Jämför utvalda lån

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla lån.
nstart logo Till ansökan Till ansökan Svea Till ansökan
Långivare:NstartMarginalen BankSvea Ekonomi
Belopp:20 000 - 500 000kr25 000 - 500 000kr0 - 0kr
Ränta:9.95 - 21.95 %3.5 - 18.95 % %
Anslutna långivare:---
Ansök med BankID:JaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.2 av 10 Trustpilot 7.4 av 10 Trustpilot 2.4 av 10
Direktutbetalning:NejNejNej

Svårigheter att få lån kan bero på flera saker

Ibland kan det kännas omöjligt att få lån. Du ansöker hos flera långivare, men får inte lån någonstans. Att långivarna ger dig avslag på din ansökan kan bero på flera saker:

Du har för många betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar gör det i regel svårt att få lån, men inte omöjligt. Idag finns det många långivare som erbjuder lån med anmärkningar, så länge de inte är för många eller för nya.

Har du fler än 10 stycken eller om du dragit på dig nya de senaste 6 månaderna är chanserna att få lån små. Detsamma gäller om anmärkningarna uppkommit på grund av missade inbetalningar till andra långivare.

Du har en låg inkomst – eller ingen inkomst alls

För att bli beviljad ett lån krävs det oftast att du har en inkomst på minst 10 000 kronor per månad. Inkomsten bör helst komma från fast anställning, men det finns långivare som kan godkänna andra typer av inkomster, exempelvis från deltids- eller timanställningar, pension eller studiemedel.

Har du en mycket låg inkomst kan du fortfarande få mindre lån hos långivare som Ferratum där inkomstkravet ligger på 2 000 kronor i månaden. Har du däremot ingen inkomst alls är risken stor att du får avslag på din ansökan.

Du har för många kreditförfrågningar

Varje gång du ansöker om ett lån tar långivaren en kreditupplysning på dig, vanligtvis hos UC. Dessa förfrågningar finns kvar i 12 månader och kan ha en negativ effekt på ditt kreditbetyg om de blir för många.

Det är inte omöjligt att få lån trots låg kreditvärdighet på grund av många förfrågningar, men det kommer att göra det betydligt svårare. Har du mellan 5 – 10 förfrågningar det senaste året kan långivaren ge dig avslag på din ansökan. Detsamma gäller om du redan gjort en låneansökan den senaste 30 dagarna.

Du uppfyller inte långivarnas minimikrav

Slutligen kan du också få nej av bankerna om du inte uppfyller långivarnas grundkrav. I de allra flesta fall gäller följande:

 • Du ska vara minst 18 år
 • Varit folkbokförd i Sverige under en viss tid
 • Ha tillgång till BankID
 • Inte ha skyddad identitet

Du har många lån

I ditt kreditregister finns information om din skuldsättning, både antalet lån samt också det totala beloppet du är skyldig. Är du redan djupt skuldsatt kommer långivaren inte att bevilja ytterligare ett lån eftersom det ökar risken att du drabbas av betalningssvårigheter.

I många fall kan det dock vara bättre att ha ett stort lån registrerat istället för många smålån och krediter. Det senare kan nämligen vara ett tecken på att du lever över dina tillgångar och att du därför behöver ansöka om nya lån regelbundet.

Du har skulder hos Kronofogden

Om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden kommer det att vara omöjligt att få lån hos en vanlig långivare. Här är ditt enda alternativ ett så kallat omstartslån som du använder för att lösa dina kronofogdeskulder.

Snabblån har lägre krav än privatlån – men är dyrare

Normalt sett är snabblån och krediter enklare att bli beviljade än större privatlån. Det beror på att långivarna erbjuder mindre lånebelopp under en kortare tidsperiod, vilket också minskar utlåningsrisken.

Med det sagt är denna typ av lån betydligt dyrare jämfört med traditionella blancolån. Många av dem är högkostandskrediter med en effektiv ränta på hundratals procent. Därför är de bäst att undvika, framför allt om du blir nekad lån hos banken på grund av låg kreditvärdighet.

Om du däremot upplever det som omöjligt att få lån på grund av gamla betalningsanmärkningar eller många förfrågningar kan ett SMS-lån vara en lösning på ett tillfälligt finansiellt problem. Se bara till att:

 • Räkna på kostnaderna noggrant
 • Jämföra räntor för att hitta det billigaste alternativet
 • Ta aldrig denna typ av lån för att lösa gamla kreditskulder

Alternativ för dig som får nej hos banken

Det finns några alternativ för dig som inte får lån någonstans som kan vara värda att utforska.

Omstartslån (skuldfinansieringslån)

Om du får nej av banken på grund av skulder hos Kronofogden kan ett omstartslån, eller skuldfinansieringslån, vara en lösning.

Det här är ett lån med säkerhet, exempelvis i form av en borgensman eller bostad, som du använder för att lösa ditt skuldsaldo. Lånet är avsevärt dyrare än ett vanligt samlingslån, men kan vara en sista utväg om du vill undvika skuldsanering.

Samlingslån med lösenkrav

För dig som får avslag på grund av många lån kan ett samlingslån med lösenkrav vara ett alternativ. Eftersom långivaren behåller pengarna du lånat och löser hela eller delar av dina skulder åt dig minskar utlåningsrisken.

Samlingslånet ger dig dessutom en lägre lånekostnad och går dessutom att lägga upp över en längre tid för att få mindre kännbara månadsutgifter. Även det kan öka chansen att din ansökan blir beviljad.

Pantbank

Hos en pantbank lämnar du in saker som värderas och därefter får du låna motsvarande belopp. Pantbanken gör ingen kreditupplysning på dig och du behöver dessutom inte återbetala lånet om du inte kan eller vill. Då säljer bara pantbanken det du lämnat in för att återfå sina pengar.

Tips om du har svårt att få lån

 • Fråga långivaren varför du har fått avslag. Du har rätt att veta varför långivaren nekade dig ett lån. På så sätt kan du ta reda på vad du behöver göra för att öka dina chanser att få lån.
 • Se till att du uppfyller kraven. Du kan också ta en kreditupplysning på dig själv för att få tillgång till samma information som långivaren.
 • Erbjud en säkerhet. Det kan till exempel vara en borgensman eller en bostad du äger.
 • Ha en medsökande i lånet. En medsökande ökar tryggheten för långivaren eftersom återbetalningsansvaret inte enbart vilar på dig.
 • Vänta ut kreditförfrågningar och anmärkningar. Kreditförfrågningar finns kvar i 12 månader och betalningsanmärkningar i 3 år.
 • Kontakta din lokala skuldrådgivare. De kan ge dig värdefulla råd och stöd gällande din ekonomi och hur du ökar chanserna att få lån.

Undvik att låna om du har svårt att få lån

Bankerna har inte alltid rätt, men om flera långivare ger dig avslag på din ansökan finns det förmodligen goda anledningar till det. Tänk på att bankerna tjänar på att ha dig som kund, men om de bedömer att du inte har de förutsättningar som krävs för att sköta återbetalningen kommer de inte att låna ut pengar till dig. Detta gör de även för din skull så att du inte ska drabbas av ekonomiska svårigheter.

Vanliga frågor och svar

Är det omöjligt att få lån finns det förmodligen en orsak till det, exempelvis en låg inkomst, många betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Fråga bankerna varför du får avslag och se om du kan göra något åt det, exempelvis öka dina inkomster, vänta ut betalningsanmärkningar eller erbjuda en säkerhet.

Ja, du kan öka dina chanser att få lån genom att:

 • Ansöka hos en långivare där du uppfyller grundkraven
 • Ha en medsökande
 • Vänta ut betalningsanmärkningar och kreditförfrågningar
 • Öka dina inkomster
 • Erbjuda en säkerhet för lånet

Vanliga lån går inte att få med skulder hos Kronofogden. Det du däremot kan ansöka om är ett omstartslån som du använder för att lösa skulderna. Då krävs dock en säkerhet i form av exempelvis en bostad.

Banken säger nej för att de bedömer att din ekonomi inte är tillräckligt god för att sköta lånet. De vill vara säkra på att få tillbaka sina pengar och är därför noggranna med vem de lånar ut pengar till.

För dig som har svårt att få lån på grund av kronofogdeskulder kan ett omstartslån vara ett bra alternativ. Får du avslag på grund av många skulder kan du ansöka om ett samlingslån med lösenkrav för att öka chanserna att bli beviljad.

Vi hjälper våra kunder att hitta lån

5,0 av 5 baserat på 1 omdömen

 • Senast uppdaterad: december 18, 2022

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.