jämför företagslån - utan UC & säkerhet

Jämför företagslån

Dina krav på långivaren

Sortera efter

Håll dig uppdaterad

Skriv in din e-postadress så hör vi av oss med råd och tips på lån som passar dig!

Få unika tips:

Hitta det billigaste lånet
Vilket lån passar mig bäst? Starta låneguiden!

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är ett lån anpassat för företag i behov av extra kapital. Lånet kan till exempel användas till inköp av ny utrustning, investeringar i större produktutbud eller anställning av personal. Lånet kräver sällan någon säkerhet bortsett från personlig borgen och lånekostnaden baseras på företagets kreditbetyg.

Företagslån:16 st
Lånebelopp:10 000 - 60 000 000 kr
Företagslån utan UC:7 st
Utan personlig borgen:1 st
Alla företag accepteras13 st

Låneförmedlare

 • lendo
  Maxbelopp: 2 000 000 kr
  Varaktighet: 6 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Ja
  Betalningsanm. OK Alla former av företag accepteras Utan personlig säkerhet 14 anslutna långivare
 • Fakturino
  Maxbelopp: 60 000 000 kr
  Varaktighet: 1 - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Ja
  Betalningsanm. OK Alla former av företag accepteras 18 anslutna långivare
 • krea företagslån
  Maxbelopp: 5 000 000 kr
  Varaktighet: 1 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Ja
  Betalningsanm. OK Alla former av företag accepteras 21 anslutna långivare

Företagslån

 • Qred
  Maxbelopp: 1 000 000 kr
  Varaktighet: 6 mån - 1.5 år
  Utan säkerhet i företaget: Ja
  Använder ej UC Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad Alla former av företag accepteras
 • CapitalBox
  Maxbelopp: 2 000 000 kr
  Varaktighet: 1 mån - 2 år
  Utan säkerhet i företaget: Ja
  Betalningsanm. OK Alla former av företag accepteras
 • mynt
  Maxbelopp: 1 000 000 kr
  Varaktighet: 1 mån - 1.5 år
  Utan säkerhet i företaget: Ja
  Använder ej UC Betalningsanm. OK Alla former av företag accepteras Utan personlig säkerhet
Vilken långivare har jag störst chans att låna pengar hos? Starta låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2021-10-17. Informationen kontrolleras regelbundet.

Hur fungerar ett företagslån?

Ett företagslån är ett lån för företag som behöver förbättra sin likviditet eller göra olika former av investeringar.

Många företag är i behov av extra kapital för att utveckla sin verksamhet och öka lönsamheten. Att bekosta ny utrustning, anställa personal och hyra lokaler kan vara påfrestande för företagets ekonomi, framför allt om en stor del av vinsten går tillbaka in i verksamheten. I detta fall kan ett företagslån hjälpa till att effektivt stimulera tillväxten i företaget.

Företagslån kan vara avgörande för företagets framtid. Idag finns det företagslån från bara några hundra tusen kronor upp till flera miljoner. Återbetalningstiden varierar, men vanligast är att företaget betalar av en liten del av skulden varje dag.

Fördelar med företagslån

Ett flexibelt finansieringsalternativ

Företagslån kan användas till en rad olika ändamål. Pengarna kan till exempel användas för de som vill köpa ny utrustning eller anställa personal. Det går dock minst lika bra att använda företagslånet för att förbättra verksamhetens kassaflöde på kort sikt.

Det finns dessutom olika typer av företagslån att välja mellan som passar vid olika finansieringsbehov. Vissa långivare erbjuder till exempel företagskrediter som ger extra flexibilitet. Denna kredit kan fungera som en buffert i finansiella kriser och skulden betalas tillbaka i en takt som passar företagets ekonomi.

Återbetalning efter företagets förutsättningar

Många långivare som erbjuder företagslån är vanligtvis väldigt tillmötesgående vad gäller amortering av skulden. Till exempel brukar företaget själva få välja en amorteringstakt som passar verksamhetens kassaflöde. På så sätt minskar den ekonomiska belastningen, vilket också reducerar risken för betalningssvårigheter.

En vanlig amorteringsmodell för företagslån är att en liten del av skulden betalas tillbaka varje dag. Detta gör att skulden ständigt minskar för varje dag som går. Denna modell gör även lånekostnaden mindre märkbar, då en stor månadsfaktura kan skapa finansiella påfrestningar.

Rimliga priser

Kostnaden för ett företagslån baseras främst på företagets ekonomiska situation, även om säkerheter (då i form av personlig borgen) också kan ha en inverkan. Faktorer som kan påverka priset för lånet är exempelvis företagets omsättning, marknadens utveckling och olika former av meriter.

Generellt sett är dock priserna på företagslån mycket förmånliga jämfört med andra låneformer. Visserligen krävs det att företaget varit aktivt under en viss tid och att verksamheten har en omsättning för att ett lån ens ska bli beviljat.

En annan fördel när det kommer till pris är att många låneförmedlare erbjuder jämförelser av företagslån. På sätt blir det ännu enklare att billiga företagslån med bara en ansökan och kreditupplysning.

Säkerhet är inte alltid ett måste

Vanligtvis kräver långivaren en säkerhet i form av personlig borgen från företagsägarens sida. Samtidigt finns det faktiskt ett flertal aktörer som erbjuder företagslån utan krav på säkerhet. Här är det enbart företagets finansiella situation som avgör om ett lån ska beviljas eller inte. På så sätt kan även småföretagare låna pengar för att utveckla sin verksamhet.

Hantera lånet online

I princip alla låneprocesser idag är digitala och företagslån är inget undantag. Dels kan du ansöka företagslån online på bara några minuter och pengarna får du utbetalda utan besök hos banken.

När du väl fått lånet kan du dessutom hålla reda på det via webben. Via ditt personliga konto hos långivaren kan du få en översikt av avbetalningsplanen, kostnader och mycket mer. Du slipper med andra ord en hel del onödigt pappersarbete som tar både tid och fokus från verksamheten.

Så ansöker om lån till företag – 6 steg

Med tanke på att ansökningsprocessen majoriteten av dagens företagslån är digital är det enkelt att ansöka. Så här går det till:

1. Se över företagets finansieringsbehov

Det första du bör göra är att se över företagets behov av extra kapital. Är företagslån det enda alternativet eller finns det andra möjligheter att lösa situationen? Behöver du låna till något särskilt, exempelvis ny utrustning, eller för expandering? Kartlägg företagets finansieringsbehov för att se över vilken låneform som passar bäst.

OBS! Om målet med lånet är att förbättra kassaflödet kan factoring vara ett bättre alternativ. Är bolaget i uppstartsfasen kan det vara svårt att få företagslån. Då kan ett vanligt privatlån vara ett bättre alternativ. En företagskredit kan vara något för företag som vill gardera sig mot oförutsedda utgifter.

2. Hitta ett passande lån

Nu är det dags att hitta ett passande lån för din verksamhet och dess behov.

Eftersom lånekostnaden generellt sett baseras på på företagets betalningsförmåga kommer du inte att kunna se företagslånets kostnader i förväg. Samtidigt finns en del aktörer som har en fast låneavgift för alla företag, vilket tillåter dig att räkna på kostnaderna omedelbart.

TIPS! Använd en låneförmedlare inom företagslån – till exempel Krea eller Lendo – för att hitta ett så billigt alternativ som möjligt.

3. Förbered din ansökan

Nästa steg är att fylla i låneansökan och ange de person- samt företagsuppgifter långivaren behöver. Eftersom processen är helt digital kan du ansöka om lån när som helst under dygnet och att ansöka är helt kostnadsfritt.

Du kan även behöva förbereda kompletterande dokument för att skynda på låneprocessen. Besök långivarens hemsida för att se över vilka underlag de eventuellt kan behöva.

Av säkerhetsskäl måste du signera din låneansökan med företagets BankID. Detta förhindrar att någon annan kan ansöka om lån i företagets namn.

Ansöker du hos en långivare kan din låneansökan vara bindande efter att du signerat och skickat in den. Undersök vad som gäller om du skulle ångra dig i efterhand. Om du ansöker via en låneförmedlare är ansökan bindande först efter att du signerat låneavtalet.

4. Kreditupplysning

Långivaren (eller låneförmedlaren) kommer att ta en kreditupplysning på företaget samt på en eller flera borgensmän. Med hjälp av informationen i kreditupplysningen kan de göra en korrekt riskbedömning och avgöra om din ansökan bör bli godkänd och – i vissa fall – vad lånet kommer att kosta.

Fördelen med företagslån är att många aktörer väljer att erbjuda lån utan UC. Istället för att samarbeta med UC hämtar de ekonomiska underlag från exempelvis Creditsafe eller Bisnode. Detta innebär att ansökan inte kommer att påverka företagets (eller borgensmännens) kreditvärdighet.

5. Få besked

Besked angående din ansökan får du vanligtvis samma dag. Om du ansöker sent på eftermiddagen eller via en låneförmedlare kan det dock dröja till följande arbetsdag. I beskedet finns information om huruvida ditt lån beviljats samt vad det kommer att kosta.

Ansöker du via en låneförmedlare skriver du under låneavtalet för det lån som passar dig och din verksamhet. Först då blir låneavtalet bindande.

6. Utbetalning av lån

Om allt ser bra ut kommer företagslånet att betalas ut till ditt konto så fort din ansökan blivit godkänd eller avtalet signerat. Hur lång behandlingstiden för utbetalning är varierar beroende på långivare, men vanligtvis har du pengarna inom 1 – 2 arbetsdagar som mest.

Hur mycket kostar ett lånet?

Priset för ett företagslån varierar en del beroende på långivare. Bortsett från själva kostnaden för lånet kan andra avgifter tillkomma. Nedan ska vi titta närmare på några av de vanligaste.

Ränta (eller låneavgift)

Detta är den huvudsakliga kostnaden för lånet. En del aktörer inom företagslån, främst mindre sådana, brukar ha sig en fast procentuell låneavgift under hela amorteringstiden istället för en traditionell ränta. Detta gör att företaget kan ta reda på den månatliga lånekostnaden redan innan de ansöker för att på så sätt kunna planera sin ekonomi bättre.

Självklart finns det även långivare som tillämpar individuell räntesättning. Räntan baseras då på företagets omsättning och betalningsförmåga. Ju bättre ekonomi företaget har, desto lägre blir risknivån och därmed även räntan. Samtidigt har marknadsräntan (reporäntan) viss påverkan.

Det finns i regel två olika typer av räntor att välja mellan för företagslån: bunden ränta och rörlig ränta. Bunden ränta är densamma under hela amorteringstiden, vilket gör det enkelt för företaget att planera sin ekonomi. Rörlig ränta följer det allmänna ränteläget och kan bli högre respektive lägre under lånets löptid.

Startavgift

En startavgift (uppläggningsavgift) kan tillkomma även i samband med företagslån. Beloppet kan antingen vara fast eller en viss procent av lånebeloppet. Startavgiften betalas bara en gång vid tecknandet av företagslånet.

Administrativ avgift

Vissa långivare tar ut en månatlig avgift för administrationen av lånet som läggs till den månatliga fakturan. Dessa administrativa avgifter är dock inte särskilt vanliga.

Aviavgift

Aviavgiften är avgiften för den faktura som skickas ut månadsvis. Väljer du att betala tillbaka lånet med en e-faktura kan du många gånger slippa denna avgift.

Övriga avgifter

Några andra avgifter som du bör ha koll på är:

 • Förtidslösen, en avgift du kan behöva betala om du väljer att lösa företagslånet i förtid.
 • Processavgift, om du vill ångra en bindande låneansökan.
 • Förseningsavgift, om du blir försenad med inbetalningen.

Företagslån med och utan säkerhet – Skillnaderna

Idag finns det företagslån både med och utan säkerhet och det finns både för- och nackdelar med båda alternativen. Nedan ska vi titta närmare på hur de fungerar.

Med säkerhet

Företagslån med säkerhet kräver någon form av pant, precis som ett vanligt billån eller bolån. Syftet med säkerheten är att minska lånets risknivå, vilket skapar större trygghet för långivaren. Detta kan i sin tur ge ett billigare lån.

Några vanliga former av säkerhet för företagslån är:

✓ Proprieborgen

Denna form av säkerhet innebär att företagets ägare (alternativt ett moderbolag) går i borgen för lånet. De blir därmed betalningsansvariga för lånet om företaget skulle drabbas av betalningssvårigheter. Vanligtvis krävs en eller två borgensmän, beroende på företagslånets storlek.

✓ Fastighet

Om verksamheten äger en eller flera fastigheter kan dessa användas som säkerhet för lånet. Småföretagare kan i vissa fall ta ut säkerhet i en privat bostad – till exempel en villa eller bostadsrätt.

✓ Aktiepant

Att använda aktier (andelar i bolag) som pant för företagslån är vanligt för större bolag. Detta innebär att långivaren har rätt dessa aktier om företaget inte kan återbetala lånet inom avtalad tid.

Immateriella rättigheter

Även immateriella rättigheter i form av ett varumärke eller patent kan användas som pantsättning för lån. Denna säkerhet lämpar sig bäst för företag som jobbar med innovation inom exempelvis IT eller teknik.

Företagsinteckning

Detta är en pant i form av lös egendom, till exempel kundfordringar eller varulager av värde. Vid denna form av säkerhet tillkommer dock en stämpelskatt motsvarande 1 procent av företagsinteckningens belopp.

Utan säkerhet

Företagslån kräver generellt sett någon form av säkerhet där personlig borgen är den absolut vanligaste. Dock finns det en del aktörer som erbjuder mindre företagslån där en säkerhet inte alltid är ett måste.

Om lånet saknar säkerhet utgår långivaren enbart efter företagets finansiella situation i sin bedömning. Så länge företaget är registrerat, har en god omsättning och saknar skulder hos Kronofogden kan ett lån beviljas.

Det finns en del saker som kännetecknar företagslån utan säkerhet:

✓ Låga lånebelopp

För att minska risknivån brukar företagslån utan säkerhet generellt sett vara ganska små. Lånebeloppet brukar sällan överstiga 500 000 kronor (vilket ändå kan göra stor skillnad i verksamheten för småföretagare).

✓ Korta löptider

Lägre lånebelopp brukar läggas upp på kortare låneperioder. Amorteringstiden för företagslån börjar vanligtvis på någon månad och sträcker sig upp till omkring två år som mest.

✓ Högre kostnader

Ett lån som saknar säkerhet kommer att vara dyrare än ett lån med säkerhet – företagslån är inget undantag. Risken med utlåningen ökar, vilket också påverkar kostnaden för lånet.

✓ Smidigare handläggning

Mindre företagslån utan säkerhet kräver sällan kompletterande dokument och detaljerade affärsplaner. Istället är ansökningsprocessen helt digital och pengarna betalas ut inom några få arbetsdagar.

Krav för att teckna företagslån

Kraven för företagslån kan skilja sig en del beroende på långivare, men också beroende på lånebelopp. Nedan presterar vi några grundläggande krav företaget behöver uppfylla, oavsett företagsform.

1. Registrerat hos Bolagsverket

Det viktigaste kravet för att få ett företagslån är att företaget är registrerat hos Bolagsverket.se. Företaget ska även ha en F-skattsedel från Skatteverket, ett intyg på att näringsverksamheten betalar företagsskatt.

2. Bolagsform

I vanliga fall är alla typer av företag välkomna att ansöka om företagslån, det vill säga både enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag. Dock kan det finnas en del aktörer som enbart lånar ut pengar till en bolagsform, exempelvis aktiebolag.

3. Omsättning och historik

De allra flesta långivare har ett bestämt omsättningskrav som måste uppfyllas för att ett lån ska bli beviljat. Till exempel måste företaget omsätta minst 500 000 kronor per år. Andra aktörer kan istället göra en individuell bedömning av omsättningen.

Ett annat vanligt krav är att företaget måste ha varit aktivt under en viss tidsperiod, exempelvis 6 månader. Det är detta krav tillsammans med höga krav på omsättning som kan göra det svårt för småföretagare att få lån.

4. Säkerhet

Som tidigare nämnt kan vissa företagslån kräva en säkerhet, till exempel i form av en fastighet eller annan egendom. Den vanligaste formen av säkerhet är dock att en eller flera företagsägare går i borgen för lånet. Borgensmannen eller männen blir då ansvariga för att lånet betalas tillbaka inom avtalad tidsperiod.

Det finns några aktörer som erbjuder företagslån utan säkerhet. Här är lånebeloppen lägre och kostnaden för lånet högre.

5. Företagskonto

Ett företagskonto är ofta ett måste för alla företag som ansöker om företagslån. Det är till detta konto lånet betalas ut.

6. E-legitimation

Majoriteten av dagens låneprocesser är digitala. Detta har gjort att allt fler aktörer av säkerhetsskäl kräver att låntagare ska kunna använda sig av BankID. Både ansökan och skuldebrev signeras vanligtvis med BankID som är marknadens säkraste metod för identifiering.

7. Skulder hos Kronofogden

Företag med skulder hos Kronofogden kommer inte att beviljas företagslån. Däremot kan några enstaka långivare acceptera skulder från Skatteverket. Vi rekommenderar inte att du ansöker om företagsfinansiering om verksamheten redan har skulder som hamnat hos Kronofogden.

Finns det lån för olika företagsformer?

Vanligtvis kan alla företagsformer ansöka om företagslån. Dock finns en del vissa skillnader beroende på om du har en enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag. Nedan går vi igenom vad som gäller.

Enskild firma

Den vanligaste företagsformen idag är enskild firma, inte minst eftersom detta företag är enkelt att starta och sköta. Dessutom krävs inget startkapital, styrelse eller revisor.

Enskilda firmor kan ha svårare att få företagslån än större bolag eftersom många av dem är mindre och befinner sig i tillväxtfasen. Dessutom tecknas lånet i ägarens namn och inte i företagets, vilket beror på att firman inte är en juridisk person. Detta gör kraven på en stabil ekonomi ännu striktare.

Du som har en enskild firma har alltid personligt ansvar för firmans eventuella skulder. I juridisk mening är företagets ekonomi din ekonomi. Har företaget inte möjlighet att betala tillbaka företagslånet blir du betalningsskyldig.

Aktiebolag

Många aktiebolag (AB) väljer att ansöka om företagslån för att expandera sin verksamhet. Ett aktiebolag är en juridisk person som drivs av en eller flera personer. För att starta ett aktiebolag krävs ett aktiekapital på minst 50 000 kronor (25 000 kronor från och med 2020).

Vid företagslån för aktiebolag krävs ofta en personlig borgen av en eller flera företagsägare. Andra former av säkerhet kan vara fastigheter eller andra tillgångar. Det finns även mindre lån utan säkerhet, men dessa brukar vara dyrare och lånebeloppen mindre.

Du som driver ett aktiebolag är inte personligt ansvarig för skulder (om du inte går i borgen för lånet), till exempel i samband med företagslån. Detta beror på att bolaget klassas som en juridisk person.

Handelsbolag

Handelsbolag kräver likt enskilda firmor varken startkapital eller bokföring. De räknas dock som juridiska personer, precis som aktiebolag, eftersom de har minst två bolagsmän (ägare). Skillnaden är att bolagsmännen har personligt ansvar för handelsbolagets avtal och skulder.

Genom att ha en säkerhet för företagslånet, till exempel en privat fastighet, kan handelsbolag öka sina chanser att få lån. Personlig borgen kan också vara ett alternativ, dock är bolagsmännen redan betalningsansvariga för eventuella skulder i företag.

Bolagsmännen i ett handelsbolag ansvarar alltid för företagets ekonomi, inklusive skulder, trots att bolaget klassas som en juridisk person.

Finns det företagslån utan UC?

Det finns faktiskt ett flertal aktörer som erbjuder lån utan UC (Upplysningscentralen). Dessutom är lånebeloppen mycket generösa – du kan faktiskt låna upp till en eller två miljoner kronor utan kreditupplysning hos UC.

Många företagslångivare samarbetar istället med kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe. Kreditkollen kommer då enbart att vara synlig i deras register, inte hos UC.

En kreditupplysning är ett måste när det gäller alla typer av lån, även företagslån. Vanligtvis tar långivaren en upplysning både på företaget och eventuella borgensmän. Med hjälp av dessa underlag kan långivaren sedan avgöra om företagets ekonomi håller för ett lån eller inte. I många fall ligger upplysningen även till grund för företagslånets ränta/avgift.

Genom att välja ett företagslån utan UC (med Bisnode eller Creditsafe) kan du slippa belasta både ditt och företagets kreditvärdighet.

Alternativ till företagslån

Företagslån och företagskrediter är inte de enda finansieringsalternativen för bolag. Nedan presenterar vi tre andra tillvägagångssätt för att förse företaget med kapital.

Factoring

Det finns i huvudsak två olika typer av factoring: fakturabelåning och fakturaköp.

Fakturaköp att företaget säljer sina obetalda fakturor till så kallade factoringbolag. För varje såld faktura betalar företaget en procentuell avgift, till exempel mellan 1 – 3 procent, av fakturabeloppet.

Låt säga att företaget säljer en faktura på 100 000 kronor och avgiften ligger på 1,5 procent. Factoringbolaget drar då av 1 500 kronor (plus moms) och betalar ut resterande belopp till företagets konto. Därefter tar de över fakturan och tar emot betalningen från kunden.

Fakturabelåning innebär att du lånar pengar från factoringbolaget med kundfakturorna som säkerhet. Du kan belåna delar av eller hela fakturan med en ränta som dels baseras på belåningsgraden, men också på risknivån.

Den största fördelen med factoring är att företaget snabbt kan få in pengar i verksamheten för att förbättra likviditeten.

Privatlån

Nystartade företag blir sällan beviljade större företagslån från banken, vilket beror på den höga utlåningsrisken. Några enstaka aktörer kan erbjuda lån till startups om företaget kan presentera en tydlig affärsplan och budget, men generellt sett kommer det att bli svårt.

Ett alternativ för startups som behöver en extra skjuts vad gäller kapital är ett helt vanligt privatlån. Eftersom privatlån saknar säkerhet kan de användas till vad som helst, inte minst för att finansiera grunden för ett nytt företag.

Företaget kan inte få ett privatlån, utan det är du som privatperson som ansöker och ansvarar för lånet. Ett ännu mer förmånligt alternativ är att utöka bolånet och använda pengarna därifrån.

Privat utlåning

Den som driver en enskild firma kan faktiskt låna ut sina privata pengar till företaget. Företagsägaren kan till och med tjäna ränta på utlåningen. Här slipper du kreditprövningen, men räntan för lånet måste ändå följa marknadsräntan, vilket anses vara reporäntan plus några extra procent.

Det finns fördelar med denna typ av finansiering, men kom ihåg att du måste ha tillgång till kapitalet. Om företaget inte kan betala tillbaka lånet riskerar du dessutom att förlora dina investerade pengar.

Välj företagslån om du…

 • Vill investera i ny utrustning eller mer personal för att förbättra företagets lönsamhet.
 • Anser att lånet kommer innebära större intäkter än utgifter.
 • Kan se till att företagets ekonomi är stabil nog för att kunna återbetala lånet i tid.

Undvik företagslån om du…

 • Är medveten om att verksamheten närmar sig konkurs. Då bör du istället kontakta en expert på dessa situationer för att hitta en passande lösning för företaget.

5 saker att tänka på innan du lånar

Innan du väljer att ansöka om företagslån finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Vi rekommenderar att du läser igenom våra tips nedan för att hitta ett så förmånligt lån till företaget som möjligt.

1. Bindande låneansökan

En del långivare kan ha bindande ansökningar, vilket innebär att du genom att godkänna en ansökan är bunden till lånet. Visserligen brukar det gå att ångra sig i efterhand, men då kan en dyr avgift tillkomma. Detta gäller dock inte för låneförmedlare, där du som ansöker inte är bunden till lånet så länge du inte skriver under skuldebrevet.

Även om bindande ansökningar inte är särskilt vanliga kan det ändå vara bra att kontrollera innan du söker lån.

2. Håll utkik efter höga kostnader

Eftersom kostnaderna för företagslån varierar en hel del kan det vara svårt att jämföra. Vissa lån har en fast avgift, andra har en individuell ränta. En del långivare tar ut höga uppläggningsavgifter medan andra saknar avgifter över huvud taget.

Se därför till att undersöka kostnaderna för företagslånet noggrant innan du skriver under låneavtalet. Ta hänsyn till både räntor och avgifter för att hitta det billigaste alternativet.

3. Hitta rätt med låneförmedlare

Vi rekommenderar att du ansöker om företagslån via en låneförmedlare. På så sätt kan du jämföra företagslån från flera aktörer med bara en ansökan och kreditkoll. Detta gör det enkelt för dig att jämföra kostnader och villkor innan du bestämmer dig.

Tjänsten är helt gratis att använda och du kan dessutom tacka nej till samtliga låneerbjudanden utan förpliktelser.

4. Lägre kostnader med säkerhet

En säkerhet minskar risken med utlåningen och gör att du kan få ett billigare företagslån. Därmed kan det vara en god idé att ha en säkerhet, även om det inte är ett krav. Säkerheten kan till exempel vara personlig borgen, egendom eller en fastighet som företaget äger. I vissa fall går det även bra att använda en privat bostad som säkerhet.

5. Factoring bättre för kassaflödet

Om företagets finansieringsbehov är att förbättra kassaflödet i verksamheten kan factoring vara ett bättre alternativ än ett företagslån. Genom att sälja eller belåna fakturor kan företaget snabbt få in pengar i verksamheten.

En stor fördel med denna form av finansiering är dess flexibilitet. Här kan du nämligen själv välja när och hur många fakturor som ska belånas.

6. Justera månadskostnaden

Om du räknar på ditt företagslån och inser att månadskostnaden är för hög kan du testa att justera lånets löptid. En längre löptid ger nämligen en lägre månadskostnad och tvärtom. Dock blir företagslånet dyrare i slutändan eftersom du kommer att behöva betala fler avgifter alternativt högre ränta.

Vanliga frågor och svar

Kostnaden för företagslån kan variera en hel del beroende på långivare. Lånet kan ha en fast, procentuell månadsavgift eller en rörlig ränta som sätts individuellt efter företagets betalningsförmåga.

Bortsett från lånekostnaden kan övriga avgifter tillkomma.

När du jämför företagslån bör du ta hänsyn till alla kostnader, inte bara ränta. Detta eftersom många lån kan marknadsföras som ”räntefria”, men ha väldigt höga avgifter.

Ja, många långivare beviljar företagslån till fastighet. Företag kan vara i behov av fastigheter för lagerutrymme, kontor eller bara som affärsidé. Det brukar även gå bra att använda företagslån för att renovera befintliga fastigheter.

Ett traditionellt företagslån kan vara svårt att få om du har ett helt nystartat företag, men det finns några aktörer som kan erbjuda mindre lån till startups om de kan visa upp en hållbar affärsplan.

Om du har ett nystartat företag kan du som företagsägare alltid ansöka om ett klassiskt privatlån och investera pengarna i verksamheten. Du kan även utöka bolånet om du har möjlighet.

Nej, alla företagslån kräver inte en säkerhet, men i dessa fall brukar lånebeloppen vara ganska låga. Vid större lån krävs i princip alltid en säkerhet.

Den vanligaste formen av säkerhet är personlig borgen, men det går även att använda egendom eller fastigheter.

Kriterierna för att få lån skiljer sig mellan olika långivare. Några grundläggande krav brukar vara att företaget ska vara registrerat i Sverige, inneha F-skattsedel och kunna uppvisa en viss omsättning.

Ja, hos vissa långivare – långt ifrån alla – är din ansökan faktiskt bindande. Undersök detta innan du ansöker, annars kan du behöva betala dyra avgifter om du ångrar dig i efterhand.

Ja. Många långivare inom företagsfinansiering erbjuder företagslån utan UC eftersom de istället samarbetar med Bisnode eller Creditsafe. Dessutom är lånebeloppen för dessa lån generösa – du kan låna upp till flera miljoner kronor.

Några aktörer som erbjuder företagslån utan UC är Froda och Mynt.

Ja, det finns aktörer som erbjuder företagslån trots betalningsanmärkningar. Dock krävs det att företaget har en god ekonomi i övrigt.

Kom ihåg att betalningsanmärkningar hos privatpersoner ligger kvar i tre år och i fem år hos företag.

Vanligtvis är alla företagsformer välkomna att ansöka, men det långivare som kan ha restriktioner kring exempelvis enskilda firmor.

I många fall betalas företagslånet ut samma dag som det blivit beviljat. Detta innebär att du kan ha pengarna samma dag om du ansöker tidigt på morgonen. Oftast brukar det dock ta mellan 1 – 2 arbetsdagar.

 • Senast uppdaterad: augusti 25, 2021

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.