Ett vanligt missförstånd är att det ska vara krångligt och tidskrävande att flytta bolån, men så är det faktiskt inte alls. Väljer du att flytta bolånet får du normalt sett hjälp genom hela processen av den nya banken.

Det finns alltså ingen anledning att ha kvar sitt bolån hos samma bank om det går att få bättre lånevillkor på annat håll. Här berättar vi mer om fördelarna med att flytta bolån och hur du gör för att byta bank.

Varför ska jag flytta bolånet?

Det finns många goda anledningar att flytta bolånet till en annan bank. Här är några av de främsta.

Få en lägre bolåneränta och spara pengar

Varje månad betalar de flesta tusentals kronor i ränta och amortering för sina bolån. Detta gör bolånet till den enskilt största utgiften i många hushåll, vilket gör det extra viktigt att få en bra ränta.

Banker slåss gärna om bolånekunder, då de trots allt är väldigt värdefulla kunder för banken på lång sikt. Därmed är dina chanser att hitta en lägre bolåneränta hos en annan bank mycket goda.

Tänk på att även någon enstaka procentenhet i ränterabatt kan göra stor skillnad för ekonomin i det långa loppet. Bolån är trots allt mycket stora, vilket gör även små förändringar i räntan kännbara.

Här kommer ett exempel som visar hur en ränterabatt på bara 0,2% kan göra stor skillnad för bolånekostnaden.

DetaljerGammalt bolånNytt bolån
Bostadens värde:2 000 000 kr2 000 000 kr
Kontantinsats:300 000 kr300 000 kr
Bolånets storlek:1 700 000 kr1 700 000 kr
Ränta:1,7%1,5%
Månatlig amortering:3 000 kr3 000 kr
Ränta per månad:2 408 kr2 125 kr
Total månadskostnad:5 408 kr5 125 kr
Kostnad första året:64 619 kr61 253 kr

Som du ser blir lånet 3 366 kronor billigare per år. På 10 år blir det hela 33 660 kronor som du kunde lagt på sparande, eller extraamortering för att bli skuldfri snabbare.

Det är enkelt att flytta bolån

En vanlig myt är att det ska vara krångligt att flytta bolån. Så är det dock inte alls, då din nya bank kan hjälpa dig genom hela processen.

Det enda du behöver göra är att fylla i ett formulär hos den nya banken, signera lånehandlingarna och sedan löser banken ditt gamla bolån åt dig. Detta tar sällan mer än en dryg vecka.

Slipp jobbiga omförhandlingar

Idag erbjuder många banker samma bolåneränta för alla. Det gör att du inte behöver bekymra dig för jobbiga omförhandlingar av bolåneräntan med jämna mellanrum. Flyttar du ditt gamla bolån till en sådan bank får du samma ränta som alla andra med likadana villkor.

Flytta bolån med rörlig vs bunden ränta

Bolån med rörlig ränta går utmärkt att flytta precis när som helst under löptiden, helt kostnadsfritt dessutom. För bolån med bunden ränta ser dock situationen lite annorlunda ut.

Det är möjligt att flytta bolån med bunden ränta och själva flytten är kostnadsfri. Däremot kan du behöva betala en avgift till din gamla bank för att du bryter bindningstiden i förtid, en så kallad ränteskillnadsersättning.

Storleken på ränteskillnadsersättningen varierar dels beroende på återstående bindningstid, men också på storleken på lånet samt det aktuella ränteläget.

Tänk på! Oavsett om du behöver betala en ränteskillnadsersättning kan det ändå vara värt att flytta bolånet. Glöm inte att ränteskillnadsersättningen dessutom är avdragsgill i din deklaration.

Så gör du för att flytta bolånet till en annan bank

Att flytta ett bolån är enklare än vad många tror. Här går vi igenom hur processen normalt sett går till, steg för steg.

1. Hitta ett billigare bolån

Steg ett är att hitta en bank som kan erbjuda dig en bättre bolåneränta än du redan har. För att hitta det billigaste bolånet kan du bland annat jämföra snitträntor, till exempel här på Lånjakt.se. 

Vi rekommenderar att du tar hjälp av en låneförmedlare som specialiserar sig på bolån, exempelvis Comboloan eller Lånekoll.

Läs även: Vad är listränta, snittränta och ränterabatt?

2. Fyll i ansökan

Fyll i ansökan om bolån online och välj ”flytt av befintligt bolån”. Att ansöka är inte bindande, vilket betyder att du inte är skyldig att flytta bolånet bara för att du skickat in en ansökan. Kom ihåg att du bara flyttar bolånet – du byter inte bank.

3. Amorteringsunderlag

Banken kommer att handlägga ditt ärende och återkomma till dig inom kort. Den nya banken kommer dessutom att behöva ett så kallat amorteringsunderlag för att du ska kunna behålla samma amorteringsvillkor.

Underlaget får du från din nuvarande bank och på grund av banksekretessen måste du själv begära ut det.

4. Skriv under lånehandlingarna

Om allt känns bra skriver du under de lånehandlingar som den nya banken skickar till dig. Därefter kommer de att lösa ditt gamla bolån på det överenskomna datumet.

Har du valt att höja lånet i samband med flytten kommer pengarna att betalas ut till dig inom kort.

3 saker att tänka på vid flytt av bolån

  1. Ha i åtanke att banker kan erbjuda extra förmånliga räntor till helhetskunder. Du kan välja att enbart flytta bolånet, men du kommer förmodligen att tjäna mer på att flytta hela din ekonomi.
  2. Om du har ett bolåneskydd kommer det att försvinna i samband med flytten, så glöm inte att teckna ett nytt hos den nya banken.
  3. I många fall kan det räcka att du nämner en eventuell flytt av bolån för att din nuvarande bank ska erbjuda dig en lägre ränta. Kanske behöver du inte genomföra flytten alls!

Relaterade artiklar