Jämför utvalda företagslån

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla företagslån.
lendo Till ansökan Fakturino Till ansökan krea företagslån Till ansökan Qred Till ansökan CrediNord logo Till ansökan mynt Till ansökan Froda Till ansökan corpia logo Till ansökan ponture Till ansökan CapitalBox Till ansökan Creddo Till ansökan Kompar Till ansökan Capcito Till ansökan Approva Till ansökan
Långivare:Lendo FöretagslånFakturinoKreaQredCrediNord företagslånMynt FöretagslånFrodaCorpiaPontureCapitalBoxCreddoKomparCapcitoApprova
Belopp:2 000 000kr60 000 000kr30 000 000kr2 000 000kr1 000 000kr3 000 000kr2 000 000kr2 000 000kr10 000 000kr2 000 000kr10 000 000kr7 000 000kr15 000 000kr300 000kr
Ränta:--------------
Anslutna långivare:182030-----18-2022--
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 - - Trustpilot 9.4 av 10 - - Trustpilot 9.6 av 10 -
Direktutbetalning:NejNejNejNejNejNejNejNejNejNejNejNejNejNej

Företagslån hjälper företag med kapitalbehov

Företag som vill behöver förbättra sin likviditet eller öka sin tillväxt kan använda sig av ett företagslån om pengarna i kassan inte räcker till.

Att bekosta ny utrustning, anställa personal och hyra lokaler kan vara påfrestande för företagets ekonomi, framför allt för mindre verksamheter. I dessa fall kan ett företagslån hjälpa till att effektivt stimulera tillväxten i företaget.

Idag kan du ansöka om både små och stora lån till företag, från bara några hundratusen kronor upp till tiotals miljoner. Återbetalningstiden varierar, men är vanligtvis upp till 5 år. Företagslån.nu är ett jämförelseverktyg för företag i behov av lån som hjälper dig att hitta passande villkor för just din verksamhet.

Vad kostar ett företagslån?

Hur mycket ett företagslån kostar varierar beroende på långivare, men också på företagets kreditvärdighet. De flesta lån till företag har nämligen en individuell räntesättning, vilket betyder att verksamhetens ekonomi påverkar räntan.

Bortsett från själva kostnaden för lånet kan även andra avgifter tillkomma, exempelvis uppläggningsavgift och aviavgift.

Ränta eller låneavgift

Räntan är den huvudsakliga kostnaden för lånet. Vissa långivare har en traditionell ränta, medan andra istället tar ut en fast procentuell låneavgift under hela amorteringstiden. Detta gör det enklare för företaget att planera sin ekonomi under löptiden.

Oavsett om företagslånet har en månadsavgift eller ränta är den i princip alltid baserad på företagets omsättning och betalningsförmåga. Ju bättre ekonomi företaget har, desto lägre blir kreditrisken och därmed även räntan.

Startavgift

En startavgift, även kallad uppläggningsavgift, kan tillkomma även i samband med företagslån. Beloppet kan antingen vara fast eller en viss procent av lånebeloppet. Startavgiften betalas bara en gång vid tecknandet av företagslånet.

Aviavgift

Aviavgiften är avgiften för den faktura som skickas ut månadsvis. Väljer du att betala tillbaka lånet med en e-faktura kan du många gånger slippa denna avgift.

Andra avgifter företagslån kan ha

Några andra avgifter som kan tillkomma när du tar lån till företag är:

 • Förtidslösen – En avgift du kan behöva betala om du väljer att lösa företagslånet i förtid.
 • Processavgift – Om du vill ångra en bindande låneansökan.
 • Förseningsavgift – Om du blir försenad med inbetalningen.

Vad krävs för att få ett företagslån?

Kraven för företagslån kan skilja sig en del beroende på långivare, men också beroende på lånebelopp. Här är några grundläggande krav företaget behöver uppfylla, oavsett företagsform.

1. Registrerat hos Bolagsverket

För att få ett företagslån måste företaget vara registrerat hos Bolagsverket. Företaget ska även ha en F-skattsedel som visar att näringsverksamheten betalar företagsskatt.

2. Bolagsform

Normalt sett är alla typer av företag välkomna att ansöka om företagslån, både enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag. Dock kan det finnas en del aktörer som enbart lånar ut pengar till en bolagsform, exempelvis aktiebolag.

3. Omsättning

Det är vanligt att långivare har specifika omsättningskrav för att kunna bevilja företagslån. Till exempel kan företaget behöva omsätta mellan 300 000 – 500 000 kronor per år.

4. Verksamhetstid

Ett annat vanligt krav är att företaget måste ha varit aktivt under en viss tidsperiod, exempelvis 6 månader. Detta för att långivaren ska ha möjlighet att bedöma kredithistoriken.

5. Säkerhet

De flesta företagslån kräver en säkerhet, till exempel i form av en fastighet eller annan egendom. Den vanligaste formen av säkerhet är dock att en eller flera företagsägare går i borgen för lånet. Borgensmannen eller männen blir då ansvariga för att lånet betalas tillbaka inom avtalad tidsperiod.

6. Företagskonto

Ett företagskonto är ett måste för alla företag som ansöker om företagslån. Det är till detta konto lånet betalas ut.

7. E-legitimation

Majoriteten av dagens låneprocesser är digitala. Detta har gjort att allt fler aktörer av säkerhetsskäl kräver att låntagare ska kunna använda sig av BankID. Både ansökan och skuldebrev signeras vanligtvis med BankID.

8. Betalningsanmärkningar

Det är inte omöjligt att få företagslån med betalningsanmärkningar, så länge företagets och borgensmannens ekonomi är ordnad i dagsläget. Anmärkningarna får dock sällan vara nyare än 6 månader och kommer dessutom att leda till en högre ränta.

9. Skulder hos Kronofogden

Företag med skulder hos Kronofogden kommer inte att få ett företagslån. Däremot kan några enstaka långivare acceptera skulder från Skatteverket.

Så ansöker du om lån till företag – 6 steg

Med tanke på att ansökningsprocessen majoriteten av dagens företagslån är digital är det enkelt att ansöka. Så här går det till:

1. Se över företagets finansieringsbehov

Är företagslån det enda alternativet eller finns det andra möjligheter att lösa situationen? Behöver du låna till något särskilt, exempelvis ny utrustning? Kartlägg företagets finansieringsbehov för att se över vilken låneform som passar bäst.

2. Jämför företagslån

Nästa steg är att jämföra lån till företag hos olika långivare. Eftersom lånekostnaden baseras på företagets betalningsförmåga kommer du inte att kunna se företagslånets kostnader i förväg. Med det sagt finns det vissa aktörer som har en fast låneavgift för alla företag, vilket gör det enklare att räkna på kostnaderna.

3. Förbered din ansökan

Nästa steg är att fylla i låneansökan och ange de person- samt företagsuppgifter långivaren behöver. Eftersom processen är helt digital kan du ansöka om lån när som helst under dygnet och att ansöka är helt kostnadsfritt. Signera din ansökan med BankID och skicka in.

4. Kreditupplysning

Långivaren kommer att ta en kreditupplysning på företaget samt på en eller flera borgensmän. Med hjälp av informationen i kreditupplysningen kan de göra en korrekt riskbedömning och avgöra om din ansökan bör bli godkänd och – i vissa fall – vad lånet kommer att kosta.

5. Få besked

Besked angående din ansökan får du vanligtvis samma dag. I beskedet finns information om huruvida ditt lån beviljats samt vad det kommer att kosta.

Ansöker du via en låneförmedlare skriver du under låneavtalet för det lån som passar dig och din verksamhet.

6. Långivaren betalar ut lånet

Om allt ser bra ut kommer långivaren att betala ut företagslånet till ditt konto så fort avtalet blivit signerat. Hur lång behandlingstiden för utbetalning är varierar beroende på långivare, men vanligtvis har du pengarna inom 1 – 3 arbetsdagar.

Företagslån med eller utan säkerhet i företaget

Idag finns det företagslån både med och utan säkerhet och det finns både för- och nackdelar med båda alternativen.

Med säkerhet i företaget

Företagslån med säkerhet kräver någon form av pant, precis som ett vanligt billån eller bolån. Syftet med säkerheten är att minska lånets risknivå, vilket skapar större trygghet för långivaren. Detta kan i sin tur göra räntan på företagslånet lägre.

Några vanliga former av säkerhet för företagslån är:

 • Fastighet – Om verksamheten äger en eller flera fastigheter går dessa att använda som säkerhet för lånet. Småföretagare kan i vissa fall använda en privat bostad som säkerhet.
 • Aktiepant – Här utgör aktier i bolaget panten för företagslånet. Detta innebär att långivaren har rätt dessa aktier om företaget inte kan återbetala lånet inom avtalad tid.
 • Immateriella rättigheter – Även ett varumärke eller patent går att använda som pantsättning för lån. Denna säkerhet passar främst företag som jobbar med innovation inom exempelvis IT eller teknik.
 • Företagsinteckning – En pant i form av lös egendom, till exempel kundfordringar eller varulager. Här tillkommer dock en stämpelskatt motsvarande 1 procent av företagsinteckningens belopp.

Utan säkerhet i företaget

Det finns företagslån som inte kräver en säkerhet i företaget. Istället utgör personlig borgen den enda säkerheten för lånet.

Personlig borgen betyder att företagets ägare (alternativt ett moderbolag) agerar borgensman för lånet och blir betalningsansvarig om företaget drabbas av betalningssvårigheter. Vanligtvis krävs en eller två borgensmän, beroende på företagslånets storlek.

Det finns en del saker som kännetecknar företagslån utan säkerhet i företaget:

 • Låga lånebelopp – För att minska kreditrisken brukar företagslån utan säkerhet generellt sett vara ganska små. Lånebeloppet brukar sällan överstiga 500 000 kronor.
 • Korta löptider – Lägre lånebelopp brukar läggas upp på kortare låneperioder. Amorteringstiden för företagslån börjar vanligtvis på någon månad och sträcker sig upp till omkring fem år som mest.
 • Högre kostnader – Ett företagslån som saknar säkerhet kommer i de allra flesta fall att vara dyrare än ett lån med säkerhet. Risken med utlåningen ökar, vilket också påverkar kostnaden för lånet.
 • Smidigare handläggning – Mindre företagslån utan säkerhet kräver sällan kompletterande dokument och detaljerade affärsplaner. Istället är ansökningsprocessen helt digital och pengarna betalas ut inom några få arbetsdagar.

Finns det företagslån för olika företagsformer?

Vanligtvis kan alla företagsformer ansöka om företagslån. Dock kan dock finnas en del skillnader beroende på om du har en enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag.

Enskild firma

Enskilda firmor kan ha svårare att få företagslån än större bolag eftersom många av dem har en relativt låg omsättning. Dessutom är kraven på en stabil ekonomi ännu striktare, då företagslånet tecknas i firmaägarens namn. Enskilda firmor är nämligen inte juridiska personer.

Du som har en enskild firma har alltid personligt ansvar för firmans eventuella skulder. I juridisk mening är företagets ekonomi din ekonomi. Har företaget inte möjlighet att betala tillbaka företagslånet blir du betalningsskyldig.

Aktiebolag

Många aktiebolag väljer att ansöka om företagslån för att expandera sin verksamhet. Vid företagslån för aktiebolag krävs ofta en personlig borgen av en eller flera företagsägare. Andra former av säkerhet kan vara fastigheter eller andra tillgångar.

Du som driver ett aktiebolag är inte personligt ansvarig för skulder (om du inte går i borgen för lånet), till exempel i samband med företagslån. Detta beror på att bolaget klassas som en juridisk person.

Handelsbolag

I ett handelsbolag kräver har bolagsmännen personligt ansvar för handelsbolagets avtal och skulder, precis som i en enskild firma.

Genom att ha en säkerhet för företagslånet, till exempel en privat fastighet, kan handelsbolag öka sina chanser att få lån. Personlig borgen kan också vara ett alternativ, dock är bolagsmännen redan betalningsansvariga för eventuella skulder i företag.

Bolagsmännen i ett handelsbolag ansvarar alltid för företagets ekonomi, inklusive skulder, trots att bolaget klassas som en juridisk person.

Andra alternativ till företagslån

Företagslån är inte det enda finansieringsalternativet för företag. Nedan presenterar vi tre andra tillvägagångssätt för att förse företaget med kapital.

Sälja fakturor (factoring)

Ett bra alternativ till företagslån är factoring, det vill säga att belåna eller sälja verksamhetens fakturor. På så sätt är det möjligt att snabbt få in pengar i verksamheten och på så sätt förbättra kassaflödet.

Det finns i huvudsak två olika typer av factoring:

 • Fakturabelåning – Innebär att du lånar pengar från ett factoringbolag med kundfakturorna som säkerhet. Du kan belåna delar av eller hela fakturan med en ränta som dels baseras på belåningsgraden, men också på risknivån.
 • Fakturaköp – Företaget säljer sina obetalda fakturor till så kallade factoringbolag. För varje såld faktura betalar företaget en procentuell avgift, till exempel mellan 1 – 3 procent, av fakturabeloppet.

Företagskort

Ett företagskort kan vara ett flexibelt alternativ till ett lån. Kortet är nämligen knutet till en kredit som du utnyttjar varje gång du använder kortet. Alla köp du gör samlas sedan på en månadsfaktura. När du betalat fakturan fylls kreditutrymmet på så att du kan använda det på nytt.

Företagskort kan vara en bra lösning för företag som vill få ett jämnt betalningsflöde i verksamheten. Du får dessutom bättre koll på företagets utgifter och driver du enskild firma blir det enklare att skilja mellan företagets och dina privata utgifter.

Privatlån

Att få lån till ett nystartat företag kan vara svårt på grund av den höga utlåningsrisken. Några enstaka aktörer kan i vissa fall erbjuda så kallade starta eget-lån om företaget kan presentera en stark affärsidé, tydlig affärsplan och budget.

Ett alternativ för startups som behöver extra kapital är ett helt vanligt privatlån. Eftersom privatlån saknar säkerhet går det bra att använda till det du behöver, exempelvis för att finansiera grunden för ett nytt företag.

Företaget kan inte få ett privatlån, utan det är du som privatperson som ansöker och ansvarar för lånet. Därmed krävs det att du har en god kreditvärdighet och att du har en stabil inkomst.

Här på Lånjakt.se kan du enkelt jämföra marknadens bästa privatlån. Ta gärna hjälp av en låneförmedlare för att enklare hitta passande lånevillkor.

Privat utlåning

Den som driver en enskild firma kan faktiskt låna ut sina privata pengar till företaget och dessutom tjäna ränta på utlåningen. Här slipper du kreditprövningen, men räntan för lånet måste ändå följa marknadsräntan, vilket anses vara reporäntan plus några extra procent.

Viktiga saker att tänka på innan du lånar

Innan du väljer att ansöka om företagslån finns det en del saker som kan vara bra att tänka på.

1. Bindande låneansökan

En del långivare kan ha bindande ansökningar, vilket innebär att du genom att godkänna en ansökan är bunden till lånet. Visserligen brukar det gå att ångra sig i efterhand, men då kan en dyr avgift tillkomma.

2. Håll utkik efter höga kostnader

Eftersom kostnaderna för företagslån varierar en hel del kan det vara svårt att jämföra. Vissa lån har en fast avgift, andra har en individuell ränta. En del långivare tar ut höga uppläggningsavgifter medan andra saknar avgifter över huvud taget.

Se därför till att undersöka kostnaderna för företagslånet noggrant innan du skriver under låneavtalet. Jämför alltid lånets effektiva ränta för att få en realistisk överblick av kostnaden.

Tips! Här kan du lära dig mer om hur låneränta för företagsfinansiering fungerar.

3. Jämför företagslån via låneförmedlare

Det bästa sättet att hitta ett billigt företagslån är att ansöka via en låneförmedlare. På så sätt kan du jämföra företagslån från flera aktörer med bara en ansökan och kreditupplysning. Det gör det enkelt att jämföra kostnader och lånevillkor.

Vi rekommenderar följande låneförmedlare för företagslån:

 • Lendo – Jämför mindre företagslån upp till 2 miljoner kronor från 18 långivare.
 • Krea – Förmedlar företagslån upp till 30 miljoner kronor från 24 långivare.
 • Fakturino – Jämför företagslån upp till 60 miljoner kronor från 20 långivare.

4. Lägre kostnader med säkerhet

En säkerhet minskar risken med utlåningen och gör att du kan få ett billigare företagslån. Därmed kan det vara en god idé att ha en säkerhet, även om det inte är ett krav.

5. Factoring bättre för kassaflödet

Om företaget framför allt behöver förbättra kassaflödet i verksamheten kan factoring vara ett bättre alternativ än ett företagslån. Genom att sälja eller belåna fakturor kan företaget snabbt frigöra kapital och stärka likviditeten.

6. Justera månadskostnaden

Om du räknar på ditt företagslån och inser att månadskostnaden är för hög kan du testa att justera lånets löptid. En längre löptid ger nämligen en lägre månadskostnad och tvärtom.

Dock blir företagslånet dyrare i slutändan eftersom du kommer att behöva betala fler avgifter alternativt högre ränta. I vår guide kan du läsa mer om hur du väljer rätt löptid för ditt lån.

7. Företagslån utan UC

Om både du och ditt företaget vill undvika UC-förfrågningar kan du ansöka om ett företagslån utan UC. Då kommer förfrågningen enbart att vara synlig hos det kreditupplysningsföretag som används, vilket i det här fallet är Bisnode eller Creditsafe.

Två exempel på företagslån utan UC är:

 • Froda – Låna upp till 2 miljoner kronor utan UC-kontroll och med anmärkningar.
 • Qred – Lån upp till 1 miljon kronor utan UC och med återbetalning via Swish.
 • Mynt – Företagslån upp till 3 miljoner kronor, även utan personlig borgen.

Vanliga frågor och svar

Kostnaden för företagslån varierar beroende på långivare. Lånet kan ha en fast, procentuell månadsavgift eller en rörlig ränta som sätts individuellt efter företagets betalningsförmåga.

När du jämför företagslån bör du ta hänsyn till alla kostnader, inte bara ränta. Detta eftersom många lån kan marknadsföras som ”räntefria”, men ha väldigt höga avgifter.

Ett företagslån kan vara svårt att få om du har ett helt nystartat företag. Med det sagt finns det några aktörer som kan erbjuda mindre lån till startups om de kan visa upp en hållbar affärsplan.

Nej, alla företagslån kräver inte en säkerhet, men i dessa fall brukar lånebeloppen vara ganska låga. Vid större lån krävs i princip alltid en säkerhet i form av personlig borgen, egendom eller fastigheter.

Ja, hos vissa långivare är din ansökan faktiskt bindande. Undersök detta innan du ansöker, annars kan du behöva betala dyra avgifter om du ångrar dig i efterhand.

I många fall betalas företagslånet ut samma dag som det blivit beviljat. Detta innebär att du kan ha pengarna samma dag om du ansöker tidigt på morgonen. Oftast brukar det dock ta mellan 1 – 2 arbetsdagar.

Ja, många långivare beviljar företagslån till fastighet. Företag kan vara i behov av fastigheter för lagerutrymme, kontor eller bara som affärsidé. Det brukar även gå bra att använda företagslån för att renovera befintliga fastigheter.

Ja, om du har ett nystartat företag kan du som företagsägare alltid ansöka om ett privatlån och investera pengarna i verksamheten.

Kriterierna för att få lån skiljer sig mellan olika långivare. Några grundläggande krav brukar vara att företaget ska vara registrerat i Sverige, inneha F-skattsedel och kunna uppvisa en viss omsättning.

Ja, det finns aktörer som erbjuder företagslån trots betalningsanmärkningar. Dock krävs det att företaget har en god ekonomi i övrigt.

Vanligtvis är alla företagsformer välkomna att ansöka, men det långivare som kan ha restriktioner kring exempelvis enskilda firmor.

Vi hjälper våra kunder att hitta bästa företagslånet

4,9 av 5 baserat på 24 omdömen

 • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.