Jämför alla låneförmedlare

I tabellen nedan kan du jämföra lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla låneförmedlare.
sambla logotyp Till ansökan Advisa logga Till ansökan Enklare Till ansökan lendo Till ansökan Zmarta Till ansökan Likvidum Till ansökan Klara lån Till ansökan direkto Till ansökan Freedomfinance Till ansökan Axo Finans Till ansökan
Långivare:SamblaAdvisaEnklareLendoZmartaLikvidumKlara LånDirektoFreedom FinanceAxo Finans
Belopp:5 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr10 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr10 000 - 600 000kr2 000 - 150 000kr10 000 - 500 000kr5 000 - 600 000kr5 000 - 600 000kr
Ränta:3.06 - 29.99 %3.06 - 29.99 %2.95 - 29.5 %2.95 - 29.95 %2.95 - 27 %2.95 - 29.95 %9.48 - 39.5 %2.95 - 29 %2.95 - 29.90 %2.95 - 26 %
Anslutna långivare:40403540382211213530
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 7.8 av 10 Trustpilot 9.8 av 10 Trustpilot 9 av 10 Trustpilot 8.8 av 10
Direktutbetalning:NejNejNejNejNejNejNejNejNejNej

Guide: Därför ska du använda en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten för att hitta billiga lån är att ansöka via en låneförmedlare. Det här är en tjänst som tillåter dig att jämföra flera lån med bara en ansökan, helt kostnadsfritt dessutom.

Nedan ska vi titta närmare på hur en låneförmedlare fungerar och hur de kan hjälpa dig att hitta den lägsta räntan.

Vi går också igenom hur ansökan går till och vad som kan vara bra att tänka på när du jämför låneförmedlare.

loggor på låneförmedlare - bästa låneförmedlaren just nu

Vad är en låneförmedlare?

Enkelt förklarat är en låneförmedlare en slags mellanhand mellan en långivare och låntagare.

De samarbetar med flera långivare och banker för att hjälpa dem att hitta kunder, men också göra det enklare för låntagare att hitta lån.

När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare kommer din ansökan att behandlas av de långivare som är anslutna till tjänsten. Varje långivare får sedan möjlighet att erbjuda dig ett lån med en ränta som motsvarar din ekonomi.

Många låneförmedlare idag har fler än trettio samarbetspartners – ibland fler. Därmed kan du som ansöker få många olika låneförslag med bara en ansökan och kreditupplysning. Det ger dig goda chanser att hitta en låg ränta.

Vad tjänar jag på att använda en låneförmedlare?

Som du säkert redan förstår finns det många fördelar med att använda en låneförmedlare. Här är tre av de allra främsta.

Enklare att hitta låga räntor

Eftersom låneförmedlare ofta samarbetar med en rad olika långivare har du goda chanser att hitta ett lån med låg ränta.

Om du ansöker om lån hos första bästa långivare riskerar du att missa bättre lånevillkor på annat håll. Men tack vare låneförmedling kan du minimera denna risk, framför allt om låneförmedlaren har många samarbetspartners.

Bara en kreditupplysning

Oavsett hur många långivare och banker låneförmedlaren samarbetar med registrerar de bara en kreditupplysning.

Samma upplysning blir sedan tillgänglig för alla anslutna långivare för att underlätta deras kreditbedömning.

Kort sagt kan du jämföra många lån utan att behöva belasta ditt kreditbetyg med många förfrågningar.

Viktigt! Det registreras alltid bara en kreditupplysning, men i vissa fall kan du få så kallade omfrågandekopior. Ett vanligt missförstånd är att omfrågandekopior är detsamma som kreditupplysningar, men så är det inte. Omfrågandekopior påverkar inte ditt kreditbetyg.

Kostnadsfritt och inte bindande

Att ansöka om lån via en låneförmedlare är helt kostnadsfritt. Din ansökan är dessutom inte bindande, vilket betyder att du inte är skyldig att teckna ett lån bara för att du har ansökt.

Om du ångrar dig eller är missnöjd med dina låneerbjudanden kan du alltid tacka nej, helt utan förpliktelser.

Därför är låneförmedlare gratis

Att ansöka om lån via en låneförmedlare är faktiskt helt gratis.

Det är inte heller bindande, vilket betyder att du kan tacka nej till alla låneförslag om du ångrat dig eller om du inte är nöjd med räntan du blivit erbjuden.

Men hur kan det vara så, då? Vad tjänar låneförmedlarna egentligen pengar på om de inte tar betalt av dig som kund?

Jo, de tjänar helt enkelt provision av de anslutna långivarna varje gång de framgångsrikt förmedlat ett lån. Men för dig som ansöker fortsätter tjänsten att vara helt gratis, från ansökan till utbetalning.

Naturligtvis får du även samma ränta som om du skulle ansökt direkt hos långivaren. Vissa långivare kan lägga på en uppläggningsavgift vid låneförmedling, men det är ovanligt.

Så enkelt är det att använda en låneförmedlare

Har du aldrig tidigare använt dig av en låneförmedlare kan det vara bra att känna till hur ansökningsprocessen går till.

1. Bestäm dig för en låneförmedlare

Steg ett är förstås att hitta en passande låneförmedlare. Det gör du enklast genom att jämföra villkor, räntor och framför allt – samarbetspartners.

Ju fler långivare och banker som är anslutna till tjänsten, desto bättre är dina chanser att hitta ett billigt lån.

2. Fyll i din ansökan

Nästa steg är att fylla i din ansökan. Det gör du i ansökningsformulär på låneförmedlarens hemsida. Här anger du:

 • Önskat lånebelopp och löptid
 • Syfte med lånet
 • Om du har en medlåntagare
 • Person- och kontaktuppgifter

Du signerar din ansökan med ditt BankID. På så sätt kan ingen obehörig använda din identitet för att söka lån.

3. Dags för kreditprövning

När du skickat in din ansökan kommer låneförmedlaren att hämta en kreditupplysning. Detta är obligatoriskt vid alla lån och något du inte kan komma ifrån.

Upplysningen sker vanligtvis via Upplysningscentralen och innehåller information om dina inkomster, utgifter och annat som kan påverka din betalningsförmåga. Den blir sedan tillgänglig för alla anslutna långivare.

Hur många långivare som är anslutna till låneförmedlaren spelar ingen roll – låneförmedlaren registrerar enbart en upplysning per ansökan.

4. Långivarna går igenom din ansökan

När långivarna fått tillgång till både ansökan och kreditunderlag får de själva avgöra om de vill erbjuda dig ett lån eller inte.

Tänk på att långivarna inte är skyldiga att återkomma med ett låneerbjudande. De kan också välja att avstå om de anser att utlåningen utgör för stor risk.

5. Du får dina besked

Dina första svar får du oftast samma dag, lite beroende på när du ansöker.

Oftast kommer låneförmedlaren att meddela dig via mejl eller SMS när du fått ett nytt lånebesked. Du får sedan tillgång till samtliga erbjudanden via ditt personliga konto.

Tänk på! Tacka inte ja till första bästa lån. Vissa långivare har nämligen en längre handläggningstid än andra. Vänta därför minst 24 timmar innan du börjar jämföra dina alternativ.

6. Granska dem i lugn och ro

Nästa steg är att gå igenom de erbjudanden du fått. Du behöver inte ha bråttom – de flesta erbjudanden är giltiga i 30 dagar.

Även om räntan och avgifterna är viktiga, finns det en del andra saker som kan vara bra att titta på, till exempel:

 • Förmåner. Många långivare, särskilt inom privatlån, erbjuder förmåner i form av till exempel kostnadsfria låneförsäkringar eller amorteringsfria månader.
 • Kundrecensioner. Läs gärna omdömen från tidigare kunder för att bilda dig en bättre bild av långivaren och deras service.
 • Support. En bra supportavdelning är viktigt för många lånekunder. Undersök därför kontaktalternativ såväl som öppettider.

7. Tacka ja – eller nej

Om väljer att tacka ja till ett lån kan du skriva under det bifogade låneavtalet omedelbart. Detta gör du vanligtvis med BankID och inom några dagar har du pengarna på kontot. Ångrar du dig har du alltid 14 dagars ångerrätt.

Hittar du inga passande lån kan du välja att tacka nej till samtliga, helt utan extra kostnader eller andra skyldigheter.

Kom ihåg! Låneavtalet är mellan dig och den långivare du väljer att låna av. Efter att du signerat skuldebrevet har låneförmedlaren alltså ingenting med lånet att göra.

Låneförmedlare kan vara bra vid svag kreditvärdighet

En låneförmedlare kan vara ett extra bra alternativ för dig som har svag kreditvärdighet, till exempel på grund av betalningsanmärkningar eller många förfrågningar.

Detta eftersom förmedlingstjänsten kan göra det enklare att hitta den lägsta räntan baserat på just dina förutsättningar.

Om du har betalningsanmärkning

Många låneförmedlare idag samarbetar med flera långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar.

Det finns till och med låneförmedlare som enbart riktar sig till personer som har svårt att få lån på grund av betalningsanmärkningar, så som Anmärkning.se.

Det viktigaste brukar vara att kunden har en god inkomst och saknar skulder hos Kronofogden. Samtidigt får du räkna med att:

 • Få färre erbjudanden
 • Bli erbjuden en högre ränta
 • Uppfylla striktare krav vad gäller din övriga ekonomi (exempelvis inkomst)
 • Bli beviljad ett lägre lånebelopp än det du ansökt om

Om du har många kreditförfrågningar

Många förfrågningar i ditt UC-register är inte särskilt bra för din kreditvärdighet. Faktum är att det till och med kan leda till avslag på din låneansökan om långivaren anser att kreditrisken är för hög.

Genom att ansöka om lån via en låneförmedlare ökar dock dina chanser att hitta en långivare som gör en individuell bedömning av din ekonomi.

Många långivare idag väljer att titta på helhetsbilden av din ekonomi, istället för att stirra sig blinda på förfrågningar.

Skulle du inte bli beviljad ett lån via en låneförmedlare kan du alltid testa att ansöka om lån utan UC. Här sker nämligen kreditupplysningen hos Bisnode eller Creditsafe istället för hos Upplysningscentralen.

Så hittar du bästa låneförmedlare – 5 tips

Om du vill öka dina chanser att hitta ett så billigt lån som möjligt via låneförmedlaren finns det en del saker du kan göra.

Här kommer fem av våra bästa tips.

1. Välj låneförmedlaren med flest banker

Genom att välja låneförmedlaren med flest banker får du bättre förutsättningar att hitta ett lån med förmånlig ränta.

Vissa låneförmedlare jämför bara ett tiotal lån medan andra – till exempel Sambla – samarbetar med fyrtio olika banker och långivare.

2. Se över din budget

Fundera över hur mycket du har råd att betala för lånet varje månad.

Genom att justera löptiden för lånet kan du nämligen höja respektive sänka lånets månadskostnad. En lägre löptid ger en lägre månadskostnad och tvärtom.

Kom ihåg! En onödigt lång löptid kan ge ett onödigt dyrt lån eftersom du behöver betala räntekostnader under en längre tid.

3. Är din kreditinformation korrekt?

Låneförmedlaren kommer som tidigare nämnt att registrera en kreditupplysning i samband med din ansökan. Denna upplysning ligger sedan till grund för lånets ränta och villkor.

Se alltid till att informationen i ditt kreditregister är korrekt innan du ansöker. Detta kan du göra genom att ta en kreditupplysning på dig själv.

Tänk på att det är din senast deklarerade inkomst, det vill säga från föregående år, som finns registrerad i upplysningen.

Om du har en bättre inkomst idag bör du komplettera din ansökan med dina senaste lönespecifikationer.

4. Jämför mer än bara räntor

När du fått dina låneerbjudanden bör du titta på alla avgifter som tillkommer i samband med lånet, inte bara räntan.

Hur hög är uppläggningsavgiften? Går det att slippa aviavgift genom att betala med autogiro? Vad behöver du betala om du blir försenad med betalningen?

Ta även reda på om långivarna erbjuder förmåner för sina lånekunder. Vissa aktörer kan till exempel erbjuda amorteringsfria månader, kompletterande låneförsäkringar eller generösa bonussystem som ger dig möjlighet att sänka din ränta

5. Ge långivarna lite tid

När du ansöker om lån via en låneförmedlare kommer du vanligtvis att få dina första svar redan samma dag. Men undvik att tacka ja till första bästa lån.

Avvakta i minst 24 timmar innan du bestämmer dig för att signera ett låneavtal. På så sätt hinner alla banker att behandla din ansökan.

Vanliga frågor och svar

Baserat på kundomdömen, anslutna långivare och villkor har vi valt ut Sambla till den bästa låneförmedlaren just nu. Här kan du jämföra lån upp till 600 000 kronor hos upp till 40 långivare.

De allra flesta låneförmedlare hämtar sin kreditupplysning hos UC. Detta eftersom majoriteten av de anslutna långivarna kräver det.

Det beror på att alla långivare som är anslutna till tjänsten får dela på en och samma kreditupplysning i sin bedömning.

Nej, det är varje enskild långivare som avgöra vilken ränta lånet ska ha. Låneförmedlaren visar enbart upp lägsta respektive högsta ränta.

Det är inte kreditupplysningar du får, utan så kallade omfrågandekopior. Detta är inte samma sak som en kreditupplysning och de påverkar inte heller din kreditvärdighet.

Inte nödvändigtvis. Alla långivare som låneförmedlaren samarbetar med är inte skyldiga att erbjuda dig ett lån. Hur många erbjudanden du får beror främst på din kreditvärdighet.

Ja, en låneförmedlare kan även hjälpa att hitta bästa billån.

Majoriteten av dagens låneförmedlare jämför vanliga privatlån, men det finns även aktörer inom bolån, snabblån och företagslån.

Ja, de flesta låneförmedlare tillåter dig att ansöka tillsammans med en medsökande. Då anger du bara din medsökandes uppgifter i ansökningsformuläret på låneförmedlarens hemsida.

Kom ihåg att även den medsökande måste signera låneavtalet.

Ja, den ränta du får via låneförmedlaren är alltid densamma som om du hade ansökt direkt hos långivaren. Alltså har du ingenting att förlora på att ansöka via en förmedlingstjänst.

Vissa långivare kan bjuda på uppläggningsavgiften om du ansöker direkt hos dem. Utöver det är räntor och avgifter alltid desamma.

Den största skillnaden mellan en låneförmedlare och en långivare är att låneförmedlaren inte lånar ut pengar, utan de marknadsför bara långivarnas produkter. Därmed är det inte heller låneförmedlaren som avgör vilken ränta ett lån ska ha, vilket många tror.

Javisst. Redan i ansökningsformuläret kan du ange om du planerar att använda pengarna för att samla befintliga lån och krediter. Läs mer om hur du kan hitta bästa samlingslånet just nu.

Vi hjälper våra kunder att hitta den bästa låneförmedlaren

4,9 av 5 baserat på 35 omdömen

 • Senast uppdaterad: januari 8, 2023

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.