Letar du efter en sidoinkomst för att dryga ut kassan? Drömmer du om att resa runt i världen och jobba på distans? Eller funderar du rentav på en ny karriär?

Idag finns det många möjligheter att tjäna pengar snabbt, genom att gigga, sälja prylar eller locka fram din inre entreprenör.

Hur tjänar man pengar snabbt egentligen? Här är 15 enkla sätt på hur du kommer igång och tjänar pengar snabbt.

1. Tjäna pengar på betalda undersökningar

Tjäna pengar snabbt med betalda undersökningar hos smartopinion.com
Betalda undersökningar hos smartopinion.com.

Betalda undersökningar är ett populärt och enkelt sätt att tjäna extrapengar för dig som har tid över vid sidan av studier eller jobb.

Här är det med andra ord inte tal om ett jobb som kan ersätta en heltidsinkomst, utan ett snabbt sätt att få in extrapengar.

Marknadsundersökningar har varit och förblir en viktig del av många företags utvecklingsarbete, och idag sker en stor del av undersökningarna online. Många av kundundersökningarna är betalda, och det är där du kommer in i bilden.

För varje genomförd undersökning får du in en slant och har du tid och möjlighet att delta i flera undersökningar kan det i slutändan betyda en betydande extrainkomst.

Så går det till

För att börja tjäna pengar på betalda undersökningar behöver du registrera dig på en eller flera av de många plattformar som finns för ändamålet.

Exempel på sådana plattformar är:

Att registrera sig är gratis, och du väljer själv vad för typ av undersökningar du vill delta i. Ofta krävs en digital plånbok (exempelvis Paypal) för att få pengarna du tjänar utbetalda. Från din digitala plånbok kan du sedan föra över pengarna till ditt bankkonto.

Betalda undersökningar är ett av de mest bekväma och flexibla sätten att tjäna extrapengar. Undersökningarna tar i regel inte mycket tid i anspråk, du kan göra dem var som helst (såvida du har internetuppkoppling) och när som helst.

Fördelar

 • Snabbt sätt att tjäna fickpengar
 • Jobba när det passar dig
 • Stort urval av plattformar att jobba på

Nackdelar

 • Svårt att tjäna några större pengar
 • Går inte att räkna med som regelbunden inkomst

2. Sälja kläder/prylar

sälja produkter du inte använder

Du känner säkert redan till köp-och säljsajter som Tradera och Blocket. De har funnits på den svenska marknaden länge men är minst lika populära idag som någonsin. Sajterna gör det enkelt att lägga upp annonser för prylar eller kläder som du vill sälja, och köpare finns det massor av. Facebook Market är ett annat alternativ som tillkommit under senare år och blivit populärt.

Fördelarna med att handla på andrahandsmarknaden är att det är billigare. Dessutom ligger det helt rätt i tiden då många blivit allt mer miljömedvetna.

Så kommer du igång

Det är enkelt att lägga upp en annons på köp- och säljplattformarna. Det enda du behöver göra är att skapa ett gratis användarkonto, och sedan ladda upp bilder och information om varan du säljer. Tänk dock på att det kan kosta en slant att lägga upp annonser. Blocket tar olika avgifter beroende på vad du säljer.

Se därför till att göra annonsen så väl utformad som möjligt, med bilder och korrekt information. Risken är annars att du inte hittar köpare till det du lagt upp.

Fördelar

 • Förrådsstädning och extrainkomst i ett
 • Enkelt att sälja via nätplattformar

Nackdelar

 • Inte säkert att det finns köpare
 • Det kan kosta att lägga upp annonser

3. Airbnb

tjäna pengar snabbt genom att hyra ut ditt boende på Airbnb
Hyr ut ditt boende hos Airbnb.se

Airbnb-boende har på senare tid blivit en konkurrent till hotell med många fördelar. Det handlar helt enkelt om att uthyraren hyr ut sin bostad, eller ett rum i den, via en app. Som turist är det här alternativet ofta både billigare och bekvämare än hotell.

Om du har en lägenhet i eller i närheten av en populär turiststad finns det med andra ord goda möjligheter att tjäna en extra hacka på att hyra ut den via Airbnb.

Airbnb-plattformen för samman uthyrare och människor som är intresserade av att hyra på ett enkelt sätt. All kommunikation och betalning sker via appen, och det går att ta del av omdöme av användare som tidigare hyrt bostäder. Tryggt och säkert alltså.

Som uthyrare sätter du själv din avgift och vilka datum som ditt boende är tillgängligt för uthyrning.

OBS! Tänk på att du måste få tillåtelse av din bostadsrättsförening/hyresvärd för att hyra ut lägenheten via Airbnb. Det är långt ifrån alla som godkänner det.

Fördelar

 • Tjäna pengar istället för att låta lägenheten stå tom
 • Enkelt att sköta uthyrningen via plattformen

Nackdelar

 • Serviceavgifter tillkommer
 • Bostadsrättsföreningen kan säga nej
 • Problem för dig om hyresgästen inte sköter sig

4. Produkttestare

tjäna pengar som produkttestare
Tjäna pengar som produkttestare hos Surveybee och Buzzador.

Som produkttestare får du möjlighet att prova på och kommentera produkter som du har intresse av. Flera plattformar, som Buzzador och Surveybee, erbjuder produkttester.

Liksom betalda undersökningar passar produkttestning bäst som ett sätt att tjäna lite extra pengar. Ersättningen är inte särskilt hög och uppdragen är inte regelbundna. Å andra sidan är det ett helt flexibelt jobb som de flesta upplever som roligt.

Det går helt enkelt till så att du registrerar dig gratis på en plattform. Sedan fyller du i lite uppgifter om dig själv och dina intressen. På så sätt ser företagen till att du får testa produkter som passar din profil.

Vanliga testprodukter är snacks, skönhetsprodukter eller elektronik. Produkterna skickas hem till din bostad, så du behöver inte bege dig till någon arbetsplats, och du testar när det passar dig. Som produkttestare får du sedan lämna dina åsikter om produktens funktion, utformning, smak, användarvänlighet och så vidare.

Fördelar

 • Roligt jobb – få möjlighet att testa nya produkter
 • Bekvämt – få produkter hemskickade och testa
 • Tar inte mycket tid i anspråk

Nackdelar

 • Begränsad mängd jobb
 • Inga större inkomster

5. Skriva artiklar

tjäna pengar som skribent
Bli skribent hos Topcontnet.se

Som frilansande artikelskribent arbetar du uppdragsbaserat med att skriva. Ofta är kunderna som anlitar dig företag som är aktiva inom digital marknadsföring och behöver kontinuerligt innehåll, eller content, till sina webbsidor.

För att lyckas som artikelskribent behöver du därför ha lätt att formulera dig, kunna leverera texter snabbt och tycka om att lära dig om nya ämnen.

Tips! Hos Topcontent kan du enkelt komma igång att tjäna pengar snabbt som skribent.

Hitta jobb på frilansplattformar

Ett bra första steg för dig som är nybörjare är att registrera dig på en frilansarplattform. De största är Freelancer, Upwork och Fiverr. Detta är webbsajter som förmedlar gigjobb och har gott om kunder som söker svenska skribenter för olika uppdrag.

När du har registrerat din profil kostnadsfritt kan du bläddra bland olika uppdrag, och sedan sker en budgivning mellan dig och andra skribenter.

Det betyder att som nybörjare kan det vara lättare att få mindre skrivuppdrag som inte betalar särskilt bra. Det kan dock vara värt att ta några sådana uppdrag för att få en fot in i branschen.

I takt med att du blir mer erfaren kan du söka dig till mer välbetalda uppdrag och söka dig utanför plattformarna.

Varje gång du accepterar ett uppdrag via plattformarna får du nämligen betala en procentuell avgift av din lön till dem.

Fördelar

 • Möjlighet att utveckla ditt skrivande
 • Jobba från var du vill i världen
 • Går att försörja sig på

Nackdelar

 • Krävs att du kan uttrycka dig väl i skrift
 • Kan vara svårt att få regelbundna uppdrag i början
 • Plattformarna tar en avgift

6. Sälja bilder och videos

Dela ditt innehåll hos Shutterstock.
Dela ditt innehåll hos Shutterstock.

Om du har talang för fotografi och videoskapande kan det vara värt att prova vingarna på någon av de plattformar som finns för att sälja bilder och videos.

Genom så kallade microstocksajter, som fungerar som digitala bildbyråer, får amatörer möjligheten att sälja stockfoton (och ibland videor) till privatpersoner, tidningar och företag. Exempel på microstocksajter där du kan registrera dig gratis:

 • Shutterstock
 • Istockphoto
 • Mostphotos

Betalningen sker ofta i form av en bestämd summa för varje nedladdad bild. Det kallas för att dina bilder är royaltyfria och betyder att oavsett i vilket sammanhang de sedan används får du ingen extra ersättning. Möjligheterna att tjäna pengar på en och samma bild är dock helt obegränsade, då du får pengar varje gång den laddas ner.

Kommersiella licenser ger mer pengar

Det kan ta tid att tjäna mycket pengar på nedladdningar som sker styckvis. Betydligt mer pengar på ett bräde kan du istället få om du gör dina foton tillgängliga för kommersiella licenser. Det betyder att bilden får användas i reklamsammanhang, och då får du betalt ett större engångbelopp när din bild säljs.

Fördelar

 • Odla ditt fotografiintresse och tjäna pengar samtidigt
 • Möjlighet till fina inkomster om du är skicklig
 • Få betalt per nedladdning eller licens

Nackdelar

 • Hård konkurrens
 • Kräver fototalang och rätt utrustning

7. Låna och tjäna pengar med Lendify

tjäna pengar på avkastning via Lendify
Tjäna pengar på avkastning via Lendify.

P2P-lån har kommit att bli ett alternativ till banker och andra långivare i vår moderna delningsekonomi. Konceptet går helt enkelt ut på att privatpersoner lånar ut till privatpersoner via en plattform.

En av de största plattformarna för ändamålet är Lendify. Fördelen för låntagaren är att man slipper bankens ränta. Och för dig som långivare är fördelen att du får en passiv inkomst genom ränta.

Hur funkar det?

När du registrerar dig som långivare hos Lendify betyder det att du kommer avvara en del av ditt kapital under en viss tid. Det krävs med andra ord att du har pengar att låna ut. Ju mer pengar du har att låna ut, desto mer pengar kan du också tjäna genom räntan som tickar in.

Låt oss ta ett exempel:

 • Du kan avvara 10 000 kronor.
 • Lendify kopplar ihop dig med flera låntagare och fördelar dina pengar mellan dem.
 • Genom att låntagarna amorterar och betalar ränta löpande kommer också dina investerade 10 000 kronor att växa.

Genom att Lendify sprider ut dina pengar mellan flera olika låntagare minskar riskerna betydligt för dig. Dessutom tar de alltid kreditupplysning på låntagarna innan de godkänner lånet.

Fördelar

 • Passiv inkomst
 • Riskspridning – dina utlånade pengar sprids ut mellan flera låntagare
 • Månatlig avkastning

Nackdelar

 • Krävs att du har pengar att låna ut
 • Serviceavgift tillkommer

8. Tjäna pengar som barnvakt

Jobba som barnvakt hos Nanny.nu.
Jobba som barnvakt hos Nanny.nu.

Att sitta barnvakt är knappast ett nytt sätt att tjäna extrapengar. Det som dock är relativt nytt är att det blivit betydligt enklare för föräldrar att hitta barnvakter, och för barnvakter att hitta jobb genom plattformar.

Sajter som Babysits och Nanny.nu fungerar som arbetsförmedlingar för barnvakter och gör det enklare än någonsin att hitta barnvaktsjobb online (själva barnpassningen behöver du dock göra på plats).

Fördelar

 • Potentiellt många uppdrag
 • Leka, mysa och pyssla – och tjäna pengar
 • Plattformar gör det enklare att hitta jobb

Nackdelar

 • I vissa fall låg timlön
 • Obekväma arbetstider

9. Tjäna pengar som hund- och kattvakt

Jobba som hund- och kattvakt.
Jobba som hund- och kattvakt.

Våra fyrfotade vänner måste förstås också få vara en del av vårt uppkopplade tidevarv. För dig som gärna extraknäcker med att ta hand om hundar finns plattformar som Hittahundvakt och Dogbuddy. Föredrar du katter kan du använda tjänster som Care.com och Grannar.

Det är gratis att registrera dig på plattformarna och du hittar uppdrag baserat på din postadress. I takt med att du får erfarenhet kan hund- och kattägarna lämna omdöme på dig. Ju fler positiva omdömen desto lättare är det sedan att få nya uppdrag.

Fördelar

 • Perfekt om du älskar djur
 • Motion och lek är ett bra extraknäck

Nackdelar

 • Ofta låg ersättning
 • Sporadiska uppdrag

10. Köp billigt sälj dyrt

Affärsvärldens urmoder, att köpa billigt och sälja dyrt, står sig lika starkt än idag. Konceptet gäller så väl om du importerar produkter och säljer i en webbshop eller på köp- och säljplattformar som på aktiemarknaden.

Oavsett vilket krävs dock att du har kapital att investera, och is i magen. Ibland kan det ta lång tid att få köpare att nappa på det du har att erbjuda.

Fördelar

 • Beprövat affärsknep
 • Går att tjäna mycket pengar

Nackdelar

 • Krävs att du har pengar att investera
 • Inte säkert att marknaden vill betala vad du begär

11. Köra Uber

Jobba som chaufför hos Uber.
Jobba som chaufför hos Uber.

Om du har körkort och tillgång till egen bil kan du bli Uber-chaufför. Det är i grund och botten en taxiverksamhet i gig-ekonomin, så går ut på att du får uppdrag via Uber-appen och jobbar när det passar dig.

Skulle du sakna körkort kan du istället bli matbud genom tjänsten Uber Eats. Eftersom det finns stor efterfrågan för de här tjänsterna kan du räkna med mycket jobb. Du kan alltså själv påverka din egen lön i stor utsträckning.

Fördelar

 • Enkelt att få uppdrag
 • Betalning snabbt och enkelt i appen
 • Välj hur mycket du vill jobba
 • Lön som går att leva på

Nackdelar

 • Krävs egen bil
 • Kan vara stressigt

12. Bli statist

Tjäna pengar snabbt som statist.
Tjäna pengar snabbt som statist.

Gangster, sjuksköterska, glassätare eller pensionär på parkbänk. I nästan alla tv- och filmproduktioner behövs det statister med olika egenskaper.

Statist.se kan du registrera en profil och sedan söka jobb i olika produktioner. Ersättningen kan vara allt från någon femhundring för att stå i bakgrunden när Martin Beck löser ett mord, till välbetalda reklamfilmsuppdrag.

Ibland är ersättningen fast och ibland utgår timlön. I vilket fall som helst garanterar jobbet som statist varierande och kul uppdrag för dig som älskar skådespeleri och film.

Fördelar

 • Förverkliga dina skådespelardrömmar
 • Givande extraknäck

Nackdelar

 • Kan vara svårt att få jobb
 • Oregelbundna intäkter

13. Hyr ut förvaringsutrymmen

Hyra ut oanvända ytor hos Storage365.se.
Hyra ut oanvända ytor hos Storage365.se.

Äger du ett förvaringsutrymme som bara står tomt? Då kan du registrera dig på särskilda plattformar och hitta personer som är villiga att betala för att få hyra det. Med förvaringsutrymme menas allt från förråd, till lokaler, mark eller bil- och båtplatser.

Plattformar där du kan hyra ut förvaringsutrymme:

 • Rentl
 • Storager
 • Storage365
 • Budkeep

Du själv kan sätta priset och villkoren för uthyrningen bestäms mellan dig och kunden. För dig betyder det en passiv extrainkomst, med minimalt arbete från din sida.

Fördelar

 • Passiv inkomst
 • Inget underhållsarbete krävs från din sida

Nackdelar

 • Du kan själv inte använda förrådet
 • Risk för problem om kund inte håller avtal

14. Hyra ut din bil

tjäna pengar på att hyra ut din bil.
Hyr ut din bil hos Gomore.se.

Om du har en bil som du inte använder särskilt ofta kan du tjäna bra extrapengar på att hyra ut den via en onlineplattform. Med tjänsterna Gomore och Snappcar hittar du enkelt personer som vill hyra din bil, dessutom ingår helförsäkring.

Det är faktiskt inte krångligare än att ladda ner en app och sedan lägga upp information om din bil och när den finns tillgänglig.

Om du som privatperson vill hyra ut din bil att det krävs ett biluthyrningstillstånd från Transportstyrelsen. Men genom att använda plattformarna slipper du allt pappersarbete, eftersom de redan har alla tillstånd. Du kan istället koncentrera dig på att hyra ut din bil och tjäna extrapengar passivt.

Fördelar

 • Passiv inkomst
 • Lätt att hyra ut bilen via appar

Nackdelar

 • Du har inte tillgång till din bil
 • Risk att den som hyr är oaktsam med bilen

15. Tjäna pengar att streama på Twitch

Tjäna pengar på ditt innehåll med Twitch.
Tjäna pengar på ditt innehåll med Twitch.

Amazonägda Twitch grundades 2011 och är en av de största streamingplattformarna i världen, skapad av och för gamers. Många har förverkligat sina drömmar om att kombinera sitt spelintresse med inkomster genom Twitch.

Genom att dela din spelupplevelse och bygga upp en skara följare kan du tjäna pengar på donationer, prenumerationer och reklamintäkter.

Det här är förstås lättare sagt än gjort – det finns många som har försökt och misslyckats. Men vem säger att det inte är du som är nästa Twitch-stjärna som har något unikt att erbjuda en del av de 140 miljoner (!) aktiva användare som plattformen har?

Fördelar

 • Tjäna pengar på din hobby
 • Möjlighet till stora inkomster
 • Jobba från din bekväma datorstol

Nackdelar

 • Benhård konkurrens
 • Krävs en hel del utrustning
 • Tar tid att få följare

Vanliga frågor och svar

Det har nog aldrig funnits bättre möjligheter att tjäna pengar snabbt än idag.

Du kan registrera dig på en frilansplattform och erbjuda dina tjänster. Ofta finns det skriv- eller översättningsuppdrag tillgängliga som behöver utföras snabbt. Då kan du utföra uppdraget och få betalt inom några timmar.

Du kan även tjäna pengar snabbt genom att göra betalda kundundersökningar, eller varför inte sälja lite gamla prylar på en köp- och säljsajt?

Vi har sammanställt en lista över 15 effektiva sätt att tjäna pengar snabbt. Den innehåller allt från plattformar för dig som vill skriva artiklar eller göra kundundersökningar till dig som vill passa hundar. Det finns även flera sätt att tjäna passiva inkomster, exempelvis genom att låna ut pengar på Lendify, hyra ut bilen eller ett förvaringsutrymme. Om du har kläder eller prylar att sälja är det ett annat snabbt sätt att snabbt tjäna en extra slant.

Om du utför gigjobb via plattformar tar de inte alltid hand om skatter och avgifter, utan du måste göra det själv. På Skatteverket hittar du information om hur och när du behöver skatta på dina extrainkomster.

Om du arbetar som frilans utan företag kan du få hjälp med att betala skatter och avgifter av så kallade egenanställningsföretag, som Frilans Finans och Gigger.