Om du har råkat ut för en ID-kapning gäller det att agera snabbt och spärra ditt personnummer. På så sätt kan du förhindra att problemen växer sig större än nödvändigt.

I den här artikeln går vi igenom hur du skyddar dig om dina personuppgifter hamnat i orätta händer. Vi berättar även om hur du spärrar ditt personnummer samt vad du kan göra för att minska risken för ID-kapning.

Många sätt att råka ut för ID-kapning

Vår ständigt uppkopplade tillvaro har gjort våra identitetsuppgifter extra sårbara för ID-kapningar. Bedragarna har flera olika metoder för att få tag i dina uppgifter, så det gäller att vara uppmärksam.

Ett av de vanligaste bedrägerierna idag är så kallad phising. Här utger sig bedragarna för att vara ett företag, myndighet eller en person du känner till. Målet är att få dig att lämna ut dina person- och bankuppgifter frivilligt.

Din kapade identitet kan bland annat användas för att:

  • Ansöka om lån och kreditkort
  • Öppna konton på spelsajter
  • Köpa varor på nätet
  • Handla på kredit

Om du inte själv uppmärksammar att det skett transaktioner som du inte känner igen kan situationen bli mycket kostsam för dig.

Spärra personnummer

Om du har oturen att bli utsatt för ID-kapning behöver du spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag och långivare. Det allra första du bör göra är dock en polisanmälan.

Hos kreditupplysningsföretagen

Efter att du har varit i kontakt med polisen behöver du kontakta alla kreditupplysningsföretag. Idag är det tack och lov inte lika jobbigt som det låter. Det räcker nämligen med att du kontaktar ett av företagen, till exempel UC eller Creditsafe.

När du förklarat läget och de spärrat möjligheten att ta kreditupplysning på ditt personnummer gäller spärren även för övriga kreditupplysningsföretag.

När du spärrar ditt personnummer hos kreditupplysningsföretag gäller den i 2 veckor. Vill du förlänga perioden behöver du kontakta dem igen med en kopia av din polisanmälan.

Hos långivare

Du behöver även spärra ditt personnummer hos långivare, både där du har aktiva lån och där du tidigare varit kund. Oftast är det inte krångligare än att ringa ett samtal eller skicka ett mejl till långivaren.

Tyvärr kan du inte ta lån igen efter att du spärrat ditt personnummer hos en långivare. I sammanhanget är det dock ett lågt pris att betala. Huvudsaken är att du hindrar obehöriga från att låna i ditt namn.

Hos spelsidor

Det är enkelt att blockera ditt personnummer från spelsidor via verktyget Spelpaus.se. Här kan du välja att blockera ditt personnummer från allt spel (både online och i butik) från spelbolag med svensk licens. Som minst varar spärren i en månad.

Spelspärren hindrar dig från att spela online och i butik i minst en månad. Du kan inte avbryta spärren i förtid. Samtidigt är det ett enkelt sätt att blockera ID-kapare från att spela med ditt personnummer på plattformar med svensk spellicens.

Svårt att skydda personnummer

Idag är det dessvärre relativt lätt att komma åt andras personnummer via nätet. Tyvärr är det svårare att få bort publicerade personuppgifter från nätet om du inte vill att andra ska se dem.

Anledningen till detta är att de webbplatser som offentliggör personuppgifter ska ha ett utgivningsbevis. Det gör att de enligt vår grundlag har rätt att offentliggöra databasen med personuppgifter.

De har alltså ingen skyldighet att ta bort uppgifter om dig även om du skulle be dem om det.

Källa: Skatteverket.se

Bedragare kan handla med ditt personnummer

Ett personnummer och en mejladress är ofta det enda som krävs för att handla på nätet via faktura idag. Om bedragarna har tillgång till uppgifter som ditt personnummer, mejl och hemadress kan de göra köp via nätet med lätthet.

När de beställda varorna sedan behöver hämtas ut kan detta ske genom en falsk eller stulen ID-handling.

ID-kapning via sociala medier

Din identitet är mer än ditt personnummer. Om lösenorden till din e-postadress eller dina sociala medier hamnar på villovägar kan även de användas för identitetsbedrägeri. Även detta är en form av ID-kapning.

Bedragare kan exempelvis utge sig för att vara dig på Facebook och sedan be vänner och bekanta om pengar där.

Skydd mot ID-kapning – 4 steg

Som tur är finns det ganska mycket du kan göra för att skydda dig mot ID-kapning. Här listar vi några enkla försiktighetsåtgärder som kan göra det svårare för bedragare att lura dig på pengar.

1. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter frivilligt

Det kan tyckas självklart att aldrig lämna ut inloggningsuppgifter, kontonummer eller annan känslig information till utomstående. Samtidigt har många som fått sina identiteter kapade gjort just detta.

I dessa fall handlar det förstås om att personerna agerar i tron om att den som ber om uppgifterna är pålitliga. Bedragare kan låta mycket övertygande när de hör av sig och hävdar att de kommer från banken eller någon annan myndighet.

2. Öppna inga okända länkar eller mail

Undvik att klicka på länkar från okända avsändare. Gör du det kan din dator nämligen drabbas av virus eller malware som stjäl inloggningsuppgifter du har sparat i din dator. Tänk även på att installera ett bra antivirusprogram med brandväggar för extra säkerhet.

3. Använd Skatteverkets tjänster mot identitetsintrång

Skatteverket har verktyg anpassat för om en bedragare skulle adressändra i ditt namn för att komma åt din post. Om någon har ändrat din adress mot din vetskap ska detta anmälas hos Skatteverket och Polisen.

För att undvika situationen kan du också ansöka om att spärra obehörig adressändring. Du kan även införa ett adresslås somblockerar möjligheten för någon annan att eftersända eller lagra din post.

Du kan även skaffa en digital brevlåda. Då får du alltid ett meddelande om någon skulle ändrat din folkbokföringsadress.

Läs mer och använd Skatteverkets tjänster här.

4. Skaffa ID-skydd

Med ID-skydd som erbjuds av Min UC får du ett meddelande så fort en kreditupplysning tas på dig. Du får även avisering vid följande händelser:

  • Förändring av skuldsaldo
  • Ändringar av adress, civilståndsändringar, bytt personnummer och fastighetsinnehav
  • Nya skulder hos Kronofogden
  • Misskött kredit eller missbrukat bankkonto

Du får också assistans dygnet runt och försäkringar som hjälper dig om du blivit utsatt för bedrägeri.

Summering

ID-kapningar är vanligare än någonsin och i värsta fall kan de vara ödeläggande för din ekonomi. Som tur är finns det saker du kan göra för att förebygga ID-brott och stoppa problemen i god tid. Du kan till exempel spärra ditt personnummer hos både långivare och kreditupplysningsföretag, undvika att lämna ut känsliga uppgifter och teckna ID-skydd. På så sätt kan du minska risken för att få din identitet kapad.

Vanliga frågor och svar

ID-kapning innebär att någon använder sig av dina privata uppgifter för att exempelvis låna pengar eller handla varor och tjänster.

Kapningen kan ske genom att stjäla ett personnummer, BankID eller bankkort.

Du kan vidta olika försiktighetsåtgärder för att minska risken att utsättas för ID-kapning.

Det mest basala är att aldrig lämna ut känsliga uppgifter via mejl eller telefon. Banker och myndigheter ber aldrig om den här typen av information via de kanalerna. Du bör även variera dina lösenord och se till att de är svåra att knäcka.

Med ett ID-skydd ser du också till att få uppdateringar om när någon tar en kreditupplysning på dig eller adressändrar.

Kontokortsbedrägeri kan du anmäla via e-tjänsten hos Polisen. Med kontokortsbedrägeri menas att dina kontokortsuppgifter hamnat i händerna på någon obehörig som använder dem för att handla. Du ska också spärra kortet hos banken eller kortutgivaren.

Andra bedrägerier, som ID-kapning, anmäler du genom att ringa 114 14. Du kan också besöka en polisstation och anmäla på plats.

Idag finns det många aktörer som erbjuder ID-skydd. Syftet med ID-skyddet är att minska risken att bli utsatt för ID-brott, till exempel genom att notifiera vid förändringar av dina personuppgifter.

Skulle du ändå ha oturen att bli utsatt kan företaget som erbjuder ID-skyddet hjälpa dig med personlig service och försäkringar.

Ett bra ID-skydd som ständigt bevakar kreditupplysningar och ändringar i adressuppgifter är UC ID Skydd. Glöm inte att ett ID-stöldskydd även kan ingå i din hemförsäkring.

Om du råkat ut för ID-kapning ska du ringa till polisen. Sedan bör du kontakta kreditupplysningsföretag, långivare och spelsidor.

Som tur är blir du spärrad hos alla kreditupplysningsföretag bara du kontaktar ett av dem. När det kommer till långivare är det främst dina nuvarande och tidigare långivare du ska kontakta för att spärra personnumret.

Vad gäller spelsidor är det enklast att spärra ditt personnummer via Spelpaus.se.

Relaterade artiklar