Vill du veta mer om hur coronaviruset kan påverka din privatekonomi och vad du kan göra för att minska de ekonomiska smällarna?
Nedan ger vi dig all information du behöver.
Få kan ha undgått den påverkan coronaviruset haft på den globala ekonomin. Bland annat beskrivs Stockholmsbörsen numera vara i ”fritt fall” efter att ha tappat mer än 30 procent av sitt värde sedan toppnoteringen i februari 2020.
Regeringen presenterar nu ett stödpaket på upp till 300 miljarder kronor för att stötta näringslivet där företag i skrivande stund befinner sig i ekonomisk kris. Bland annat kommer staten att tillfälligt ta över kostnaderna för sjukskrivningar och korttidspermitteringar samt ge uppskov för skattebetalningar.
Stödpaketet är ett bevis på att Riksbanken såväl som Finansinspektionen räknar med en lågkonjunktur under de närmaste kvartalen som följd av coronavirusets framfart. Detta eftersom den svenska ekonomin är förhållandevis liten och därmed känslig för denna typ av världshändelser.
Som du säkert förstår kan denna pandemi ha viss påverkan på din privatekonomi, inte minst när det gäller lån och sparande. Nedan ska vi titta närmare på hur och ge dig tips på hur du kan säkra upp din ekonomi redan idag.
Den som har lån bör hålla ett extra öga på Riksbankens styrränta eftersom denna vanligtvis fungerar som ett verktyg för att justera inflation och tillväxt i samhället.
Som det ser ut i dagsläget finns det ingenting som pekar på att Riksbanken kommer att höja styrräntan till följd av coronaviruset. Med tanke på den finansiella oron som råder kommer räntan med största säkerhet att ligga kvar på samma låga nivå (0,00 procent).
I och med att Riksbankens styrränta har en direkt påverkan på bankernas räntor kommer dina lånekostnader – både för snabblån och privatlån – att förbli oförändrade, åtminstone inom den närmaste framtiden.
Däremot kommer färre privatpersoner förmodligen att avvakta med att teckna nya lån, till exempel för konsumtion och resor. Detta har att göra med de åtgärder som svenska staten nu vidtar för att begränsa smittspridningen.
Trots att börserna rasar och arbetslösheten väntas bli högre till följd av konkurser och uppsägningar rapporterar Hemnet att man ännu inte sett några negativa effekter på bostadsmarknaden.
Visserligen är de ekonomiska påfrestningarna fortfarande relativt nya för samhället. Eftersom det främst är arbetsmarknaden och hushållens betalningsförmåga som påverkar bostadsmarknaden kan det dröja innan man ser en viss nedgång.
Även priserna på bostäder kommer med största sannolikhet vara desamma framöver. Anledningen till detta är eftersom den viktigaste variabeln för bostadspriser är bankernas räntor för bolån som varit låga under en längre tid. Så här säger Anders Wallström, chefsekonom på Swedbank (citat hämtat från artikel i Affärsvärlden).
”Börsras är faktiskt ingen avgörande variabel. För 20 år sedan gick börsen ned med två tredjedelar. Under den perioden fortsatte svenska bostadspriser att stiga. Det som framför allt styr bostadsmarknaden är vad det kostar att bo.”
Om du har investerat stora delar av ditt kapital på börsen har du förmodligen redan känt av en del förluster, om du inte placerat pengar i de få företag som går bättre än index förstås.
Oron på världens börser har lett till att många investerare sålt sina andelar innan förlusterna blivit allt för kännbara. Detta gäller främst de som sparar på kortare sikt.
Samtidigt menar experter att de som sparar på lång sikt – till exempel för pension eller barn – inte bör avbryta sitt månadssparande. Detta eftersom nedgångar vanligtvis följs av uppgångar, även om man inte riktigt kan säga när detta kommer att ske.
Den som har kunskap om aktiehandel kan däremot se börsraset som ett guldläge. Detta eftersom det finns möjlighet att tjäna en hel del pengar på snabba upp- och nedgångar genom att köpa och sälja vid rätt tillfälle.
Hur du påverkas av den ekonomiska kris som coronaviruset medfört beror på hur du hanterar din privata ekonomi. Alla blir vi drabbade på olika sätt, men det finns en del saker du kan göra för att säkra upp din ekonomi i dessa oroliga tider. Här är sex av våra bästa tips.
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/analys-riksbanken-tror-pa-en-hard-coronachock-mot-svensk-ekonomi
Jättebra artikel! Tack för tipsen 🙂