betalar du endast för det utestående kreditbeloppet. Återbetalning sker efter dina ekonomiska förutsättningar – lös hela lånet direkt eller dela upp betalningen.

Kontokrediter:18 st
Lånebelopp:1 000 - 50 000 kr
Ränta:20.90% - 39.60%

Jämför räntor för kontokrediter:

 • Lumify
  Belopp: 2 000 - 30 000kr
  Ränta 39.5 %
  Löptid: 1 mån - 1 år
  Använder ej UC Pengar samma dag
 • Ferratum
  Belopp: 1 000 - 45 000kr
  Ränta 39.60 %
  Löptid: 1 mån - 1 år
  Använder ej UC Pengar samma dag Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad
 • Vivus
  Belopp: 2 000 - 15 000kr
  Ränta 39 %
  Löptid: 1 mån - 3 mån
  Använder ej UC Pengar samma dag Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad
Visa mer  
Vilken långivare har jag störst chans att låna pengar hos? Starta låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2021-09-22. Informationen kontrolleras regelbundet.

Hur fungerar en kontokredit?

En kontokredit – eller kreditlån som det också kallas – är ett flexibelt lånealternativ. Lånet påminner om ett vanligt snabblån, men istället för att låna en klumpsumma får du tillgång till ett kreditutrymme. Ifrån detta kan du själv göra uttag när ett finansieringsbehov uppstår.

Du kan betala tillbaka hela din utnyttjade kredit direkt när du får din månadsfaktura. Det går även att betala tillbaka ett mindre belopp varje månad, vilket innebär en mindre belastning på din ekonomi.

När du återbetalar skulden fylls ditt utrymme på igen. Du kan därefter göra nya uttag vid behov, utan att behöva skicka in en ny låneansökan.

Ränta betalar du enbart för det utnyttjade kreditbeloppet. Använder du inte krediten är den vanligtvis helt kostnadsfri. Av denna anledning brukar många använda en kontokredit som en buffert vid oplanerade utgifter.

Exempel på kontokredit

Du ansöker om en kontokredit på 30 000 kronor. Just nu behöver du bara låna 5 000 kronor, men du vet att du brukar behöva lite extra pengar under exempelvis sommaren och julen. Därför väljer du att ansöka om ett lite högre kreditutrymme.

Krediten har du tillgång till via ditt personliga konto på långivarens hemsida. Du väljer att göra ett uttag på 5 000 kronor. Här krävs ingen extra ansökan eller kreditupplysning eftersom långivaren redan beviljat ditt kreditlån. När du gjort ditt uttag består ditt utrymme av 25 000 kronor.

I slutet av månaden får du en faktura på utestående kreditbelopp plus ränta och eventuella avgifter. Du väljer att betala tillbaka din skuld på 5 000 kronor direkt (vilket är det billigaste alternativet). När du gjort detta kommer ditt kreditutrymme att fyllas på och återigen bli 30 000 kronor.

När semestertiden närmar sig behöver du ett extra tillskott i kassan. Du väljer att göra ett uttag på 10 000 kronor och har då 20 000 kronor kvar i kreditutrymmet.

Istället för att betala 10 000 kronor på en gång väljer du att dela upp betalningen. Du väljer att betala tillbaka 2 000 kronor i månaden (plus övriga avgifter). Efter 5 månader är din skuld återbetald och ditt kreditutrymme är återigen 30 000 kronor.

Fördelar med kreditlån

Flexibla lånebelopp

En av de främsta fördelarna med kontokrediter är de flexibla lånebeloppen. Du behöver inte veta exakt hur mycket du behöver låna i förväg. Om ditt finansieringsbehov skulle förändras kan du dessutom alltid ansöka om ett utökat kreditutrymme.

Ansöker du om ett traditionellt snabblån kommer du att få en klumpsumma utbetald och ränta gäller från dag ett. Med en kontokredit kan du själv bestämma när och om du vill göra uttag. Du väljer själv om du vill ta ut hela krediten på en gång eller lite åt gången.

Återbetala i egen takt

Amorteringstiden för kontokrediter är även den mycket flexibel. Du kan antingen betala tillbaka allt det du är skyldig på en gång eller dela upp betalningen över flera månader.

Det första alternativet är det billigaste, men en längre återbetalningstid ger lägre månadskostnader. Att dela upp betalningen kan med andra ord vara mindre påfrestande för ekonomin.

Väljer du att delbetala din kreditskuld måste du betala ett minimibelopp varje månad. Detta brukar ligga omkring 4 procent av den utestående skulden eller 300 kronor (beroende på vad som är högst).

Låga kostnader vid mindre lån

Vid mindre uttag med kortare löptider kan kostnaden för kontokrediter bli mycket låg. Även om årsräntan för många av dagens kontokrediter ligger runt 39 procent blir detta inte särskilt dyrt om du återbetalar hela skulden i slutet av månaden.

Låt säga att du gör ett uttag på 2 000 kronor med en årsränta på 39 procent (månadsränta på 3,25 procent). Utan extra avgifter blir totalkostnaden för lånet 60 kronor om du betalar tillbaka kreditskulden i sin helhet.

Förmånliga lånevillkor

Ytterligare en fördel med kontokrediter är att långivarna brukar erbjuda förmånliga villkor. Bland annat är det enkelt att hitta kontokrediter utan UC, vilket kan ha goda effekter på ditt kreditbetyg. Då registreras upplysningen hos Bisnode eller Creditsafe istället.

Att ansöka om en kontokredit med betalningsanmärkning är inte omöjligt, så länge din ekonomi är välfungerande i övrigt. Vissa kreditbolag gör dessutom en individuell inkomstbedömning istället för att ha specifika inkomstkrav.

Så ansöker du – steg för steg

Att ansöka om kontokredit är smidigt med tanke på att majoriteten av dagens kreditgivare erbjuder digital handläggning. Nedan ska vi gå igenom processen steg för steg.

1. Jämför kontokrediter

Eftersom räntan för kontokrediter är densamma för alla kunder är dessa lån extra enkla att jämföra. Undersök kontokrediter hos flera olika aktörer – både kreditbolag och banker – för att hitta ett alternativ som passar ditt behov.

I din jämförelse bör du i vanlig ordning ta hänsyn till både ränta och andra avgifter som kan tillkomma. Aktörer som har en högre ränta brukar ha färre – om ens några – övriga kostnader. Andra kan marknadsföra en låg ränta, men lägga till både uppläggnings-, avi- och uttagsavgifter.

En hög ränta är alltid att föredra framför höga kostnader. Detta eftersom du kan göra avdrag för räntan i din deklaration och få 30 procent av räntekostnaden tillbaka.

2. Fyll i ansökan

Nästa steg är att fylla i din ansökan. Välj önskat kreditbelopp och ange dina personliga uppgifter. För att kunna skicka in ansöka måste du av säkerhetsskäl signera den med BankID. Detta intygar att det faktiskt är du som ansöker och ingen obehörig som planerar att låna pengar i ditt namn.

Det kostar såklart ingenting att ansöka om lån och du har alltid 14 dagars ångerrätt om du skulle ångra dig i efterhand.

3. Kreditupplysning

När du skickat in din ansökan kommer kreditgivaren att ta en kreditupplysning på dig. I denna får de information om din ekonomi för att kunna avgöra om de vill bevilja en kredit eller inte. Vilken ränta du måste betala baseras dock inte på din betalningsförmåga, utan på kreditens storlek.

Ansöker du om en kontokredit via ett kreditbolag kommer du upptäcka att de sällan gör sina kreditupplysningar hos UC. Istället använder de sig av företag som Bisnode och Creditsafe, vilket betyder att ansökan inte kommer att synas i ditt UC-register. Banker brukar dock hämta sin kreditinformation ifrån UC.

4. Få besked

Svar på din ansökan brukar du få inom bara några minuter. Detta eftersom långivaren bara behöver se till att krediten inte skapar en belastning för din ekonomi. Räntan är som tidigare nämnt densamma för alla och varierar enbart beroende på kreditbelopp.

Om allt ser bra ut godkänner du lånevillkoren och därefter kommer pengarna att finnas tillgängliga omedelbart. Du hanterar din kredit via ditt personliga konto hos långivaren. Där får du även en översikt över din kredithistorik och dina kommande betalningar.

5. Gör ditt första uttag

Du väljer själv om du vill göra ett uttag omedelbart eller om du vill vänta tills ett finansiellt behov uppstår. Ta ut hela beloppet på en gång eller lite i taget. Tänk dock på att det kan tillkomma uttagsavgifter, så ta inte ut för regelbundet om du vill hålla kostnaderna nere.

Hur lång tid det tar innan ditt uttag når ditt konto beror på när du begär ett uttag samt vilken bank du har. Många aktörer inom kontokrediter erbjuder direktutbetalningar till flera svenska storbanker, vilket betyder att du kan få pengarna på kontot inom några minuter.

6. Återbetalning av kreditskuld

När du får din första faktura på din utestående kreditskuld har du två alternativ: du kan betala hela beloppet direkt eller dela upp betalningen.

Genom att betala hela skulden direkt kan hålla nere dina kostnader eftersom du slipper betala ränta under en längre tid. Delbetalning kan vara en god idé om du har utnyttjat ett större kreditbelopp.

På din faktura kommer det att finnas ett minimibelopp som måste betalas varje månad tillsammans med ränta. Beloppet kan antingen vara en fast kostnad, till exempel 300 kronor, eller en viss procent av skulden, exempelvis 4 procent.

Krav vid kontokrediter

Kriterierna för kontokrediter skiljer sig beroende på kreditbolag, men det finns i regel några grundläggande krav.

✓ Ålder

Du måste vara minst 18 år för att kunna ansöka om en kontokredit. Samtidigt finns det vissa långivare som har en åldersgräns på upp till 21 år. I vissa fall kan det även finnas övre åldersgränser, till exempel 70 år.

✓ Inkomstkrav

Du måste ha en inkomst för att kunna låna pengar. Vid mindre kontokrediter brukar dock inte en fast ställning vara ett krav. Istället kan det räcka med inkomster från pension eller studiemedel.

Vissa kreditgivare kräver att du har en taxerad årsinkomst på exempelvis 100 000 kronor. Andra kan göra individuella bedömningar av inkomster och tillgångar för att se om din betalningsförmåga klarar av en kredit.

✓ Svensk adress

Ett vanligt krav är att du som ansöker ska vara folkbokförd i Sverige. Detta innebär att du måste vara registrerad på en svensk adress. I vissa fall kan långivare till och med kräva att du varit folkbokförd i landet under ett visst antal år.

✓ Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är sällan ett problem om du vill ansöka om kontokredit. Många kreditbolag väljer att se förbi dessa och istället fokusera på din nuvarande inkomst. Anmärkningar kan däremot skapa en del svårigheter om du vill teckna ett kreditlån hos banken eftersom de i regel har striktare krav.

✓ Skulder hos Kronofogden

Kunder med skulder hos Kronofogden kommer inte att bli beviljade en kontokredit. Om du redan är skuldsatt rekommenderar vi att du tecknar ett omstartslån eller skuldfinansieringslån för att ordna upp din finansiella situation.

Vad kostar en kontokredit?

Kontokrediter klassas i regel som högkostnadskrediter. Därmed är de betydligt dyrare än exempelvis privatlån, men samtidigt billigare än många snabblån. Detta beror på att lånebeloppen är relativt små och löptiden kort.

Prissättningen för kontokrediter varierar beroende på vilken långivare du vänder dig till. Nedan ska vi gå igenom några av de vanligaste kostnaderna som kan tillkomma i samband med kreditlån.

Ränta

Riksdagens nya räntetak för högkostnadskrediter satte år 2018 stopp för skyhöga ockerräntor. Numera får räntan inte överstiga 40 procent över referensräntan (reporäntan som sätts av Riksbanken). Därför väljer många kreditgivare att lägga sig strax under detta tak, omkring 39 procent.

Tecknar du en kontokredit via banken är räntan betydligt lägre. Värt att nämna är dock att dessa två kontokrediter inte riktigt fungerar på samma sätt. Mer om skillnaderna kan du läsa längre ner.

Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgiften (startavgiften) är en engångskostnad som betalas i samband med tecknandet av krediten. Långt ifrån alla långivare tar ut en uppläggningsavgift, men om de gör det brukar den ligga omkring 500 kronor.

Uttagsavgift

Uttagsavgiften är den avgift du betalar för att göra ett uttag från ditt kreditutrymme. Undvik att teckna kreditlån hos aktörer som har uttagsavgifter, särskilt om du planerar att ta ut mindre belopp med jämna mellanrum.

Årsavgift

Årsavgifter är ovanliga hos kreditbolag, men de kan däremot förekomma hos banker. Avgiften fungerar som en slags kompensation för den i övrigt långa krediträntan, men brukar sällan vara särskilt hög.

Administrativ avgift

En månatlig administrativ avgift eller aviavgift kan tillkomma hos vissa kreditgivare, dock långt ifrån alla. Avgiften ligger vanligtvis omkring 20 – 30 kronor.

Förseningsavgift

Precis som med alla lån tillkommer förseningsavgifter, till exempel i form av påminnelseavgifter och dröjsmålsränta, om du inte betalar din kreditfaktura i tid. Titta närmare på dessa avgifter innan du ansöker. På så sätt blir du medveten om de kostnader som tillkommer vid försenad betalning.

Kontokredit hos kreditbolag eller bank – vad är skillnaden?

Det finns i huvudsak två olika typer av kontokrediter: de som tecknas hos banken och de som tecknas hos kreditbolag. Nedan ska vi titta närmare på hur dessa två alternativ skiljer sig åt.

Bankens kontokredit

De kontokrediter bankerna erbjuder är kopplade till ditt personliga lönekonto. När du betalar med kortet som är kopplat till kontot och saknar täckning kommer krediten automatiskt att aktiveras. Ränta betalar du bara för det belopp som du faktiskt utnyttjat. Bortsett från ränta kan andra avgifter tillkomma.

I slutet av varje månad när du får din lön kommer kreditskulden att betalas tillbaka automatiskt. Därefter har du kvar resterande lön på kontot som du kan använda precis som vanligt. Du behöver med andra ord aldrig komma ihåg fakturor och förfallodatum.

Fördelar

 • Låga kostnader. Kontokrediter hos banken är betydligt billigare än hos kreditbolag – räntan brukar ligga omkring 7 – 8 procent.
 • Alltid täckning på kontot. Du slipper betalningar som inte går igenom.
 • Ingen risk för bortglömda betalningar. När lönen kommer in på kontot återbetalas kreditskulden direkt.

Nackdelar

 • Andra avgifter kan tillkomma. Årsavgifter eller kreditavgifter är inte ovanliga.
 • Höga lånekrav. Betalningsanmärkningar accepteras sällan. Det kan även finnas begränsningar för hur hög kredit du får ansöka om (exempelvis två månadslöner).
 • Ingen kontroll över krediten. Du kan inte välja när och hur du vill nyttja pengarna.

Kreditbolagets kredit

Den kontokredit som kreditbolagen erbjuder har du tillgång till via deras hemsida. Där skapar du ett personligt konto och när du behöver pengar begär du ett uttag av önskat belopp. Pengarna betalas därefter ut direkt till det konto du angett. Vanligtvis får du dem samma dag, ibland inom bara några minuter.

I slutet av månaden får du en faktura med information om det kreditbelopp du har utnyttjat. Du kan därefter välja om du vill betala hela skulden direkt eller om du vill betala ett mindre belopp. På fakturan finns information om lägsta möjliga återbetalningssumma.

När du betalar tillbaka skulden fylls ditt kreditutrymme på igen. Så länge du inte använder krediten kostar den ingenting och ränta betalar du enbart för utnyttjat belopp.

Fördelar

 • Flexibelt. Du väljer själv när du vill ta ut pengar samt hur stor summa du vill ta ut.
 • Lägre krav. Betalningsanmärkningar är sällan ett hinder för att få en kredit och många långivare gör en individuell inkomstbedömning.
 • Möjlighet att ansöka utan UC. Många kreditbolag använder sig av Bisnode eller Creditsafe.
 • Lägre avgifter. Oftast behöver du bara betala ränta för krediten.

Nackdelar

 • Dyrare. Årsräntan för kontokrediter hos kreditbolag brukar vanligtvis ligga runt 30 – 35 procent.
 • Kräver större ansvar. Du måste själv se till att sköta återbetalningen varje månad.

Kan jag ansöka om kontokredit med betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkningar är sällan ett problem för den som vill ansöka om en kontokredit, åtminstone inte om du ansöker hos ett kreditbolag. Kreditbolagen brukar nämligen göra en individuell bedömning av kundens ekonomi.

Har kunden en god ekonomi med en stabil inkomst spelar anmärkningar sällan någon roll. Du som har anmärkningar kan hos vissa långivare bli erbjuden en högre ränta på din kredit. Det kan dessutom finnas specifika krav för den med betalningsanmärkningar, till exempel att de inte får vara för många.

Kontokredit utan UC – vad gäller?

Den främsta fördelen med att låna pengar utan UC (Upplysningscentralen) är att ansökan inte kommer att påverka ditt kreditbetyg. Huruvida du kan ansöka om kontokredit utan UC beror på om du ansöker hos ett kreditbolag eller en bank.

UC ägdes tidigare av Sveriges storbanker, men år 2018 såldes verksamheten till det finska bolaget Asiakastieto Group Plc. Trots det väljer i princip alla banker fortfarande att samarbeta med UC eftersom det är branschens största upplysningsföretag. Därmed kommer du inte att kunna teckna en kontokredit utan UC via en bank.

Hos kreditbolag är det enklare att hitta kontokrediter utan upplysning hos UC. Många kreditgivare väljer att samarbeta med andra upplysningsföretag för att erbjuda sina kunder en extra förmån. Kreditupplysningen registreras enbart hos det kreditupplysningsföretag som använts, vilket betyder att den är osynlig i UC:s register.

TIPS! Genom att låna utan UC kan du öka dina chanser att få större lån i framtiden. Många förfrågningar – särskilt gällande mindre krediter – kan försämra ditt kreditbetyg i bankens ögon. Undvik UC-förfrågningar för att behålla en god kreditvärdighet.

Kontokrediter för olika behov

Olika kontokrediter kan passa extra bra i olika situationer. Du bör såklart försöka hitta den billigaste krediten, men utöver det kan det finnas en del andra saker att tänka på. Nedan ger vi dig tre exempel på tillfällen då olika typer av kontokrediter kan passa extra bra.

Små kreditbelopp med kort löptid

Vid behov av en mindre summa några gånger per år med direkt återbetalning bör du leta efter en kontokredit utan avgifter. En kredit med både uppläggningsavgift, uttagsavgift och aviavgift kommer snabbt att bli dyr om du planerar att betala kreditskulden direkt. Här kommer två exempel:

Exempel 1 – Du ansöker om ett kreditbelopp på 10 000 kronor och gör ett uttag på 3 000 kronor. Krediten har en nominell ränta på 39,5 procent (3,29 procent i månadsränta), men saknar övriga avgifter. Räntekostnaden blir 98,7 kronor och totalt belopp att betala 3 099 kronor.

Exempel 2 – Du beviljas ett kreditutrymme på 10 000 kronor med en årsränta på 19,9 procent (1,65 procent i månadsränta), uppläggningsavgift på 395 kronor och uttagsavgift på 295 kronor. Vid ett uttag på 3 000 kronor med direkt återbetalning blir totalkostnaden för lånet blir 739,5 kronor. Totalt återbetalningsbelopp blir 3 739,5 kronor.

Större kreditbelopp med längre löptid

Om du behöver utnyttja ett större kreditbelopp och planerar att dela upp betalningen bör du hitta en kontokredit med låg ränta. Undvik övriga avgifter om möjligt, särskilt aviavgifter. En mindre uppläggningsavgift kan vara acceptabel eftersom den ändå bara betalas en gång.

Den som behöver låna mer än 10 000 kronor för ett enda inköp bör ansöka om privatlån istället för kontokredit. Räntan för privatlån är lägre och dessutom kan de läggas upp över en längre tid. Du kan dessutom göra extra inbetalningar eller lösa hela privatlånet i förtid för att komma undan billigare

Ekonomisk trygghet

Är ditt främsta behov en finansiell trygghet rekommenderas en kontokredit hos banken.

Denna kredit aktiveras när du saknar täckning på ditt lönekonto och betalas tillbaka automatiskt när du får din lön. Räntan för krediten är låg, även om det kan tillkomma extra kostnader i form av exempelvis årsavgifter.

5 tips innan du ansöker om krediten

För att hitta en passande kredit finns det en del saker du bör tänka på innan du ansöker. Nedan ger vi dig fem av våra bästa tips.

1. Se över ditt behov

tänkande gubbe - Se över ditt behov

Det första du bör göra är att se över hur ditt finansieringsbehov ser ut. Behöver du låna en mindre summa för en engångsutgift? Då kan ett räntefritt lån vara att föredra. Är du i behov av en större summa kan ett privatlån vara en bättre idé.

Vill du ha en extra buffert vid sidan om ditt sparande kan en kontokredit vara ett bra alternativ. 

OBS! Tänk dock på att aktiva krediter försämrar din kreditvärdighet. Fundera därför noggrant över om du faktiskt behöver teckna en kontokredit.

2. Jämför olika kontokrediter

Jämför kontokrediter/kreditlån

Nästa steg är att jämföra olika typer av kontokrediter. Vill du ha en flexibel kredit som du själv har kontroll över bör du ansöka via ett kreditbolag. Om du däremot alltid vill ha täckning på kontot rekommenderas en kontokredit via en bank.

3. Ta hänsyn till avgifter

Ta hänsyn till avgifter för kontokrediter

Räntan är i regel det viktigaste för den som jämför kontokrediter. Samtidigt är det minst lika viktigt att ta hänsyn till kreditens övriga avgifter. Som tidigare nämnt kan dessa avgifter bli mycket höga, särskilt om du vill låna en mindre summa under en kort tid.

Välj hellre en kredit med lite högre ränta och lägre avgifter. Se även upp med dyra uttagsavgifter – det ska inte behöva kosta extra att göra uttag.

4. Undersök villkoren

undersök villkoren för kontokrediter

Innan du ansöker bör du se till att du uppfyller villkoren för att bli beviljad en kredit. Har du anmärkningar måste du vända dig till en långivare som accepterar dessa. Detsamma gäller om du låna utan inkomst med en individuell inkomstbedömning.

Om du vill låna utan UC bör du kontrollera att långivaren tar sin kreditupplysning hos Bisnode eller Creditsafe.

5. Betala tillbaka snabbt

betala tillbaka kontokrediten

När du gjort ett uttag ifrån ditt kreditutrymme bör du betala tillbaka skulden så snabbt du kan. Att delbetala kan vara lockande, men det kommer att bli dyrare i längden. Ju snabbare du betalar tillbaka, desto färre blir räntekostnaderna.

Vanliga frågor och svar

Om du gör mindre uttag och betalar tillbaka omgående är en kontokredit med låga avgifter bäst. Vid större uttag med längre återbetalningstid är en låg ränta att prioritera eller till och med ett vanligt privatlån.

Nej, du kan ha flera aktiva krediter samtidigt. Detta är dock inte att rekommendera eftersom det kan försämra ditt kreditbetyg. Avsluta krediter du inte använder.

Ja, många kreditgivare samarbetar med andra upplysningsföretag än UC. Vilka dessa långivare är kan du enkelt se i vår lista längst upp med hjälp av sorteringsfunktionen.

De vanligaste beloppen för kontokrediter ligger mellan 1 000 och 30 000 kronor. Dock finns det både större och mindre krediter än så.

Hur stor kredit du blir beviljad beror på din betalningsförmåga. Ansöker du hos banken brukar du inte kunna ansöka om en kredit som överstiger summan av två månadslöner.

Nej, kontokrediten är gratis om du inte använder den. Har du en kontokredit hos banken kan du i vissa fall behöva betala en årsavgift.

Kontokrediten hos banken aktiveras när pengarna på ditt lönekonto är slut. Återbetalning av skulden sker automatiskt när du får din lön. Krediten har ofta en lägre ränta, men kan samtidigt ha fler avgifter.

En kontokredit hos ett kreditbolag har du själv kontroll över. Du tar ut pengar när behovet uppstår och betalar tillbaka manuellt. Betala tillbaka hela skulden direkt eller dela upp betalningen över en längre tidsperiod.

Nej, kontokredit brukar även kallas för kreditlån. Detta eftersom låneformen är en blandning mellan ett snabblån och ett kreditkort.

De vanligaste beloppen för kontokrediter ligger mellan 1 000 och 30 000 kronor. Dock finns det både större och mindre krediter än så.

Hur stor kredit du blir beviljad beror på din betalningsförmåga. Ansöker du hos banken brukar du inte kunna ansöka om en kredit som överstiger summan av två månadslöner.

Kontokrediter beskrivs ofta som löpande, vilket betyder att de finns tillgängliga så länge du inte säger upp dem. Vad gäller löptiden för utestående skuld brukar denna ligga på maximalt 1 – 2 år.

Det beror på vilken kreditgivare du har krediten hos. Många aktörer idag erbjuder direktutbetalning till flera svenska storbanker. Om du och kreditbolaget har konton i samma bank kan du ha uttaget inom bara några minuter.

Långivarnas räntor 2021:

Nedan kan du se en överblick av lägsta och högsta räntorna hos långivarna som erbjuder kontokrediter. Klicka på de olika långivarna om du vill läsa mer om dem och deras lånevillkor.

Relaterade artiklar

 • Senast uppdaterad: juni 1, 2021

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.