Många svenskar väljer att bosätta sig utomlands permanent eller köpa sommarbostäder i länder som Kroatien, Spanien, Italien eller Grekland. Kanske drömmer även du om ett hus eller lägenhet på varmare breddgrader?

Innan du gör slag i saken finns det dock en del saker som kan vara bra att ha koll på. När det kommer till bostadsaffärer kan det trots allt vara svårt att förstå sig på andra kulturers byråkrati, lagar och processer.

För att få dig att känna dig lite tryggare har vi tagit fram en enkel guide till att köpa bostad utomlands. Den sydeuropeiska maten, kulturen och solen är inte mer än en bostadsaffär bort.

Fundera över var du vill bo

Kanske har du en förkärlek för spansk kultur, italiensk mat eller grekisk historia? Att det är soligt och varmt räcker sällan i längden för att bli nöjd med bostadsaffären.

Innan du börjar titta på hus eller lägenhet brukar experterna rekommendera att du först skaffar dig en favoritplats. Om du besöker en stad eller en by dit du kan tänka dig att återvända gång på gång är du på rätt spår.

Om du letar efter en permanent bostad måste du också tänka på att vardagen på ett ställe kan skilja sig ganska mycket från semesterfirandet. Det är lätt att bländas av skönheten av en plats när man semestrar där, vilket kan göra det svårare att förstå hur det är att leva där året om.

Ta reda på om platsen har de bekvämligheter och den service som du tror att du behöver. Bra sjukvård, socialt umgänge och bra kommunikationer är viktiga för många.

Om du bara tänker vistas i bostaden under en del av året är det ändå en bra idé att kolla upp kommunikationerna. Detta kan vara extra viktigt om du planerar att någon gång besöka bostaden under vintern. Vissa länder och städer har enbart bra kommunikationer under högsäsongen.

Vilka länder är populära att köpa bostad i?

Som med allt annat finns det trender även på bostadsmarknaden. För några år sedan var det populärt att köpa bostad i länder som Thailand och Turkiet. Idag är länder som Frankrike, Portugal och Spanien mer populära.

Europeiska länder ligger tillräckligt nära för att det ska vara billigt och bekvämt att ta sig dit, antingen via lågprisflyg, tåg eller till och med bil. Dessutom är de liksom Sverige EU-länder, vilket förenklar både resande, sjukvårdsbesök och möjligheten att stanna i länderna längre perioder.

Håll koll på lokala regler för uthyrning

Planerar du att hyra ut din semesterbostad när du inte är på plats för att tjäna lite extra pengar? Då är det viktigt att du har koll på reglerna. På Mallorca behöver du till exempel ha en särskild licens för att få hyra ut din bostad när du inte är där.

Anlita en mäklare – i Sverige

Du kanske tror att du behöver anlita en lokal mäklare för att kunna köpa en bostad utomlands. Men så är faktiskt inte fallet alls.

Det finns många svenska mäklare som sysslar med utlandsförsäljning. Fördelen med att anlita en svensk mäklare för utlandsförsäljning är att de har koll på alla lokala lagar och regler som annars kan ge huvudbry.

Att köpa bostad är ett stort beslut och att krångliga in sig i utländsk byråkrati och administration – på ett språk som du inte är bekväm med dessutom – är inte att rekommendera.

Bostadslån går att ta både i Sverige och utomlands

Som med de flesta bostadsköp är ett lån ofta en nödvändighet. Har du inte möjlighet att betala bostaden själv kan du ansöka om lån för bostäder utomlands, både hos svenska banker och hos lokala banker i det land du är intresserad av.

Processen att låna till bostad utomlands i Sverige är inte nödvändigtvis krånglig. När det kommer till att låna hos banker utomlands kan de dock kräva en hel del pappersarbete. De vill dels ha information från din svenska bank om din ekonomi och ibland även bankstämpel.

Blancolån till kontantinsatsen

När du lånar pengar till bostadsköp utomlands kan det vara svårt för våra svenska banker att göra en korrekt värdering av huset eller lägenheten värdera huset. Därför kan det också bli problem med att använda huset eller lägenheten som säkerhet för lånet.

I dess lägen behöver du med största sannolikhet kunna betala en större kontantinsats ur egen ficka. Har du inte pengarna på banken kan du i vissa fall finansiera kontantinsatsen med ett blancolån.

Det bästa sättet för att få ett blancolån med bra villkor är att vända dig till en låneförmedlare. Där kan du jämföra flera olika långivare och välja den som ger dig bäst ränta på lånet. Blancolån kan tas upp till 600 000 kronor, så i de allra flesta fall täcker lånet gott och väl kontantinsatsen som behövs.

OBS! Långt ifrån alla långivare och banker tillåter att lånet används som en kontantinsats. Ta reda därför på villkoren innan du ansöker.

Vanliga frågor och svar

Ja, hos många av våra svenska banker kan du använda ett lån för att finansiera bostadsköp utomlands. Precis som när du köper bostad i Sverige behöver du dock i regel lägga en större summa ur egen ficka som kontantinsats.

Du kan också vända dig till en bank i det land där du tänker köpa bostaden. Ta hjälp av en mäklare för att hitta bra långivare på orten där bostaden finns.

Ja, i många fall erbjuder utländska banker lika bra – eller till och med bättre – lånevillkor än svenska banker på den ort där du vill köpa bostaden. Det är alltid värt att kolla upp vad du kan få för villkor hos dessa långivare, samtidigt som du ansöker om lån i Sverige.

Är du intresserad av att köpa bostad utomlands bör du först och främst ta hjälp av en mäklare. Till skillnad mot vad många tror kan det både vara bättre och billigare att anlita en svensk mäklare än en lokal för orten där du vill köpa boendet.

Många svenska mäklare har bra kunskaper om andra länders byråkrati och processer för bostadsköp. Dessutom blir det enklare att kommunicera med en mäklare som talar ditt eget språk.

Det andra steget är att finansiera köpet, vilket du normalt sett gör med hjälp av ett lån. Det kan du ansöka om hos både svenska banker och långivare, såväl som lokala alternativ i landet där du planerar bostadsköpet.

Relaterade artiklar