De flesta bolån har likt övriga låneformer en individuell räntesättning. Det betyder att det är bankens kreditbedömning som ligger till grund för vilken bolåneränta du blir erbjuden. Därmed kan du inte se vad just ditt bostadslån kommer att kosta i förväg.

För att du som kund ändå ska kunna få en viss uppfattning om kostnaderna är varje bank skyldig att visa sin snittränta och listränta.

Nedan ska vi gå igenom vad snittränta och listränta innebär samt reda ut ett annat vanligt förekommande begrepp när det gäller bolån, nämligen ränterabatt.

Vad är listränta?

Listränta är den högsta räntan en bank kan erbjuda på ett bolån. Det är denna ränta de ofta väljer att marknadsföra på sina webbplatser.

Du bör dock inte utgå ifrån listräntan när du jämför bolån eftersom den kan vara missvisande på flera sätt:

  • Du kommer med största sannolikhet att få en lägre bolåneränta än listräntan.
  • Vissa banker har en högre listränta för att ge sina kunder utrymme att förhandla.
  • Andra banker kan ha en ovanligt låg listränta, dock utan förhandlingsmöjligheter.

I korthet: Listränta är den högsta möjliga bolåneräntan en bank kan erbjuda.

Vad är snittränta för bolån?

Snitträntan är den ränta som är viktigast att hålla koll på när du jämför bolån. Detta är nämligen den ränta som bankens bolånekunder får i genomsnitt under en viss tidsperiod.

Sedan den 1 juni 2015 måste alla Sveriges banker kungöra sina snitträntor för bolån, både med bunden och rörlig ränta. Det ska även finnas information om snitträntan för specifika bindningstider.

Med hjälp av snitträntan blir det dels enklare att jämföra bolåneräntor, men den kan också fungera som ett bra förhandlingsunderlag i framtiden.

Viktigt att komma ihåg är att snitträntan enbart är ett snitt. Det betyder att du kan bli erbjuden både en högre och lägre bolåneränta beroende på ditt kreditbetyg.

Om du vill öka dina chanser att få en lägre ränta än snittet kan du till exempel:

  • Påbörja ett månadssparande för extra säkerhet
  • Samla hela din ekonomi hos banken, exempelvis sparande och försäkringar
  • Betala en så stor kontantinsats som möjligt
  • Förbättra ditt kreditbetyg, till exempel genom att samla lån och krediter eller vänta ut betalningsanmärkningar

I korthet: Snitträntan är den genomsnittliga bolåneränta som bankens kunder får under en viss period. Den ränta du blir erbjuden kan bli både högre och lägre beroende på din kreditvärdighet.

Vad är ränterabatt?

Ränterabatt är skillnaden mellan den ränta du blir erbjuden och bankens listränta. Låt säga att bankens listränta är 2 procent och att du blir erbjuden en ränterabatt på 0,5 procentenheter. Din ränta kommer då att bli 1,5 procent.

Har du ett bolån med bunden ränta gäller rabatten under hela bindningstiden. Vid bolån med rörlig ränta gäller dock ränterabatten enbart under en begränsad tid, till exempel ett eller två år. Därmed kommer lånet att bli dyrare så fort rabatten löper ut.

I korthet: Ränterabatt är skillnaden mellan den ränta du får på ditt bolån och bankens listränta.

Förhandla för att få en större ränterabatt

För att få det billigaste bolånet är det viktigt att regelbundet omförhandla sin bolåneränta hos banken. I förhandlingen spelar din kreditvärdighet förstås en avgörande roll, men det finns även andra saker du kan använda som argument för en större ränterabatt, exempelvis:

  • Värdehöjningar på bostaden, till exempel efter en mer omfattande renovering eller ombyggnation.
  • Andra bankers snitträntor, det vill säga om du hittar en billigare snittränta hos någon annan bank än din egen.

Håll koll på när din ränterabatt går ut för att kunna förhandla i god tid. Undersök vilka räntor andra banker kan ge dig och använd detta i förhandlingarna med din nuvarande bank.

Relaterade artiklar