Avanza

Avanza Till ansökan
Avanza
Ålderskrav:18 år eller äldre
Utan UC:Nej
Ansök med BankID:Ja
B. anmärkningar:Accepteras ej
Direktutbetalning:Nej
Betyg på Trustpilot:Trustpilot 5.8 av 10
Övrigt:Erbjuder ej nya bolån

Uppgifterna kontrollerades och uppdaterades den 2024-06-14

Validerad av Profilbild - Alexandra Eriksson Alexandra Eriksson

Fördelar

 • Bolån upp till 10 miljoner
 • Grönt bolån kan ge extra förmånlig ränta
 • Räcker med att medsökande har tillsvidareanställning

Nackdelar

 • Låg belåningsgrad (bara 60 procent)
 • Accepterar inte betalningsanmärkningar

Vilka är Avanza?

Avanza är ett finansiellt institut som varit verksamt på den svenska marknaden sedan 1999 och som idag har över 1 miljon nöjda kunder. Bolaget har dessutom fått utmärkelsen Årets Bank två år i rad (2018 och 2019) av Privata Affärer.

Bortsett från att erbjuda förmånliga lån till konsumenter är Avanza dessutom en av Sveriges främsta aktiemäklare med marknadens största utbud av fonder och aktier. Faktum är att verksamheten under de senaste 10 åren haft Sveriges nöjdaste sparare enligt SKI.

När det gäller bolån agerar Avanza kreditförmedlare för Stabelo AB som är den verkliga kreditgivaren. Här erbjuds enligt egen utsago ”Marknadens schysstaste bolån” med lika villkor för alla bolånekunder.

Både Avanza och Stabelo har självklart Finansinspektionens tillstånd att bedriva bankverksamhet.

Lånevillkor – vad gäller?

Avanza erbjuder två olika bolån: Bolån+ och Gröna bolånet. Nedan ska vi titta närmare på hur dessa fungerar.

Bolån+

För att ansöka om Bolån+ måste du vara kund hos Avanza, vilket är helt kostnadsfritt. De ställer dessutom inga krav på att du måste bli helhetskund.

Med Avanzas Bolån+ får du låna upp till 60 procent av bostadens värde. På hemsidan finns en smidig funktion som hjälper dig att räkna ut hur mycket just du får låna baserat på bostadens kostnad.

Minsta lånebelopp är 500 000 kronor och högsta är 10 miljoner kronor. Maximal återbetalningstid är 30 år.

Bolåneräntan är rörlig och ligger mellan 1,14 och 1,99 procent beroende på bindningstid (3 månader, 1 år, 2 år, 3 år, 5 år och 10 år). Här får alla bolånekunder samma ränta, vilket innebär att de inte behöver bekymra sig för bolåneförhandlingar eller hålla koll på ränterabatter.

För att avgöra hur mycket du får låna gör Avanza en datavärdering av din bostad via UC Bostad. På så sätt kan de få fram ett ungefärligt marknadsvärde baserat på andra objekts försäljningspris i samma område.

Är du missnöjd med resultatet kan du dock alltid göra egen värdering genom att anlita registrerad fastighetsmäklare eller oberoende värderingsman.

I dagsläget erbjuder Avanza inga nya bolån. Istället vänder de sig till kunder som vill flytta ett bolån från sin nuvarande bank för att få mer förmånliga villkor. För att ta reda på om du kan flytta ditt bolån kan du använda funktionen Snabbkollen.

Gröna bolånet

Det Gröna bolånet är till för dig som äger ett hus eller bostadsrätt med energiklass A eller B. Beloppen du kan låna är desamma, men räntan är 0,10 procent lägre än på Bolån+.

När du ansöker om lån hämtar Avanza automatiskt en energideklaration från Boverket. När deklarationen löper ut slutar rabatten att gälla. Du blir dock meddelad när den tidpunkten närmar sig. Om du vill fortsätta utnyttja ränterabatten ska du då göra en ny deklaration.

Du kan själv besöka Boverkets hemsida och beställa en energideklaration på din bostad. Finns det ingen registrerad kan du anlita en certifierad energiexpert.

Notera att du enbart kan teckna detta bolån om du redan har ett bolån hos en annan bank eller hos Avanza. Företaget beviljar inte helt nya bolån.

Vilken bolåneränta får jag?

Den bolåneränta som Avanza erbjuder på ligger på mellan 1,14 och 1,99 procent. För det Gröna bolånet ligger räntan tio procentenheter lägre, det vill säga från 1,27 procent.

Avanza använder 3-månaders rörlig ränta som justeras efter varje kvartal: den 18/3, 17/6, 16/9 samt 16/12. Om ränteläget i landet har förändrats under denna period kommer även din bolåneränta att ändras.

Om du vill kan du självklart binda räntan under längre perioder. De bindningstider som finns tillgängliga är 1, 2, 3, 5 och 10 år. Notera dock att lånekostnaden blir högre ju längre du binder räntan. Samtidigt behöver du inte oroa dig över eventuella räntehöjningar.

Det finns möjlighet att sprida risken genom att dela upp lånet i flera delar. En del kan ha bunden ränta under en längre period medan en annan kan ha en rörlig ränta under en kortare period.

Krav för bolån

Alla som äger en villa eller bostadsrätt och vill belåna upp till 60 procent av bostadens marknadsvärde är välkomna att ansöka.

Notera dock att Avanza inte erbjuder nya bolån i dagsläget. Du kan antingen flytta ett befintligt bolån alternativt teckna ett nytt lån på en obelånad bostad som du redan bor i. Du måste dessutom bli kund innan du kan ansöka.

För att bli bolånekund hos Avanza krävs det att du:

 • Är över 18 år.
 • Har en adress som finns med i UC:s register.
 • Inte har andra lån med bostaden som säkerhet.
 • Har en tillsvidareanställning. Skulle du inte ha det måste du ha en tillsvidareanställd medsökande.
 • Enbart belånar den bostaden du är skriven på – småhus, villa eller lägenhet i en bostadsrättsförening. Du kan inte belåna fritidshus.
 • Saknar betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden.

Så ansöker du

För att se hur mycket du får låna hos Avanza ska du och eventuella medsökande skapa ett konto på företagets hemsida. Därefter ska du:

 1. Logga in på din personliga profil.
 2. Fylla i blanketten och lägga till medsökande om du har sådana. Notera att alla medsökande måste legitimera sig med sina BankID via en länk som skickas till deras e-postadresser.
 3. En handläggare från Stabelo återkommer inom kort, vanligtvis under följande arbetsdag.
 4. När din ansökan blivit godkänd kommer alla relevanta handlingar att skickas till din adress. Alla som står skrivna på lånet ska signera dokumenten innan de skickas tillbaka.
 5. Lånet betalas ut på det önskade datumet.

Som tidigare nämnt kan du inte teckna nya bolån hos Avanza i dagsläget. Däremot kan du belåna en bostad du redan bor i eller flytta ett befintligt bolån.

Övriga lån hos Avanza

Bortsett från förmånliga bolån erbjuder Avanza även något som de själva valt att kalla ”Superlånet”.

Detta är ett så kallat värdepapperslån, vilket innebär att du använder dina befintliga värdepapper som säkerhet. För pengarna du lånar kan du sedan köpa nya värdepapper för att utöka din portfölj.

Vid lån upp till 50 000 kronor kan du låna med ränta på 0 procent – därav namnet Superlånet. Dessutom tillkommer inga övriga avgifter. Dock får belåningsgraden inte vara högre än 10 procent.

Det går även att låna mer än 50 000 kronor, då till en effektiv ränta från 0,99 procent vid en belåningsgrad på upp till 25 procent. Vid en belåningsgrad på maximalt 50 procent gäller en effektiv ränta från 1,99 procent.

Läs mer om kraven för Superlånet på Avanzas hemsida. Om du inte uppfyller kraven kan du alltid låna till ordinarie ränta från 5,75 procent, då med en belåningsgrad på upp till 90 procent.

Kundtjänst och öppettider

Avanzas kundservice kan nås via telefon från måndag till torsdag mellan kl. 08:30 till 20:00 samt fredag mellan kl. 08:30 – 17:30. Självklart kan du även mejla in dina frågor och funderingar dygnet runt.

På hemsidan hittar du en omfattande sektion innehållande de vanligaste frågorna och svaret som alla är indelade i prydliga kategorier. Här kan du med största säkerhet hitta svar på enklare ärenden.

Bortsett från kundtjänstavdelningen erbjuder Avanza en mängd intressant och nyttig information du kan ta del av. Du kan till exempel utforska Avanza Akademin för att lära dig mer om finans och ekonomi.

Säkerhet

Avanza är en seriös och väletablerad aktör på den svenska finansmarknaden, vilket de varit sedan verksamheten grundades i slutet av 1990-talet. Bolaget gör regelbundet stora investeringar i avancerade säkerhetssystem för att förhindra obehörig tillgång till känslig information.

Samtliga kunduppgifter finns sparade i databaser som skyddas av brandväggar och lösenord. Webbplatsen använder sig dessutom av krypterade anslutningar som ser till att information som skickas till och från hemsidan inte hamnar i fel händer.

Avanza såväl som kreditgivaren Stabelo står under Finansinspektionens tillsyn och kontroll. Signering av dokument sker av säkerhetsskäl alltid med BankID.

Sammanfattning

Hos Avanza kan du ta del av en rad förmånliga tjänster – från aktiehandel med marknadens bredaste utbud av fonder och aktier till förmånliga finansieringslösningar.

Genom ett nära samarbete med Stabelo erbjuder Avanza två förmånliga bolån – Bolån+ och Gröna bolånet. Båda bolånen har en fast ränta som kan bindas i upp till 10 år och lånebeloppen sträcker sig upp till 10 miljoner kronor.

Maximal belåningsgrad är 60 procent och räntan för lånet ligger från 1,14 procent (1,27 procent vid Gröna bolånet).

Tyvärr erbjuder Avanza inga nya bolån i dagsläget. Istället kan du som redan har ett bolån flytta detta för att få förmånligare villkor. Du kan även teckna ett nytt lån på en obelånad bostad du redan bor i.

Öppettider

 • Måndag:
 • 08:30 – 20:00
 • Tisdag:
 • 08:30 – 20:00
 • Onsdag:
 • 08:30 – 20:00
 • Torsdag:
 • 08:30 – 20:00
 • Fredag:
 • 08:30 – 17:30
 • Lördag:
 • Stängt
 • Söndag:
 • Stängt

Företagsinformation

 • Företagsnamn:
 • Avanza Bank AB
 • Org.nummer:
 • 556573-5668
 • Adress:
 • Regeringsgatan 103
 • Stad:
 • 111 39 Stockholm
 • Telefon:
 • 08-562 250 00
 • E-post:
 • [email protected]

Vanliga frågor

Avanza erbjuder bolån upp till 10 miljoner kronor, dock med en belåningsgrad på maximalt 60 procent. Löptiden sträcker sig upp till 30 år.

Du blir kund hos båda. Detta eftersom du tecknar lånet hos Avanza som även kommer att ge dig information om ränta och amorteringar. Den som lånar ut pengarna är dock Stabelo.

För Bolån+ sträcker sig räntan från 1,14 – 1,99 procent, beroende på bindningstid. Det Gröna bolånet ger dig emellertid 10 procentenheter i rabatt.

Avanza erbjuder bindningstider från 3 månader upp till 10 år. Ju längre bindningstid du väljer, desto högre blir räntan.

Alla kan bli kunder hos Avanza. För att kunna flytta ett bolån eller belåna en befintlig bostad krävs det dock att du är 18 år samt att bostaden finns i Sverige. Du måste dessutom ha en tillsvidareanställning, men har du inte det kan du ha en tillsvidareanställd medsökande.

I övrigt får belåningsgraden inte överstiga 60 procent och du får inte belåna ett fritidshus.

Kontrollera att du kan få Bolån+ genom att göra Snabbkollen. Skapa därefter ett konto hos Avanza och fyll i en ansökan om att flytta bolånet. En handläggare från Stabelo kommer att kontakta dig och hjälpa dig genom hela processen.

 • Senast uppdaterad: februari 21, 2022

  -

  Avatar für Alexandra Eriksson

  Alexandra har jobbat som skribent i över fyra år och har god kännedom om den svenska lånemarknaden samt ett brinnande intresse för ekonomi. Hon skriver även artiklar för en rad andra sajter med inriktning på bland annat entreprenörskap och företagande.

Jämförelse och betyg

Hur bra är Avanza jämfört med konkurrenterna?

Kostnad

Avanza erbjuder en bolåneränta från 1,14 procent, vilket är lägre än hos många konkurrenter. Dessutom kan den som tecknar ett Grönt bolån få 0,10 procent i rabatt.

Beviljandegrad

För att bli kund hos Avanza måste du vara 18 år och ha en tillsvidareanställning (alternativt ha en tillsvidareanställd medsökande). Du får inte låna mer än 60 procent av bostadens värde. Betalningsanmärkningar accepteras inte.

Kundservice

Avanzas kundtjänst finns tillgänglig 11,5 timmar om dagen från måndag till torsdag samt 9 timmar på fredagar. Supporten kan nås via telefon och mejl.

Kundomdömen

Avanza har fått goda betyg på Trustpilot - 5.8 av 10 baserat på 151 kundomdömen. Kunder uppskattar deras plattform samt deras prissättning.

Ansökningsprocess

Ansökningsprocessen hos Avanza är helt digital och sker direkt på hemsida. Här finns dessutom hjälpsamma verktyg som hjälper dig att räkna ut lånekostnader med mera.

Slutbetyg

Detta är ett helhetsbetyg av långivarens tjänster.

Skriv en recension

Ge ditt betyg:*

Din e-postadress kommer inte publiceras.