Jämför utvalda billån

I tabellen nedan kan du jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla billån.
Advisa logga Till ansökan lendo Till ansökan Enklare Till ansökan sambla logotyp Till ansökan Zmarta Till ansökan Likvidum Till ansökan direkto Till ansökan Freedomfinance Till ansökan Klara lån Till ansökan lånekoll Till ansökan
Långivare:AdvisaLendoEnklareSamblaZmartaLikvidumDirektoFreedom FinanceKlara LånLånekoll
Belopp:5 000 - 600 000kr10 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr10 000 - 600 000kr10 000 - 500 000kr5 000 - 600 000kr2 000 - 150 000kr10 000 - 600 000kr
Ränta:3.06 - 29.99 %2.95 - 29.95 %2.95 - 29.5 %3.06 - 29.99 %2.95 - 27 %2.95 - 29.95 %2.95 - 29 %2.95 - 29.90 %9.48 - 39.5 %2.90 - 26 %
Anslutna långivare:40403540382221351130
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.8 av 10 Trustpilot 9 av 10 Trustpilot 7.8 av 10 Trustpilot 9.4 av 10
Direktutbetalning:NejNejNejNejNejNejNejNejNejNej

Så tar du ett billån med säkerhet

De flesta behöver finansiera ett bilköp med ett lån, antingen med eller utan säkerhet.

Fördelen med billån med säkerhet är att du kan bli erbjuden en lägre ränta än om du tar ett lån utan säkerhet. Å andra sidan kommer du bli tvungen att betala en kontantinsats.

Vad innebär det att låna med bilen som säkerhet?

Om du vill ta ett billån med säkerhet kan du ansöka om att finansiera 80 procent av bilens kostnad med ett lån. Resterande 20 procent måste du finansiera själv, och det är det som kallas för kontantinsats.

Exempel: Du har hittat en bil du vill ha som kostar 100 000 kronor. När du ansöker om ett billån med bilen som säkerhet och beviljas det får du själv stå för 20 000 kronor av priset, och låna 80 000 kronor som du betalar tillbaka under lånets löptid.

Eftersom du använder bilen som säkerhet kan långivaren ofta erbjuda ett billigare billån. Då det trots allt finns en säkerhet för lånet minskar nämligen kreditrisken.

Kontantinsatsen skyddar dessutom långivaren från stora värdeminskningar, vilket ökar säkerheten ytterligare.

Inte bara hos auktoriserade återförsäljare

Tidigare har billån med säkerhet nästan uteslutande varit förknippade med att köpa en ny eller bättre begagnad bil hos en auktoriserad återförsäljare.

De har sina egna låneerbjudanden som de vill att du ska utnyttja och godkänner inte lån med säkerhet som du har tagit hos externa aktörer. Om du inte velat finansiera bilköpet med deras egna lån har du varit utlämnad till att ta ett privatlån.

Företaget Blipp, som vi valt ut som en rekommenderad aktör i den här artikeln, har dock gjort det möjligt att ta billån med säkerhet även om du köper bilen av en privatperson. Här kan du även låna till bil med restvärde.

Att köpa en begagnad bil av en privatperson på Blocket och finansiera det med ett billån med säkerhet är något helt nytt. Och det kan vara en mycket bättre affär än andra alternativ.

Finansiera bilköp av privatperson med lån utan säkerhet

Alternativet till lån med bilen som säkerhet är ett privatlån utan säkerhet, även kallat blancolån.

Många låneförmedlare, som Enklare och Lendo, erbjuder möjligheten att ansöka om billån via dem, men deras billån är i själva verket privatlån.

Detta innebär att du inte behöver betala 20 procent i kontantinsats och att du lånar till hela bilens värde. Därefter betalar du av det som vilket lån som helst.

Fördelen med privatlån för bilköp är att du inte behöver lämna någon kontantinsats. Nackdelen är att blancolån i regel har högre ränta. Men trots det kan ett blancolån ändå många gånger vara en bra finansieringslösning vid bilköp, särskilt om du får bra villkor på billånet.

Tips! Genom att använda en låneförmedlare får du snabbt svar på vilken ränta olika långivare är villiga att erbjuda dig för ditt bilköp.

Billån med säkerhet vs blancolån: För- och nackdelar

Nu när du vet vad du har för alternativ när du ska låna till ett bilköp återstår frågan: lån med säkerhet eller blancolån?

Valet är i dina händer, men här är några för- och nackdelar med de båda alternativen.

Billån med säkerhet har lägre ränta, men krav på kontantinsats

Ett billån med säkerhet kommer också med olika krav. Hos en auktoriserad återförsäljare är kravet att du måste välja en av deras bilmodeller, vilket förstås är mycket begränsande.

Även hos Blipp, som erbjuder billån med säkerhet vid köp av privatperson, finns det krav. Bilen du köper får inte vara äldre än 6 år och får ha gått max 12 000 mil. Den ska vidare ha max 400 hk, även om undantag kan göras.

Fördelen med billån med säkerhet är också något många upplever som en nackdel, nämligen att du måste kunna lägga 20 procent av priset i kontantinsats.

För att summera finns det alltså både för- och nackdelar med billån med säkerhet:

 • Du får lägre ränta än med ett blancolån
 • Får du problem att betala av lånet kan du sälja bilen, bilens värde är din ekonomiska säkerhet
 • Kontantinsats på 20 procent krävs
 • Krav på bilen ställs – du kan inte välja vilken bil som helst

Blancolån har högre ränta, men ingen kontantinsats

Blancolånet löser de delar som kan upplevas som nackdelar med ett billån med säkerhet, men tillför också några nya nackdelar.

Dels får du nästan alltid högre ränta om du använder dig av ett blancolån för att finansiera ett bilköp. Och dels har du inte någon säkerhet för lånet vilket potentiellt kan innebära stora bekymmer för dig om du inte har råd att betala tillbaka lånet.

Sammanfattning

Det är få förunnat att kunna finansiera köp av en ny bil helt ur egen ficka, de flesta behöver ta lån i en eller annan form.

Billån med säkerhet är ofta fördelaktigt då det ger dig både säkerhet och lägre ränta, men det kommer med krav.

Du har inte friheten att välja exakt den bil du vill ha, utan både auktoriserade bilförsäljare och Blipp kräver att du väljer en bil som uppfyller deras krav. Dessutom måste du betala 20 procent av värdet själv som säkerhet – något inte alla har möjlighet till.

Alternativet är att finansiera bilköpet med blancolån, vilket ger dig friheten att välja vilken bil du vill och utan krav på säkerhet. Räntan blir dock nästan alltid högre med blancolån och du har ingen säkerhet.

Vanliga frågor och svar

Ett billån med bilen som säkerhet innebär att använder bilen som säkerhet för lånet. Tar du ett lån för att finansiera bilen måste du därmed betala en del av bilens kostnad ur egen ficka och du äger inte bilen förrän lånet är löst.

Det beror på vilken långivare du vänder dig till, men de vanligaste minimikraven är att du ska vara myndig, folkbokförd i Sverige, skuldfri hos Kronofogden och ha en inkomst på åtminstone 100 000 kronor om året. Att ha en medsökande på lånet bidrar också till att du får ta en större summa pengar i billån till lägre ränta.

I regel, ja – alla lån med säkerhet är generellt sett billigare än de utan, och det gäller även för billån.

Eftersom lånet är kopplat till bilen kan långivaren begära att du säljer den om du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet. Därmed minskar kreditrisken och även räntan.

Enligt oss erbjuder Blipp det bästa billånet för dig som vill ta ett billån med säkerhet och ändå kunna köpa bil på begagnat-marknaden.

Blipp hjälper dig genom hela ansökningsprocessen och erbjuder samma låga ränta till alla sina kunder.

Ja! Låneförmedlare som Enklare och Lendo erbjuder dig att jämföra långivare och banker med endast en kreditupplysning. De här aktörerna är inriktade på blancolån, så de billån du tar via dem är lån utan krav på säkerhet.

Vi hjälper våra kunder att hitta billån med bilen som säkerhet

4,8 av 5 baserat på 30 omdömen

 • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.