Aktiva skulder försvårar möjligheterna att få ett lån beviljat. I princip alla banker och andra långivare har som policy att automatiskt neka lån till de som har skulder hos Kronofogden. Detta såklart med all rätt – kunder med skulder hos Kronofogden bör inte skuldsätta sig ytterligare.

Varje regel har dock undantag och så även på lånemarknaden. Idag finns det nämligen flera långivare på som erbjuder lån för skuldsatta. Observera att detta inte rör sig om lån avsedda för konsumtion, utan snarare om finansieringslösningar som kan hjälpa dig att bli kvitt skulderna.

I denna artikel ska vi titta närmare på vilka alternativ till lån det finns för dig som har skulder.

Aktiva skulder och betalningsanmärkningar

Skulder hos Kronofogden innebär problem för dig som vill låna pengar. Först och främst kommer de leda till att du får en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen. Även om du betalar av din skuld direkt kommer anmärkningen att finnas kvar i registret i tre års tid.  

I många fall kommer du att nekas ett lån, oavsett vad anledningen till att skulden uppkom var. Det spelar inte heller någon roll hur din ekonomiska situation i övrigt ser ut idag. Vissa långivare kan emellertid ha översikt med anmärkningar, så länge de inte är för många eller för nya. 

Det säger sig självt att du som har en aktiv skuld får det ännu svårare att ta ett lån. Detta med all rätt, då ett nytt lån kanske inte låter som det mest sunda alternativet för någon med ett aktivt skuldsaldo. Men långivare som erbjuder lån till skuldsatta gör det inte med huvudsyftet att pengarna ska användas till konsumtion.

OBS! Har du fått betalningsanmärkningar försvåras möjligheterna till lån i åratal framöver, även om du betalar din skuld fort.

Låna för att lösa skulder eller få en nystart

Att låna trots skuld hos Kronofogden handlar ofta om att få ihop kapital för att lösa tidigare skulder. Med andra ord kan du låna för att betala lån. Men är det verkligen en hållbar lösning? I just det här fallet är svaret faktiskt ja.

Inte sällan hamnar människor i Kronofogdens register på grund av svårigheten att betala alla sina smålån.

Gemensamt för många smålån är att de kommer med skyhöga räntor, vilket gör det svårt att bli kvitt skulderna. Varje månad går avbetalningen bara till att betala räntan och ju fler sådana här smålån som behöver betalas av, desto större är risken för att privatekonomin till slut kraschar.

Många snabblån och krediter kan därmed leda till en stor ekonomisk röra som behöver städas upp. Detta kan göras genom ett samlingslån, vilket är något även du med aktiva skulder kan beviljas. Observera att detta dock enbart gäller dig med låneskulder, inte med skulder hos Kronofogden.

I praktiken innebär det att du tar ett större lån för att lösa dina smålån med höga räntor. Tanken är att du ska kunna få lägre ränta på ditt samlingslån än den samlade räntan för dina tidigare lån.

Detta kan öka chanserna att få lån trots skulder

Om du har betalningsanmärkningar eller skulder, men är i behov av ett lån finns det några faktorer som kan öka dina chanser att få lån ändå. Här kommer tre av dessa.  

✓ Fast inkomst och god återbetalningsförmåga

I regel kommer det att ställas höga krav på din återbetalningsförmåga, det vill säga att du har en fast inkomst och tillräckligt stark ekonomi för att kunna betala tillbaka lån. Dins skulder kan ju betyda att du hade ekonomiska svårigheter tidigare, men inte idag. Vissa långivare intresserar sig mer för nutiden än vad som varit.

✓ Borgensman

Långivare som kräver borgensman är det andra alternativet för dig med skulder som vill ta ett privatlån. Då krävs det att någon du känner, som har god ekonomi och återbetalningsförmåga, går i god för dig.

✓ Pant

En tredje lösning som vissa långivare använder sig av är pant. Det betyder att du lämnar något av värde som säkerhet för lånet. Skulle du inte kunna betala tillbaka lånet kan långivaren sälja panten för att få tillbaka sina pengar.

Krav på god återbetalningsförmåga

Tidigare betalningsanmärkningar och skulder behöver förstås inte betyda att den nuvarande ekonomiska situationen är dålig. Och det är av den anledningen som vissa långivare erbjuder hjälp med samlingslån eller privatlån trots en brokig ekonomisk historia.

För att beviljas att låna pengar med aktiv skuld hos kronofogden krävs att du idag har god ordning på din ekonomi. Med undantag för pantbanker vill långivare i princip alltid se att du har en tillräcklig stark ekonomi för att låna pengar. Och ibland kan kraven på inkomst till och med vara högre för dig med skuldsaldo.

En ordnad ekonomi är en förutsättning för att få lån trots skuldsaldo. Du bör aldrig låna pengar som du inte har råd att betala tillbaka.

Kan jag låna pengar trots aktiv skuld?

Ja, det är möjligt. Dock är dessa lån främst avsedda för den som vill lösa sina skulder hos Kronofogden och förbättra sin ekonomi på sikt. Traditionella privatlån eller snabblån går i regel inte att få om du har skulder hos Kronofogden.

Dina chanser till lån ökar om du har en medsökande eller borgensman på lånet. Att du har tillräckligt bra ekonomi själv är också en förutsättning.

För dig som vill ta bolån med betalningsanmärkning är chanserna låga. Privatlån går att få i vissa fall med hjälp av borgensman eller hos en pantbank.

Ofta är den typ av lån som erbjuds samlingslån, som ett sätt att bli kvitt dina aktiva låneskulder. Det finns flera långivare som erbjuder bra hjälp med att lägga upp planer för hur du ska bli av med dina skulder. Hos dem tar du sedan ett samlingslån som hjälper dig att betala av dyra smålån.

👉 Lästips! Skuldsanering – En sista utväg för dig som är skuldsatt

Här kan du låna med aktiv skuld hos Kronofogden

Det finns några få långivare som erbjuder lån till kunder trots skuldsaldo hos Kronofogden. Nedan ska vi titta närmare på fem av dessa långivare och hur deras finansieringslösningar fungerar. 

1. Tando

”Lån baserade på förtroende” är Tandos slogan. Med det vill de förmedla att de litar på att du som låntagare har de förutsättningar som krävs för att sköta återbetalningen. De kommer alltså inte automatiskt att ge avslag på din ansökan på grund av din kredithistorik.

Istället kräver de att du ansöker tillsammans med en borgensman, vilket kan vara en vän eller familjemedlem. Borgensmannen förbinder sig att betala ditt lån om du inte skulle klara det. Hos Tando kan du låna upp till 100 000 kronor, med återbetalningstid på upp till 72 månader (6 år).

2. Nystart Finans

Hos Nystart Finans kan du få hjälp med att lösa dina skulder genom ett samlingslån som kallas Nystartlånet. Du får hjälp av en handläggare att gå igenom din ekonomi och lägga upp en plan för en skuldfri framtid. Detta är ett bra alternativ för dig som vill få ordning på en trasslig ekonomisk situation och påbörja en resa på skuldfrihet.

3. Sefina Pantbank

Sefina är en pantbank, vilket betyder att du lånar på andra villkor än hos vanliga banker. De tar ingen kreditupplysning och bryr sig således inte om hur din ekonomiska historia ser ut.

Det som dock krävs av dig är att du har något av värde att lämna i pant.

Värderingen av det du vill pantsätta när du ansöker om lån sker online. När du fått besked angående din ansökan kan du antingen skicka in panten eller bege dig till en Sefina-butik.

4. Marginalen Bank

Hos Marginalen Bank kan du ansöka om Omstartslånet som du kan använda det för att samla dyra smålån eller som ett traditionellt privatlån. Det krävs dock att du löser dina skulder hos inkasso eller Kronofogden innan du använder resterande kapital till konsumtion.

Även Marginalen Bank vill att du ska kunna lämna något i säkerhet när du ansöker om lån hos dem. I detta fall handlar det om en bostad som du kan belåna.

5. Svea Ekonomi

Svea erbjuder skuldfinansiering för dig som vill samla dina lån och skulder till ett stort lån. Du kan låna upp till 200 000 kronor och Svea hjälper dig att hitta ett upplägg som passar just dina förutsättningar.

Sammanfattning

Att hamna i Kronofogdens register är inte en önskvärd situation för någon. Även efter att en skuld till Kronofogden har betalats tillbaka kvarstår svårigheterna att få nya lån.

Trots det erbjuder flera aktörer lån och skuldfinansiering även för dig som har skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar.

Huvudsakligen erbjuds lån för dig med skuldsaldo för att kunna få en ekonomisk nystart. Ofta handlar det då om att få hjälp med att samla tidigare smålån som kostar mycket i ränta.

Vanliga privatlån för konsumtion är svåra att få som skuldsatt. Detta med all rätt eftersom långivaren inte vill att de ska orsaka betalningssvårigheter som kan drabba både dig och långivaren.  

Ett lån som du med skuldsaldo hos Kronofogden kan ta är ett så kallat pantlån hos en pantbank. Här pantar du ett valfritt föremål och pantbanken ger dig ett lån motsvarande värdet på föremålet. Tänk på att aldrig låna pengar om du anser att det kan bli svårt att betala tillbaka.

Vanliga frågor och svar

I regel ja. I lånevärlden premieras den med god återbetalningsförmåga, det vill säga hög inkomst och god kreditvärdighet. Även om du idag har bra inkomst kommer din kreditvärdighet påverkas negativt av dina tidigare låneskulder. Du som vill låna trots skulder måste alltså vara beredd på att betala en högre ränta.

Med det sagt kan det ändå vara en bra idé att ta ett samlingslån. Chanserna är goda att du trots allt får en lägre ränta än den samlade räntan för dina smålån.

Det finns flera långivare som erbjuder lån för dig med skuldsaldo, till exempel Tando, Svea Ekonomi, Marginalen Bank och Nystart Finans. Långivarna har olika upplägg, krav och typer av lån. Läs gärna våra recensioner av långivarna innan du bestämmer dig för att ansöka.

Relaterade artiklar