Vad är lånelöfte?
Ett lånelöfte visar att din bank är villig att låna ut en viss summa pengar till dig för att bekosta ett bostadsköp. Bedömningen av hur mycket du får låna sker individuellt och baseras på uppgifter om din ekonomiska situation, så som inkomst, skulder och betalningsanmärkningar. Generellt sett brukar banken bevilja bolån motsvarande fem gånger din årsinkomst.
Att ansöka om ett lånelöfte är helt kostnadsfritt och löftet är inte bindande. Det är dessutom inte knutet till en specifik bostad, vilket innebär att du kan ansöka om ett lånelöfte redan innan du börjar gå på visningar.
Giltighetstiden för lånelöftet ligger vanligtvis mellan 3 och 6 månader beroende på bank. Skulle din ekonomi förändras under giltighetstiden – till exempel om dina inkomster minskar – ska du ansöka om ett nytt.
Under giltighetstiden kan du ändra i din ansökan utan att banken behöver göra en ny kreditupplysning. Om du däremot vill förlänga löftet måste du genomgå en ny kreditprövning.
Därför behöver du ett lånelöfte innan visning
Du bör ansöka om ett lånelöfte redan innan du börjar gå på visningar. På så sätt kan du få en en aning om hur mycket pengar du har att röra dig med och enklare koncentrera dig på bostäder inom en viss prisklass.
Under senare tid har ett lånelöfte dessutom blivit ett krav från mäklare för att du ska kunna delta i en budgivning. Löftet visar dessutom att du är en seriös köpare och att du kan betala bostadspriset omgående.
Så ansöker du om ett lånelöfte (steg för steg)
Ansökan om lånelöfte sker snabbast online. Oftast tar processen inte mer än 5 – 10 minuter och är du kund hos banken sedan tidigare får du besked direkt på skärmen. I övriga fall får du svar inom några dagar via e-post.
Det du behöver göra är att:
- Besöka bankens hemsida och fylla i en ansökan med uppgifter om dig och om den nya bostaden.
- Lämna dina personuppgifter och signera med BankID.
- Besked presenteras på skärmen (alternativt via mejl några dagar senare).
Att få ett lånelöfte kostar som tidigare nämnt ingenting och underlaget är inte bindande. Om du vill kan du skaffa lånelöften från flera banker, men kom ihåg att detta leder till fler UC-förfrågningar som försämrar din kreditvärdighet.
Viktigt innan du signerar köpekontraktet
Tänk på att aldrig skriva under ett köpekontrakt förrän du pratat med banken om det objekt du valt. Banken måste nämligen göra en egen värdering av bostaden för att godkänna den som säkerhet för bolånet.
Om det visar sig att inköpspriset inte motsvarar värdet av bostaden har banken rätt att sänka bolånebeloppet alternativt dra tillbaka sitt lånelöfte.
Skulle det vara så att du måste underteckna köpeavtalet ska mäklaren lägga till en punkt om att avtalet enbart är giltigt om låneansökan blir godkänd.
Summering
Ett lånelöfte är ett preliminärt bevis på att din bank är villig att erbjuda dig ett bolån på ett viss summa. Löftet hjälper dig att sålla bort bostäder utanför din prisklass och fungerar dessutom som en fingervisning i budgivningen.
Du bör därför alltid ansöka om ett bolån redan innan du börjar gå på visningar. Tänk även på att du måste kontakta banken innan du skriver på ett köpekontrakt för att låta dem göra en bedömning av bostaden du valt.
Sist men inte minst bör lånelöftet inte förväxlas med ett bolån. Löftet är nämligen knutet till dig och din ekonomi (vad du får låna) medan den andra är knutet till värdet av bostaden.