Ett renoveringslån är ett lån som du tar i syfte att finansiera en bostadsrenovering. Det finns två sätt att göra detta: antingen utökar du ditt befintliga bolån eller så tecknar du ett helt nytt blancolån.

Här går vi igenom hur det går till och vad du bör tänka på innan du tar ett renoveringslån.

Låna till renovering – Vad gäller?

Ibland är det mer eller mindre nödvändigt att utföra renoveringsarbete i bostaden. Oftast kommer detta att medföra en stor kostnad, framför allt om du behöver anlita hantverkare för att utföra arbetet.

Många väljer också att utföra renoveringar med målet att det ska öka värdet på bostaden. I bästa fall betalar sig investeringen flera gånger om när det är dags att sälja bostaden.

Oavsett vilken anledning du har till att renovera din bostad kan ett renoveringslån vara lösningen för att finansiera projektet. Det innebär alltså att du lånar pengar som täcker renoveringskostnaderna och betalar tillbaka enligt överenskommelse.

Renoveringslån med och utan säkerhet

Du kan ta ett renoveringslån med eller utan säkerhet. Nedan ska vi titta närmare på skillnaderna mellan dessa två låneformer.

Med säkerhet

Om du redan har ett bolån och inte är belånad till maxgränsen 85 procent kan du utöka ditt bolån för att få loss pengar. I det fallet är det själva bostaden som används som säkerhet för lånet.

Fördelen med denna låneform är att det nästan alltid ger lägre räntekostnad jämfört med ett lån utan säkerhet. Kom bara ihåg att du normalt sett behöver amortera mer på lånet om du väljer att utöka det.

Utan säkerhet

Ett renoveringslån utan säkerhet fungerar som vilket privatlån som helst. Här får du möjlighet att låna pengar utan att lämna något i säkerhet. Återbetalningstiden är förutbestämd och räntan varierar beroende på din kreditvärdighet samt vilken långivare du vänder dig till.

Har du inte möjlighet att utöka ditt bolån kan ett privatlån vara ett bra alternativ. Även här kan du återbetala lånet i sin helhet när du vill.

Så tar du ett renoveringslån utan säkerhet i 3 steg

Nedan ska vi gå igenom hur du tar ett renoveringslån i tre enkla steg

1. Räkna ut renoveringskostnaderna

Det kan vara svårt att på förhand veta exakt hur mycket renoveringen kommer att kosta. Ibland uppstår problem längs vägen som måste åtgärdas eller så tar det längre tid än vad du trodde.

Om du anlitar erfarna hantverkare är det enklare att få en realistisk bild av kostnaderna. Använd gärna en offertförfrågningstjänst och ta in flera offerter från olika hantverkare. På så sätt kan du skapa dig en bättre uppfattning om vad slutpriset kommer landa på.

2.  Jämför långivare och ansök

Det är viktigt att jämföra flera olika långivare innan du bestämmer dig för vem som ska finansiera din renovering.

Eftersom renoveringslånet fungerar som ett blancolån finns det en uppsjö av långivare att välja mellan. Använd gärna en låneförmedlare för att ta in låneerbjudande från flera olika långivare och banker samtidigt.

3. Ansök om lånet och börja renovera

När du fått ett låneerbjudande som har bra ränta och villkor är det bara att acceptera det och sätta igång med renoveringen. Pengarna kommer att betalas ut inom några få arbetsdagar.

Lägg gärna pengarna på separat konto och se till att betala av lånet samt alla övriga kostnader i tid.

Att tänka på innan du lånar till renovering

Innan du väljer att låna till renovering behöver du ta reda på om det verkligen är värt pengarna att utföra renoveringen. Om något måste åtgärdas för att huset ska vara trivsamt att bo i är svaret förmodligen tveklöst ja. Och om du inte har råd att finansiera den renoveringen själv kan ett lån vara lösningen.

En utökning av bolånet är oftast en bättre affär än att ta ett blancolån, om du kan. Det eftersom du får en betydligt lägre ränta.  

Är det inte ett alternativ behöver dock inte ett blancolån vara ett dåligt alternativ alls. Många långivare kan erbjuda både bra villkor och låga räntor. Dessutom är fri att betala av lånet snabbare om du skulle få möjlighet. Ibland händer det exempelvis att kostnaden för renoveringen faktiskt blev lägre än vad man först trodde. Och då är det bara att betala tillbaka en större del av lånet och korta ner återbetalningstiden.

Räntekostnaden får nämligen inte glömmas bort när du tar ett renoveringslån. Det är inte bara kostnaden för lånet som du måste ta med i beräkningen, utan också vad räntan blir varje månad. Se till att ha slutpriset för lånet klar för dig innan du accepterar lånet.

Tänker du renovera din bostad i syfte att öka värdet – rådgör med en mäklare först. Det är inte alla typer av renoveringar som leder till någon särskild värdeökning.

Vanliga frågor och svar

Ett renoveringslån är en särskild typ av lån där pengarna används till att renovera din bostad. Antingen tas renoveringslånet som ett blancolån (privatlån utan säkerhet) eller genom att öka belåningsgraden för ditt bolån.

Vanligtvis går det snabbt att få pengarna, oavsett om du lånar upp din bostad eller tar ett blancolån. Efter att du fått långivarens godkännande för de över pengarna till ditt konto under de närmsta dagarna, ofta snabbare än så.

Renoveringar kan både öka bostadens värde rejält eller inte påverka värderingen särskilt mycket alls. Ibland är förstås renoveringar helt nödvändiga att göra, oavsett värdeökning eller ej. Men planerar att göra en renovering med syfte att göra vinst på en framtida försäljning? Rådgör då med mäklaren först.

Ja, det kan du. Ett renoveringslån tar du med eller utan säkerhet. Har du ett bolån sedan tidigare kan det vara en bra affär att helt enkelt utöka det och använda pengarna till renoveringen. Du får dock inte ha mer än 85 procent av bostadens värde belånat.

Det andra alternativet är i grunden ett privatlån utan säkerhet. Då ligger bland annat din kreditvärdighet till grund för vilken ränta du får på lånet. Innan du tar ett renoveringslån kan det vara en god idé att jämföra flera olika långivare för att säkerställa att du får den lägsta möjliga räntan.

Det är alltid svårare att få ett lån beviljat om du har betalningsanmärkningar. Flera banker och långivare säger blankt nej. Det finns dock långivare som har en mer öppen inställning till att låna ut pengar trots betalningsanmärkningar. Då krävs det dock att du kan visa upp att din ekonomi är stabil idag, alltså att din återbetalningsförmåga är god.

Relaterade artiklar