Jämför billigaste räntan på billån

I tabellen nedan kan du jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla billån.
Advisa logga Till ansökan lendo Till ansökan Zmarta Till ansökan blipp Till ansökan Lendify Till ansökan sambla logotyp Till ansökan Enklare Till ansökan OKQ8 Till ansökan Bank Norwegian Till ansökan Till ansökan
Långivare:AdvisaLendoZmartaBlippLendifySamblaEnklareOKQ8 BankBank NorwegianMarginalen Bank
Belopp:5 000 - 600 000kr10 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr50 000 - 1 500 000kr20 000 - 500 000kr5 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr20 000 - 35 000kr5 000 - 600 000kr25 000 - 500 000kr
Ränta:3.06 - 29.99 %2.95 - 29.95 %2.95 - 27 %6.45 %2.95 - 17 %3.06 - 29.99 %2.95 - 29.5 %3.89 - 7.89 %5.99 - 23.99 %3.5 - 18.95 %
Anslutna långivare:404038--4035---
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 4.8 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 3.6 av 10 Trustpilot 6.4 av 10 Trustpilot 7.4 av 10
Direktutbetalning:NejNejNejJaJaNejNejNejNejNej

Hur hittar jag billigaste billån?

Det är mycket vanligt att finansiera sitt bilköp med ett lån. Och det finns många långivare som står villiga att erbjuda dig sina bästa räntor och villkor.

Lyckligtvis är det relativt enkelt att hitta det billigaste billånet idag, mycket tack vare de låneförmedlare som vi recenserat ovan. De samarbetar med många bra långivare och banker, tar bara en kreditupplysning och ger dig ett snabbt svar på din ansökan.

Innan du bestämmer dig för hur du ska finansiera din nya bil bör du dock vara medveten om vilka alternativ du har. Billån kan nämligen betyda flera olika saker.

Billån med säkerhet är ofta billigare

När du tittar på bil hos en bilhandlare erbjuder de ofta skräddarsydda och extra förmånliga finansieringslösningar i samarbete med en bank.

Dessa lån är kopplade till en vis bilmodell och gäller i många fall bara nyare bilar. Du kan alltså inte ta ett billån hos en bilhandlare och därefter använda pengarna för att finansiera ett bilköp av en privatperson.

Billån med krav på säkerhet förekommer dock även hos andra långivare som erbjuder billån, inte bara hos bilhandlare. Blipp är ett bra exempel som även erbjuder lån till bil med restvärde.

Du måste betala kontantinsatsen

Köper du en bil av en bilhandlare måste du i regel ha en säkerhet för lånet, i det här fallet bilen du köper. Då krävs det även att du själv kan finansiera kontantinsatsen på 20 procent av bilens värde. Den får du med andra ord inte låna till.

Fördelen med denna typ av billån är att lånet i regel blir billigare eftersom det trots allt finns en säkerhet. Samtidigt blir det även en säkerhet för dig som lånar pengarna.

Nackdelen är att det kräver en större summa pengar. Ska du köpa en bil för 300 000 kronor behöver du alltså kunna betala 60 000 kronor i kontantinsats.

Blancolån ger dig valfrihet, men också högre ränta

Ett blancolån, även kallat privatlån, är ett lån utan säkerhet. Det betyder att lånet inte är knutet till en säkerhet (i det här fallet en bil) utan till dig som person.

Detta innebär också att du inte behöver betala de där 20 procenten av bilens värde ur egen ficka. Kort sagt kräver inte detta lån någon kontantinsats.

Många låneförmedlare erbjuder ”billån”, men i själva verket är det ett helt vanligt privatlån du tar. Och i vissa fall behöver du inte ens berätta vad du planerar använda pengarna till. Här kan du jämföra alla privatlån.

Fördelen med lån utan säkerhet är att du kan finansiera hela bilköpet utan krav på säkerhet. Du kan dessutom köpa vilken bil du vill, även av privatpersoner.

Nackdelen är dock att räntan för blancolån i regel alltid är högre. De är med andra ord inte det billigaste alternativet, även om de i vissa fall kanske är det enda.

Hur mycket billigare blir billånet? – Exempel

Ovan nämnde vi att billån där bilen fungerar som säkerhet normalt sett är billigare. Här är det vanligt att räntan ligger på omkring 3 procent, medan räntan för blancolån ofta hamnar runt 5 – 6 procent.

Och även om det bara skiljer några få procentenheter, kan detta skapa stora skillnader i totalkostnaden för lånet.

Här kommer två exempel som visar hur vi menar.

Prisexempel för billån med säkerhet

Lånebelopp:200 000 kr
Löptid:36 mån
Nominell ränta:3%
Uppläggningsavgift:500 kr
Aviavgift:25 kr/mån
Effektiv ränta:3,51%
Månadskostnad:6 081 kr
Total lånekostnad: 10 649 kr
Observera att exemplet använder rak amortering.

Prisexempel för billån utan säkerhet

Lånebelopp:200 000 kr
Löptid:36 mån
Nominell ränta:5%
Uppläggningsavgift:500 kr
Aviavgift:25 kr/mån
Effektiv ränta:5,59%
Månadskostnad:6 414 kr
Total lånekostnad: 16 817 kr
Observera att exemplet använder rak amortering.

Visst är det möjligt att få en lägre ränta på ett blancolån, men då krävs det ofta en mycket god kreditvärdighet. Här kan du läsa mer om kreditvärdighet och hur du kan förbättra den.

Jämför långivare för att hitta lägsta räntan

Det första du behöver göra är att bestämma dig för vilket billån som passar dina behov och din ekonomi bäst – ett lån med eller utan säkerhet.

Har du bestämt dig för att låna till hela kostnaden för bilen kan du välja någon av låneförmedlarna Advisa, Zmarta eller Lendo. Deras billån är blancolån och kräver därmed ingen kontantinsats.

Kom bara ihåg att denna typ av lån i princip alltid har en högre ränta än lån med säkerhet. Har du möjlighet att låna med säkerhet rekommenderar vi att du gör det istället.

så hittar du billigaste billån

Så går det till att jämföra billån hos en låneförmedlare

De låneförmedlare vi nämnt i den här guiden fungerar på samma sätt. På deras respektive hemsidor hittar du kategorin ”Billån”, och under den fyller du snabbt och enkelt i:

  • Önskat lånebelopp
  • Önskad återbetalningstid
  • Personuppgifter

När du skickat in din ansökan tar låneförmedlaren kontakt med sina samarbetspartners (långivarna) som snart återkommer med sina bästa låneerbjudanden till dig.

Endast en kreditupplysning tas, trots att flera långivare kontaktas. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att din kreditvärdighet ska påverkas negativt när du ansöker hos flera långivare samtidigt.

Låneförmedlare är gratis att använda och du behöver inte gå vidare med något av de erbjudanden du får. Det gör att du med fördel kan använda låneförmedlare för att undersöka dina möjligheter inför ett bilköp.

Grunden till en bra bilaffär

När du lånar en större summa pengar är det alltid viktigt att göra en grundlig jämförelse innan du bestämmer dig för en långivare.

Det som verkar som en bra affär kan i själva verket bli en flera tusenlappar dyrare historia i slutändan. Om du inte tagit dig tid att jämföra och läsa villkoren vill säga.

För att göra en lyckad bilaffär ska du inte bara välja en bra bil, utan också en bra finansieringslösning. Börja därför med att jämföra lån hos en låneförmedlare. Var dock noggrann med att läsa på om vad du får för effektiv ränta innan du skriver på låneavtalet.

Checklista: 5 steg för att sänka lånekostnaden

Ta inga förhastade beslut, utan gör din hemläxa innan du lånar till en bil.

Här är fem punkter att bocka av för att säkerställa att du hittar det billigaste billånet för dig.

1. Budgetera

En sammanställning av vad du egentligen har råd med är A och O för att undvika att hamna i ekonomisk knipa i framtiden. Gör en budget över hur mycket bilen får kosta, och hur mycket du är beredd att betala i ränta för lånet.

2. Lån med eller utan säkerhet?

Bestäm dig för vilken typ av billån som passar dig bäst, lån med eller utan säkerhet. Kom ihåg att ett lån med säkerhet i regel har lägre ränta.

3. Välj en bra låneförmedlare

Advisa, Lendo och Zmarta är tre bra låneförmedlare. Oavsett vilken av de här tre tjänsterna du väljer kan du vara säker på att du får en högkvalitativ tjänst, med bra kundomdömen och många anslutna långivare.

4. Läs det finstilta

Ett erbjudande som ser för bra ut för att vara sant är ofta det. Var noga med att läsa på om vad det tillkommer för avgifter och annat som bidrar till totalkostnaden för billånet. Det är den effektiva räntan som är intressant, inget annat.

5. Slå en pling till din bank

Du har hittat den perfekta långivaren som är beredd att låna ut den summa du vill låna, till en bra ränta. Klart för att skriva på? Nja, slå din egen bank en signal först.

Är du en trogen kund med ordnad ekonomi finns faktiskt chansen att de gärna vill låna ut pengarna till dig med lika bra eller bättre villkor som långivaren du har hittat genom låneförmedlaren.

Vanliga frågor och svar

Det går inte säga vilken långivare som kommer att ge dig det billigaste billånet. Detta beror nämligen på vilken typ av lån du tar, men också på din personliga ekonomiska situation.

Det bästa du kan göra är att använda en låneförmedlare som hjälper dig jämföra flera banker och långivare. Sedan kan du välja den aktör som ger dig bäst räntevillkor.

Du själv måste ta beslutet om den ränta du erbjuds är bra eller om den är för hög. Långivare kommer att erbjuda individuella räntor, så det bästa sättet att se vad en normal ränta är för just dig är att jämföra flera långivare.

Om det är ett billån av typen blancolån du vill ta är det bästa att använda sig av en låneförmedlare, exempelvis Advisa, som låter dig jämföra många långivare med blancolån.

Det går också att ta ett billån hos bilhandlare om du ska köpa en ny bil, men då krävs i regel en kontantinsats. Ett tredje alternativ är billån med restvärde som erbjuds av Blipp

Det kan kännas osäkert och svårt att veta vad ett billån egentligen kostar i slutändan. Många långivare gör det krångligare än nödvändigt att se den effektiva räntan för lånet, så det skadar inte att själv göra en kalkyl innan du skriver på.

Vi hjälper våra kunder att hitta billiga billån

4,9 av 5 baserat på 16 omdömen

  • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

    - Marknadsansvarig, redaktör

    Avatar für Marcello Rongione

    Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.