Det behöver inte vara krångligt att låna pengar. Åtminstone inte om det handlar om mindre belopp. Ett direktlån ansöker du om på ett par minuter med ditt BankID, och pengarna förs över till ditt konto så fort ansökan godkänns. Det betyder att du faktiskt både kan ansöka, beviljas och få pengarna på kontot redan samma dag.

Lån för akuta situationer

Oväntade och kostsamma situationer kan uppstå snabbt och då kan ett snabbt lån vara lösningen. Vanliga typer av direktlån är mikrolån, sms-lån och snabblån. Gemensamt för lånetyperna är att du inte behöver lämna något i säkerhet för lånet. Till skillnad mot blancolån handlar direktlån oftast om mindre belopp som betalas ut direkt. Dessutom kan direktlånet ofta tas utan UC, alltså kreditupplysning från Upplysningscentralen.

Utbetalningar även på helger

Det kan vara frustrerande att behöva vänta ut helgdagarna om det är riktigt brådskande att få lånet utbetalt. Detta har flera direktlångivare löst genom att helt enkelt ha öppet även på helger. Men alla gör det inte, så är det viktigt för dig bör du välja en långivare som gör utbetalningar även på helgdagar.

Bästa direktlån 2022

Det finns många långivare som erbjuder direktlån, nedan hittar du fem av de populäraste långivarna som erbjuder direktlån.

Lägre ställda krav för att beviljas ett direktlån

Långivaren ställer alltid krav som du måste uppfylla för att få ta ett lån, oavsett låneform. Ibland krävs fast anställning, men så är inte fallet med direktlån. Du behöver ha en taxerad inkomst, men kraven för var den kommer ifrån är lägre ställda för direktlån. Har du en betalningsanmärkning behöver inte heller det nödvändigtvis vara ett problem. Skulder hos Kronofogden brukar dock sätta käppar i hjulet för att beviljas lån, inklusive direktlån.

Tips! Här kan du läsa mer om hur du kan ansöka om ett snabblån med betalningsanmärkning.

Vanliga krav för direktlån är:

 • Du ska vara 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Ha ett svenskt bankkonto och BankID
 • Ha ett mobilabonnemang registrerat i ditt namn (för SMS-lån)
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden

Så mycket kan du låna

Vi nämnde inledningsvis att direktlån i regel innebär lägre lånebelopp, men det är faktiskt en sanning med modifikation. Visst är det vanligast att ta mindre belopp i lån när man tar direktlån, inte minst på grund av att du kan få bättre ränta genom andra typer av lån. Direktlånets styrka är trots allt smidigheten och hur snabbt lånet betalas ut, snarare än lånevillkoren.

Det är också sant att flera av de långivare som erbjuder direktlån har satt lånetaket relativt lågt, på mellan 1000 och 50 000 kronor. Men alla regler har undantag och det finns faktiskt långivare som erbjuder direktlån på så mycket som 200 000 kronor.

Direktlån utan UC

Om du haft flera betalningsanmärkningar eller ansökt om många olika lån samtidigt kan det vara smart att undvika fler kreditupplysningar via UC. Många långivare inom direktlån tar ingen kreditupplysning på dig via UC, som tynger din kredithistorik ytterligare. Notera dock att en kreditupplysning alltid tas på dig, även när du ansöker om direktlån. Skillnaden är att upplysningen tas genom andra företag än just Upplysningscentralen.

Jämför långivare innan du tar ett direktlån

Vi rekommenderar vi att du läser på lite innan du tar ett direktlån, även om det är brådskande. Det finns många långivare att välja mellan, som har sina egna villkor för direktlån.

Ett direktlån kommer alltid med ränta, så du bör undersöka alternativen och välja ett som ger dig låg ränta. Lånet ska ju betalas tillbaka, och ju längre löptid du har på lånet desto dyrare blir det. I värsta fall kan det till och med innebära problem för dig att betala tillbaka lånet.

Direktlån eller blancolån?

Olika långivare erbjuder också olika stora lånebelopp. Behöver du ett större lån än 50 000 kronor blir valmöjligheterna färre. Ska du ta stora summor i lån bör du dock överväga ett vanligt blancolån i stället. Även om ansökningsprocessen kan ta något längre tid, och utbetalningen av pengarna dröjer ett par dagar. I slutändan sparar du mycket pengar på att ta ett blancolån till lägre ränta än ett direktlån, om du ska låna en stor summa pengar.

Sammanfattning

Ett direktlån är ett samlingsnamn på mikrolån, sms-lån eller snabblån. Det är lån som du ansöker om på någon minut med ditt BankID, och som beviljas och betalas ut lika snabbt. Direktlån kan med andra ord vara en riktigt snabb och smidig nödlösning vid akut ekonomiskt knipa.

De största fördelarna med direktlån är:

 • Snabb ansökningsprocess
 • Inga samtal med banken – ansök direkt i mobilen eller datorn
 • Möjlighet att låna utan UC
 • Lägre krav för att beviljas lån än andra lånetyper
 • Snabb utbetalning – många långivare betalar ut även på helgdagar

Enkelheten med att ta direktlån är också en av de största farorna med lånemodellen. Att direktlån finns är i grunden bra. Det är ett mycket smidigt sätt att lösa oförutsedda utgifter, som nyttjar vår moderna teknik till fullo. Men det ställer också krav på att du som lånar har disciplin. Ett direktlån bör inte tas för nöjesshopping eller andra spontanköp som inte är nödvändiga. Det är lätt att hamna i en spiral där flera smålån tas, och helt plötsligt finns ett skuldberg att bestiga.

De största nackdelarna med direktlån är:

 • Högre räntor än andra lånetyper
 • Höga avgifter
 • Ofta kortare återbetalningstid än andra lån

Ska du låna större belopp rekommenderas vi därför blancolån, eller om möjligheten finns att låna på din bostad. Det ger dig bättre lånevillkor än direktlån.

Med det sagt så är direktlån i många fall en bra lösning för dig som vill låna pengar snabbt.

På ett par minuter kan du faktiskt gå igenom hela ansökningsprocessen och få pengarna på kontot, vilket är oslagbart smidigt. Dessutom är direktlån en lånetyp du kan ta utan UC, vilket är bra för dig som har problem med kreditvärdigheten.

Vanliga frågor och svar

Direktlån är precis vad det låter som, nämligen möjligheten att låna pengar direkt. Till skillnad mot andar lån som kan innebära en utdragen process, beviljas eller avslås direktlån omedelbart. Blir ansökan beviljad förs sedan pengarna över direkt till ditt bankkonto.

Poängen med direktlån är att det ska gå snabbt och enkelt att ansöka och få pengarna på kontot. Därför får du i många fall pengarna på kontot redan samma dag som ditt lån beviljas.

Det finns flera långivare som erbjuder direktlån, och du hittar dem här på Lånjakt.se. Ansökan om direktlån görs online på långivarens hemsida. Verifiera dig med BankID och välj önskat lånebelopp så får du snart besked om ifall lånet godkänns.

Relaterade artiklar