En kreditupplysning är ett underlag som ger långivare och företag viktig information om din ekonomi. Med hjälp av informationen kan de enklare genomföra en korrekt riskbedömning och besluta huruvida de bör erbjuda dig sina tjänster eller inte.

Det finns även möjlighet att ta en kreditupplysning på sig själv. På så sätt kan du ta reda på hur ditt kreditbetyg ser ut på papper och vad du kan förbättra. Nedan ska vi titta närmare på hur denna typ av kreditupplysning fungerar och hur den kan vara till din fördel.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning är ett ekonomiskt underlag som företag och andra organisationer använder för att få information om din kreditvärdighet, det vill säga din finansiella förutsättningar.

Kreditupplysningen kan till exempel vara aktuell när du ska hyra en bostad, ansöka om ett kreditkort eller ta ett banklån. Hyresvärden, företaget eller långivaren som begär en upplysning på dig vill helt enkelt försäkra sig om att du har god betalningsförmåga.

En god betalningsförmåga ökar dina chanser att ta lån och få hyreskontrakt medan en svag kreditvärdighet kan leda till avslag. Men vilka uppgifter baseras egentligen ditt kreditbetyg på?

Detta innehåller en kreditupplysning

En kreditupplysning innehåller som tidigare nämnt information om dig och dina finansiella förutsättningar. Uppgifterna i upplysningen är bland annat hämtade från myndigheter och ger en samlad bild av hur din ekonomi ser ut i dagsläget.

I upplysningen finns bland annat följande uppgifter:

  • Inkomst under de senaste två åren (baserat på din deklaration)
  • Fastighetsinnehav
  • Civilstatus (om du är gift, skild eller singel)
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo
  • Lån/krediter
  • Antal tidigare kreditförfrågningar (under de senaste 12 månaderna)

Du bör känna till att vem som helst inte får ta en kreditupplysning på vem som helst. Det behövs ett legitimt skäl som kan utgöras av att du exempelvis ska hyra en lägenhet eller handla online.

Långivare och banker måste enligt lag hämta en kreditupplysning på ansökande innan de kan bevilja ett lån. På så sätt kan de undvika att bevilja lån till kunder som redan har en ansträngd ekonomi samtidigt som de kan skydda sig själva mot ekonomiska förluster.

kreditupplysning på sig själv

Kan man ta kreditupplysning på sig själv?

Det finns möjlighet att ta kreditupplysning på sig själv. På så sätt kan du se samma uppgifter som långivare och företag ser när de gör en kreditförfrågan.

Om du vill se din egen kreditvärdighet kan du vända dig till Upplysningscentralen (UC) och använda deras egen tjänst Min upplysning. Här får du tillgång till all information i ditt kreditregister mot en kostnad på 29 kronor.

Du kan även använda dig av Kreditkollen, en löpande prenumerationstjänst (49 kronor/mån) som tillåter dig att följa ditt UC-score över tid. Med denna tjänst får du dessutom obegränsad tillgång till din egen kreditupplysning.

OBS! Observera att upplysningen du själv gör inte kommer att registreras som en kreditförfrågan. Den kommer alltså inte att påverka ditt kreditbetyg negativt, vilket många upplysningar i vanliga fall gör.

Därför kan det vara bra att ta en kreditupplysning på sig själv

Eftersom din betalningsförmåga påverkas när saker händer i ditt liv är det bra att veta hur läget ser ut för tillfället. Du kanske skiljer dig eller skaffar ett nytt arbete? Det här har i regel effekter på din privatekonomi.

När du tar en kreditupplysning på dig själv, och på så vis kontrollerar din aktuella betalningsförmåga, får du en bild av vad motparten kommer att se och vad du kan förbättra.

På så vis kan du ligga ett steg före lån- eller kreditgivaren och försöka förbättra din ekonomiska situation redan innan du ansöker om lån. En god betalningsförmåga minskar nämligen risken för långivaren, vilket i många fall kommer att leda till en lägre ränta.

Med andra ord kan det löna sig rent ekonomiskt att avvakta några månader för att förbättra dina möjligheter till extra förmånliga lånevillkor.

Kostar det något att ta en kreditupplysning?

Det finns flera olika sätt att ta en kreditupplysning på sig själv och det behöver inte nödvändigtvis kosta någonting.

Om du väljer att använda UC kan du begära ut en engångskoll som kostar 29 kronor. Ett annat alternativ är att teckna prenumerationstjänsten Kreditkollen där du löpande bevakar och håller koll på hur din kreditvärdighet förändras över tid.

Ytterligare ett alternativ är gratistjänster som MinUpplysning.se från Bisnode. Denna upplysning är dock främst aktuell för snabblån och är i dagsläget inte lika heltäckande som den UC erbjuder.

Hur länge finns mina uppgifter kvar hos UC?

Bilden av din ekonomiska situation kan förändras över tid och du behöver inte nödvändigtvis öka din inkomst för att förbättra din publika finansiella status. Det kan faktiskt räcka med att det går lite tid.

Betalningsanmärkningar för privatpersoner försvinner till exempel från ditt register efter 3 år. För företag stannar anmärkningar kvar i 5 års tid.

När det gäller kreditförfrågningar stannar dessa kvar i 12 månader innan de försvinner för gott.

Så kan du förbättra ditt kreditbetyg – Steg för steg

Det finns en del saker du kan göra för att förbättra ditt kreditbetyg och därmed öka dina chanser att få förmånligare lånevillkor. Nedan ger vi dig tre enkla tips.

1. Sanera

Satsa på att städa upp bland dina krediter. Samla dina lån och krediter hos en aktör för att minimera antalet och avsluta eventuella kreditkort som du inte använder. Se till att betala av dina skulder när du har möjlighet och sänk din grad av kreditutnyttjande.

Var dessutom noggrann med att alltid betala fakturor i tid för att slippa betalningsanmärkningar.

2. Avvakta

Det bästa för kreditbetyget är såklart att undvika nya lån så långt det är möjligt, men om du måste låna finns det olika sätt att gå till väga. Du kan vara mer eller mindre strategisk när du ska ta ett lån.

Det är till exempel en god idé att gå via en låneförmedlare. På så vis görs bara en kreditupplysning istället för en per varje tillfrågad långivare. Färre kreditupplysningar ger nämligen ett seriösare intryck och påverkar ditt kreditbetyg mindre.

3. Optimera

Andra saker du kan se över för att förbättra ditt kreditbetyg är faktorer som bostad, inkomst och medsökande. Bor du länge på samma plats ger det till exempel ett högre betyg. Att öka inkomsten är ytterligare ett effektivt sätt att förbättra ditt kreditbetyg.

Om du ska söka lån med medsökande är det bästa för dig om den har ett likvärdigt eller bättre kreditbetyg än vad du har.

Ta reda på din kreditvärdighet snabbare med Kreddy

Ett sätt för att snabbt ta reda på din kreditvärdighet är genom att använda tjänsten Kreddy. Kreddy är en app där du snabbt och enkelt får reda på din kreditvärdighet och hur utsikterna ser ut för att få ett lån beviljat. Här är kreditupplysningarna dessutom helt gratis.

kreddy desktop 1

Det enda du behöver göra är att:

  1. Ladda ner appen till din smartphone (som finns för både Android och iOS).
  2. Öppna Kreddy och fyll i dina uppgifter.
  3. Klicka på starta för att få reda på din kreditvärdighet och hur stora chanser du har att få ett lån beviljat.

I Kreddy kan du, utöver att se ditt aktuella kreditbetyg, även få smarta tips och råd kring hur du kan förbättra ditt kreditbetyg. Du kan dessutom få en överblick över dina lån och krediter samt få hjälp att samla dina lån.

Därtill finns tilläggstjänsten UC ID-skydd som minskar risken för ID-kapning. I tilläggstjänsten kan du bevaka ditt personnummer och få aviseringar vid förändringar. Testa gärna tjänsten gratis för att se hur det fungerar. 

Tjänsten Kreddy har utvecklats av Upplysningscentralen tillsammans med Schibsted Fintech AB. En av dess främsta styrkor är att kreditupplysningarna som sker i appen inte registreras i ditt register, utan ditt kreditbetyg förblir detsamma.

Kreddy är därmed det bästa alternativet för den som snabbt vill ta en kreditupplysning på sig själv.

Summering

En kreditupplysning gör det enklare för långivare, hyresvärdar och andra företag att göra en rättvis och realistiskt kreditbedömning. Med hjälp av informationen i underlaget kan till exempel en långivare avgöra om de bör bevilja dig ett lån eller inte.

Informationen i upplysningen kan dessutom ligga till grund för vilken ränta du blir erbjuden. Ju bättre betalningsförmåga du har, desto bättre lånevillkor kan du nämligen få. Därför kan det vara en god idé att ta en kreditupplysning på dig själv innan du ansöker om ett större lån.

På så sätt kan du ligga ett steg före långivaren och ta del av samma information. Detta ger dig möjlighet att uppdatera information som inte stämmer, men också att aktivt försöka förbättra din kreditvärdighet.

Relaterade artiklar