Nordea

Nordea
Utan UC:Nej
Ansök med BankID:Nej
B. anmärkningar:Accepteras ej
Direktutbetalning:Nej
Betyg på Trustpilot:Trustpilot 4 av 10
Övrigt:Belåningsgrad upp till 85%

Uppgifterna kontrollerades och uppdaterades den 2024-06-14

Fördelar

 • Belåningsgrad upp till 85 procent
 • Ränterabatt för dig som bor i energisnål bostad
 • Möjlighet att ansöka om förtida villkorsändring
 • Logga in på Mina sidor enkelt med BankID

Nackdelar

 • Högre bolåneränta än konkurrenter
 • Låga betyg på Trustpilot

Vilka är Nordea?

Nordea är en av Sveriges storbanker vars rötter sträcker sig tillbaka 200 år i tiden, närmare bestämt till 1820, då danska Sparekassen grundades 1820. Omkring 10 år senare – 1832  – välkomnade svenska Wermlandsbanken sina första kunder.

År 1848 öppnade norska Christiania Kreditkasse sina portar och beviljade sitt första lån med 3862 liter vodka som säkerhet. Föreningsbanken i Finland grundades först 1862 och det är dessa banker som är föregångarna till det vi idag kallar Nordea.

Sammanslagningen av Nordbanken, Unibank, Kreditkassen och Meritabanken skedde år 2001 och namnet Nordea uppkom ifrån orden ”Nordic” och ”Ideas”. Idag är Nordea en av 10 ledande finanskoncerner i Europa med 300 kontor i 20 länder.

Lånevillkor

Nordea erbjuder en rad olika finansieringsalternativ, bland annat privatlån, billån, kontokrediter och kreditkort. I denna recension kommer vi dock att fokusera på Nordeas bolån.

Hos Nordea kan du ansöka om lån till ny bostad eller belåna din nuvarande. Du kan även flytta ditt nuvarande bolån till Nordea för att förbättra dina lånevillkor.

Bolån till ny bostad

Om du vill köpa en ny bostad erbjuder Nordea ett bolån med en belåningsgrad på upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde. Resterande 15 procent måst du själv kunna betala i kontantinsats. Återbetalningstiden för bolånet är upp till 50 år.

I dagsläget ligger Nordeas bolåneränta mellan 1,42 och 1,92 procent. Den bestäms individuellt och är bland annat beroende av belåningsgrad. Utöver ränta tillkommer en aviavgift på 45 kronor/mån utan återbetalningskonto eller 25 kronor/mån med återbetalningskonto. Betalar du via e-låneavi slipper du aviavgiften.

Om du bor i eller planerar att köpa en energieffektiv bostad erbjuder Nordea 0,10 procent i ränterabatt. För att ta del av denna rabatt måste bostaden vara svanmärkt eller ha energiklass A eller B enligt Boverket.

Innan du börjar leta boende ska du ansöka om ett lånelöfte som visar hur mycket Nordea är beredda att låna ut till dig. På så sätt kan du enklare hitta en bostad i en passande prisklass. Lånelöftet är kostnadsfritt och gäller i 6 månader.

När du hittat din drömbostad till rätt pris är det dags att betala 10 procent i handpenning. Har du inte medel till det kan du ansöka om Nordeas handpenningslån. För att kunna teckna detta lån måste du ha skrivit under köpekontraktet och ditt bolån måste ha blivit beviljat. Lånet får du utbetalt samma dag du ansöker.

Belåna befintlig bostad

Om du äger din bostad och vill bygga ut, köpa en bil eller hjälpa barnen med deras första boende kan du belåna bostaden upp till 85 procent av marknadsvärdet (lägst 100 000 kronor). Detta är ett förmånligt alternativ till privatlån eftersom räntan är betydligt lägre.

Du ansöker enkelt online och svar får du via din e-postadress. Väljer du att belåna din befintliga bostad bör du vara medveten om att det tillkommer vissa avgifter, till exempel värderingsavgift samt kostnad för nytt pantbrev.

Flytta bolån till Nordea

Har du redan ett bolån hos en annan bank kan du jämföra din nuvarande bolåneränta med den som Nordea erbjuder genom att fylla i en ansökan.

Ansökan är kostnadsfri och inte bindande, vilket innebär att du kan tacka ja eller nej till ränteerbjudandet. Accepterar du förslaget kommer Nordea att sköta hela flytten, vilket tar omkring en vecka.

Om räntan på ditt nuvarande bolån är rörlig kan Nordea genomföra flytten direkt. Är räntan däremot bunden måste flytten ske vid villkorsändringsdagen (när bindningstiden löper ut), annars måste du betala en ränteskillnadsersättning. Ersättningen är lika med skillnaden mellan din ränta och gällande ränta på bostadsobligationer plus 1 procent.

Bolåneräntor

Den bolåneränta som Nordea erbjuder i dagsläget ligger mellan 1,42 och 1,92 procent. Den sätts individuellt beroende på bostadens belåningsgrad och du väljer själv om du vill ha en bunden, rörlig eller mixad ränta.

Rörlig ränta

Den rörliga bolåneräntan (3-månadersräntan) ändras var tredje månad, vilket betyder att dina räntekostnader både kan bli högre och lägre. Samtidigt slipper du betala ränteskillnadsersättningar om du vill flytta eller lösa lånet i förtid.

Har du däremot små marginaler i din ekonomi kan eventuella räntehöjningar påverka din situation negativt.

Bunden ränta

Som bolånekund hos Nordea kan du välja att binda din ränta under 1, 2, 3, 4, 5 eller 8 år. Under bindningstiden är din räntesats alltid densamma, vilket gör detta alternativ optimalt för den som vill kunna planera sin budget månad för månad.

Problem kan dock uppstå om du vill göra extra amorteringar eller slutbetala skulden i förtid. Då måste du nämligen vänta tills bindningstiden löper ut (villkorsändringsdagen) alternativt betala ränteskillnadsersättning. Ersättningen är dock avdragsgill i din deklaration.

Nordea erbjuder dessutom möjligheten att ansöka om förtida villkorsändring.

Bunden och rörlig ränta

Det är inte ovanligt att kunder väljer att dela upp lånet i olika delar och ha rörlig ränta på en del och bunden ränta på en annan. Genom att göra på detta vis kan du ta del av räntesänkningar, men också slippa oroa dig för räntehöjningar.

Prata med din rådgivare på Nordea och diskutera dina alternativ för att hitta ett passande lösning. Notera att du som är kund hos banken dessutom kan bli erbjuden förmånligare villkor.

Logga in på Mina Sidor och ansök

Att ansöka om bolån hos Nordea är enkelt och smidigt eftersom processen är helt digital. På hemsidan hittar du ansökningsformulär för varje tjänst: lånelöfte, köp av ny bostad, belåna bostad eller flytta bolån.

Att fylla i dessa tar inte mer än några minuter och det finns tydliga instruktioner för respektive ansökan.

Innan du ansöker kan det vara en god idé att skriva ner alla uppgifter om hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder eftersom du kommer att behöva dessa i din ansökan.

Du behöver inte skicka en ansökan om du redan har ett lånelöfte och hittat den bostaden du vill köpa. Då ringer du istället till kundtjänsten som hjälper dig vidare.

Kundtjänst och öppettider

Nordea har en omfattande och informativ kundservice-sida, precis som en bank bör ha. Där hittar du bland annat vanliga frågor och svar fördelade efter produktområde samt råd om det som rör privatekonomi.

Behöver du personlig hjälp kan du ringa in till supportavdelningen dygnet runt, alla dagar i veckan. Som bankkund kan du dessutom skicka ett personligt meddelande via din sida.

Kundsäkerhet

Med tanke på att Nordea är en av Sveriges största banker behöver du inte oroa dig över säkerheten när du använder deras tjänster. Webbplatsen är helt säker tack vara avancerade säkerhetssystem och banken följer alla svenska samt europeiska dataskyddslagar.

All inloggning och signering av dokument sker med BankID, e-kod eller säkerhetsdosa för att minska risken för identitetsbedrägeri. Om du vill veta mer om säkerhet och dina rättigheter som kund rekommenderar vi att du läser igenom de allmänna villkoren samt bankens dataskyddspolicy.

Sammanfattning

Nordea erbjuder alla de tjänster som en bank ska erbjuda – från lån och krediter till sparande och försäkringar. Banken erbjuder även ett bolån för dig som vill köpa ny bostad, belåna din nuvarande eller flytta ditt befintliga bolån för att få bättre villkor.

Nordea erbjuder en belåningsgrad på 85 procent och bindningstider mellan 3 månader och 8 år. Du väljer själv om du vill ha en rörlig eller bunden ränta alternativt om du vill dela upp ditt bolån i flera delar.

Att ansöka om ett lånelöfte är kostnadsfritt och löftet är giltigt i 6 månader. Har du inte råd med kontantinsatsen kan du alltid ansöka om ett handpenningslån. Som helhetskund hos banken kan du dessutom ta del av förmånliga rabatter.

Öppettider

 • Måndag:
 • 23:59 – 00:00
 • Tisdag:
 • 23:59 – 00:00
 • Onsdag:
 • 23:59 – 00:00
 • Torsdag:
 • 23:59 – 00:00
 • Fredag:
 • 23:59 – 00:00
 • Lördag:
 • 23:59 – 00:00
 • Söndag:
 • 23:59 – 00:00

Företagsinformation

 • Företagsnamn:
 • Nordea Bank Abp, filial i Sverige
 • Org.nummer:
 • 516411-1683
 • Adress:
 • Smålandsgatan 17
 • Stad:
 • 105 71 Stockholm
 • Telefon:
 • 0771-22 44 88
 • E-post:

Vanliga frågor

Nordea erbjuder alla tjänster som banker bör erbjuda – från lån och krediter till försäkringar och sparande. I vår recension kan du läsa mer om Nordeas bolån.

Hos Nordea kan du låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde.

Nordea erbjuder löptider upp till 50 år. Du kan dock alltid lösa lånet i förtid eller göra extra amorteringar för att minska din totala skuld.

Ja, så länge du inte har en belåningsgrad på 85 procent kan du ansöka om en höjning av bolånet och använda pengarna till valfritt ändamål.

På Nordeas hemsida kan du enkelt ansöka om att flytta bolånet till dem. Har du rörlig ränta sedan tidigare kostar flytten ingenting, men har du en bunden ränta måste du betala en ränteskillnadsersättning.

 • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

  - Marknadsansvarig, redaktör

  Avatar für Marcello Rongione

  Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.

Jämförelse och betyg

Hur bra är Nordea jämfört med konkurrenterna?

Kostnad

Nordea erbjuder relativt låga genomsnittsräntor jämfört med konkurrenter. Lånet saknar dessutom uppläggningsavgift.

Beviljandegrad

Nordea gör en kreditbedömning innan de beviljar bolån. Bortsett från din betalningsförmåga avgör belåningsgraden vilken ränta du får.

Kundservice

Nordea erbjuder support dygnet runt, alla dagar i veckan. Du når supporten via telefon alternativt privat meddelande (för befintliga kunder).

Kundomdömen

Nordea har fått relativt låga kundbetyg på Trustpilot - 4 av 10 baserat på drygt 300 recensioner.

Ansökningsprocess

Ansökningsprocessen hos Nordea är helt digital och varje tjänst har ett tydligt ansökningsformulär. Vid flytt hjälper banken dig genom hela processen.

Slutbetyg

Detta är ett helhetsbetyg av långivarens tjänster.

Skriv en recension

Ge ditt betyg:*

Din e-postadress kommer inte publiceras.