Innan du kan börja buda på din drömbostad behöver du ett lånelöfte. Lånelöftet ansöker du om hos din bank och underlaget fungerar som ett bevis på att banken är villig att låna ut ett visst belopp till dig.

I denna guide ger vi dig all information du behöver om hur ett lånelöfte fungerar. Vi går även igenom hur du gör för att ansöka, steg för steg.

Vad är lånelöfte?

Ett lånelöfte visar att din bank är villig att låna ut en viss summa pengar till dig för att bekosta ett bostadsköp. Bedömningen av hur mycket du får låna sker individuellt och baseras på uppgifter om din ekonomiska situation, så som inkomst, skulder och betalningsanmärkningar. Generellt sett brukar banken bevilja bolån motsvarande fem gånger din årsinkomst.

Att ansöka om ett lånelöfte är helt kostnadsfritt och löftet är inte bindande. Det är dessutom inte knutet till en specifik bostad, vilket innebär att du kan ansöka om ett lånelöfte redan innan du börjar gå på visningar.

Giltighetstiden för lånelöftet ligger vanligtvis mellan 3 och 6 månader beroende på bank. Skulle din ekonomi förändras under giltighetstiden – till exempel om dina inkomster minskar – ska du ansöka om ett nytt.

Under giltighetstiden kan du ändra i din ansökan utan att banken behöver göra en ny kreditupplysning. Om du däremot vill förlänga löftet måste du genomgå en ny kreditprövning.

Därför behöver du ett lånelöfte innan visning

Du bör ansöka om ett lånelöfte redan innan du börjar gå på visningar. På så sätt kan du få en en aning om hur mycket pengar du har att röra dig med och enklare koncentrera dig på bostäder inom en viss prisklass.

Under senare tid har ett lånelöfte dessutom blivit ett krav från mäklare för att du ska kunna delta i en budgivning. Löftet visar dessutom att du är en seriös köpare och att du kan betala bostadspriset omgående.

Så ansöker du om ett lånelöfte (steg för steg)

Ansökan om lånelöfte sker snabbast online. Oftast tar processen inte mer än 5 – 10 minuter och är du kund hos banken sedan tidigare får du besked direkt på skärmen. I övriga fall får du svar inom några dagar via e-post.

Det du behöver göra är att:

  1. Besöka bankens hemsida och fylla i en ansökan med uppgifter om dig och om den nya bostaden.
  2. Lämna dina personuppgifter och signera med BankID.
  3. Besked presenteras på skärmen (alternativt via mejl några dagar senare).

Att få ett lånelöfte kostar som tidigare nämnt ingenting och underlaget är inte bindande. Om du vill kan du skaffa lånelöften från flera banker, men kom ihåg att detta leder till fler UC-förfrågningar som försämrar din kreditvärdighet.

Viktigt innan du signerar köpekontraktet

Tänk på att aldrig skriva under ett köpekontrakt förrän du pratat med banken om det objekt du valt. Banken måste nämligen göra en egen värdering av bostaden för att godkänna den som säkerhet för bolånet.

signerar köpekontraktet

Om det visar sig att inköpspriset inte motsvarar värdet av bostaden har banken rätt att sänka bolånebeloppet alternativt dra tillbaka sitt lånelöfte.

Skulle det vara så att du måste underteckna köpeavtalet ska mäklaren lägga till en punkt om att avtalet enbart är giltigt om låneansökan blir godkänd.

Summering

Ett lånelöfte är ett preliminärt bevis på att din bank är villig att erbjuda dig ett bolån på ett viss summa. Löftet hjälper dig att sålla bort bostäder utanför din prisklass och fungerar dessutom som en fingervisning i budgivningen.

Du bör därför alltid ansöka om ett bolån redan innan du börjar gå på visningar. Tänk även på att du måste kontakta banken innan du skriver på ett köpekontrakt för att låta dem göra en bedömning av bostaden du valt.

Sist men inte minst bör lånelöftet inte förväxlas med ett bolån. Löftet är nämligen knutet till dig och din ekonomi (vad du får låna) medan den andra är knutet till värdet av bostaden.

Vanliga frågor och svar

Lånelöfte är ett förhandsbesked gällande hur mycket du får låna av din bank för att bekosta ett bostadsköp. Underlaget är inte bindande och dessutom helt gratis att ansöka om.

Det som avgör hur mycket banken är villig att låna ut till dig är din kreditvärdighet, det vill säga dina ekonomiska förutsättningar. Dessa baseras framför allt på din inkomst, dina skulder och eventuella betalningsanmärkningar.

Om du fyller i ansökan online och är kund hos banken får du besked direkt på skärmen. I övriga fall får du vanligtvis svar via e-post inom några få arbetsdagar.

Ja, du kan ansöka om lånelöften hos flera banker. Kom dock ihåg att varje bank hämtar en kreditupplysning som kan försämra ditt kreditbetyg och i vissa fall leda till sämre lånevillkor.

Du ansöker om det hos den bank du planerar att teckna ett bolån hos. Ansökan gör du direkt på bankens hemsida och är du kund sedan tidigare får du besked inom kort.

Normalt sett är lånelöften giltiga i mellan 3 och 6 månader. Det går emellertid att förlänga giltighetstiden, men då måste banken genomföra en ny kreditprövning.

Ja, om dina ekonomiska förutsättningar förändrats under giltighetstiden (till exempel i samband med minskade inkomster eller arbetstid) kan banken dra tillbaka sitt löfte.

Detsamma gäller om banken beslutar att den bostad du valt att köpa inte kan användas som säkerhet eftersom dess värde är för lågt.

Nej, det måste du inte. Lånelöftet är nämligen inte bindande, utan du väljer själv vart du vill teckna ett bolån.

Relaterade artiklar