Jämför låneförmedlare - bästa låneförmedlare

Jämför låneförmedlare

Hur mycket pengar vill du låna?

Välj lånebelopp

Välj återbetalningstid

Dina krav på långivaren

Begränsa antalet alternativ

Håll dig uppdaterad

Skriv in din e-postadress så hör vi av oss med råd och tips på lån som passar dig!

Sortera efter

Vilket lån passar mig bäst? Starta låneguiden!

Vad är en låneförmedlare?

En låneförmedlare samarbetar med ett flertal långivare för att hjälpa konsumenter att hitta låga räntor och förmånliga lånevillkor. Med bara en ansökan och kreditupplysning kan du få fler än 30 låneerbjudanden att välja mellan. Tjänsten är dessutom helt kostnadsfri och inte bindande.

Låneförmedlare:24 st
Lånebelopp:1 000 - 600 000 kr
Ränta:2.95% - 39.50%

24. st låneförmedlare:

 • lendo
  Belopp: 10 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 29.95 %
  Löptid: 1 - 15 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 32 anslutna långivare
 • Advisa
  Belopp: 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 39.50 %
  Löptid: 1 - 20 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 39 anslutna långivare
 • Zmarta
  Belopp: 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 2.95 - 29.90 %
  Löptid: 1 - 20 år
  Betalningsanm. OK Hög beviljandegrad 32 anslutna långivare
Visa mer  
Vilken långivare har jag störst chans att låna pengar hos? Starta låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2020-07-15. Informationen kontrolleras regelbundet.

Validerad av profilbild Marcello RongioneMarcello Rongione

Hur fungerar en låneförmedlare?

Den som är ute efter ett så billigt lån som möjligt bör alltid ansöka via en låneförmedlare. Låneförmedlaren knyter ihop långivare med låntagare på ett sätt som många gånger kan ge extra förmånliga lånevillkor. Det finns förmedlare för både privatlån, företagslån och bolån.

När du skickar in en låneansökan hos en låneförmedlare kommer den att bli tillgänglig för de långivare som är anslutna till förmedlingstjänsten. Låneförmedlaren kommer även att registrera en kreditupplysning som långivarna sedan får dela på.

Många av dagens låneförmedlare är anslutna till ett 30-tal banker och långivare. Detta innebär detta att du med bara en upplysning och ansökan kan välja mellan många olika låneerbjudanden. På så sätt kan du enklare hitta den lägsta räntan.

Att använda en låneförmedlare är inte bindande, vilket betyder att du inte måste tacka ja till ett lån bara för att du ansökt. Du kan alltså tacka nej till alla lån om du ångrar dig. Tjänsten är dessutom helt kostnadsfri att använda.

Så använder du en låneförmedlare (Video)

Lär dig mer om hur en låneförmedlare fungerar i videon nedan.

Hur kan en låneförmedlare vara gratis?

Många undrar hur jämförelsetjänsten kan vara gratis för konsumenter att använda. Detta beror på att låneförmedlaren tjänar provision ifrån de långivare och banker som är anslutna till tjänsten. Du som kund behöver alltså inte betala ett öre.

Den ränta du får via låneförmedlaren är självklart densamma som om du skulle ansöka direkt hos långivaren (om inte ännu lägre med tanke på den konkurrens som kan uppstå).

Låneförmedling är därmed lönsamt för alla inblandade parter: låntagaren kan hitta ett billigt lån, långivaren kan hitta kunder och låneförmedlaren en slant för att knyta ihop affären.

Varför ska jag använda en låneförmedlare?

En av de främsta anledningarna till varför du bör söka lån via en låneförmedlare är att för att behålla en god kreditvärdighet.

I vanliga fall registreras en kreditupplysning i samband med varje låneansökan. Skulle du själv ansöka om lån hos 30 långivare skulle alltså 30 kreditupplysningar registreras, vilket skulle ha negativa effekter på ditt kreditbetyg. Många UC-förfrågningar kan göra bankerna misstänksamma om du planerar att ansöka om ett större lån i framtiden.

Om du däremot ansöker om lån via en låneförmedlare som samarbetar med 30 långivare kommer bara en upplysning att registreras. Med andra ord kommer din kreditvärdighet inte att belastas på samma vis samtidigt som du ändå kan välja mellan ett flertal låneerbjudanden.

Fördelar med låneförmedlare

 • Stor chans att hitta låga räntor

  Eftersom låneförmedlaren samarbetar med ett flertal långivare- oftast mellan 20 och 30 stycken – har du goda förutsättningar att hitta en låg ränta. Faktorerna i kreditbedömningen varierar nämligen en del mellan olika långivare. Accepterar du första bästa erbjudande är risken stor att du missar bättre lånevillkor hos andra långivare.

  Ansöker du via en låneförmedlare kan du enkelt jämföra flera olika erbjudanden och därefter välja det billigaste alternativet. Välj gärna en förmedlare som samarbetar med så många långivare som möjligt, till exempel Advisa eller Lendo.

 • Endast en kreditupplysning

  Oavsett hur många långivare och banker låneförmedlaren samarbetar med registreras bara en kreditupplysning. Denna upplysning blir sedan tillgänglig för alla långivare när de gör sin bedömning av kundens betalningsförmåga.

  Även om i princip alla förmedlingstjänster använder sig av UC kommer detta inte påverka ditt kreditbetyg eftersom det bara rör sig om en upplysning. Om du hade valt att ansöka själv hade en kreditupplysning registrerats i samband med varje låneansökan.

 • Kostnadsfritt och tidseffektivt

  Att ansöka om lån via en låneförmedlare är helt kostnadsfritt. Detta beror på att förmedlingstjänsterna har avtal med de anslutna långivarna och tjänar provision i samband med att de knyter ihop låntagare med långivare.

  Din ansökan är dessutom inte bindande, vilket betyder att du inte måste ansöka om ett lån om du inte vill. Är du inte nöjd med något av dina låneerbjudanden (eller om du bara ångrar dig) kan du alltid tacka nej utan förpliktelser.

  Värt att nämna är också att de räntor du blir erbjuden via förmedlingstjänsten inte är högre än de du skulle fått om du ansökte direkt hos långivarna.

Hur ansöker jag om lån via låneförmedlare?

Ansökningsprocessen hos dagens låneförmedlare är helt digital och sker via ett ansökningsformulär online. Nedan ska vi titta närmare på hur du gör för att ansöka om lån via en låneförmedlingstjänst.

 1. Jämför låneförmedlare

  Steg ett är att hitta en passande låneförmedlare. Detta gör du enklast genom att jämföra villkor och räntor. Ha dock i åtanke att räntan sätts individuellt av långivarna själva, inte av låneförmedlaren. Därför måste du ansöka för att ta reda på vad just ditt lån kommer att kosta.

  Det du istället bör prioritera när du jämför är hur många långivare och banker som är anslutna till förmedlingstjänsten. Ju fler, desto bättre. Detta eftersom fler anslutna långivare ökar dina chanser att hitta en riktigt låg ränta.

 2. Ange hur mycket du vill låna

  Nästa steg är att fylla i det ansökningsformulär du hittar på låneförmedlarens hemsida. Här anger du önskat lånebelopp, löptid, syfte med lånet samt om du planerar att ha en medsökande. Ansöker du om ett privatlån kan du ange om du planerar att lösa skulder med hela eller en del av lånet.

  Låneförmedlaren kommer även att behöva en del person- och kontaktuppgifter. Detta för att de ska kunna ta en kreditupplysning, men också för att kunna nå dig när du får svar från långivare.

  Av säkerhetsskäl sker signering av ansökan med BankID. Detta intygar att ingen kan använda din identitet för att söka lån.

 3. Kreditupplysning

  När du skickat in din ansökan kommer låneförmedlaren att ta en kreditupplysning, vanligtvis hos UC. I denna upplysning finns information om dina inkomster, utgifter och annat som kan påverka din betalningsförmåga.

  Upplysningen kommer att bli tillgänglig för samtliga långivare. Hur många långivare som är anslutna till låneförmedlaren spelar ingen roll – låneförmedlaren registrerar enbart en upplysning per ansökan.

 4. Långivarna lägger sina bud

  Samtliga långivare och banker får tillgång till både ansökan och kreditinformation för att avgöra om de vill erbjuda lån eller inte. Värt att komma ihåg är att alla långivare inte är skyldiga att ge ett låneerbjudande. Vissa aktörer kan välja att avstå om de anser att utlåningen utgör för stor risk.

  Vilken ränta du blir erbjuden beror på din betalningsförmåga. En god betalningsförmåga med stabil inkomst ger lägre ränta och tvärtom. Notera att betalningsanmärkningar kommer att resultera i en högre ränta samt färre erbjudanden.

 5. Du får besked

  Dina första svar brukar du få redan samma dag, beroende på när du ansöker. Oftast kommer låneförmedlaren att meddela dig via mejl eller SMS när du fått ett nytt erbjudande. Dessa får du tillgång till via din personliga konto hos låneförmedlaren.

  Vi rekommenderar inte att du tackar ja till första bästa lån. Vissa långivare kan behandla din ansökan först inom 24 timmar. Se till att få samtliga svar innan du börjar jämföra.

 6. Gå igenom dina låneerbjudanden

  Nästa steg är att gå igenom de erbjudanden du fått. Naturligtvis vill du titta närmare på de aktörer som erbjudit lägst ränta, men kom ihåg att även ta hänsyn till andra faktorer, till exempel:

  Förmåner. Många långivare, särskilt inom privatlån, erbjuder fördelaktiga förmåner. Det kan till exempel vara en kostnadsfri låneförsäkring eller amorteringsfria månader.

  Kundrecensioner. Läs omdömen från tidigare kunder för att bilda dig en bättre bild av långivaren och dess service.

  Support. En bra supportavdelning kan vara viktigt för många lånekunder. Ta reda på kontaktsätt och öppettider.

  Oftast brukar låneerbjudanden via låneförmedlare gälla i 30 dagar. Med andra ord kan du utforska dina alternativ i lugn och ro.

 7. Ansök eller avstå

  Om du hittar ett passande lån kan du skriva under låneavtalet omedelbart. Detta sker främst med BankID som är marknadens säkraste metod för verifiering. Därefter har du pengarna på kontot inom bara några få arbetsdagar.

  Det finns vissa aktörer som erbjuder signering av ett fysiskt låneavtal via post. Detta kommer dock att förlänga utbetalningstiden betydligt och är därför inget vi rekommenderar.

  Kom ihåg att låneavtalet är mellan dig och den långivare du väljer att låna av. Efter att du signerat skuldebrevet har låneförmedlaren ingenting med lånet att göra. Glöm inte att du alltid har 14 dagars ångerrätt från det att du fått ta del av låneavtalet.

  Hittar du inga passande lån kan du välja att tacka nej till samtliga. Din ansökan är som sagt inte bindande, vilket betyder att du inte måste ansöka om du inte vill. Att avstå ifrån lån är helt kostnadsfritt och du har inga skyldigheter till varken låneförmedlare eller långivare.

  infografik - så hittar du en låneförmedlare

Välj låneförmedlare om du…

 • Vill hitta det det billigaste lånet med bara en ansökan.
 • Inte vill belasta ditt kreditbetyg genom att ansöka själv.
 • Vill spara tid och energi.

Undvik låneförmedlare om du…

 • Är i akut behov av pengar. Då är snabblån eller kontokrediter att rekommendera eftersom de kan erbjuda direktutbetalning.
 • Bara behöver ett mindre lån på bara några tusenlappar. Här kan ett räntefritt snabblån vara ett bättre alternativ.

Skillnaden mellan långivare och låneförmedlare

Även om begreppen ”långivare” och ”låneförmedlare” är lika varandra finns det en stor skillnad – låneförmedlaren lånar inte ut pengar. Förmedlingstjänsten är enbart en mellanhand som knyter ihop låntagare med långivare. Man kan alltså säga att deras främsta arbetsuppgift är att marknadsföra långivarnas tjänster.

Det är inte heller låneförmedlaren som avgör vilken ränta ett lån ska ha, vilket många tror. Långivaren är alltid den som sätter räntan för lånet och när du ingått ett låneavtal har du ingenting med låneförmedlaren att göra längre.

Vilken är den bästa låneförmedlaren 2020?

Det finns många verksamma låneförmedlare idag och vissa är mer kända än andra. Nedan tittar vi närmare på tre av Sveriges mest populära förmedlingstjänster som fått goda kundomdömen.

Lendo

Lendo är Sveriges största aktör inom låneförmedling som varit verksam sedan år 2007. Huvudkontoret ligger i Stockholm, men Lendos förmedlingstjänst finns även tillgänglig i Norge, Finland, Danmark, Polen och Österrike.

I dagsläget samarbetar Lendo med 35 aktörer inom privatlån och erbjuder lånebelopp upp till 600 000 kronor. Sedan en kort tid tillbaka erbjuder Lendo även förmedling av företagslån. Här sträcker sig lånebeloppen upp till 1 miljon kronor och 11 långivare är anslutna till tjänsten.

Den smidiga låneprocessen, som är helt digital, och den lättillgängliga supporten gör Lendo till ett populärt val bland kunderna som gett låneförmedlaren höga betyg på Trustpilot.

Advisa

Advisa är en annan omtyckt låneförmedlare som främst är känd för att jämföra lån hos flest banker. Tjänsten lanserades 2011, alltså fyra år efter Lendo, med syftet att förenkla och förbättra konsumenternas privatekonomi.

Hos Advisa kan du jämföra klassiska blancolån upp till 600 000 kronor som kan användas till valfri konsumtion. Löptiderna sträcker sig upp till 18 år och den individuella räntan ligger från 2,95 procent.

Av alla låneförmedlare på marknaden jämför Advisa lån hos flest aktörer, närmare bestämt 38 stycken. Att använda denna förmedlingstjänst är alltså att föredra eftersom fler anslutna långivare innebär större chanser att hitta en låg ränta.

Zmarta

Zmarta är en digital jämförelsetjänst som inte bara fokuserar på privatlån, utan även bolån, elavtal och försäkringar. Trots att Zmarta erbjuder en väldigt modern tjänst har verksamheten varit aktiv sedan år 1999. Idag är låneförmedlaren aktivt både på den svenska, norska och finska marknaden.

Hos Zmarta kan du jämföra privatlån upp till 600 000 kronor hos fler än 30 långivare och banker. Ansökan sker direkt på hemsidan och svar får du inom kort. Även du med betalningsanmärkningar kan ansöka om lån, dock får du räkna med en högre ränta.

En stor fördel med Zmarta är att deras telefonsupport finns tillgänglig dygnet runt. Via live chatten kan du få hjälp alla vardagar under kontorstid. Vill du jämföra flera delar av din ekonomi är denna förmedlingstjänst helt klart ett bra val.

Vilken låneförmedlare har bäst betyg hos Trustpilot.se?

Företag:Anslutna banker:TrustScore Trustpilot TrustScore
Direkto21 st9.8 av 10
Advisa39 st9.6 av 10
Zmarta32 st9.4 av 10
Lendo32 st9.2 av 10
Enklare27 st9.2 av 10

Kundomdömen hämtad hos Trustpilot.se. Uppdaterad: 2020-07-12.

Låneförmedlare med betalningsanmärkning

Många av dagens låneförmedlare samarbetar med långivare som accepterar kunder med betalningsanmärkningar. Det viktigaste brukar vara att kunden har en god inkomst och saknar skulder hos Kronofogden.

En låneförmedlare kan vara ett extra förmånligt alternativ för dig som har anmärkningar. På så sätt blir det enklare för dig att hitta den lägsta räntan efter just dina förutsättningar. Det finns till och med låneförmedlare som enbart riktar sig till personer som har svårt att få lån på grund av betalningsanmärkningar, till exempel Anmärkning.se.

Om du väljer att jämföra lån med anmärkning hos en vanlig låneförmedlare får du emellertid räkna med att:

 • Få färre erbjudanden
 • Bli erbjuden en högre ränta
 • Uppfylla striktare krav vad gäller din övriga ekonomi (exempelvis inkomst)

5 saker att tänka på innan du lånar

Innan du väljer att använda en låneförmedlare finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på för att hitta ett så billigt lån som möjligt. Här kommer fem värdefulla tips.

 1. Välj låneförmedlaren med flest banker

  Vissa låneförmedlare jämför lån hos ett 10-tal banker medan andra jämför hos närmare 40 stycken. Genom att välja låneförmedlaren med flest banker har du bättre förutsättningar att hitta ett förmånligt lån.

 2. Anpassa månadskostnaden

  Innan du ansöker om ett lån bör du fundera över vilken månadskostnad din ekonomi klarar av. Genom att justera löptiden för lånet kan du höja respektive sänka lånets månatliga kostnad. En lägre löptid ger en lägre månadskostnad och tvärtom.

  Kom dock ihåg att en onödigt lång löptid kan ge ett onödigt dyrt lån. Detta eftersom du kommer att behöva betala ränta under en längre tid.

 3. Se till att din kreditinformation är korrekt

  Låneförmedlaren kommer att registrera en kreditupplysning i samband med din ansökan som sedan kommer att ligga till grund för lånets ränta. Se till att informationen i denna upplysning är korrekt innan du ansöker, till exempel genom att ta en upplysning på dig själv.

  Tänk på att det är din senast deklarerade inkomst (alltså från föregående år) som finns registrerad i upplysningen. Om du har en bättre inkomst idag bör du komplettera din ansökan med dina senaste lönespecifikationer.

 4. Jämför inte bara räntor

  När du fått dina låneerbjudanden bör du inte bara utgå ifrån lånets ränta. Istället bör du titta på alla avgifter som tillkommer i samband med lånet. Hur hög är uppläggningsavgiften? Går det att slippa aviavgift genom att betala med autogiro? Hur höga är avgifterna om du blir försenad med betalningen?

  Du bör även ta reda på om långivarna erbjuder förmåner för sina lånekunder. Vissa aktörer kan till exempel erbjuda amorteringsfria månader, kompletterande låneförsäkringar eller bonussystem.

 5. Avvakta med signering

  När du ansöker om lån via en låneförmedlare kommer du vanligtvis att få dina första svar redan samma dag. Dock bör du avvakta minst 24 timmar innan du bestämmer dig för att signera ett skuldebrev. Detta eftersom vissa banker kan ta extra lång tid på sig att gå igenom din ansökan.

  Om du väntar tills alla långivare återkommit med besked har du större chans att hitta ett passande lån.

Vanliga frågor och svar

Generellt sett är den bästa låneförmedlare den som jämför lån hos flest banker. Ju fler långivare som är anslutna till tjänsten, desto bättre chanser har du att hitta en låg ränta. I dagsläget jämför Advisa flest långivare, närmaste bestämt 38 stycken.

Idag erbjuder de flesta låneförmedlarna jämförelse av vanliga privatlån, men det finns även aktörer inom bolån och företagslån. Det finns även någon enstaka aktör inom snabblån, men eftersom räntan för dessa lån är densamma för alla kan du jämföra enkelt på egen hand.

a, vissa låneförmedlare ger dig möjligheten att ansöka tillsammans med en medsökande. Då anger du bara din medsökandes uppgifter i ansökningsformuläret på låneförmedlarens hemsida. Observera att en kreditupplysning kommer att registreras på er båda samt att din medsökande måste godkänna låneansökan med BankID.

Det beror på att alla långivare som är anslutna till tjänsten får dela på en och samma kreditupplysning. Detta är en av de största fördelarna med låneförmedlare.

Ja, det går alldeles utmärkt att jämföra samlingslån via en låneförmedlare. Redan i ansökningsformuläret kan du ange om du planerar att använda pengarna för att samla befintliga lån och krediter.

Låneförmedlare får de betalt av varje ansluten långivare när de hjälper dem att hitta nya kunder. Du behöver alltså inte betala ett öre för att utnyttja tjänsten och din ansökan är dessutom inte bindande.

Ja, den ränta du får via låneförmedlaren är alltid densamma som om du hade ansökt direkt hos långivaren. Därmed har du ingenting att förlora på att ansöka via en förmedlingstjänst.

Nej, det är varje enskild långivare som avgöra vilken ränta lånet ska ha. Låneförmedlaren visar enbart upp lägsta respektive högsta ränta.

Alla långivare som låneförmedlaren samarbetar med är inte skyldiga att erbjuda dig ett lån. Hur många erbjudanden du får beror främst på din kreditvärdighet. Har du en svag ekonomi får du räkna med få – eller inga – låneerbjudanden.

 • Senast uppdaterad: juli 12, 2020

  Marcello Rongione - Marknadsansvarig, redaktör

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.