Scrive är en innovativ tjänst som förenklar digital identifiering och signering för privatpersoner såväl som för företag. Bortsett från att tjänsten är tidsbesparande är den både säker och miljövänlig. 

I det digitala samhället vill allt fler företag effektivisera och digitalisera sin verksamhet. Enligt Tillväxtverket använder sig dock enbart omkring 60 procent av företagen digitalisering för administrativa processer och enbart 14 procent i affärsutvecklingssyfte.

Det är inom just detta område tjänster som Scrive kan underlätta. Via denna tjänst kan företag spara tid och pengar samt stärka sin profil ur ett miljöperspektiv.

Nedan ska vi titta närmare på Scrive och hur tjänsten fungerar i praktiken. Vi kommer även att gå igenom fördelarna och lista några av företagets samarbetspartners. 

Vad är Scrive?

Scrive AB är ett innovativt techbolag som grundades i Stockholm år 2010. Verksamheten blev inom kort en ledande aktör inom digitala identifieringstjänster, inte bara i Sverige utan även i övriga Norden. Affärsidén är att göra digitalisering möjligt för alla företag.

Genom att använda Scrive kan företag få nödvändiga underskrifter direkt via mejl istället för att skicka fysiska dokument per post. Du som ska signera behöver bara öppna ett mejl, signera dokumentet med BankID och returnera till avsändaren.

Tjänsten har på kort tid blivit ett populärt alternativ bland företag som vill effektivisera sin verksamhet på ett enkelt sätt. Med Scrive behöver företaget inte längre vänta på att få signerade pappersdokument via post. Samtidigt sparar det minskade pappersarbetet både tid och resurser.

I och med att allt fler företag lägger fokus på digitalisering är tjänster som Scrive minst sagt uppskattade. Idag använder sig en rad företag av tjänsten och lite längre ner i artikeln kan du läsa mer om några av dem.

Scrive vs BankID

Det är lätt att blanda ihop Scrive och BankID, men detta är inte samma sak. Scrive är visserligen en digital signeringstjänst, men inte ett substitut för BankID.

Du som ska signera via Scrive kommer att få ett dokument som du sedan skriver under med hjälp av ditt BankID, antingen på din dator eller mobil.

Fördelar med Scrive

Det finns många fördelar med att använda Scrive, dels för privatpersoner men framför allt för företag. Nedan ska vi lista några av de främsta.

 • Sparar tid. Med Scrive kan företag såväl som kunder spara värdefull tid. Istället för att vänta på fysisk post kan signerade avtal returneras inom bara några minuter. Samtidigt behöver företaget inte föra in information manuellt i olika databaser eftersom Scrive samlar allt i säkra arkiv.
 • Säkert att använda. Företaget har investerat i avancerade säkerhetssystem som garanterar att både privatpersonens och företagets uppgifter är säkra genom hela processen.
 • Miljövänligare. I och med att det administrativa arbetet blir mindre kommer även efterfrågan på papper att minska, vilket har en positiv effekt på miljön.
 • Billigare. Eftersom behovet av postgång, skrivare och papper minskar kan företaget spara pengar i längden.
 • Skapar kundförtroende. Scrive är en modern tjänst som visar att företaget jobbar hårt för att göra processen bekvämare för kunden.
 • Ökar konverteringen. I och med att svarstiden blir kortare – från flera dagar till bara några minuter – kan företaget förbättra sin effektivitet och därmed sin konvertering.

Tips! Just nu kan företag testa Scrive kostnadsfritt i 30 dagar. På så sätt kan du enkelt bestämma dig för om tjänsten passar din verksamhet, utan att behöva förlora pengar.

Hur fungerar det?

Scrive erbjuder som tidigare nämnt enkla, säkra och smidiga lösningar för företag som vill effektivisera och digitalisera sina digitala processer.

Många bolag använder sig fortfarande av gamla system som dels är tidskrävande, men som också kan leda till brister i hanteringen. Det är lätt att papper kommer bort och handlar det om känsliga uppgifter kan detta vara förödande.

När det kommer till digital signering fungerar Scrive så här:

 1. Designa dokument. Företaget kan själv designa det dokument som kräver en signering av kunden.
 2. Skicka. När designen är klar skickar företaget iväg dokumentet till kunden via mejl.
 3. Signering. Kunden öppnar upp dokumentet och skriver under, till exempel med hjälp av BankID.
 4. Skicka tillbaka. Efter signeringen skickar kunden bara tillbaka dokumentet till företaget. Processen tar inte längre än några minuter.

Ett extra plus med denna tjänst sett ur företagets perspektiv är att det finns möjlighet att följa dokumentets status. Företaget får nämligen en notis när kunden tar emot dokumentet, när de öppnar det samt när det är signerat. Detta förenklar processen ytterligare eftersom företaget kan hålla ett öga på förloppet i realtid.

Företag som använder Scrive

Scrive riktar sig till alla branscher som använder sig av avtal, till exempel företag som sysslar med juridik eller kreditinstitut som erbjuder privatlån eller företagslån. I dagsläget är det ett flertal stora företag som har valt att använda sig av tjänsten, så som:

 • Telia
 • PostNord
 • Kivra
 • Aaeron
 • Canon

Det är dock inte bara i Sverige som tjänsten används flitigt, Scrive är även etablerade i övriga norden och har kontor i både Danmark och Norge.

Mer än bara elektronisk signering

Även om digitala signeringslösningar är Scrives huvudsakliga fokus erbjuder företaget även en rad andra produkter anpassade för olika ändamål. Företagare kan till exempel välja mellan:

 • eSign GO som tillåter dig att skapa dokument, skicka dem till Scrive och sen vidare till kund för signering. Produkten ger dig även åtkomst till försäljningsdata och rapportering i realtid samt en modern upplevelse.
 • eSign API, där du kan implementera Scrive i företagets eget grundsystem. Via detta API kan du kontrollera kreditbelopp och använda din adressbok för att verifiera dina partners.
 • eSign Online. Här kan du ladda upp dina dokument i Scrives portal, skapa färdiga mallar och lägga till signeringspartner. Följ ditt dokument i realtid tills det skickas tillbaka och lagras i ditt eget arkiv.
 • eID Hub, som är en omfattande plattform för företagets alla identitetsverifieringar.