Bör man vara orolig för stigande bolåneräntor?

small-calenderapril 2, 2020    Av avatarAlexandra Eriksson

I en tid som minst sagt präglas av ekonomisk ovisshet blir frågorna gällande bolån – och framför allt bolåneräntor – allt fler.

Bolånet är trots allt en av de största utgifterna i svenska hushållen idag. Vägen till panik är kort och oron om hälsan krockar med den om hushållets ekonomi.

Hur ska man egentligen agera? Bör hushåll binda sina bolåneräntor direkt eller ha is i magen? Det ska vi titta närmare på i detta inlägg.

bolåneräntor prognos

Arbetslöshetens påverkan på bolånemarknaden

Sverige är en liten ekonomi med en liten och svag valuta. Det är inte konstigt att ett nytt virus som sprider sig som en löpeld över jorden kan påverka våra ekonomiska strukturer negativt. Detta gäller inte minst bolånemarknaden.

Det som händer på arbetsmarknaden – varsel, permitteringar och massarbetslöshet – slår extra hårt mot bostadsmarknaden. Kundernas ovisshet bidrar till färre budningar och de som hade tänkt köpa bostad blir nu nervösa och avvaktar.

De som istället hade tänkte sälja blir bekymrade över fallande priser och har svårt att flytta. Allt detta kommer med största sannolikhet leda till avmattning när det gäller inköp och försäljning av bostäder.

”Vi behöver en bostadskrasch”

Under den senaste tiden har antalet bostadsrätter till försäljning på Hemnet ökat med 20 procent (39 procent i Stockholms innerstad). Det var längesedan man såg sådana kraftiga ökningar, vilket tyder på en stressad marknad.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, menar att det är en fördel om priserna i vår huvudstad skulle komma att halveras. Så här säger han i en artikel från Ackordcentralen:

”Vi behöver en bostadskrasch nu. Det är fel att par i 30-års ålder med fasta inkomster inte kan skaffa sig bostad i Stockholm.”

Ekonomiexperter förutspår att landet är på väg mot en lågkonjunktur med börsoro och arbetslöshet. Trots att inflationen är lägre än prognosen har Riksbanken press på sig att inom kort sänka reporäntan.

Därför kan kunder med bolån vara säkra på att deras ränta inte kommer att höjas inom den närmaste tiden. Nordeas chefsekonom Annika Winsth ger följande råd: ”Bind inte boräntan, välj ränta med kort löptid!”.

Om du planerar att köpa bostad

Du som tänker köpa bostad bör kontakta din bank och diskutera dina förutsättningar. Gör en beräkning med minst dubbelt så hög ränta som nu för att se om din ekonomi klarar av en eventuell räntehöjning.

Det är bara du som bestämmer om du ska binda räntan eller låta den vara rörlig. Historiskt har det varit billigare med en rörlig 3-månaders ränta, vilket också är det alternativ som många ekonomer rekommenderar i dessa tider.

Även om rörlig bolåneräntor vanligtvis är billigare föredrar många hushåll att kunna planera sin ekonomi i förväg. Då kan en bunden boränta vara bättre. Vanligtvis kan du välja mellan bindningstider från 1 år upp till 10 år.

Om du planerar att sälja bostaden inom de närmaste åren bör du vara noggrann med hur länge du väljer att binda räntan. Detta eftersom du då kan bli tvungen att betala en ränteskillnadsersättning om du vill lösa lånet i förtid.

Banker får nu erbjuda amorteringsfria bolån

Har du problem att betala ditt nuvarande bolån ska du kontakta din bolånegivare omedelbart. I skrivande stund får bankerna nämligen minska alternativt pausa amorteringen för kunder vars ekonomi påverkats av den rådande coronakrisen. Inom de närmsta veckorna kan dock alla bolåntagare ta del av undantaget.

Den 2 april meddelade Finansinspektionen i ett pressmeddelande att alla kunder – ny såväl som befintliga – kan utnyttja amorteringsfriheten. Undantaget kommer att börja gälla från och med den 14 april 2020 fram till och med juni 2021.

Därefter kommer man att göra en ny utvärdering av den svenska ekonomin för att se om undantaget bör förlängas eller inte beroende på i vilken riktigt den svenska ekonomin utvecklats.

Anledningen till varför FI föreslår ett undantag för amortering är för att erbjuda finansiell stabilitet till bolånetagare i dessa osäkra tider. Dock är det upp till varje enskild bank att avgöra om amorteringsfrihet bör beviljas beroende på hushållets individuella förutsättningar.

Bolån och bolåneräntor – 5 tips på hur du ska tänka

  1. Rörliga bolåneräntor är bäst. Enligt många är detta det bästa alternativet i dagsläget. Att binda räntan kan vara en god idé för den som vill kunna planera sin ekonomi, men räntan kommer med största sannolikhet inte att höjas inom den närmsta framtiden.
  2. Se över dina marginaler. Om du planerar att ansöka om ett bolån, räkna på hur hög ränta din ekonomi skulle klara av. På så sätt kan du hålla ett bättre öga på dina marginaler.
  3. Ha nära kontakt med bank och mäklare. Planerar du att köpa bostad bör du ha en nära kontakt med både bank och mäklare för att diskutera dina förutsättningar.
  4. Se upp med bindningstiden. Om du väljer en bunden bolåneränta, se till att inte binda upp den för länge. Skulle du vilja sälja i framtiden kan det vara svårt – eller snarare dyrt – att lösa bolånet i förtid.
  5. Var inte rädd för att köpa. Har du haft tankar på att köpa bostad bör du inte låta dig avskräckas. Dels innebär det ökade antalet bostäder ute till försäljning ett större utbud för dig att välja mellan, men det kan också innebära ett lägre försäljningspris.

Lär dig mer om dagens bostadsmarknad

I detta specialinsatta avsnitt av Kvadrat berättar experterna om hur coronaviruset påverkar bostadsmarknaden.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  • Senast uppdaterad: december 17, 2020

    -

    Alexandra har jobbat som skribent i över fyra år och har god kännedom om den svenska lånemarknaden samt ett brinnande intresse för ekonomi. Hon skriver även artiklar för en rad andra sajter med inriktning på bland annat entreprenörskap och företagande.