UC score är din individuella kreditvärdighet i siffror. Ju högre kreditvärdighet du har, desto högre blir ditt kreditbetyg hos UC.
Om du planerar att ansöka om ett lån kan det vara en god idé att hålla ett öga på ditt UC score. Ett högt betyg innebär nämligen minskad risk för långivaren, vilket kan ge dig bättre lånevillkor och en lägre ränta.
I denna artikel får du lära dig mer om UC score och hur det fungerar. Vi ger dig även 5 enkla tips på hur du kan förbättra ditt betyg och därmed öka dina chanser att få lån.
Innan vi går in på det ska vi dock titta lite närmare på UC, Sveriges största kreditupplysningsföretag.
Vilka är UC?
Upplysningscentralen (UC) är ett av Sveriges äldsta och största kreditupplysningsföretag som bedrivit verksamhet i 40 år.
Idag samarbetar UC med majoriteten av dagens kreditgivare för att erbjuda underlag i samband med kreditbedömningar.
För att kunna avgöra din betalningsförmåga gör UC en riskprognos och räknar ut hur stor sannolikheten är att du ska hamna i ekonomiska svårigheter inom de närmaste 12 månaderna.
Prognosen baseras på uppgifter hämtade från myndigheter, till exempel Skatteverket, samt statistik från andra externa källor. UC får bland annat tillgång till information gällande:
- Inkomst. Dina två senast deklarerade inkomster (det vill säga sedan två år tillbaka).
- Aktivt skuldsaldo, till exempel lån, krediter eller nuvarande skulder hos Kronofogden.
- Betalningsanmärkningar, hur många de är, hur länge du haft dem samt vem som utfärdat dem och varför.
- Levnadssituation, hur många som bor under ditt tak samt om du är singel, gift, skild eller sambo.
- Tidigare UC-förfrågningar. Tidigare förfrågningar finns kvar i ditt register i ett år och är synliga för andra företag som hämtar upplysningar.
För att förenkla bedömningsprocessen för långivare och andra företag har UC valt att använda sig av ett poängvärde kallat UC-score.
Vad är UC score?
I korthet kan vi säga att UC-score är din kreditvärdighet i siffror.
Poängvärdet sträcker sig mellan 1 och 999. En hög poäng motsvarar en god betalningsförmåga och tvärtom.
Modellen är framtagen för att effektivisera kreditbedömningsprocessen för företag. Samtidigt gör poängsystemet det enkelt för dig som konsument att förstå din egen betalningsförmåga och hur du kan påverka den.
Notera att UC-score inte enbart är relevant i samband med lån. Även hyresvärdar, mobiloperatörer och andra företag som till exempel erbjuder köp på avbetalning kan vilja ta del av av ditt kreditbetyg för att kunna göra en korrekt riskbedömning.
Hög respektive låg UC-score
Låt oss titta närmare på hur en hög respektive låg UC-score kan förbättra samt försämra dina möjligheter vad gäller din ekonomi.
- Hög UC-score. En hög UC-score innebär att du har goda ekonomiska förutsättningar, vilket kan öka dina chanser att bli beviljad lån såväl som andra tjänster. Detta eftersom du med största säkerhet kommer att kunna sköta dina betalningar enligt avtalet, utan att drabbas av betalningssvårigheter.
- Låg UC-score. Har du en låg UC-score kommer det bli svårare för dig att teckna lån och ingå andra avtal. Det låga betyget innebär att du har en svag ekonomi – till exempel på grund av låg inkomst eller betalningsanmärkningar – vilket gör dig till en högriskkund.
Vad gäller lån med individuell ränta – till exempel privatlån – kommer ditt betyg att ha en inverkan på lånets prissättning.
Har du ett högt poäng kommer du att bli beviljad större lånebelopp och lägre ränta. Sämre poäng kommer istället att skapa begränsningar för hur mycket du får låna och du kommer dessutom att behöva betala betydligt mer för ditt lån.
TIPS! Om du vill låna pengar med låg kreditvärdighet kan du testa att ha en medsökande. Då minskar risken med utlåningen eftersom långivaren tar hänsyn till båda era inkomster i sin riskbedömning.
Vad påverkar min UC score?
För att räkna ut ditt UC-betyg tar UC hänsyn till en rad olika faktorer där de främsta är:
- Nuvarande lån samt storleken på dessa.
- Betalningsanmärkningar.
- Tidigare förfrågningar.
- Skulder hos Kronofogden.
Andra faktorer som påverkar betyget är ditt civilstånd (om du är gift, singel eller sambo) samt din levnadssituation, det vill säga om du har många mindre barn att försörja.
Hur kan jag se mitt UC score?
Genom att ta del av ditt eget kreditbetyg kan du dels se vad företag ser när de hämtar upplysningar på dig, men du kan även se om det finns några förbättringsmöjligheter.
Om du vill se ditt UC-score kan du göra detta på på två sätt: via Mitt kreditbetyg eller Kreditkollen. Båda tjänsterna tillhandahålls av UC. Du kan även använda appen Kreddy för extra smidig tillgång.
Mitt kreditbetyg
Mitt kreditbetyg ger dig tillgång till ditt kreditbetyg under 7 dagar. Underlaget fungerar som en temperaturmätare för din ekonomi och är extra fördelaktig att ha med när det är dags att besöka banken för att förhandla om räntor.

Eftersom du enbart har tillgång till tjänsten i en vecka är den inte optimal för dig som vill följa din UC-score under en lägre tid. Då bör du istället använda tjänsten Kreditkollen.
Kreditkollen
Kreditkollen ger dig möjlighet att följa ditt UC-betyg i realtid. UC introducerade tjänsten för att tillfredsställa konsumenternas behov av att få en enkel översikt över sin ekonomi.

Med Kreditkollen får du tillgång till all information som sparas om dig samtidigt som du kan följa ditt kreditbetyg i realtid. Du får även tillgång till flera nyttiga verktyg för att förbättra din ekonomiska situation.
Du kan till exempel sätta upp långsiktiga mål och anta utmaningar för att höja ditt kreditbetyg på lång sikt. Detta är en fördel för dig som planerar att ansöka om ett större lån i framtiden.
Kreditkollen är en digital tjänst som du får tillgång till via Minuc.se. Kostnaden är 49 kronor/månad och du har ingen bindningstid. Däremot gäller en månads uppsägningstid om du väljer att avsluta tjänsten.
Kreddy
Kreddy är en nylanserad och kostnadsfri app som tagits fram i samarbete med UC. Inloggning sker enkelt och säkert via BankID och tjänsten är även gratis.
I appen får du en översikt över ditt kreditbetyg baserat på vissa uppgifter i din kreditupplysning. Betyget är indelat i fem steg: Svag, Mindre bra, Bra, Mycket bra och Utmärkt.
Bortsett från ditt betyg ger appen dig en överblick av dina lån samt hjälpsamma tips på hur du kan förbättra din score. Du kan även slå ihop dina lån och krediter direkt i appen genom att ansöka om ett samlingslån hos Lendo.

5 tips för ett bättre UC score
- Låna inte mer än du kan betala tillbaka. Om du är i behov av ett lån bör du aldrig låna mer än vad du har möjlighet att betala tillbaka. Du vet aldrig om du kommer att drabbas av betalningssvårigheter i framtiden och därför är det bäst att ta det säkra före det osäkra.
- Betala i tid. Se till att alltid betala dina räkningar i tid. Gör du inte det riskerar du att få en betalningsanmärkning som finns kvar i ditt register i tre år och som kommer att belasta din UC-score. Många kreditgivare erbjuder betalning via autogiro, vilket minskar risken för bortglömda betalningar.
- Samla lånen. Om du har flera mindre krediter lån och krediter rekommenderar vi att du samlar dem i ett nytt, billigare lån. Detta kommer dels att spara dig pengar, men också förbättra ditt kreditbetyg eftersom ett större lån ser bättre ut i ditt kreditregister än många små.
- Undvik UC-förfrågningar. Är du i behov av finansiering rekommenderar vi att du väljer ett lån utan UC. Då kommer upplysningen nämligen inte att registreras i UC:s register utan hos ett annat kreditupplysningsföretag, vilket kan hjälpa dig behålla ett bra kreditbetyg.
- Kassera onödiga krediter. Har du krediter du inte använder? Avsluta dessa omedelbart för att förbättra ditt UC-score.
Sammanfattning
UC-score är ett betygsystem som Upplysningscentralen använder för att beskriva din kreditvärdighet. Systemet underlättar inte enbart för företag i deras kreditbedömningar, det ger även konsumenter möjlighet att följa och förbättra sitt kreditbetyg.
Det finns många fördelar med att hålla ett öga på sitt score hos UC. Dels kan du revidera och uppdatera informationen regelbundet och dels kan du få tillgång till verktyg som hjälper dig att förbättra ditt betyg.
Källa: https://www.minuc.se/
