Jämför billån - bästa billån 2020

Jämför billån

Hur mycket pengar vill du låna?

Välj lånebelopp

Välj återbetalningstid

Dina krav på långivaren

Begränsa antalet alternativ

Håll dig uppdaterad

Skriv in din e-postadress så hör vi av oss med råd och tips på lån som passar dig!

Sortera efter

Vilket lån passar mig bäst? Starta låneguiden!

Vilket är det bästa billånet 2020?

Baserat på kundbetyg har vi har utsett Advisa till bästa låneförmedlaren för billån 2020. Hos Advisa kan du få svar från 39 långivare med bara en ansökan.

Advisa-logo

Ansök om billån hos Advisa
Lånebelopp1.000 - 600.000 kr
Löptid1 - 18 år
Ränta2.95 % - 39.50 %
Låneförmedlare24 st
Långivare21 st
Accepterar betalningsanmärkning28 st
Pengarna samma dag5 st

Låneförmedlare för billån

 • direkto
  Belopp: 10 000 - 500 000 kr
  Ränta 2.95 - 29 %
  Löptid: 1 - 18 år
  Betalningsanm. OK 21 anslutna långivare
 • Advisa
  Belopp: 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 39.50 %
  Löptid: 1 - 20 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 39 anslutna långivare
 • Zmarta
  Belopp: 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 29.90 %
  Löptid: 1 - 18 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 32 anslutna långivare
Visa mer  

Långivare för billån

 • Bynk
  Belopp: 10 000 - 300 000 kr
  Ränta 3.95 - 19.95 %
  Löptid: 3 - 12 år
  Räntefritt
 • Lendify
  Belopp: 20 000 - 500 000 kr
  Ränta 2.95 - 17 %
  Löptid: 1 - 15 år
  Pengar samma dag
 • wästgöta finans
  Belopp: 30 000 - 300 000 kr
  Ränta 3.5 - 14.95 %
  Löptid: 2 - 10 år
  Använder ej UC
Visa mer  

Vilken långivare har jag störst chans att låna pengar hos?

Starta låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2020-05-26. Informationen kontrolleras regelbundet.

Validerad av Profilbild - Marcello RongioneMarcello Rongione

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån anpassat för ett bilköp, antingen via en bilfirma eller av en privatperson. Lånet läggs upp under en bestämd löptid och du betalar tillbaka en liten del av lånet varje månad, tillsammans med ränta och andra avgifter.

Allt du behöver veta om billån (video)

Lär dig om hur ett billån fungerar i videon nedan.

Hur fungerar billån?

Ett billån används för inköp av bil. Det finns två olika typer av billån: med säkerhet och utan säkerhet.

Om du lånar med säkerhet (avbetalningskontrakt) använder du den bil du köper som pant. Här krävs en kontantinsats, men räntan kan bli lägre samtidigt som det finns möjlighet att låna större summor. Lån med säkerhet är vanliga för de som vill köpa en dyrare bilmodell.

Ett billån utan säkerhet kräver ingen pant och gör det även möjligt att låna utan kontantinsats. Detta är ett helt vanligt privatlån där räntan sätts beroende på ditt kreditbetyg. Det är denna typ av billån du kan jämföra hos oss på Lånjakt.se.

Tips! Om du inte vill äga en bil kan du alltid leasa, vilket är samma sak som att hyra. Du kan dessutom låna till en bil i samband med ditt bolån. Nedan ska vi titta närmare på hur billån fungerar samt på vilka andra sätt du kan finansiera ditt bilköp.

Fördelar med billån

 • Möjlighet att betala av bilen

  Att köpa bil är kostsamt och få har möjlighet att bekosta ett bilköp ur sin egen ficka. Med ett billån kan du köpa bilen direkt och sedan betala av köpet under flera års tid. Tar du ett billån utan säkerhet behöver du inte ens spara ihop till kontantinsatsen.

 • Du bestämmer månadskostnaden

  Bortsett från bolånet har billånet den längsta amorteringstiden av alla lån, vilket betyder att du kan justera din månadskostnad så att den passar din ekonomi. En längre löptid ger en lägre månadskostnad och tvärtom.

  Om din ekonomi förbättras under lånets löptid kan du dessutom höja din amortering för att bli skuldfri snabbare. Du kan även lösa resterande skuld när som helst.

 • Få en lägre ränta

  Billån med säkerhet har generellt sett en lägre ränta eftersom bilen agerar pant för lånet. Dock kan du inte låna till 100 procent av bilen utan måste bekosta de sista 20 procenten med en handpenning. Detta för att långivaren vill skydda sig mot värdeminskningar.

  Även om privatlån har en lite högre ränta kan det ändå vara en god idé att vända sig till aktörer som marknadsför just billån. Dessa lån är nämligen väldigt populära, vilket betyder att långivarna kan erbjuda en lägre ränta om du anger att lånet ska användas till ett bilköp.

Hur ansöker jag om billån?

 1. Ange lånebelopp och löptid

  Steg ett är att ange hur mycket du vill låna samt under hur lång tid du vill amortera på billånet. Fördelen med billån är att du kan låna ett större belopp och ändå hålla månadskostnaderna relativt låga. Maximalt lånebelopp för billån utan säkerhet är 600 000 kronor och löptiden är maximalt 20 år.

 2. Individuell ränta

  Med individuell ränta menas att räntan baseras på din personliga ekonomi. Detta eftersom din betalningsförmåga agerar säkerhet för billånet. Ju bättre ekonomi du har, desto lägre är risken för utlåningen. Därmed kan långivaren erbjuda en förmånligare ränta.

  För att avgöra skicket på din ekonomi tar långivaren en kreditupplysning. När det gäller högre lånebelopp registreras upplysningen i princip alltid hos Upplysningscentralen (UC).

 3. Utbetalning av lån

  När din ansökan har blivit godkänd signerar du ditt låneavtal. Därefter kommer långivaren att betala ut billånet direkt till ditt konto. Denna process tar oftast mellan 2 – 5 arbetsdagar, beroende på vilken långivare du vänder dig till.

Låna med eller utan säkerhet – förstå skillnaderna

Ett billån med säkerhet erbjuds i regel av bilhandlare i samarbete med en bank. Lånet tecknas oftast på plats och är tillgängligt för dig som vill köpa en nyare bilmodell. Detta eftersom lånet måste vara fullt återbetalt innan bilen når en viss ålder.

Billån utan säkerhet kan du ansöka om direkt på nätet. Du behöver inte ange vilken bil du planerar att köpa och du väljer själv en amorteringsperiod som passar din ekonomi. Med andra ord är detta ett mer flexibelt alternativ, även om räntan kan bli något högre.

Nedan ska vi titta närmare på hur dessa typer av billån skiljer sig åt.

 1. Lånebelopp

  Vid ett lån med säkerhet är det i princip enbart bilens kostnad som avgör hur mycket du kan låna. Det finns alltså inget bestämt lånetak. Däremot kan det lägsta lånebeloppet vara ganska högt.

  Väljer du att låna utan säkerhet sträcker sig lånebeloppen från cirka 5 000 kronor upp till 600 000 kronor. Vill du köpa en ännu dyrare bil än så måste du betala mellanskillnaden.

 2. Löptid

  Lånar du med bilen som säkerhet avgörs löptiden utifrån bilens ålder. Detta eftersom långivaren vill skydda sig mot värdeminskningar. Löptiden kan till exempel vara upp till 8 år, men lånet måste vara fullt återbetalt innan bilen når en ålder på 12 år.

  Om billånet saknar säkerhet väljer du själv en löptid som ger dig en hanterbar månadskostnad. Maximal löptid brukar vara 12 – 15 år, men det finns även långivare som erbjuder upp till 20 år.

 3. Kontantinsats

  Tar du ett lån med säkerhet får du inte låna mer än 80 procent av bilens värde. Resterande 20 procent måste du betala själv.

  Vid billån utan säkerhet har du möjlighet att låna till hela bilens kostnad, såvida den inte överstiger 600 000 kronor.

 4. Ränta

  Oftast brukar billån med säkerhet ha en lägre ränta eftersom bilen fungerar som en säkerhet för långivaren. Dessutom kan du få möjlighet att välja mellan olika ränteformer, till exempel rörlig ränta, fast ränta eller räntetak.

  Lån utan säkerhet har en något högre ränta. Detta eftersom din betalningsförmåga är den enda säkerheten för lånet. Räntan är i princip alltid rörlig, vilket också är det billigaste alternativet i längden.

 5. Vid inköp

  Ett lån med säkerhet kan i regel enbart tecknas hos en bilhandlare i samband med köpet. Du kan alltså inte köpa bilen av vem som helst, utan du måste vända dig till en godkänd bilfirma.

  Lånar du utan säkerhet kan du köpa bilen av vem som helst – en bekant, en bilfirma eller via en köp och sälj-sajt.

 6. Försäkring

  När du köper en bil med säkerhet kräver långivaren ofta att en helförsäkring tecknas på bilen. Detta för att du ska ha råd att reparera bilen vid en olycka, så att bilen inte tappar i värde.

  Helförsäkring är inte ett krav om du väljer ett billån utan säkerhet. Dock kan det ändå vara en god idé, särskilt om du köper en dyrare bilmodell.

 7. Vid försäljning

  Om du tagit ett billån med säkerhet och vill sälja bilen innan amorteringstiden är över måste du lösa resterande skuld direkt. Räcker inte pengarna måste du täcka mellanskillnaden på egen hand, alternativt ta ett privatlån.

  Har du lånat utan säkerhet väljer du själv om du vill lösa skulden, en del av den eller om du vill behålla lånet.

Infograf-billån utan säkerhet vs billån med säkerhet

Välj billån med säkerhet om du…

 • Vill köpa en lite dyrare bilmodell
 • Har råd att betala en kontantinsats
 • Få en så låg ränta som möjligt

Men tänk på att…

 • Kraven för amorteringstiden är strängare
 • Kostnader för helförsäkring tillkommer

Välj billån utan säkerhet om du…

 • Inte vill betala kontantinsats
 • Vill köpa bilen av vem som helst
 • Vill kunna påverka månadskostnaden med hjälp av löptiden

Men tänk på att…

 • Räntan kan bli något högre
 • Du inte kan köpa en allt för dyr bil

Vem kan ansöka om billån?

För att kunna ansöka om billån måste du uppfylla en del generella krav. Kraven varierar mellan olika långivare och vissa är strängare än andra. Nedan ska vi gå igenom hur de vanligaste kraven ser ut.

 1. Ålderskrav

  Du måste alltid vara över 18 år för att kunna ansöka om ett billån, oavsett om du lånar med eller utan säkerhet. Dock finns det vissa aktörer som har en högre åldersgräns än så, till exempel 20 år.

 2. Inkomstkrav

  Inkomstkravet är förmodligen det viktigaste kravet av dem alla. Vissa långivare gör en individuell inkomstbedömning medan andra har ett fast inkomstkrav på till exempel 200 000 kronor per år. Dock har även dina utgifter och andra skulder stor inverkan på det slutliga lånebeslutet.

 3. Folkbokförd i Sverige

  För att kunna ansöka om ett billån i Sverige måste du oftast ha varit folkbokförd (registrerad) i landet under en viss tid, till exempel 3 år. Du måste även ha ett svenskt personnummer och ett svenskt bankkonto.

Vad innebär billån utan kontantinsats?

Ett billån utan kontantinsats är detsamma som ett lån utan säkerhet, alltså ett privatlån. Här kan du låna till hela bilens kostnad på en gång. Att bekosta en större kontantinsats ur egen ficka kan vara svårt, särskilt om man vill köpa bilen direkt. Då kan det vara en god idé att fundera över ett billån utan säkerhet.

Om du lånar med säkerhet måste du som bekant betala en kontantinsats på minst 20 procent av bilens värde. Detta eftersom långivaren vill skydda sig mot eventuella värdeminskningar i framtiden. Dock fungerar kontantinsatsen även som en säkerhet för dig som köpare eftersom den skyddar dig mot ekonomiska förluster i samband med försäljning.

Så hanterar du värdeminskningen

Genom att amortera i takt med bilens värdeminskning kan du skydda dig mot förluster och betalningssvårigheter vid försäljning. Du behöver inte hålla koll på bilens exakta värde, men en årlig uppskattning kan underlätta en hel del.

När du amorterar på billånet kommer lånet dessutom att bli billigare i längden. Detta eftersom räntan baseras på den återstående skulden. Ju lägre skuld, desto lägre ränta.

Kan jag ta ett billån med betalningsanmärkning?

Det finns långivare som erbjuder billån med betalningsanmärkning, även om de fortfarande är ganska få. Detta gäller dock främst långivare som erbjuder lån utan säkerhet.

Om du vill ta ett billån med säkerhet kommer du att få det svårt. Betalningsanmärkningar accepteras i princip aldrig av aktörer som erbjuder lån med bilen som pant.

Är du däremot intresserad av billån utan säkerhet utgör anmärkningar sällan ett större problem. Idag finns det relativt många aktörer som accepterar betalningsanmärkningar, så länge din ekonomi är god i övrigt. Du får dock räkna med att få en högre ränta på lånet.

Betalningsanmärkningar är aktiva i tre år och därefter försvinner de. Du bör därför hålla ett öga på när din betalningsanmärkning tas bort eftersom du då kan förhandla om räntan alternativet flytta billånet. I och med att anmärkningen försvinner förbättras ditt kreditbetyg, vilket kan ge dig en mycket lägre ränta.

Billån med skuld hos Kronofogden

Att ansöka om ett billån med skuld hos Kronofogden är ingen idé. Långivare kan acceptera anmärkningar, men inte ett aktivt skuldsaldo. Skälen till detta är uppenbara – du bör inte låna pengar om du redan är djupt skuldsatt.

Det du kan göra för att ordna upp din ekonomi är att ansöka om ett omstartslån. Vissa långivare, till exempel Nystart Finans, erbjuder denna typ av lån till skuldsatta kunder som vill ordna upp sin ekonomi.

Andra sätt att finansiera bilköpet

Billån med säkerhet är ett bra alternativ för den som vill få en låg ränta och köpa en dyrare bil. Ett lån utan säkerhet är istället att rekommendera för den som vill slippa kontantinsatsen och köpa bilen av vem som helst.

Bortsett från dessa två lånetyper har du som vill skaffa bil ytterligare två alternativ.

Leasing

Privatleasing är ett populärt alternativ till billån idag. Leasing innebär att du hyr en bil under en längre period, oftast i flera år.

Varje månad betalar du en fast kostnad som täcker hyran för själva bilen samt service, försäkring och däck. Bensin betalar du såklart själv.

Det finns både för- och nackdelar med att leasa en bil. En fördel är att du får tillgång till en modern bil där du inte behöver tänka på mer än bensinen. Du kan dessutom byta bil med jämna mellanrum om du vill testa något nytt.

Nackdelarna med leasing är att månadskostnaden är ganska hög och att du i slutändan inte äger bilen, vilket du gör om du tar ett billån. Väljer du att bryta kontraktet i förtid kommer det dessutom att stå dig dyrt.

Förhöjt bolån

Om du har ett bolån kan du be om en höjning av lånebeloppet som du sedan kan använda för att bekosta ett bilköp. Fördelen med detta finansieringssätt är att du kan få en riktigt låg ränta, men nackdelen är att löptiden är väldigt lång. Har du däremot en rörlig ränta kan du alltid betala av höjningen i förtid.

När du ber om ett förhöjt bolån – kom ihåg att kontrollera att höjningen inte kommer påverka ditt amorteringskrav.

Så hittar du bästa billånet – guide

 • Jämför billån noggrant

  För att hitta ett passande alternativ är det viktigt att du jämför billån innan du bestämmer dig. Genom att jämföra långivare och avgifter kan du komma undan riktigt billigt.

  Eftersom räntan för billån sätts individuellt måste du skicka in en ansökan för att se vilken ränta just du får. Detta kan resultera i onödigt många kreditupplysningar om du jämför på egen hand.

  Du bör därför vända dig till en låneförmedlare när du vill hitta ett förmånligt billån. De kan nämligen jämföra fler än 30 billån åt dig med en enda kreditupplysning. Tjänsten är dessutom helt kostnadsfri.

  Glöm dock inte bort att vända dig till din egen bank och se vad de kan erbjuda innan du bestämmer dig.

 • Välj billån med bilen som säkerhet

  Ett billån med säkerhet är i princip alltid billigare. Kontakta en godkänd bilfirma och se vilken ränta de kan erbjuda dig. Jämför sedan detta erbjudande med de du fått av långivare som erbjuder lån utan säkerhet.

 • Ta hänsyn till den effektiva räntan

  Lånet med lägst nominell ränta behöver inte alltid vara det billigaste alternativet. Genom att titta på den effektiva räntan (som avser lånets samtliga kostnader) kan du få en bättre uppfattning om vilket lån som är billigast.

  När du jämför billån bör du inte heller glömma bort ränteavdraget. Har du en tillräckligt hög inkomst kan du nämligen göra avdrag på 30 procent för räntekostnader i deklarationen, vilket betyder att många enbart behöver betala 70 procent av räntan.

  Ett lån med hög ränta kan därför vara bättre än ett lån med låg ränta och höga avgifter.

 • Ha medsökande eller borgensman

  En medsökande eller borgensman ökar säkerheten för lånet. Därmed kan långivaren många gånger erbjuda en lägre ränta.

  Har du en skakig ekonomi kan en medsökande dessutom öka dina chanser att få lån.

 • Håll utkik efter erbjudanden

  Många bilhandlare brukar anordna särskilda kampanjer, till exempel i samband med att nya bilmodeller introduceras. Istället för att sänka priset på de äldre modellerna kan bilfirman istället erbjuda extra förmånliga billån.

 • Förbättra ditt kreditbetyg

  Ditt kreditbetyg avgör om du får ett lån, men också vilken ränta du får. Genom att ordna upp din ekonomi och förbättra ditt kreditbetyg kan du alltså bli erbjuden en lägre ränta.

  Ett snabbt och enkelt sätt att förbättra ekonomin är att samla mindre lån med ett större lån, ett så kallat samlingslån. Du bör även säga upp krediter du inte längre använder.

 • Förhandla om räntan regelbundet

  Efter att du har tecknat ett billån är det viktigt att du förhandlar om räntan med jämna mellanrum, helst varje år. Detta eftersom din kreditvärdighet kan förändras över tid. Du kan även få en lägre ränta om du visar att du har skött dina betalningar.

  Om långivaren inte går med på att sänka din ränta kan du alltid flytta ditt lån till en annan långivare som erbjuder bättre villkor.

 • Betala av billånet snabbt

  Försök att betala tillbaka ditt billån så snabbt som möjligt. En kortare löptid innebär ett billigare lån eftersom räntekostnaderna blir lägre.

  Du bör dock inte vara allt för optimistisk när det gäller amorteringstiden eftersom detta kan orsaka betalningssvårigheter. Välj hellre en hanterbar återbetalningstid och betala av din skuld i förväg.

Amortera på billånet

När du tagit ett billån amorterar du på lånet varje månad. Utöver amorteringen, som avser själva lånebeloppet, betalar du även ränta och andra eventuella avgifter. Amortering kan i regel ske på två olika sätt – via annuitet eller rak amortering.

Annuitet – vad gäller?

Annuitet innebär att antingen månadskostnaden eller amorteringsperioden kommer att vara bestämd. Det finns två olika typer av annuitet:

 • Ändrad annuitet. Månadskostnaden densamma även om räntan höjs eller sänks. Är räntan hög amorterar du mindre och är räntan låg amorterar du mer. Löptiden kan antingen bli kortare än planerat eller längre.
 • Bibehållen annuitet. Här är istället amorteringstiden bestämd medan månadskostnaden kan höjas eller sänkas beroende på ränteläget. Ditt lån kommer att vara avbetalat på ett bestämt datum.

Rak amortering – vad gäller?

Rak amortering innebär att du amorterar samma summa varje månad. I takt med att det resterande lånebeloppet sjunker, kommer även räntekostnaderna att minska. Detta kommer göra lånet dyrare i början av löptiden, men billigare i slutet.

I det långa loppet är rak amortering nästan alltid billigare än annuitet.

8 saker att tänka på innan du tar ett billån

 1. Vilket billån passar dig?

  Det första du bör göra är att fundera över vilken slags bil du vill köpa och vilket lån som passar bilköpet.

  Ett billån med bilen som säkerhet kan vara billigare, men samtidigt är villkoren strängare.

  Billån utan säkerhet passar dig som inte vill betala en kontantinsats och som vill köpa bilen av vem som helst.

  Leasing är ett bekvämt alternativ för den som inte vill äga en bil och som vill kunna byta modell med jämna mellanrum.

 2. Se över din budget

  Gör en noggrann kalkyl över hur mycket du har råd att betala för billånet varje månad. Bortsett från lånekostnader bör du även ta hänsyn till bilförsäkringar, skatter och driftkostnader.

 3. Välj en passande löptid

  Löptiden avgör storleken på månadskostnaden, men även lånets totalkostnad. En kortare löptid ger ett billigare lån och tvärtom.

  Välj en löptid som passar din ekonomi och försök därefter att höja amorteringen om du har råd. Du kan även lösa hela lånet i förtid om du har möjlighet.

 4. Ta hjälp av en låneförmedlare

  Att jämföra lån på egen hand tar tid samtidigt som många kreditupplysningar kan skada din kreditvärdighet. Vänd dig till en låneförmedlare för att hitta ett lån med förmånliga räntor och villkor. Här kan du få svar från ett trettiotal långivare och tjänsten är helt kostnadsfri. En låneförmedlare vi rekommenderar för billån är Advisa.

 5. Prata med din bank

  Innan du tackar jag till ett låneerbjudande bör du kontakta din egen bank. Är du helhetskund är chanserna stora att de kan ge dig ett extra förmånligt låneerbjudande inför ditt bilinköp.

 6. Jämför effektiva räntor

  Tänk på att den effektiva räntan är den som räknas eftersom den samlar lånets totala avgifter. Många långivare skyltar med sina låga årsräntor, men därefter tillkommer dyra avgifter som gör lånets effektiva ränta högre än förväntat.

 7. Billån med restvärde?

  Ett billån med restvärde innebär att du enbart amorterar och betalar ränta del av billånet som inte är restvärde (restvärde det beräknade marknadsvärdet på bilen efter löptiden löpt ut).

  Exempel: Du lånar 100 000 kronor till en ny bil med ett restvärde på 70 000 kronor. Amortering och ränteinbetalningar kommer då enbart att ske på mellanskillnaden – alltså 30 000 kronor. Därefter kommer bilen att lämnas tillbaka till försäljaren och värdet på bilen löser det resterande lånebeloppet.

  Detta lånealternativ passar den som vill ha en låg månadskostnad och som gillar att byta bil med jämna mellanrum.

 8. Låt valet av billån ta tid

  En bil är ett stort inköp och därför bör du lägga lite extra tid och energi på att göra ett bra val. Jämför billån, avgifter och räntor noggrant innan du bestämmer dig – det kan nämligen göra stor skillnad i din plånbok.

Vanliga frågor och svar

Det finns billån med fast ränta, men rörlig ränta brukar vara det vanligaste (och oftast billigaste) alternativet.

Ja, om räntan är rörlig kan du när som helst lösa ditt billån helt kostnadsfritt.

Ja, om du tar ett billån utan säkerhet kan du köpa vilket fordon som helst. Om du däremot lånar med bilen som pant kan du enbart köpa den bil som är kopplad till lånet.

Långivaren tar bland annat hänsyn till inkomster, utgifter, levnadssituation och betalningsanmärkningar när de räknar ut din ränta. En god privatekonomi ger en lägre ränta och tvärtom.

Ja, om du använder ett blancolån kan du köpa bilen av vem som helst. Vid lån med säkerhet måste du köpa bilen av en godkänd bilfirma.

Inte alls – det är samma slags lån. Långivaren bryr sig inte om vad pengarna används till, men anger du att du ska låna till bil kan du i vissa fall få en lägre ränta.

Ja, det är det – både för din och långivarens säkerhet. Kreditupplysningen används som ett underlag för din ränta.

 • Senast uppdaterad: maj 26, 2020

  Marcello Rongione - Marknadsansvarig, redaktör

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.