Vår webbplats kan innehålla annonslänkar som omdirigerar besökaren till tredje part och som kan ge oss en viss provision. Länkarna ifråga medför inga extra avgifter och påverkar således inte din lånekostnad. Du betalar samma avgifter och ränta som om du skulle ansöka direkt hos långivaren. De påverkar inte heller hur rankingen i våra listor, utan långivarnas placeringar baseras främst på deras kundomdömen. Läs mer i våra användarvillkor.
Låna till kontantinsats
Här kan du jämföra långivare som erbjuder privatlån till kontantinsats. Lär dig mer om kontantinsatslån och vad du ska tänka på innan du lånar till kontantinsatsen nedan.
Av Marcello Rongione Senast uppdaterad : mars 20, 2023
Sambla är en populär låneförmedlare som hjälper dig att jämföra lån upp till 600 000 kronor från 40 kända långivare. Tjänsten är helt kostnadsfri, inte bindande och svar på din ansökan får du vanligtvis per mejl inom 24 timmar. Kundtjänsten finns tillgänglig alla dagar i veckan om du har frågor.
Representativt exempel: Du lånar 30 000 kr för 12 mån med en ränta på 3.06% . Räntekostnaden (
500 kr/mån ) samt avgifter (
0 kr )
innebär en kostnad på 2542 kr/mån (effektiv ränta 3.1% ).
Ålderskrav:
18 år eller äldre
Utan UC:
Nej
Ansök med BankID:
Ja
B. anmärkningar:
Accepteras (av 11 anslutna långivare)
Inkomstkrav:
8400 kr/mån
Betyg på Trustpilot:
9.6 av 10
Direktutbetalning:
Nej
Utbetalningstid:
1-5 bankdagar
Fördelar
Flest samarbetspartners av alla låneförmedlare.
Godkänner betalningsanmärkningar.
Ger dig goda chanser att hitta privatlån med låg ränta.
Ja, det är möjligt att använda ett privatlån för att finansiera hela eller delar av kontantinsatsen. Hos oss på Lånjakt.se kan du enkelt jämföra populära privatlån från väletablerade och seriösa långivare.
I Sverige får du inte finansiera mer än 85 procent av bostadens värde med ett bolån. Det finns däremot inga regler gällande hur du får finansiera kontantinsatsen.
Om du vill låna till kontantinsatsen har du i regel tre olika alternativ. Du kan antingen låna av:
Banken, antingen din egen eller en annan
Ett fristående kreditinstitut
Dina närstående
Låna till kontantinsats hos banken
I vissa fall kan din nuvarande bank erbjuda ett kontantinsatslån i samband med att du tecknar ett bolån. Då tecknar du två separata lån samtidigt – ett som du använder för att betala bostaden och ett som du använder för kontantinsatsen.
För att banken ska gå med på detta krävs det normalt sett att du:
Har en stabil inkomst, helst från fast anställning.
Saknar betalningsanmärkningar.
Inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden det senaste året.
Har goda förutsättningar att återbetala lånet även om låneräntorna stiger.
Det kan också underlätta om du har möjlighet att betala en mindre del av kontantinsatsen själv.
Kontantinsatslån via kreditinstitut
Du behöver inte nödvändigtvis låna till kontantinsats hos samma bank som du tecknar bolånet hos. Det går också bra att vända sig till andra långivare, exempelvis fristående kreditinstitut eller nischbanker.
Då är det dessutom möjligt att få lån trots låg kreditvärdighet eller med betalningsanmärkningar.
Tänk på! Om du väljer att ta kontantinsatslånet hos en annan bank eller ett kreditinstitut kan det vara bra att meddela din nuvarande bank om detta. De kan nämligen se om du lånat till kontantinsatsen av en annan bank i din kreditupplysning, vilket kan påverka dina lånevillkor.
Låna av närstående
Ett annat bra sätt att finansiera kontantinsatsen är genom att låna pengar av dina närstående.
Förutom att du kanske inte behöver betala någon ränta för lånet alls, eller åtminstone en lägre sådan, blir lånet dessutom inte synligt i ditt kreditregister. Detta ökar i sin tur chanserna att bli godkänd för ett bolån hos banken samt att bli erbjuden bättre lånevillkor.
Varför måste jag betala kontantinsats vid bolån?
När du köper en bostad kan du bara finansiera maximalt 85 procent av bostadens kostnad med ett bostadslån från banken.
Resterande 15 procent kallas för kontantinsats och är en summa du själv måste kunna betala.
Syftet med kontantinsatsen är dels att skydda banken mot värdeminskningar, men också att skydda dig som låntagare mot överbelåning.
Även om kravet på kontantinsats fyller en funktion har det fått utstå en del kritik. Många menar nämligen att kravet gjort det betydligt svårare för unga att köpa sin första bostad, inte minst i storstäderna.
Att spara till kontantinsatsen kan ta lång tid, men det finns ett sätt att kringgå kontantinsatskravet – genom att låna till kontantinsatsen.
Kontantinsatslånet har högre ränta än bolånet
I och med att privatlån saknar krav på säkerhet är de inte knutna till en pant, utan till dig som person. Detta ökar också kreditrisken för långivaren, vilket i sin tur gör att blancolån har en högre ränta än bolån.
Ränta på bolån: cirka 1 – 3 %
Ränta på kontantinsatslån: cirka 4 – 7 %
Kort sagt kommer du att behöva betala av på två stora lån samtidigt, vilket kan vara påfrestande för din ekonomi.
Bolån och kontantinsatslån: Exempel på månadskostnad
Här kommer ett exempel på hur dina månadsbetalningar kan se ut om du tar ett bolån och lånar till kontantinsatsen.
Bolån
1 530 000 kronor, 1,6% ränta
Ränta:
2 040 /mån
Amortering:
3 000 kr/mån
Total månadsbetalning:
5 040 kr/mån
Privatlån
270 000 kr, 4% ränta
Månadsbetalning:
3 150 kr
Att betala varje månad:
8 190 kr
Så gör du för att låna till kontantinsatsen
1. Räkna ut hur mycket du behöver låna
Börja med att räkna ut hur stort kontantinsatslån du behöver. Det gör du enkelt med hjälp av denna formel:
Bostadens slutpris x 0,15 = kontantinsats
Tänk på! Om du ändå ska låna till kontantinsatsen bör du välja en maximal belåningsgrad på 85 procent. I och med att räntan för ett kontantinsatslån är högre än räntan för ett bolån lönar det sig inte att låna till en större kontantinsats.
2. Jämför räntor för lån till kontantinsats
För att få så bra villkor som möjligt på kontantinsatslånet är det viktigt att du jämför räntor innan du ansöker. Detta gör du enklast genom att vända dig till en låneförmedlare, exempelvis Sambla, som jämför lån åt dig.
Sambla är en av marknadens mest populära låneförmedlare som ger dig upp till 40 låneförslag med bara en ansökan. Dessutom registrerar de bara en kreditupplysning, vilket ger dig goda chanser att hitta lån med låg låneränta utan att belasta ditt kreditbetyg.
3. Välj långivaren med bäst villkor
Om du hittar ett kontantinsatslån med bra villkor är det bara att signera låneavtalet och vänta på utbetalningen. Den sker vanligtvis inom 1 – 5 dagar, beroende på var du tar lånet.
När du har kontantinsatsen redo på ditt konto kan du använda den för att först betala handpenningen på 10 procent. Banken lägger sedan ihop lånet och bolånet så att du kan slutbetala bostaden du köpt på tillträdesdagen.
5 saker att tänka på när du lånar till kontantinsats
Innan du väljer att låna till kontantinsatsen finns det ett par saker som kan vara bra att känna till. Här är några av våra bästa tips innan du ansöker.
1. Ha en medlåntagare eller borgensman
En medsökande i lånet eller en person som går i borgen minskar risken med utlåningen eftersom du inte har ensamt ansvar för återbetalningen av skulden. Det kan ge dig bättre lånevillkor på kontantinsatslånet.
2. Baka in kontantinsatslånet i bolånet
Var femte år kan du begära en omvärdering av bostaden. Har den stigit i värde kan du baka in kontantinsatslånet i bolånet för att sänka dina lånekostnader. Du kan också göra en omvärdering om du gjort en omfattande renovering eller ombyggnation.
3. Skuldebrev vid lån av närstående
Om du väljer att låna till kontantinsatsen av en närstående är det viktigt att ni kommer överens om lånevillkor och skriver ett skuldebrev.
Skuldebrevet är en trygghet både för dig som lånar pengar och för den som lånar ut pengar. Det visar nämligen hur mycket du ska återbetala på lånet varje månad samt om du ska betala ränta och i så fall hur mycket.
4. Längre löptid ger längre månadsbetalning
Det är möjligt att få en lägre månadsbetalning på kontantinsatslånet genom att välja en längre löptid. Detta kommer dock att göra lånet dyrare i slutändan eftersom du kommer att behöva betala ränta under en lägre period.
Är du osäker på om du klarar de kostnader två stora lån medför kan det vara bra att ta hjälp av en lånekalkyl. På så sätt kan du enkelt räkna på lånekostnaderna och se hur hög ränta du har råd med samt vilken löptid som ger dig en hanterbar månadsbetalning.
Konsumenternas erbjuder två enkla lånekalkyler för både bolån och privatlån som du kan använda dig av:
Det är bara möjligt att köpa en bostad utan kontantinsats om du kan betala hela bostaden direkt. Om du behöver ta ett bolån kommer du alltid att behöva betala minst 15 procent i kontantinsats.
Kontantinsatsen betalar du tillsammans med bolånet på tillträdesdagen. Du behöver dock oftast betala 10 procent i handpenning när du signerar avtalet för bostadsköpet.
Nej, kontantinsatslånet är för dig som inte har möjlighet att finansiera kontantinsatsen på annat sätt.
Ett handpenningslån får du om du inte har möjlighet att betala handpenningen på 10 procent när du ska skriva under köpeavtalet. Det kan till exempel bero på att handpenningen är låst i en tidigare bostad som du ska sälja.
Ja, det går bra att använda ett privatlån för att finansiera hela eller delar av kontantinsatsen. Villkoret är att kontantinsatsen inte överstiger 600 000 kronor, då detta är det maximala lånebeloppet för privatlån.
Om du ska köpa en bostad måste du kunna betala minst 15 procent av bostadens värde. 10 procent av kontantinsatsen kallas handpenning och är den summa pengar du betalar till säljaren när ni ingår avtalet.
Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.
För att förbättra upplevelsen på sajten så använder vi cookies. Vi antar att detta är ok, men du kan välja bort om du vill.Cookie settingsAcceptera
Privacy & Cookies Policy
Integritetsöversikt
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse hos Lånjakt.se. Av dessa cookies lagrar vi de som är nödvändiga för att grundläggande webbplatsfunktioner ska fungera i din webbläsare. Vi använder också cookies från tredje part för att få bättre förståelse för hur du använder den här webbplatsen. Notera att cookies enbart lagras i din webbläsare med ditt medgivande och att du har möjlighet att ta bort dem. Ha dock i åtanke att borttagning av cookies kan påverka din användarupplevelse.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.