Jämför lån utan UC med många förfrågningar

Nedan du kan jämföra långivarnas lånevillkor och kundbetyg. Du kan scrolla i sidled för att se alla lån.
Loanstep Till ansökan Klara lån Till ansökan fairlo Till ansökan Ferratum Till ansökan Lumify Till ansökan daypay Till ansökan Merax Till ansökan Mobillån Till ansökan Tryggkredit Till ansökan
Långivare:LoanstepKlara LånFairloFerratumLumifyDaypayMeraxMobillånTryggkredit
Belopp:3 000 - 25 000kr2 000 - 150 000kr2 000 - 100 000kr1 000 - 45 000kr2 000 - 70 000kr1 000 - 20 000kr3 000 - 30 000kr1 000 - 60 000kr1 000 - 60 000kr
Ränta:21 %9.48 - 39.5 %24 %39.60 %39.5 %39 %39.48 %39 %24.97 %
Anslutna långivare:-11-------
Ansök med BankID:JaJaJaJaJaJaJaJaJa
Betyg på Trustpilot: Trustpilot 9.4 av 10 Trustpilot 7.8 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 Trustpilot 9.6 av 10 - - Trustpilot 9.4 av 10 - -
Direktutbetalning:JaNejJaJaJaJaNejJaJa

Kort om kreditupplysningar

Innan vi går in på varför många förfrågningar kan vara skadligt för din kreditvärdighet ska vi gå igenom vad en kreditupplysning faktiskt är. Det är nämligen kreditupplysningar vi syftar på när vi talar om förfrågningar.

Alla banker och långivare i Sverige är enligt Konsumentkreditlagen skyldiga att göra en grundlig kreditprövning på potentiella låntagare. För att kunna göra en korrekt bedömning krävs kreditinformation som långivaren får tillgång till via ett kreditupplysningsföretag där UC är den största aktören för större lån.

Det är dock inte enbart i samband med lån som kreditupplysningar registreras. När du till exempel väljer att betala något på faktura eller avbetalning brukar företag vilja försäkra sig om att din betalningsförmåga är god nog för att betala i tid.

Då gör de en förfrågan hos ett kreditupplysningsföretag för att bedöma dina finansiella förutsättningar.

Vad innehåller kreditupplysningen?

Kreditupplysningar kan vara olika omfattande, men visar exempelvis information om:

  • Dina eventuella skulder hos Kronofogden
  • Betalningsanmärkningar
  • Din taxerade inkomst
  • Adress och civilstånd
  • Övriga tillgångar

Varje gång en långivare eller något annat företag gör en kreditupplysning på dig kommer förfrågan att ligga kvar i ditt kreditregister. Nästa företag som begär ett kreditunderlag kommer därefter att kunna se alla dina tidigare förfrågningar samt vem som har gjort dem.

Varje enskild upplysning ligger kvar i 12 månader och för varje ny förfrågan som sker kommer kreditupplysningsföretaget att sänka ditt kreditbetyg.

Många förfrågningar kan ge låg kreditvärdighet

Om du har många förfrågningar i ditt UC-register kommer detta att försämra din kreditvärdighet och minska ditt anseende hos långivarna.

Det beror helt enkelt på att många kreditupplysningar kan vara ett tecken på att du lever över dina tillgångar – åtminstone i bankens ögon.

Planerar du att ansöka om ett större lån, exempelvis ett privatlån, kan konsekvenserna av många UC-förfrågningar vara följande:

Högre ränta

Om långivaren misstänker att du har en sämre ekonomi än vad som står på papper tar de en större risk i sin utlåning. Den höjda risken kommer därför att kompenseras med en högre ränta, vilket kommer att göra lånet dyrare.

Lägre lånebelopp

Ytterligare en åtgärd för att minska risken med utlåningen är att enbart bevilja ett mindre lån än det du ursprungligen ansökt om.

Krav på medsökande

Vissa långivare kan kräva att kunder med svag kreditvärdighet ansöker tillsammans med en medsökande. Det betyder att din medsökande delar ditt ansvar att återbetala skulden. Den som agerar medsökande måste förstås ha en god ekonomi.

Avslag på ansökan

Det är inte omöjligt att du får avslag på din ansökan på grund av många förfrågningar, även om inkomster och skulder generellt sett väger tyngre.

Det är egentligen ingen skillnad på kontrollerna som utförs av Upplysningscentralen och andra kreditupplysningsföretag. Långivare vill ha reda på samma saker om dig för att säkerställa att du har råd att låna pengar.

Varför det kan vara en god idé att använda sig av ett annat kreditupplysningsföretag än Upplysningscentralen är helt enkelt för att hålla ditt UC-register fritt från onödiga förfrågningar.

Du behöver alltså fortfarande kunna visa upp att du har en tillräckligt stabil ekonomi, oavsett vilket upplysningsföretag som långivaren samarbetar med.

3 andra faktorer som kan ge låg kreditvärdighet

Det finns flera omständigheter som kan försämra ditt kreditbetyg, inte bara många tidigare upplysningar. Nedan kommer tre vanliga faktorer som kan försämra dina chanser att få lån.

1. Betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning intygar att du inte skött en tidigare räkning som till slut hamnat hos Kronofogden. Det finns flera långivare som accepterar kunder med anmärkningar idag, men anmärkningarna kommer att innebär sämre lånevillkor.

2. Skulder hos Kronofogden

Om du har aktiva skulder hos Kronofogden kommer du inte att kunna teckna ett vanligt lån. De enda låneformerna som är tillgängliga för dig är skuldfinanseringslån där du vanligtvis behöver en säkerhet i form av en bostad eller personlig borgen.

3. Låg eller oregelbunden inkomst

Dina inkomster är såklart avgörande för din kreditvärdighet. Har du en låg eller oregelbunden inkomst kommer du att få ett lägre kreditbetyg och eventuellt bli beviljad lägre lånebelopp.

Lån utan UC med många förfrågningar

Att teckna ett lån med många förfrågningar är självklart inte omöjligt, framför allt inte om du bara behöver låna en mindre summa. Då kan du nämligen ansöka om ett lån utan UC som är det bästa alternativet för dig med många UC-förfrågningar.

Ett lån utan UC innebär att långivaren använder sig av ett annat upplysningsföretag än UC, till exempel Creditsafe eller Bisnode. Därmed kommer dina tidigare förfrågningar hos UC inte att vara synliga i den nya långivarens kreditupplysning

När ett företag gör en kreditförfrågan kommer den enbart att vara synlig hos det kreditupplysningsföretag som används. Företag som hämtar kreditupplysningar hos UC kan därmed inte se förfrågningar som gjorts på dig via Bisnode eller Creditsafe.

Bibehålla ett gott kreditbetyg

Om du vill bibehålla ett gott betyg inför framtiden rekommenderar vi att du väljer ett lån utan UC. Visst kan långivare bli skeptiska om de ser många tidigare förfrågningar i ditt register hos Bisnode eller Creditsafe också, men eftersom UC är Sveriges vanligaste upplysningsföretag är risken för detta relativt liten.

En vanlig missuppfattning är att det endast går att få smålån hos de kreditföretag som erbjuder lån utan UC. Och visst, vanligtvis handlar det om mindre belopp när du tar ett lån genom långivare som tar kreditupplysning utan UC.

Vissa har satt maxgränsen på 20 000 kronor och andra på 50 000, men det förekommer också långivare som låter dig ansöka om större lånebelopp utan att inblandning av Upplysningscentralen.

Så ökar du chanserna att få lån trots många förfrågningar – 4 tips

Som tidigare nämnt är det inga större problem att söka lån med många förfrågningar om du väljer ett lån utan UC. Är du däremot i behov av ett större lån, till exempel för att köpa ett fordon eller för att renovera i hemmet, finns det vissa saker du kan göra för att öka chanserna att få bättre lånevillkor.

1. Håll ett öga på ditt kreditbetyg

Genom att ta en kreditupplysning på dig själv kan du enkelt se den information som långivare får tillgång till. På så sätt kan du se om informationen stämmer eller om något behöver ändras. Vi rekommenderar att du utnyttjar UC:s egen tjänst Mitt Kreditbetyg.

2. Avsluta onödiga krediter

Har du outnyttjade kontokrediter eller kreditkort? Avsluta dessa för att snabbt förbättra ditt kreditbetyg.

3. Samla dina gamla lån

Om du har många mindre lån och krediter kan du enkelt förbättra din betalningsförmåga (och spara pengar) genom att samla dessa i ett nytt, större lån med lägre ränta. Ta gärna hjälp av en låneförmedlare för att hitta lånevillkor som passar dig.

Det finns många långivare som är benägna att hjälpa dig med att samla dina lån trots att du har många UC-förfrågningar sedan tidigare.

Tänk dock på att ett samlingslån är i grunden det samma som ett privatlån utan säkerhet. Detta innebär att långivaren först kommer att ta en kreditupplysning på dig via UC.

Om du har en låg kreditvärdighet finns det alltid en risk för att du får avslag på din ansökan, alternativt att din ränta inte blir så låg som du hade önskat. Detta gäller framför allt om du vill ansöka om ett större belopp.

Tips! Här kan du även läsa mer om hur du kan samla lån med betalningsanmärkning.

4. Vänta med att ansöka

Som tidigare nämnt finns dina förfrågningar kvar i ditt register i 12 månader. Om du tagit en upplysning på dig själv och märker att flera förfrågningar kommer att försvinna inom kort kan det vara en god idé att vänta med att ansöka.

Tips: När du låtit dina tidigare kreditförfrågningar försvinna är det en bra idé att vara mer försiktig i framtiden, så att du inte drar på dig flera nya kreditupplysningar. Ansök därför om lån via en låneförmedlare som kan ge dig låneförslag från flera olika banker och långivare, trots att de bara registrerar en kreditupplysning.

Vanliga frågor och svar

Alla långivare har olika krav på låntagare. Vissa fokuserar på den nuvarande ekonomin medan andra även bryr sig om din kredithistoria.

Det är inte omöjligt att få större privatlån med många förfrågningar även om du med största sannolikhet kommer att bli erbjuden sämre lånevillkor. Väljer du ett lån utan UC är tidigare kreditupplysningar sällan några större bekymmer.

Tips! Här kan du läsa mer om privatlån med låg kreditvärdighet.

Enligt Konsumentkreditlagen måste alla svenska långivare och banker göra kreditupplysningar innan de beviljar lån till kunder. Detta för att kunna avgöra om kunden ifråga har de förutsättningar som krävs för att betala tillbaka sin skuld utan att drabbas av betalningssvårigheter.

Dock behöver alla långivare inte använda sig av UC för att hämta kreditinformation. Många aktörer erbjuder lån utan UC med kreditupplysning hos Bisnode eller Creditsafe istället.

Kunder med många förfrågningar innebär i regel högre risk för långivaren. Många förfrågningar kan till exempel vara ett tecken på att du lever över dina tillgångar och att du kanske har privata skulder som inte syns på papper.

Enbart långivare som hämtar sina kreditupplysningar hos UC kan se dina tidigare förfrågningar. Om du vänder dig till en långivare med Bisnode kan de enbart se de upplysningar som skett via Bisnode.

Låg kreditvärdighet innebär att du som kund utgör en större risk för långivaren, vilket kan leda till att du blir nekad en tjänst eller produkt.

Några vanliga faktorer som kan ge dig svag kreditvärdighet är många förfrågningar, betalningsanmärkningar, låg inkomst och skulder hos Kronofogden.

Det finns ingen gräns för hur många förfrågningar du får ha i ditt UC-register. En riktlinje är dock att fler än tre stycken upplysningar under en kortare tidsperiod kan försämra dina möjligheter att bli beviljad större lån.

Kreditupplysningar finns kvar i ditt register i 12 månader. UC själva menar dock att de främst påverkar kundens kreditvärdighet under de första månaderna.

Vi hjälper våra kunder att hitta lån trots många förfrågningar

4,8 av 5 baserat på 16 omdömen

  • Senast uppdaterad: januari 22, 2024

    - Marknadsansvarig, redaktör

    Avatar für Marcello Rongione

    Marcello är marknadsansvarig på Lånjakt.se och har goda kunskaper inom finansbranschen, främst inom aktiehandel och andra investeringar. Marcello ser även till att webbplatsen fungerar som den ska samt att all information är uppdaterad.