När du köper en ny bostad ska du betala en handpenning. Den fungerar som en slags försäkran om att du inte drar dig ur bostadsköpet. Om du inte har råd att finansiera handpenningen på egen hand kan du ansöka om ett så kallat handpenningslån.

Nedan kan du lära dig mer om vad ett handpenningslån är, hur det fungerar och vad du ska tänka på innan du ansöker om ett.

Vad är handpenning?

Enkelt förklarat är handpenningen en del av kontantinsatsen på 15 procent (eller mer). Den fungerar som en säkerhet för att du kommer att fullfölja köpet.

När du skriver på köpekontraktet för en bostad ska du också betala en summa i förskott. Denna summa kallas handpenning och motsvarar 10 procent av inköpspriset.

När det sedan blir dags att betala kontantinsatsen på tillträdesdagen lägger du till det återstående beloppet, som kan variera beroende på belåningsgraden. Resterande belopp utgörs av ditt bolån.

Exempel: Om du har köpt en bostad som kostar 2 miljoner kronor är handpenningen 200 000 kronor (2 000 000 x 0,1 (10 %) = 200 000).    

Du kan antingen betala handpenningen med egna sparade pengar, lån från närstående eller genom ett handpenningslån.

Vad är handpenningslån?

Ett handpenningslån är ett tillfälligt lån på 10 procent av köpeskillingen för din nya bostad. Normalt sett ansöker du om det hos samma bank du har bolånet hos. Ska du flytta bolånet till en annan bank ska du kontakta den istället.

Eftersom ett handpenningslån är ett lån utan säkerhet med en kort återbetalningstid är räntan något högre jämfört med bolånet. Du ansöker om lånet digitalt och utbetalning sker oftast samma dag. Skulle du ändra dig och välja att inte genomföra köpet måste du dock betala tillbaka lånet omedelbart.

Handpenningslånet är amorteringsfritt, istället ska du lösa skulden i sin helhet den dag du får tillträde till din bostad eller på lånets förfallodag, senast inom 6 månader.

Villkor för handpenningslån

För att du ska bli beviljad ett handpenningslån ska du uppfylla vissa grundläggande villkor. De kan skilja sig åt mellan de olika långivarna, så det lönar sig att jämföra innan du bestämmer dig.

Några av de vanligaste kraven är:

  • Du ska visa ett undertecknat köpekontrakt eller överlåtelseavtal.
  • Lånet ska täcka 10 procent av köpesumman.
  • Köpet ska vara förmedlat av mäklare.
  • Återbetalning av lånet ska ske på tillträdesdagen eller dagen då lånet förfaller.
  • Extra avgifter kan tillkomma.

Handpenningslån eller privatlån?

Om du inte har möjlighet att ta ett handpenningslån hos din bank är det möjligt att finansiera handpenningen med ett privatlån. Båda dessa lån saknar säkerhet, vilket gör räntan ganska hög, däremot har ett privatlån betydligt längre löptid än handpenningslånet – upp till 20 år.

Detta gör att du kan lägga upp privatlånet över en längre tid för att på så sätt minska dina månadskostnader. Å andra sidan innebär en längre löptid också ett dyrare lån. Fundera därför vad som är mest förmånligt för din ekonomi på sikt.

Läs även: Så väljer du rätt löptid på lånet.

Handpenning är inte kontantinsats

Det finns de som förväxlar begreppen handpenning och kontantinsats. Här ska vi förklara skillnaderna mellan dem.

  • Kontantinsatsen är en del av ditt bolån som du ska finansiera själv. Efter införandet av bolånetaket (2010) motsvarar kontantinsatsen minst 15 procent av köpesumman. Den ska du betala när du får nycklarna till din nya bostad.
  • Handpenningen, som vi nämnde, ligger i de flesta fall på 10 procent av bostadens pris. Den kan ingå i kontantinsatsen. Handpenningen ska betalas när du skriver på köpekontraktet.

Vidare läsning: Kontantinsats vs handpenning – Här är skillnaderna.